Dela111 komentáře u knih
Autor pokračuje ve své originální jízdě i v druhém dílu série. Na svérázném vědci Theovi je jedna věc skvělá a zároveň hrozná - jeho vyšetřování je netradiční, je to něco nového, ale když to vysvětluje, většinou nevím o čem mluví... ;-).
Děj, který nás zavede do nečekaných míst k nebezpečnému pachateli, je správně okořeněný i humorem a to já vždy ocením. Mínusem je na thriller pomalý rozjezd.
Měla bych ještě jednu speciální výtku k autorovi - příliš často se v ději vrací k prvnímu dílu a jmenuje i pachatele. Přidat o něco víc podrobností, tak první díl nemusel vydávat, vše je tady... A jakou "radost" z toho musí mít ti, co první díl ještě nečetli...
Když jsem začala číst, napadlo mě něco o naivňoučkém tématu a shovívavě jsem se nad tím usmívala... A najednou mě příběh pohltil a pustil až na konci.
Téma na první pohled naivní, událost o svatební noci zdánlivě bezvýznamná, ale přitom tu jde o celý život... Někdy ke katastrofě dojde jen proto, že člověk nic neudělá, nevysvětlí co skutečně cítí. A tak hádka na Chesilské pláži nemá vítězů, naopak odcházejí dva poražení...
Autor popsal trápení obou hrdinů uvěřitelně, s citem a po dočtení zůstává pocit tíhy a smutku. Je to velmi lidsky a poutavě napsáno.
Nervydrásající příběh odehrávající se na odpočívadle uprostřed hor odříznutém od světa sněhovou vánicí. I přes omezený počet osob, jedno místo a krátký časový úsek se autorovi povedl příběh nabitý dějem, plný nečekaných zvratů a překvapení.
Vytkla bych zpracování časových a prostorových údajů a možností, ty tu občas nesedí. Chování sedmiletého děvčátka bylo v některých chvílích až moc dospělé.
Díky určitým omezením v ději jsem čekala spíš průšvih, ale opak je pravdou. Je to čtení s obrovským spádem, které upoutá. Thriller má výstižný název, z této bezvýchodné situace není úniku...
Inteligentní laskavý humor pana Svěráka mám ráda. Z povídek mě nejvíc pobavila Ivanka a Lenin. Povedená je i Horká neděle. To je typický malér ze života a nepobaví pouze ty, kterým se něco podobného stalo... :-).
Povídky jsou pohodová a úsměvná četba, pohlazení po duši.
Kniha má celkem nízké hodnocení, přitom Paula Hawkins psát umí. Možná na thriller je kniha propracovaná až moc.
Dějištěm je anglický venkov, městečko Beckford se svojí tůní Tonoucích. V tůni už došlo k více záhadným úmrtím jak v současnosti, tak i v minulosti.
Autorka malebně vykreslila místo, kde se příběh odehrává, jeho zvláštní až tajemnou atmosféru. Dobře jsou charakterizované místní postavy a jejich nechuť k odhalování dávno pohřbených tajemství.
Problémem může být to, že příběh je vyprávěný z pohledu mnoha postav. Ze začátku je celkem náročné se v tom zorientovat. Navíc čtenář u tohoto žánru nečeká vhled do duší všech zúčastněných. Není to svižný napínavý thriller. Na mě kniha působí spíše jako psychologický román s detektivní až tajemnou zápletkou, ovšem právě to asi nesedne každému.
Zajímavý námět. Řekla bych, že 'hlavním hrdinou' je tu vlastně dům plný tajemství. Zároveň také dům, který svým obyvatelům diktuje jak mají žít, co mají právě dělat... On je vlastně terorizuje, lidově řečeno - parádně je buzeruje. Však má taky podivného architekta.
Kniha má dvě dějové linie, obě jsou dobře a napínavě zpracované.
K příběhu mám jednu výhradu - neumím si představit, že by v tomto někdo dobrovolně bydlel a to ani zadarmo. Ale je to kniha a je fakt, že je poutavá, plná překvapení a největším překvapením je závěr. Rozhodně stojí za přečtení.
Knihu jsem četla velmi dávno, připomněl mi ji komentář alef, s jejímž hodnocením se ztotožňuji. Je to nejen v podstatě pornografie, ale především děsná blbost. Děj i literární styl připomíná počin náctiletého mladíka, který se bavil sepisováním tohoto "dílka".
Knihu jsem tehdy koupila kvůli autorce Věčné Ambry a čekala něco podobného. No nestačila jsem se divit :-o. Je zvláštní, jak rozdílnou kvalitu mohou někdy mít příběhy napsané jedním autorem. Tohle šlo hned z domu.
Odpad u knih běžně nedávám, tady je to vlastně teprve podruhé, ale toto "dílko" si jej právem zaslouží.
Děj knihy se jeví slibně - soukromý detektiv se pokouší uspět tam, kde policie selhala a zjistit co se stalo s dvanáctiletým chlapcem, který zmizel před více než rokem, ale je to nezáživně napsané. Zajímavější a svižnější děj je až na konci knihy, bohužel závěrečnou scénu autor jako správný americký scénárista přehnal.
Za mě je to slabší průměr.
Kniha je o rodinných vztazích - manželských a hlavně vztazích mezi dětmi a rodiči. Není tu jedna hlavní postava, příběh je střídavě vyprávěný z pohledu všech zúčastněných, v jedné rodině tady jsou dokonce čtyři generace.
Celkově kniha vyznívá spíš smutně. Vztahy jsou tu složité a propletené. Každý má nějak nastavený žebříček hodnot a podle toho se i rozhoduje. Ovšem důsledky většiny činů mívají dvě stránky - jednomu pomůžou, druhému můžou ublížit.
Příběh je napsaný poutavým stylem, takže zaujme od první stránky.
Dcery čarodějného vrchu je neuvěřitelně živý román odehrávající se na přelomu 16. a 17. století v Anglii. Je to poutavé vyprávění o osudech tří generací žen jedné rodiny, které byly "obdařené". Měly zvláštní schopnosti - a to jak dar umění léčit, tak snad (kdoví?) i schopnost škodit.
Příběh uchvátí od začátku, má výbornou odpovídající atmosféru. Popisy života prostých lidí, jejich prožívané útrapy jsou až živě zachycené.
Román stojí na historických základech. Čarodějnické procesy, kterými kniha vrcholí, jsou skutečné. Příběh je poutavý a velmi dobře se čte.
Toto je historická detektivka se zdánlivě jednoduchou zápletkou, ale po první vraždě následují další zločiny a rozmotat to celé zas tak jednoduché není.
Kniha je napsaná v humorném duchu se spoustou zábavných situací, především špičkování konšelů mezi sebou je úsměvné. Když jsem četla o intrikách na radnici, podplácení, různých dohodách a o malicherných hádkách, napadlo mě, že lidská povaha se ani napříč staletími moc nemění ;-).
Příběh je napsaný lehce, s nadhledem a mě pobavil.
Na této knize není poznat, že jde o prvotinu. Pro mě je to další důkaz, že pokud má spisovatel talent, tak je jedno, že jde o prvotinu, už ta je minimálně dobrá, často rovnou vynikající. A to je i tento případ.
Na zhodnocení tohoto thrilleru bych potřebovala nějaký slovník superlativů, abych nějaký zasloužený nevynechala ;-). Knihu nejlépe charakterizuje citát na zadní straně obalu: "Tak napínavá, že se napětím chvějí i samotné stránky!" Za sebe dodávám - brilantní thriller!
Tady čtenář vůbec netuší, kdo mluví pravdu, kdo lže, co je skutečnost, co jsou bludné představy, co výplod mozku s psychiatrickou diagnózou. Až do posledních stran není jasné, jak to bylo, komu věřit... Nedokázala jsem si tipnout, musela jsem počkat až na rozuzlení.
Sebastian Fitzek je skutečně žhavým kandidátem na krále psychothrillerů. Za mě aspoň 6* ;-) a doporučení všem, které podobné knihy baví.
Vynikající autorka, silné téma, ale bohužel zpracování se tentokrát moc nepovedlo. Námět vychází ze situace v USA, kde se hrotí všechno a kde se najde spousta fanatických odpůrců ukončení těhotenství bez ohledu na to, jak k němu došlo a bez zájmu o situaci v jaké žena je... Není to nic nového a je to takové vykreslení situace u nich. Mě nakonec víc zajímala práce policejního vyjednavače než protesty extrémních odpůrců potratů.
V knize je hodně postav a autorce se podařilo popsat jejich životní příběhy. Bohužel celý dojem kazí to, že příběh je psaný od konce a my se zpětně dozvídáme co vedlo k současné situaci. Už jsem četla jednu knihu, kde se děj vracel zpět, ale tam k tomu byl důvod. Tady není, je to zbytečné a ničemu to neprospívá, za mě je to nešťastná volba. Zpracovat příběh od začátku, mohl být daleko poutavější.
Vidím, že hodnocení této knihy je velmi rozdílné, od nadšení až po velké zklamání a to celkem vyrovnaně.
Za mě je na této knize nejlepší autorův doslov. Velmi si vážím jeho snahy upozornit na domácí násilí, vážím si toho, jak odsuzuje neúctu k ženám. Bohužel téma, na které chtěl upozornit, měl zpracovat jinak.
Tento thriller se mně celkem dobře četl tak do poloviny. Zhruba tam jsem začala mít pocit, že je to překombinované, místy násilně sešroubované, některé situace hodně nereálné (mám na mysli to, že nikdo a už vůbec ne žena po několika hodinách surového bití jen tak nevstane a nebude téže noci dokonce běhat :-o), jednání postav až nesmyslné, dialogy chabé. Ne vždy je hromada zvratů plusem. Tady jich je hodně, ale na mě působily až hloupě. Bavilo mě to čím dál tím míň a dočítala jsem silou vůle.
Vzhledem k dobrým úmyslům autora mě moc mrzí, že nehodnotím výš, ale za mě je to nepovedený thriller.
Píše-li někdo jako Franck Thilliez, nemůže mě zklamat. V prvním dílu série sice autor ještě nezpracovává žádné speciální téma, takže neobsahuje něco navíc, jak jsme zvyklí, ale thriller je to brilantní.
Chudák Sharko tu zároveň s vyšetřováním brutálních zločinů dostává svoji první nálož utrpení. Děj je svižný, poutavý, velmi dobře promyšlený a jak už název napovídá i dost krvavý. Je to jeden z těch tvrdších thrillerů, výborně napsaný, tady není co vytýkat.
Vydání tohoto chybějícího prvního dílu mě potěšilo a věřím, že se dočkáme i dosud nevydaného druhého dílu.
Kniha od autora, který podle mne píše TOP thrillery, má u mě hodnocení i doporučení jasné, tady fakt není o čem... ;-)
Tato kniha nemá jediné hluché místo, je nabitá dějem, který uhání jako závodní koně. Pokud máte čas, přečtete na jeden zátah, nedá se od ní odejít.
Já bych tento příběh zařadila spíš do psychologických románů než jako thriller. Nemůžu napsat o čem příběh je, nemůžu psát o hlavním tématu ani nad čím se čtenář zamyslí, to bych prozradila moc, ale můžu napsat, že je ze života, je reálný a uvěřitelný je i konec. Doporučuji přečíst.
Váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami, za tu maximální čtivost dám nejvyšší hodnocení.
Nádech do ticha je o jednom z největších problémů současnosti, o terorismu. Je to psychologické drama o bombovém útoku a jeho následcích.
Sledujeme několik vybraných cestujících vlaku z Manchesteru do Londýna, jejich myšlenky, plány, problémy, radosti. Jsou tu všechny věkové kategorie i různé povahy. Bohužel jeden z cestujících je vyšinutý džihádista s batohem plným výbušniny a obrovskou záští vůči Západu...
Příběh také zachycuje, jak těžké je pro přeživší vyrovnat se s následky útoku, jak se cítí zmrzačení nejen tělesně, ale i emocionálně. Ukazuje i bolest pozůstalých.
Kniha odráží dobu, ve které žijeme... Dávám nejvyšší hodnocení a doporučuji.
Chlapec s kamínky je psychologický román, který se v závěru změní na thriller. Autorka zvolila neobvyklý způsob vyprávění, začátek působí až zmateně a nečte se lehce, zato od poloviny už se kniha těžko odkládá, tam už mě moc zajímalo jak to vlastně je...
Hlavní postava jednasedmdesátiletá dáma Elsa je zvláštní, v jednu chvíli by ji čtenář chápal a litovat, vzápětí nejraději zavřel. Příběh je velmi zamotaný a současně promyšlený, a proto je závěr nejen překvapivý, je přímo dechberoucí.
Témata týrání dětí, psychické onemocnění i trauma, které si člověk může nést v sobě celý život, jsou tu netradičně, ale výborně zpracované. Ocenění, které kniha získala, je zasloužené. Zanechá silný dojem i pár námětů k zamyšlení.
Tak toto je řádně ujeté psycho...
První polovina knihy se jeví tak trochu jako nezáživná, ale je to jen proto, že autorka popisuje situaci tak, aby nám v druhé půlce bylo o to víc zle. Rodina žijící zdánlivě šťastný život - krásný dům, finančně zajištění, syn... a přitom je tam všechno špatně...
Číst tento příběh je svým způsobem náročnější než číst nějaký krvavý thriller. Povaha Lydie totiž víc připomíná běžný život, jen je to zvrácené počínání dovedené do extrému. A právě proto na nás čtení této knihy může působit hůř. No a aby toho nebylo málo, překvapí i závěr.
Je vidět, že Liz Nugent se specializuje na chorobné jednání hlavních postav. Její prvotina 'Hádanka jménem Oliver' byla vynikající. Tato kniha také, ale působí víc nechutně. Snad u třetí knihy autorka ještě nepřitvrdí, to už by bylo náročné možná i na žaludek ;-).
Tady máme v poslední době tolik oblíbený námět - psychicky narušená žena, na antidepresivech, k tomu se ráda napije, takže jí pochopitelně nikdo nevěří...
Už ty autorky začínám podezírat, že určité pasáže mají uložené v PC a jen to kopírují... :-)
Co se mi ale na této knize líbí, tak to je dobře zvolené komorní prostředí - uzavřený prostor luxusní lodi, z které se nedá jen tak odejít. Napětí narůstá postupně s náznaky různých tajemství.
Hodnotila bych jako průměr, ovšem za zvolené prostředí, dobře popsané pocity a myšlenky hlavní hrdinky i určitou čtivost dávám 4*.