dohnálci
![Druhá šance Druhá šance](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468004/druha-sance-34G-468004.png?v=1615381586)
Kniha je takové puzzle o tisíci dílcích. Ze začátku jste ztraceni ve spoustě malých zcela chaotických dílcích, které postupně utváří okraje a postupně se plní celý obraz po jednotlivých dílcích dosedajících na své místo. Takže to chce trpělivost, než se vyjeví konečný obraz. Za mne kniha, která vynikne spíše v audioverzi než papíru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Tak toto byla nejhorší kniha co jsem dosud četla. První polovinu knihy stojíte kdesi uprostřed cesty na trati a nic se neděje kromě absurdní až úmorné hořekování alkoholičky, která by dle mého soudu po více jak dvouletém pití uvažovala a chovala se zcela jinak. Pak se to konečně rozjede, ale ten courák vás vůbec nebaví. Každý ví kdo je ten vrah jen čekáte až vám autorka v nereálném závěru sdělí proč.
Nesedělo mi ani skákání mezi postavami, už jen protože všechny byly prostě "přitažené za vlasy" a božínku jak se nám hezky tyto nesympatické aktérky náhodou sešli v jedné ulici. Po světě běhá spousta lidí se svými trablemi, ale jejich kumulace na tuto knihu byla až moc.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3658/muzi-kteri-nenavidi-zeny-sHh-3658.jpg?v=1573558384)
Velmi pěkné a poutavé čtení. Zfilmovanou verzi jsem neviděl a asi si ji ani nepustím. Ne proto, že se mi to nelíbilo, ba naopak. Právě, že kniha se mi líbila dost. Jsem zvědav na Dívku, která kopla do vosího hnízda. Určitě to bude podobný zážitek, možná i lepší...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Země žen Země žen](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109035/zeme-zen-6lc-109035.png?v=1629898403)
Tato kniha mne naprosto strhla. Je toho tolik co nám (mužům i ženám) má říct, že to ani nelze popsat strohým komentářem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Iba ty možeš zachrániť ľudstvo Iba ty možeš zachrániť ľudstvo](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125972/iba-ty-mozes-zachranit-ludstvo-125972.jpg?v=1339700556)
Vzhledem k tomu, že mám od Pratchetta přečteno snad vše co zatím vyšlo, zatoužila jsme i po sérii Johnny. Je to něco zcela jiného než Zeměplocha, ale námět byl opravdu zajímavý a kdo ví zda se to opravdu nestane či již nestalo? Navíc pro mne bylo trochu třešničkou na dortu číst ji ve Slovenštině, která ji dodala určitě taky část svého kouzla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Co dělají pocity? Co dělají pocity?](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476771/co-delaji-pocity-ONf-476771.png?v=1633962578)
Tak nádhernou knihu pro děti už jsem dlouho neměla v ruce. Jemné ilustrace převážně v šedých tónech Vás provedou nejrůznějšími pocity. S knihou se dá mnohostranně pracovat, což jí zaručí že se k ní budete vracet. Můžete tipovat dle obrázku pocit, sami se zamyslet jak daný pocit vnímáte a jak byste jej namalovali či popsali. Mohu jen doporučit
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtyři dohody Čtyři dohody](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174299/ctyri-dohody-174299.jpg?v=1377780440)
Tuto knihu jsem četla před cca 15 lety. Začátek mi přišel dobrý a zbytek jako opakující se omáčka. Tentokrát jsme zvolila audioknihu čtenou panem Duškem a to byl opravdu nesrovnatelný zážitek.
Jednak jsem starší a dokáži si z poslání toltéků více vzít a v podání audio je to prostě za plný počet hvězd.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návrat do divočiny Návrat do divočiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424431/navrat-do-divociny-XPh-424431.jpg?v=1572503466)
Tak tahle kniha mi opravdu absolutně nic nedala. V porovnání s předchozími knihami je to jako nebe a dudy. Opět krásné fotografie, ale nic jiného, za mne zklamání.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Nefalšovaná kočka Nefalšovaná kočka](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17084/nefalsovana-kocka-I3U-17084.png?v=1670793616)
Tak tato kniha mne přesvědčila, že v příštím životě (pokud nějaký je) chci být rozhodně Opravdová kočka :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Suprove cteni jednim dechem. Sice se mi prvni dil libil vic, ale tenhle je taky skvely. Vrele doporucuji vsem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Líný rodič Líný rodič](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34644/liny-rodic-GEY-34644.jpg?v=1574195126)
Vzhledem k dvěma malým potomkům, mohu říci, že každý by měl vychovávat děti dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ne podle rad jiných, neb je nejvíce milujete vy a ne nějaký spisovatel. Knihu jsem ani nedočetla, neboť hlavní myšlenka je jasná a přišla mi zdlouhavě rozebíraná. Pokud bych ji méla doporučit, tak jedině bezdětným.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Medvěd a šeptání větru Medvěd a šeptání větru](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474040/medved-a-septani-vetru-IBG-474040.jpg?v=1622639547)
Krásná kniha ze života. I přesto že všechno máme můžeme se cítit nespokojení a toužit se vydat na cestu. A i když nás při ní přepadne pocit, jestli jsme neudělali chybu je třeba jít dál a budeme odměněni.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Wonder Woman: Válkonoška Wonder Woman: Válkonoška](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379509/wonder-woman-valkonoska-s5x-379509.jpg?v=1525996484)
Jako kniha spadající do kategorie pro mládež je to dobré, ale zázrak nečekejte. V knize najdete klasické YA naivní postavy, trochu té tajné lásky, lesbickou otázku a ždibet akce, aby toho nebylo na dnešní "nevinou" omladinu příliš. Pro milovníka hrdinů a historie dávných bohů to však bude dost slabý průměr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lidské klubíčko Lidské klubíčko](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199392/lidske-klubicko-199392.jpg?v=1394293100)
Kniha je plná krásných básní, které zahrají na strunu rodičům, ale i všem kdo se rádi občas chovají jako malé děti. Oceňuji vhodnost vybraných básní a jejich uspořádaní. Dojem z básní navíc dokonale dotváří ilustrace Miloše Koptáka, jako by byly jejich nedílnou a neoddělitelnou součástí bez nichž si je ani nedovedete představit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šťastný skřítek Šťastný skřítek](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139097/stastny-skritek-DPv-139097.jpg?v=1579761400)
Krásná kniha plná ponaučení. Jak si nevážíme toho vzácného co máme dokud to neztratíme. Jak je lehké se do něčeho zakoukat a nechat se tím oznámit. Jak je snadné přijít o to co nám dělalo radost a ještě složitější si to vydobít zpět.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtenář z vlaku v 6.27 Čtenář z vlaku v 6.27](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259012/ctenar-z-vlaku-v-6-27-rqb-259012.jpg?v=1445528794)
Milý příběh, o tom že i když máte pocit, že žijete trochu víc mimo tento svět a vše je špatně, stačí náhoda a může se vše najednou změnit a je najednou pro co žít.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Expres Praha–Radotín Expres Praha–Radotín](https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97166/expres-praha-radotin-huH-97166.jpg?v=1582739586)
Při čtení se dostavila jakási nostalgie, jak je krásné být mladý. Je znát, že je to prvotina mladičkého spisovatele. Jsem zvědavá zda jeho brzké dílo bude již vyzrálejší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jedlička se narodila Jedlička se narodila](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410504/jedlicka-se-narodila-nVN-410504.jpg?v=1557387916)
Nemám ráda knihy, které ač nádherně ilustrované nejsou o ničem. Dítě natož pak dospělí co knihu předčítá si z ní nemá co odnést. Bohužel mne o tom autorka přesvědčila již podruhé. Za mne zklamání.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Moje přítelkyně žížala Moje přítelkyně žížala](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428847/moje-pritelkyne-zizala-WJj-428847.jpg?v=1576859267)
Kniha mne na první pohled zaujala obálkou s roztomilými ilustracemi, které jsou na každé straně, to jsou bohužel jediné klady které na knize shledávám. Neskutečně mi vadila volba křiklavého oranžového písma, ze kterého bolí oči a přeskakují řádky. Některé básně vás sice pobaví více než jiné, ale žádná srdcovka se tam nenajde. Styl básní autora nepovažuji příliš vhodný pro 5-ti leté děti a upřímně ani své 8 ratolesti ji nebudu dávat číst.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Velmi pěkné zpracování základních frází angličtiny navíc v komiksovém podání. Jak lépe si zopakovat angličtinu než se čtyřlístkem? Oceňuji navtíravý překlad na konci stránky, který pomáhá dítěti v porozumění či ujištění a nemá pak tendenci knihu odložit, protože by se citilo nejisté.