deirdre komentáře u knih
Výborne napísaný príbeh, teda, jeho začiatok. Už teraz viem, že na Pištolníka a jeho svet nikdy nezabudnem. Teším sa na pokračovanie...
Zásah! Vychutnávala som si každú jednu stránku a trpela protichodnou túžbou čítať a nedočítať... Kniha naozaj o všetkom, o láske, o boji, o priateľstve, o moci, o utrpení, o šťastí, o úprimnosti, o zrade, o čistote uprostred špiny, prázdnota, zmysel, nezmysel - veľmi živo, až surovo, ale majstrovsky napísaná. Mimoriadne vnímavý človek, tento Gregory. Odporúčam každému, koho nejakým spôsobom esencia Indie priťahuje.
Je to síce útla knižka, avšak hutná obsahom. Kľúč k pochopeniu Biblie.
"Bible nás svými příběhy učí, jak je uspořádán člověk a svět. Poznání tohoto uspořádání však dosáhneme jedine tehdy, když se nikdy nepřestaneme ptát po smyslu těchto příběhů.'
Takto nejako by sa mali rozprávať dejiny. Zhustiť niekoľko storočí do 300 strán je síce výzva a rozhodne značí aj isté zjednodušenie, podľa mňa ale autor sa zhostil tejto úlohy so cťou . Naozaj pútavé čítanie a ako bonus na konci každej kapitoly úryvky z významných diel toho-ktorého autora.
Prečítala som prvú kapitolu a stačilo. Pán to síce napísal veľmi "čtivo", ale aj dosť povrchne a keď začal vynášať hodnotiace súdy o veciach, v ktorých bol evidentne mimo, zhodnotila som, že nemá pre mňa zmysel ďalej čítať. Už by som mala proste pochybnosti. Škoda.
Svet týchto zkaziek mi prišiel akoby z inej planéty. Nepodobá sa to ani trochu na nič zo západnej kultúry. Ale príde mi to ako dobré východisko pri snahe o pochopenie duše Číňana. Rozdiel je však natoľko priepastný, že západný človek sa ďalej ako k tej snahe asi nedostane. Pekná knižka.
Tolstoj teda nebude " moja šálka kávy". Bolo to zaujímavé čítanie ohľadom reálií tej doby, avšak pre mňa myšlienkovo nijak inšpirujúce. Celý román pôsobil až nepríjemne prvoplánovo, psychológia postáv plytko, autor mimo (udržiavajúci si odstup). Podobným témam sa venoval aj Gorkij, oveľa uveriteľnejšie, bez vynášania súdov a zbytočného moralizovania ťal čitateľa do živého a namiesto hotových odpovedí kládol otázky, nechávajúc priestor čitateľovi na odpovede, alebo ďalšie otázky... (O Dostojevskom sa v tejto súvislosti ani nebudem rozpisovať, je to neporovnateľné.) Takže mňa literárne Tolstoj neuspokojil - po dávnejšie prečítanej Anne Karenine, som mu dala druhú šancu touto knihou, na ktorú som sa ináč veľmi tešila, keď som ju objavila knižnici jedného charitného domu - a už ho asi kontaktovať nebudem.
Toto ma nebavilo. Hromadenie udalostí, postavy ploché, dve hviezdy dávam za historickú hodnotu diela.
V doslove Gorkij cituje W. Jamesa: " Prekvapili má najmä dve knihy: Tolstého Vzkriesenie a Dostojevského Bratia Karamazovci - zdá sa mi, že sú v nich zobrazení ľudia z inej planéty, kde je všetko ináč a lepšie. Dostali sa na zem náhodou a mrzí ich to, ba až uráža. Majú v sebe čosi detské, naivné a cítiť z nich zaťatost poctivého alchymistu, ktorý verí, že je schopný objaviť 'príčinu všetkých príčin'." A dodáva: "Medzi takými ľuďmi som prežil pol storočia." Je to veľmi presná charakteristika ľudí, ako sa ich snažil poctivo opísať vo svojom rozsiahlom diele. Je to jeho vyznanie ruskému človeku, ktorého považuje za "jedinečného, neuveriteľne nadaného a svojrázneho", a ktorý raz " keď pretrpí všetko, čo ho vnútri ťaží a mýli...., mnohému naučí tento svet, vysilený a šialený od zločinov."
Za mňa povrchné, čo sa však vzhľadom na rozsah knihy aj dalo očakávať. Ale dobrý úvod do problematiky.
Každý príbeh by vydal na jedno dobré postapo. Čítanie to bolo aj tak ale napínavé, len škoda tých logických kotrmelcov a domrveného prekladu Sucha.
Čítala som teraz nové, doplnené a čiastočne prepísané vydanie tejto knihy. Síce to nie je jednoduché čítanie, obsahuje však pre bežného človeka veľa zásadných informácií. Treba mať iba otvorenú myseľ.
Bravúrne vyskladaný a napísaný príbeh, vlastne - príbehy troch žien, ktorým do života vstúpi tá mrcha Zenia a obráti všetko naruby. Tony, Charis aj Roz, každá iná, každá svojim spôsobom sa vyrovnáva so svojou minulosťou aj prítomnosťou. Atwoodova vie naozaj perfektne vykresliť psychológiu ženských postáv. Sú uveriteľné a vždy zaujímavé, a aj inšpirujúce. Vrelo odporúčam.
Námet vynikajúci, ale jeho uchopenie ma nijak nenadchlo. Vykreslenie prostredia, ako aj obyvateľov Lode mi prišlo povrchné, k čomu prispel aj rýchly spád deja. Možno by to potrebovalo pre mňa viac rozpísať, popiplať sa v charakteroch, v histórii Lode a pomalšie dávkovať rozuzlenia tajomstiev, aby som si to naozaj užívala...
V knihe je veľa krásnych úvah o živote, o smrti, o láske, ktoré dej v podstate len podčiarkuje. Vlastne sú to jednotlivé príbehy zasadené do mesta, "ktoré má tri svetové strany: vietor, more a večnosť", odohrávajúce sa v rámci troch generácií jednej rodiny. Veľmi silné príbehy, nutno podotknúť. Miestami mi však prišlo, že autor používa priveľa slov, zbytočne sa opakuje a snáď po prvý raz mi vadilo sústavné preskakovanie v čase, v ktorom som sa občas strácala.
Vrelo odporúčam všetkým mladým mamičkám, no a samozrejme aj špeciálnym pedagógom a psychológom.
Veľmi pozoruhodná knižka, ku ktorej sa celkom iste vrátim. Urobila som totiž jednu zásadnú chybu... Hoci som si neustále hovorila: brzdi sa, toto treba čítať pomalšie - neposlúchla som, nedalo sa. Tento Mitchell je proste kúzelník. Fantasticky píše...
Niektoré poviedky sa mi páčili, niektoré ma nijak nenadchli. Písanie románov ide Murakamimu podľa mňa lepšie. Hoci ani tie sa nezvyknú končiť nejak jednoznačne, konce týchto poviedok mi prišli doslova useknuté, a priznávam bez mučenia, niektorých zmysel som vôbec nepochopila. Toto som si neužila teda. 3,5*
Tak som sa konečne dostala k pokračovaniu Veľkého zošita. Samozrejme, prečítala som ho znova, a napriek odrádzajúcim slovám tetušiek v knižnici, pustila som sa bez akejkoľvek pauzy do ďalších častí. Áno, je to iné, celkom iné, ale pre mňa ako celok, veľmi silné dielo. Už nejaký čas si knihy do svojej knižnice starostlivo vyberám, a presne táto je jedna z tých, ktoré v nej proste musím mať.