Dela111 Dela111 komentáře u knih

Šílená hra Šílená hra Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek je mistr ve vymýšlení zápletek a nepředvídatelného děje. V této knize je to obsazení vysílacího studia rádiové stanice a šílená telefonní hra. Myslíte si, že víte kdo je ten "zlý" a kdo ten "hodný", ale za chvíli je to jinak. Po pár stránkách ještě jinak. Ono se to otočí víckrát ;-). Určit pachatele není vůbec jednoduché.
Kniha má strhující tempo, překvapivé rozuzlení a někdo se nakonec dozví víc než čeká...
Doporučuji, vynikající.

V thrilleru nikdo nehledá žádné hluboké myšlenky, ale občas se najdou i tam:
"Vždycky dáváme vinu těm druhým. Nebo věříme, že za naše životní trauma můžou okolnosti. Ve skutečnosti existuje jen jeden jediný člověk, který nás dokáže vyřídit. Jenom jedna osoba má moc nás úplně zničit, jestli to dovolíme. A to jsme my sami."

19.09.2018 5 z 5

Ztracený templářský poklad Ztracený templářský poklad Zuzana Koubková

Historické romány mám moc ráda a 14. století u nás je pro mě obzvlášť lákavé. Na knize oceňuji styl psaní autorky, celkem dobře vykreslené postavy, popsaná krajina a usedlosti. Líbily se mi i místy vtipné scény a dialogy, naši předkové přece nemohli být suchaři :-). Naopak asi do poloviny knihy mě neupoutal celkový děj a hlavní postavy se mi zdály slabší. Asi to bude tím, že od paní Koubkové jsem četla lepší knihy (Rytíř zelené růže, Kníže Václav, Boleslav) a měla jsem vyšší očekávání hned od začátku. Ale v druhé půlce knihy se to postupně zlepšovalo a jak bratra Zdislava tak pacholka Güntera jsem začala vnímat líp a víc mě přitáhl i děj.
Ráda si přečtu další díl.

29.07.2018 4 z 5

Hra s nevěrou Hra s nevěrou James Siegel

Kdyby měla kniha podtitul, nejvhodnější by byl "aneb za chyby se platí". Tady by to sedlo doslovně :-).
I celkem slušný člověk se může zamotat do parádního průšvihu a už v tom lítá. A co je nejhorší - jak z toho ven... Bylo zajímavé sledovat jak jedno rozhodnutí vede k druhému, špatné rozhodnutí k ještě horšímu. A i když by hrdina později rád něco udělal jinak, už to prostě nejde.
Kniha má zajímavou zápletku, děj je místy hodně napínavý, určitě stojí za přečtení.
Film jsem neviděla, takže jsem si knihu vychutnala nezatížená filmovým zpracováním.

26.07.2018 4 z 5

Modrá je barva vraždy Modrá je barva vraždy Joanne Harris

Nepíšu to ráda, ale toto je slátanina. Knihu jsem začínala číst 2x. Na druhý pokus jsem ji i dočetla, ale jen proto, abych věděla, jestli prostředek a konec knihy budou stejně hloupé... Nejen že mi nesedl styl vyprávění (deníček na netu!), ale často jsem nevěděla, co je realita, co představy, jestli se to děje teď nebo je to minulost nebo jestli se to má teprve stát... Tato četba byla ztráta času.

02.07.2018 1 z 5

Se záští Se záští Eileen Cook

Tady si autorka vystačila skutečně s málem. Příběh nemá žádný živý děj, stačí si přečíst anotaci, první dvě a poslední dvě kapitoly a čtenář ví v podstatě všechno.
Jediným plusem, ač nijak originálním, je ukázka chování bulváru a lidí na sociálních sítích. Odsuzování, slovní útoky až vulgární urážky jsou dnes na sociálních sítích bohužel zcela běžné.
Kniha sice není v žánru YA, ale hlavní postava má 18 let a její myšlenky odpovídají dokonce ještě mladší středoškolačce, takže četba nemusí bavit všechny dospělé čtenáře. Za mě je hodnocení 50 %.

02.05.2019 3 z 5

Tajemství hřbitova Crossbones Tajemství hřbitova Crossbones Kate Rhodes

Tato série bohužel nebude pro mě. Příběh postrádá spád, napětí, dynamiku... Místo vyšetřování vražd sledujeme chování, myšlenkové pochody a fóbie hlavní hrdinky. Místy je to víc romantika než detektivka.
Na závěr ovšem přijde pecka. A ne, není to pachatel, ale motiv! Autorce se povedlo jedno z nejubožejších vysvětlení vrahova jednání jaké jsem kdy četla...
Autorku vidím jako nadanou pro romantický žánr, detektivky by měla nechat povolanějším autorům.

20.03.2019 2 z 5

29 vteřin 29 vteřin T. M. Logan

Jako thriller je kniha slabší. Příběh se stále točí kolem problému hlavní hrdinky s nadřízeným. Ten v anotaci nazvaný "stárnoucí svůdce" je ve skutečnosti samolibý, sexistický, extra nechutný hnusák, který léta využívá svého postavení k obtěžování a zneužívání podřízených žen.
Děj se dává do pohybu teprve když Sarah, už psychicky na dně, využije nabídky a objedná si "pomoc"... Ani potom však nejde o žádný svižný děj, spíš dostává zabrat psychika hlavní hrdinky.
Pokud budu hodnotit jako thriller, je to slabé (3*). Jako psychologický román je to velmi dobré (4*) a čtenářům, kteří rádi čtou o problémech ze života, se to bude líbit.
70 %

27.01.2019 3 z 5

Strach a chvění Strach a chvění Amélie Nothomb

Kniha na mě působila jako nepovedená parodie. Děj je přehnaný a nesmyslný ve všech směrech.
Napsat, že japonská firma zaměstnávala v kanceláři někoho, kdo neuměl spočítat ani jednoduchou věc a později ji půl roku platila za práci, za kterou současně platila i uklízečky, je hloupé. Člověk nemusí být ani odborník na japonskou mentalitu, aby viděl, že celé zpracování je hodně povrchní, místy směšné.
Kdyby to bylo zařazeno v žánru humor nebo parodie, dalo by se snad hodnotit výš. Kniha je krátká, ale v tomto případě je to klad.

24.01.2019 2 z 5

Intenzita Intenzita Dean Koontz

Výstižný název, celý děj je intenzivní, bohužel stále stejný. Příběh se odehrává v krátkém časovém úseku, jen něco málo přes 24 hodin a každá chvíle je detailně popsaná. Stejně tak jsou detailně popsané myšlenky hlavní hrdinky, jak současné, tak vzpomínky na bezútěšné dětství a také zvrácené myšlení psychopata.
Tento thriller mně nesedl. Nebavila mě jednotvárnost a jednoduchost - krátký časový úsek, málo postav, žádné pátrání po pachateli nebo rozuzlení zápletky, je to jen útěk nebo hon. Vše je od začátku jasné, děj je totéž stále dokola. Toto mně u thrilleru nestačí.
2,5*

17.12.2018 3 z 5

Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna Rytíř zelené růže: Záviš z Falkenštejna Zuzana Koubková

Výborně zpracovaný příběh o životě Záviše z Falkenštejna. Vyprávění je poutavé a krásně psané, skutečná lahůdka pro milovníky historie.
Román je celkem rozsáhlý, což já u historických knih vždy vítám - čím víc stran, tím líp ;-). Pro ty, které by to odradilo - nebojte se, to se čte lehce, počet stran nevnímáte.
Knihy paní Koubkové mám moc ráda a tuto řadím jasně na první místo.

29.11.2018 5 z 5

Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Odborník na knihy Charlese Bukowskiho nejsem, ale už po přečtení první vím, že autora jistě nikdy nikdo neobvinil z toho, že byl puritán...
Úžasné literární dílo v tomto nevidím, ovšem nemůžu popřít, že autor dokázal nezáživnou až ubíjející práci popsat skutečně svérázným způsobem. Nejvíc mě pobavily různé vyhlášky a vytýkací dopisy ředitelství pošt. Nádherná byrokratická lahůdka... Život Chinaskiho mimo práci netřeba komentovat...
Charles Bukowski byl prostě svůj...
3,5*

20.11.2018 3 z 5

Hra o manželství Hra o manželství Jeffrey Eugenides

Tenhle román není jednoduchá četba, nemyslím příběhem, ten je dobrý. Při čtení mě vícekrát napadlo "kdo má tyhle rádoby intelektuální kecy číst?!"... Sáhodlouhé debaty akademiků nejsou pro mě. Jenže sem to patří. Příběh je totiž z osmdesátých let minulého století, kdy na amerických vysokých školách byly populární přednášky ze sémiotiky a autor to skutečně hodně náležitě předvádí...

Román je především o životě s těžce nemocným člověkem. Jsou tu tři důležité postavy. Madeleine přemýšlí nad vlastní schopností lásky a jaké oběti je schopna jí přinést. Leonard se rozhoduje, zda dokáže své problémy s někým sdílet nebo s nimi bude žít sám. Mitchell přemýšlí nad smyslem vlastního života a hledá vztah k bohu.

Toto není jednoduchá kniha a není pro každého. Tahle kniha, víc než jiná, potřebuje svoje čtenáře. Já bych preferovala méně té sémiotiky, na tohle nejsem. To ovšem neznamená, že příběh sám je špatný.
Tady úplně chápu jak ty nadšené čtenáře, tak ty znechucené.
70 %

23.10.2018 3 z 5

Volání minulosti Volání minulosti Barbara Wood

Kniha mi udělala největší radost když už jsem ji konečně dočetla a zavřela ji...

Vidím, že jsou tu názory buď nadšené nebo zklamání. K druhé skupině patřím i já a budu dost tvrdá, omlouvám se, ale tak to prostě vidím.
Je to už delší dobu co jsem knihu četla, ale je nezapomenutelná, protože na něco tak hloupého až infantilního se často nenarazí :-o.
Chápu, že v zájmu příběhu musí autor občas zvolit něco zdánlivě nelogického nebo nechat hrdinu tápat, ale tady udělala autorka z hlavní hrdinky přímo blbku a k ději se ani nevyjadřuji.

Vím, že Barbara Wood má díla lepší i méně zdařilá, ale stejně mě udivuje, že někdo, kdo napíše Doktorku Samanthu, vyplodí i tohle :-o .
Jen z úcty k autorce dávám 2*.

15.09.2018 2 z 5

Hračkář Hračkář Liam Pieper

Tato kniha se mi nehodnotí lehce a u počtu hvězdiček váhám.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách.
Ta válečná, která nemá být nosnou částí, je velmi dobře napsaná. Autor nás nešetří a popisy krutostí v Osvětimi jsou podané v celé své hrůze. Vlastně celá část o minulosti Arkadije je tím nejlepším.
V přítomnosti se řeší hlavně problémy Adama a jeho ženy Tess. Vyprávění tady plyne klidně a pomalu, dokonce až moc pomalu... Až posledních 50 stran je naprosto strhujících, tady to naopak najednou nabere ty nejvyšší obrátky a je to rychlé moc a taky rychle ukončené.

Rozuzlení je vysvětlující, ale ne překvapující, je to podobné jiné knize. Už v polovině je celkem jasné k čemu to logicky vede. Poselství na závěr je silné a možná by kniha zasloužila více stran.
3* jsou málo, 4* moc, zaokrouhlím nahoru ;-)

Jen tak mimochodem - proč je kniha zařazena v žánru jako thriller?? Chápala bych literatura světová, společenské romány i psychologické, ale toto přece není thriller...

18.08.2018 4 z 5

Tajemství svobodných zednářů Tajemství svobodných zednářů Morgan Pat

Velice čtivou formou popsána stručná historie svobodných zednářů, jejich postoje a rituály. Je přidán zajímavý seznam slavných osobností, které jsou nebo byly členy tohoto řádu.
Kniha je ideální k získání základního uceleného přehledu o Řádu svobodných zednářů.

09.08.2018 5 z 5

Poslední Poslední Alexandra Oliva

Reality show jsou fenoménem dnešní doby a ty založené na přežití táhnou nejvíc. Největší napětí jsem si užila hned na začátku - přiřadit ke všem postavám jména a k tomu ještě přezdívky byl oříšek... Příběh sám pak moc dramaticky nepůsobil a to by taková reality show měla. Sledujeme hlavní hrdinku jak jde a jde... stále za svým cílem a přes všechny hrůzy kolem necítí strach. Neuvěřitelně dlouho všechno považuje za součást hry.
Téma je lákavé, příběh je celkem čtivý, ale zpracování mohlo být lepší. Hodnotím jako průměr.

06.12.2018 3 z 5

Mizející rok Mizející rok Kate Moretti

Thriller má klasickou šablonu - hlavní hrdinka padá až na dno, útěk ve strachu o život, změna identity a poté druhá šance po boku bohatého manžela. Pocit bezpečí však vydrží jen do chvíle než Zoe začne pátrat po své biologické matce...
Bavila mě její vůle žít a snaha vybojovat si třetí šanci na život.
Napsáno čtivě, s překvapivými momenty.

15.11.2018 4 z 5

Odkaz Stonehenge Odkaz Stonehenge Sam Christer (p)

Děj knihy zasadil autor do tajemného prostředí Stonehenge. Nejdůležitější pro děj je konání sekty, která prostřednictvím lidských obětí udržuje duchovní moc kamenů.
Příběh se odvíjí spíše pomaleji, mimo posledních padesáti stran postrádá větší napětí. Závěr je trochu ulítlý. Není to špatné, ale takové mystické místo a fanatický spolek by šlo v thrilleru využít více a lépe.

04.10.2018 3 z 5

Zraněné dětství Zraněné dětství Pola Kinski

Pola Kinski, dcera úspěšného charismatického herce Klause Kinskiho, neměla bezstarostné dětství a rodiče, kteří by ji milovali bezpodmínečnou láskou. Naopak - otec ji zneužíval a matka se o ni nezajímala. Pola se z toho snažila vypsat v této knize.

Je to velmi smutný příběh. Je dobře, že takové knihy vycházejí, ale nejsem si jistá jestli právě této oběti zveřejnění znovu neublížilo. Dovedu si představit, že v německy mluvících zemích kniha vyvolala poprask a bulvár měl asi dlouho z čeho žít... A právě ten bulvár může ublížit znovu...

27.09.2018 4 z 5

Mezi tiárou a orlicí Mezi tiárou a orlicí Vlastimil Vondruška

Další nádherný historický román pana Vondrušky. Je pravda, že první český král Vratislav je v literatuře opomíjený. O to víc si tohoto díla cením.
Autor začal rokem 1045, kdy mohlo být Vratislavovi asi 14 let a románovou formou zachytil celý jeho život až do smrti, do roku 1092. Právě za jeho dlouhé vlády se posílila národní identita českých zemí.

Pan Vondruška píše velmi čtivě, poutavě a hlavně živě - kdo má větší fantazii, lehce se přenese do 11. století ;-) . Děkuji za úžasný čtenářský zážitek :-) .
Luxusní čtení, dala bych i víc než 5*.

17.09.2018 5 z 5