dearkiki komentáře u knih
Stejně jako u první knihy, styl psaní je perfektní a příběh velmi silný, který nutí k přemýšlení. Některé scény jsou pravda trochu přehnané (jako třeba to šílenství s pytlíky čočky :-)), ale v tomhle příběhu nepůsobí nijak nepatřičně, spíš naopak. Přehánění sem prostě patří.
Hvězdičku u mně knížka ztrácí jen kvůli Gitě. Ano, určitě si prošla peklem a to ji nezbytně poznamenalo, přesto, nebo právě proto, jsem si její postavu nijak neoblíbila. Občas mi šla pěkně na nervy.
Poutavě sepsané vzpomínky prostého vojáka, který se snaží přežít. Zpočátku mi vadilo to autorovo morální hodnocení všeho a všech v každé kapitole, ale pak jsem si zvykla a už mi to ani nepřišlo tak rušivé. Vzpomínání na poslední léta války, podmínky v armádě a leckdy nesmyslné rozkazy, nahradí strhující vyprávění o životě v zajateckém táboře. Tvrdá zkušenost, která znamenala smrt pro mnohé z těch, pro které válka nesměla skončit v roce 45.
Tak nevím, jak okomentovat to, co jsem přečetla. Kniha je to bezesporu velmi zajímavá. Kapitolky, věnované jednotlivým "pokusným skupinám", ukazují, co všechno musely ženy z bloku 10 vytrpět, aby nebyly vráceny zpět do tábora, či poslány na smrt. I když, samozřejmě, mnohé umíraly i zde. No, nejvíc mne překvapila část o vyčerpávajících odběrech krve a o jejím následném použití. Ale zřejmě v nouzi jde propaganda stranou.
Jsem moc ráda, že se autorka nebojí nabourat tuhle legendu a ukázat Schindlerovu trochu jinou tvář a motivaci. Kniha především poukazuje na některé nesmysly a očividné lži, které se vžily do obecného povědomí, díky slavnému filmu a knize T. Kenneallyho.
Na druhou stranu, informace jsou tu podávány trochu chaoticky. Vzpomínky a záznamy si leckdy protiřečí a jsou tu postaveny vedle sebe. Mnohé ještě stále nebylo objasněno a možná, že nikdy nebude, takže je nakonec na čtenáři, co si z předložených svědectví a dokumentů vezme.
Čekala jsem více zajímavostí o odsunu a politice před a po válce a méně suchého výkladu o historickém užívání práva, průmyslu a nerostných surovinách, které se táhne přes půl knihy. Jsou tam bezpochyby některé zajímavé skutečnosti, o kterých se jinde moc nemluví, ale přece jen, je to pouze pohled jedné strany, jakkoli se chce tvářit nezaujatě. Takže i tahle pravda je jaksi neúplná.
Vůbec mi nesedl styl, kterým je tahle knížka napsaná. Jen tak tak jsem ji dočetla. Bez nějakého úvodu a seznámení s okolnostmi a jmény nás začne bez varování zahrnovat místy, kde jednotka působila a počty jejích členů. Později, když už to začne být trochu zajímavé, zase se uchýlí k neustálému opakování těch samých situací a činů a celé je to završeno filozofováním autora o podobnostech boje s lovem ... Dávám dvě hvězdičky za těch několik zajímavých informací, které jsem se o jednotce Dirlewanger dozvěděla, ale celkem to považuji za ztrátu času.
Nejedná se o žádný životopis. Kniha se zaobírá výhradně plánováním "konečného řešení" a jeho postupným prováděním od rasových zákonů, hromadného vystěhovávání, plány přesunů či sterilizací, až k masovým popravám na východě a plynovým komorám. Ukazuje Himmlerovu významnou úlohu v celém procesu a seznamuje čtenáře s jeho velkými ideály a fanatickým antisemitismem, které se formovaly již dlouho před vypuknutím války. Dozvíme se i o potížích, na které při provádění svého úkolu narážel, sporech o kompetence a rivalitě mezi jednotlivými úřady.
Jediné, co bych knize vytkla, je časté opakování už řečeného. Ruší to časovou posloupnost a čtenář může mít občas pocit, že ho někdo vrátil o pár stránek zpět.
Některé povídky jsou trochu slabší a chybí jim ten správný hororový konec, ale vzhledem k tomu, kdy vznikaly, věřím, že byly na svou dobu strašidelné až dost. Je to příjemně mrazivá a tajuplná četba pro chvilky, kdy se chcete trochu bát.
Dočteno! Jsem čím dál tím víc napjatá, jak celá tahle skvělá sága skončí. Tenhle díl přinesl ještě více tajemství a objasnil jen málo. Zamotává se to, to tedy ano. :-)
Upíři, Vlci, lidé s červenýma očima, bludní mrtví... a navíc spousta dalších světů. Podivné náhody a stále se opakující znamení... Může to být ještě záhadnější?
Velmi zajímavá publikace, mapující stručně celou historii německého osídlení v českých zemích a důkladněji především éru od vzniku samostatné Československé republiky až do osudných dnů v září 1938. Tyto bouřlivé dějiny česko-německého soužití a jeho neodvratného konce jsou podány až s brutální přímostí, nešetříce žádnou ze zúčastněných stran.
Od téhle knihy jsem se vůbec nemohla odtrhnout a myslím, že mne v duchu bude provázet ještě dlouho. Oceňuji i bohatou fotografickou dokumentaci a přílohy s opisy mnoha dobových dokumentů, prohlášení a proslovů.
Jediné, co bych knize vytkla, bylo až neuvěřitelné množství překlepů a tiskových chyb. Nevím, jestli to před vydáním nikdo nekontroluje, nebo jak něco takového vůbec může projít do tisku. Nicméně to nic neubírá na závažnosti tématu a skvělém zpracování. Určitě doporučuji všem zájemcům o toto období a autorovi tleskám za odvahu.
Výborná kniha, která - v rámci možností objektivně - ukazje celý chod tábora, jeho organizaci, dělení, čas i práci. Pokrývá všechny situace a umožňuje čtenáři s odstupem celkový pohled. To je něco, co v jiných knihách o tomto tématu chybí, už proto, že vzpomínky bývalých vězňů nikdy nemohly obsáhnout celou táborovou mašinerii. Vězni sami si nebyli vědomi celého obrazu...
Tentokrát se jedná spíše o vědeckou práci a i způsob psaní tomu odpovídá, takže mnohdy je použitý jazyk pro laickou veřejnost trochu odrazující. Přesto kniha stojí za přečtení a mohu ji vřele doporučit. Velmi kvalitní dílo.
Mně se tedy kniha líbíla hned od začátku. Nemůžu si stěžovat na žádnou nudu. Napínavé a skvěle napsané! Moc se těším na čtvrtý díl a další putování za Temnou Věží.
Docela příjemné čtení, ale čekala jsem od toho možná trochu víc.
Tak tuhle úžasnou knížku jsem měla s sebou před pár lety na zájezdě a po té, co jsem ji v autobusu doslova zhltla za pár dní, si ji ode mne půjčilo ještě asi pět dalších spolucestujících. Všichni jsme byli nadšení. Určitě se k ní brzo vrátím.
Byl to vážně boj vůle tuhle knihu dočíst, ale jsem ráda, že jsem ji neodložila předčasně. Je to vcelku zajímavý náhled do činnosti poválečné vlády, kdy skrze její zápisy si můžeme připomínat dobové události. Čtenář si může udělat obrázek o charakteru jednotlivých ministrů a vcítit se do různých mocenských tlaků zvenčí, kterým vláda čelila a mnohdy i ochotně podléhala.
Knihu jsem četla už loni, ale stačí se podívat na obálku a znovu si připomenu, jak na mně putování s autorem po Sudetech - i když jen po stránkách knihy - silně zapůsobilo. Některá místa jsem již dříve navštívila, ale většina ke mně promlouvala pouze prostřednictvím otištěných fotografií a sdělených pocitů. Je to smutné, že tam, kde kdysi žili lidé a stály vesnice, je nyní jen divočina. Na člověka to hodně doléhá, když se nad tím zamýšlí. Na druhou stranu, život jde dál a svět se pořád proměňuje...a dříve nebo později pohraničí opět ožije, i když bude asi vypadat jinak. Je na dalších generacích, aby mu vrátili ztracenou energii a půvab.
Ačkoli se k této knize už jistě vracet nebudu, nemůžu jí ani nic vytknout. Zápletka mně zaujala a s napětím jsem sledovala, jak se vše bude vyvíjet. Konec nebyl překvapující, ale to se dalo čekat. Pěkná oddechovka, která si čtenáře vždycky najde.
Tuhle knížku doporučuji k přečtení každému, komu se nelíbí, kde že to žijeme. To, co prožívá Ladydi a další postavy tohoto příběhu, není nic záviděníhodného. Vlastně..., je to otřesné. Žádné vzdělání, samota, násilí, drogy, vraždy a únosy na denním pořádku, vězení a beznaděj, že se to může změnit. Pouze útěk ze země nabízí mlhavou šanci na lepší život.
Ke knížce se ráda ještě někdy vrátím.
Jak se v jedné z těchto knih mihne nějaká sympatická vedlejší postava, můžete si být jistí, že bude zabita. Tento díl samozřejmě nečinil výjimku. Děj mne jinak moc bavil, jako vždy, i když se mi už protáčely oči, kdykoli von Dodenburg "otevřel pusu, aby mu nepraskly ušní bubínky", když někde něco bouchlo. :-) To vážně stačilo zmínit jen jednou.