Davidin
![Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479899/sexkomiks-2-intimni-historie-afriky-1sM-479899.jpg?v=1633246087)
Druhý díl má už v názvu oblasti, kterými čtenáře provede. Pro mě šlo o dost exotické čtivo. Oproti prvnímu dílu autoři představují spíše decentní vtipy. Čemuž se nedivím... Silné je, že sexuální historie Evropy vychází místy lépe, než drsné zvyky a procesy některých kultur popisované v této knize.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355113/sexkomiks-prvni-komiksove-dejiny-se-QYT-355113.jpg?v=1540402813)
Jde o ucelené vydání sexuální historie, převážně Evropy. Zní to obyčejně, ale spojení kreslených vtipů ala Trnky brnky a informativní části nabízí veselé počtení. Na vtípcích je úžasná velká míra ironie a cynismu. Je to nekorektní a to se mi líbí! :D :D
PS: Dnes se tomu opravdu můžeme zasmát, ale co si někteří lidé v minulosti museli vytrpět jen kvůli sexuální touze... :_(
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kus temnoty Kus temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335184/kus-temnoty-PJL-335184.jpg?v=1550732818)
Sahajícího po této knize, zhostila se mne skepse, zda mi má vůbec co nabídnout... Margaret Atwoodová je Spisovatelka a vytvořila mnohovrstvé dílo, díky kterému mě doslova uhranula.
Příběh popisuje Shakespearovu Bouři. Ale jak? Ukazuje nám cestu spojenou s výkladem jednotlivých postav, rozkrýváním vrstev a významů. To vše pod vidinou vlastní interpretace a s tak lahodným rukopisem, jako by psala líbivou poezii. Druh knihy, který otevírá pohled do hlouby divadelní tvorby i amatérům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrtící Anděl Smrtící Anděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373157/bojovy-andel-alita-2-smrtici-andel-U37-373157.jpg?v=1523360642)
Perfektní! Autor se předvádí jako mistr. Kresba precizní a výměny akčních sekvencí jsou servírovány s úžasnou dynamikou, jako motorball sám. Děj příběhu se přesunul do uzavřeného prostředí arény, ale to s sebou přináší hodně dobře vykreslené postavy a ukazuje smysl i nesmysl jejich počínání. Konečně jsem se dočkal i humoru a míra ironie je pro některé postavy doslova smrtelná... Pro mne nejlepší díl série a také must-have-thing.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mexikopedie 2 Mexikopedie 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511954/mexikopedie-2-63fc8a473137b.jpg?v=1677494855)
Z Velkého knižního čtvrtku od Kosmasu mne kniha zaujala okamžitě, barevnou obálkou i kvalitním technickým zpracováním. Ačkoliv má velikost o něco větší A5, rozhodně váží více, než by člověk čekal. To bude možná i těmi myšlenkami a tipy, které uvnitř ukrývá... Užíval jsem si autorčin styl přednesu. Tady žádného strohého průvodce nečekejte, informace jsou podány osobitě a přirozeně, skoro až magicky, protože jsem se od knihy v průběhu několika týdnů nemohl odtrhnout. I má kamarádka říkala, proč s tou knihou furt pochoduju. :D :D Stali se z nás na chvíli parťáci.
Výčet prezentovaných témat je pestrý, ale samozřejmě ne vše může zaujmout. U mne např. nepochodila kapitola o hračkách, nebo další o posadách a piñatách. Kapitolu Yecapixtla jsem přeskočil úplně (jako jedinou), jelikož hovězímu masu moc neholduji. Ale sto lidí, sto chutí! Člověk se navíc časem mění a co nezaujalo dnes, příště může být jinak. V návaznosti na tuto větu mne paradoxně ohromily kapitoly, u kterých bych to nečekal: Indigo (Jakýsi látky!), popř. Esferas (Jakýsi baňky!) a tajemná kapitola o městečku San Juan Chamula. U indiga mi přišlo zajímavé dozvídat se, jak náročné může být, snažit se lid přesvědčit o ceně vlastní práce a zároveň o její umělecké hodnotě, dalece přesahující obyčejný výrobní proces. Esferas je speciální, protože oči zvlhly i mně nad upřímností tohoto příběhu. A proč San Juan Chamula? Ačkoliv se jedná o psaný text, z popisů onoho místa lze cítit až fyzicky posvátnou energii.
Tímto autorce a týmu lidí, kterým je obklopena, smekám klobouček a těším se zase u dalších avizovaných dílů Mexikopedie. Určitě máte před sebou ještě mnoho příběhů nevyřčených.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Palte mou duši Palte mou duši](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500191/palte-mou-dusi-Ldl-500191.png?v=1662119658)
Opájím se poezií s Opiem. Dybbuku se podařilo odprezentovat tajemství sebrané a ukryté. Zikova, ačkoliv jí nebylo umožněno se posouvat a zanechat za sebou více, si zaslouží místo mezi svými už jen tím, že se vůbec dochovala. Název první poloviny sbírky je Z chvil samoty, což se skvěle hodí, jelikož myšlenky v básních popsané, hýří poznáváním a hloubáním osamoceného člověka mladého věku. Její tvorba se v počátcích projevuje značně naturalisticky s občasnými prvky uvědomění si křehkosti života. Postupem dochází k proměně jak autorky, tak i jejího rukopisu. V druhé části, už souhrnně popsané Palte mou duši!, jsou rytmické verše nahrazeny v nerytmické výlevy vlastních bolestí, strádání a vzteku. Finální mají dokonce silnou pachuť dekadence. Zikova klade důraz na údernost a u té taktéž končí. Doslova.
![Útok titánů 1 Útok titánů 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218484/utok-titanu-1-ZDQ-218484.jpg?v=1408445699)
O sérii Útok titánů jsem se začal zajímat po shlédnutí videa o H. Isayamovi, kde bylo řečeno, že ho v prvním vydavatelství časopisu o mangách, u kterého chtěl svůj hokus-pokus publikovat, odmítlo. Důvodem prý byla neprecizní kresba a přílišná drsnost příběhu. Celá série se doposud stala jednou z nejprodávanějších v historii mangy, takže výtky to asi nebudou nijak směrodatné... Uznávám, kresba působí ležérně a návaznost oken u prvního dílu mi někdy přišla velmi chaotická. Alespoň bojové scény mají zajímavou dynamiku, při nich dává autorův kresebný styl smysl. Isayama žádnou postavu nešetří, krutost a tvrdost tamního světa je všudypřítomná, venku za zdmi, ale i uvnitř. Autorovou největší devízou je vytváření zajímavých zvratů a příběhových oblouků, téměř jako by měl celek tajemství vymyšlen předem a nám čtenářům ho pouze odkrýval.
První díl má neduhy, ale síla potenciálu celé série v něm nechybí, autor má rozhodně mou pozornost.
PS: Po dalších dílech si získal i mou zvědavost.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24010/arthur-spiderwick-klic-k-urcovani-k-nyH-24010.jpg?v=1535091920)
Už jako dítě jsem chtěl mít knihu tohoto typu. Něco na způsob Lexikonu strašidel. Když jsem Klíč Arthura Spiderwicka spatřil poprvé, šlo o lásku na první pohled. Průvodce je zamýšlen deníkovou formou, obsahuje články, dopisy, pseudohistorické výňatky, „praktické“ rady autora, ale především nádherné ilustrace různých tvorů. DiTerlizzi skvěle zpodobnil mnoho obecně známých fantaskních druhů a ras, některé dokonce velkoformátově a stránky bylo nutné rozložit! Tento kousek si ve své knihovně hýčkám jako poklad, jednou za čas se k němu vracím, listuji a nechám se unášet na vlnách fantaskna...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393192/pribehy-pro-holky-ktere-se-neboji-b-tu8-393192.jpg?v=1540975890)
Příjemně zpracovaná kniha o osudech 50 významných žen. Každé je věnována dvojstránka s decentním shrnutím jejího života + krásné ilustrace. Ve formě, v jaké je kniha podána, jde o inspirativní četbu, která dokáže zaujmout. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zabíjím rychle. Cena: 13 minut Zabíjím rychle. Cena: 13 minut](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483566/zabijim-rychle-zW6-483566.jpg?v=1635909998)
Knižní odnož Klusákova dokumentu 13 minut, nabízející, v naprosté většině formou rozhovorů, pohled do pozměněných životů několika osob, které si prošly (a stále prochází) bolestivými událostmi, zaviněnými dopravní nehodou. Prostor v knize je častěji dáván odsouzeným, ale silné příběhy pozůstalých, sražené maminky, či lékařky Letecké záchranné služby, podtrhují význam a přesah knihy. Četba není jednoduchá , občas z ní zamrazí.
PS: Během dnů kdy jsem knihu četl, se kolem mne, při procházení městem, někdo prohnal neskutečně překročenou rychlostí. Z takové situace také zamrazilo, obvzlášť při vtíravé myšlence: „Další na řadě?“
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bez vlasů Bez vlasů](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451206/bez-vlasu-Fb3-451206.png?v=1604302448)
Tato záležitost mi byla sympatická již po prvním letmém nahlédnutí. Vtípky typu „Vždyť vypadám jak Glum!“ nebo sekvence výběru nového obočí svědčily o neskutečném nadhledu.
Při četbě je evidentní, že takový stav mysli byl získán opravdu ze dna sebevědomí. Paní autorka má můj respekt a paní kreslířka vděk za skvělou stylizaci!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Válka umění Válka umění](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352430/valka-umeni-MOi-352430.jpg?v=1509178018)
Odkaz na tuto knihu jsem našel v almanachu Na volné noze (aut. Robert Vlach) a rozhodl se ji přečíst. Jedná se o malou knížku, rozdělenou na tři části. V kostce: první část pojednává o odporu (různých aspektech, které nás odvádí od naplnění plánů), druhá ukazuje hranici, jakou je možné jej pokořit a překlenout, zatímco třetí referuje o jiných sférách: jde o jistý druh nadpřirozena, jako zdroje podpory a kreativity...
První dvě třetiny knihy popisují jevy obecně známé a snad každým někdy vnímané, jenže poslední část může být pro některé opravdu soubor nesmyslů. Jak by se mohl člověk otevřít takové možnosti, když postrádá víru v sám sebe a skončí už na pomyslném startu? Autorovy myšlenky jsou pro takové neaplikovatelné...
Jsem vděčný(!), že právě mně se tento spis dostal do rukou. Mnohá přirovnání v knize, odrážela mé tendence chování a vyjádřené myšlenky dávaly smysl, protože rozvíjely i můj pohled na věc, jen bych ji nedoporučil každému. Přístupy nás všech jsou odlišné a každý má možnost zvolit si pro ni/něj nejschůdnější cestu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vesaliovo tajemství Vesaliovo tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278257/vesaliovo-tajemstvi-A31-278257.jpg?v=1452294340)
Knihu jsem si vybral pouze na základě obálky a musím říct, že nejde o žádnou nadstandardní záležitost. Pokud má příběh na svém počátku budovanou atmosféru, v závěrečných kapitolách je autorem zbytečně podkopána: klišé střídá klišé. Ideální pro ty, kteří chtějí pouze číst slova a nepotřebují si z knihy odnést nic víc. Průměrný debut.
Skvělé je využití barcelonského podzemí jako místa plného tajemství a skrytých nebezpečí, dále také ukázka stereotypů tamní doby.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Světy a umění Blizzard Entertainment Světy a umění Blizzard Entertainment](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391205/svety-a-umeni-blizzard-entertainmen-nyM-391205.jpg?v=1538728969)
Splněný sen! Obzvlášť artworky z Diabla pěkně fyzicky, vedle sebe, na papíře...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387171/pribehy-pro-kluky-kteri-se-neboji-b-FPb-387171.jpg?v=1534511739)
Autor krátce a výstižně představuje muže, kteří v lidské historii zanechali významnou nebo výraznou stopu při vykonávání činů pro ně zásadních. Prosazovat existenční hodnoty, zachránit život, dosáhnout cíle i přes hendikep? Výčet je ohromný a odkaz každého z nich může nabídnout zajímavé pozastavení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479789/vsechny-barvy-duhy-JYu-479789.jpg?v=1633031122)
12 povídek s příchutí zakázaného ovoce. Určeno i pro ty, kteří chtějí nahlédnout do tvorby nových tváří na české spisovatelské scéně.
Povídky jsou opravdu krátké, svižně ubíhají (v závislosti na stylu autora, který vám více vyhovuje) a opravdu sedí jejich spektrum výběru z anotace: od temných přes hořkosladké až po sladce zamilované...
PS: Nehodnotím, které jsou nejlepší, protože je mi to fu(c)k.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední Dračí oko Poslední Dračí oko](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84760/posledni-draci-oko-e05-84760.jpg?v=1586359823)
Šachovnice připravena, figurky jsou v pohybu... Každá kapitola knihy je ukázkou nějakého zvratu a děj se oproti prvnímu dílu posouvá neskutečně svižně a působivě. Ocenil jsem, že jednotlivé linie, ačkoliv nepřináší závratnou originalitu, nepůsobí jako klišé. Nejlepší jsou opět pasáže s použitím dračí síly, ale když se na scéně objeví Sethon, krade si veškerou pozornost pro sebe. Dokonale napsaný záporák (už dlouho jsem ke konkrétnímu charakteru v knize necítil tolik odporu).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zrezivělý anděl Zrezivělý anděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347794/bojovy-andel-alita-1-zrezively-ande-dBy-347794.jpg?v=1510847991)
Je evidentní, že se v prvním dílu Kishiro hledal, jako scénárista i kreslíř: bojové sekvence jsou chaotické, některé pasáže příběhu jsou emočně vypjaté, jiné emočně vyprahlé, je zde absence humoru. Obsahem průměrná manga. Výcuc filmu je (podle mne) zajímavější, než 1. díl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lebky Lebky](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428012/lebky-LWP-428012.jpg?v=1576047433)
Skvělé je, že se autor drží koncepce a postupně uzavírá jednotlivé linie v knize. Zajímavé jsou i popisy prostředí, které bych přirovnal ke koření příběhu. Patos s sebou přinášejí postavy, v čele s hlavní (anti)hrdinkou. Jejich abnormální schopnosti jsou mnohdy kontrastem nepochopitelného a neopatrného chování v určitých situacích, kdy postrádají obezřetnost a jakoukoliv taktiku. Časté lamentování Pyrre o lásce by mohlo být taktéž zbytečným, ovšem na to, že tohle bude hlavní část probíraná v příběhu, je čtenář upozornět už na začátku (takže ber nebo nech být). Osobně zbožňuji obal knihy a různá rčení a metafory v příběhu!
Čteno jako vůbec první kniha série.
PS: Připravte se na nálož chyb v textu, odpovědný redaktor měl zřejmě volno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Naše nevědomost nám umožňuje zachovat si zdravý rozum Naše nevědomost nám umožňuje zachovat si zdravý rozum](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381592/nase-nevedomost-nam-umoznuje-zachov-RBx-381592.jpg?v=1528109783)
Autor prezentuje výsledky vlastního bádání o, podle něj, skutečné moci na pozadí globální hierarchie společnosti. Kapitoly dělí do jednotlivých „trnů“, na základě odvětví, kterému se v každé věnuje (např. školství, náboženství, atd.). Jedná se o poznatky na pomezí konspirace, strukturou a rozsahem se podobající diplomové práci studenta.