DominaCZ komentáře u knih
Hm, taková...ufňáganá knížka o napůl sexici nadržené, o napůl utahané matce, která má děcka, i když nechtěla...co si z toho vybrat, když jde o jednu osobu?
Ta "aféra" na střeše žádná hrůza nebyla, za to si může sama, žádný znásilnění, protože zapotřebí násilí nebylo.
Prostě mladá a blbá no, co na to říct, takových je víc. Divný mi jen bylo, jak to, že panna nezabřezla...
Já myslela, že se celou dobu mluví o tý její matce, která byla tak protivná...a ne, že ona-odstrkovaná knižní tlustá "chudera"-je vlastně stejná bůůů...hm, nezaujalo. Spíš odpuzovalo.
Zklamání. Grasselová, sice nevím co na tak jednoduchým romantickým ději nechápeš, ale PRUDA!
SPOILERY!
Já čekala děj o vizích tý holky a tom, jak se s tím vypořádaj ti lidé.
A ne ufňukanou romanťárnu, ex-píchače a paplání se v minulosti s umírající bábi, která měsíc před smrtí juchá u karet! Špinavou kámošku s tříleťákem v plínách co neumí mluvit a prodej svých šperků...no trapas se sweet koncem což je škoda, protože čtivost tam byla.
(Jo a když potká kámošku v čistírně: "Uchopila ji do pevného OBĚTÍ." To snad ne...
Jako nevím jo, ale co jsem četla, lze použít jak Vánoce, tak vánoce, takže žádný, že platí jen a pouze velké V.
Dále znám jen scÉnárista (s krátkým e to fakt neznám) a čÚrat jsem taky viděla prvně. Takže jako rádcovská příručka fakt...zvláštní.
No, takže milej autor si nám poněkud několikrát opakovaně protiřečí a v radách míjí.
Za všechny: Na začátku knihy: neměňte věci, začněte měnit SEBE.
Na konci knihy: začněte měnit věci hned teď.
Uhm tak určo.
Kecá je o pár let starší než já, takže v dětství se za něj "výše kapesnýho" řešila, ale za nás po roce 2000 ani značky hader vážně ne. Dneska možná, ale u nás prostě ne, takže vzhledem k tomu, že je to kniha o tom, co nás formovalo (útočí to na chyby rodičů a výchovy, takže je to o "našich časech"), mele nesmysly hned zkraje.
"Co kdyby vaše prac. pozice zmizela? Tak asi nic." No já nevím...asi by s tím zmizely i prachy a nastaly by potíže s placením a zajištěním základních potřeb? Takže jaký NIC BY SE NESTALO??
A tou posl. větou to celé dos*al ("neřešte pí*oviny"), takže ne, tohle není motivační...tohle je jen a pouze de*ilní.
Obsahuje SPOILERY.
Otravnej s tím dotíráním a otravováním CO JÍ JE? KDE JE? UŽ JE DOMA? KAM ŠLA? NAHRÁLA FOTKU?
"Zabrán od pasu nahoru, ale vypadá to, že má volné džíny." Na to přišel jak, když dolů nevidí??
"O vzhled se nestaral, takže určitě ani o věci uvnitř, takže určitě rád balil holky, pití, večírky..." Uh??
"Všechny indicie nasvědčují, že se to stalo v lese." Jaké indicie?? Nevysvětleno. Poptal se pár lidí venku a poseděl v báru a má ihned jasno??
Matka po policajtce mrskne sklenici, zasáhne ji a ta s povzdechem sbírá střepy a tiskne fotky? Žádný trest za napadení příslušníka???
Později fakani odcházejí, ukazují jí fakáče a ona si zas jen podrážděně povzdechne a nic neudělá?
Dlouhá srst, zelené oči, drápy sahající k zemi...no, to by se zrůdě těžko pohybovalo v zarostlý džungli...
"Bradu měla zdviženou a dívala se na ni dolů." Zdvižená brada snad znamená dívat se NAHORU ne?
Vysvětlení proběhne v jedný větě na 300 straně ze skoro 370??
Označovat lidi v 23 DĚTMI je trapný!
10 let lítá ON po lese v kostýmu opice s chlupama a nočním viděním a ještě zvládá svou práci a nikdo nic, jo? Všude po celým obvodu lesa, u vodu, na kopcích, natahaný kamery, pasti, lanka, všecko promakané??
Nějak ale nebylo vysvětleno PROČ. Co s něma dělal. Jen JAK.
Proč ta Eileen (teď se nenaštvěte že to vyzradim ale mě to fakt zajímá, kdyžtak odmažu) nezemřela, když k ní ta "zrůda" přišla a už už ji měla? Proč jediná ona ne? Jaktože ji tam x dní nechal bejt a jak to, že tolik dní dehydratace a poblouznění v pohodce přežila??
Takže celkově vzato...čtivý, ale námět krapet jako Hory maj oči, ale v policejní verzi. Mládež otravná.
SPOILER.
Jak píšete, jako přes kopírák. Opět kopíruje scény z Julinčiny pekárny:manželka rizik. těhotenství a týpek si nedostatek sexu kompenzuje u milenky-to tam taky padlo.
Na JEDEN LOK vypije celou sklenici vody- lol, to jako jak? :)
Nějak jsem nepochopila, jak by díky pár hodinám učení na soukromý škole mohla ta milenka mít tak úžo bydleníčko a volnej free bohatej lajf. Nebylo vysvětleno.
Zas jako Julina: Milenka si užívá jak je nezávislá a nic nemusí a přitom závidí kámoškám, že maj fakany. Je ráda že ona nic nemusí, ale přitom taky chce děcka a manžu.
Manželka je utahaná ve vytahaným triku-snad matky taky nosej doma něco jinýho ne?? Proč by měly bejt furt jen neučesaný?? Ale záhy si přizná že má boháče a je vlastně ráda...Tak jak??
V 10 letech uměla nabídnout kompletní menu-uhm, sure :)
Na jeden pohled si byly sympatické jo? ...jistě no.
A klasika-doktor operující kluka začne s maminou tentit a je z toho láááásečka až do nebes, už na manžovi není ve vteřině závislá a je báječná v práci...trapný.
Takže zase: jakás čtivost i jo...asi tak ve čtvrtině se to ale zlomí, a to proto, že se tam dostaneme k tomu SPOILERY!!!! dopisu, od nějž to má obdobný až stejný děj jako Lék na bolest: zjeví se nová žena, která má se zemřelým spojení a přibyde nové děcko.
Úplně stejná scéna po smrti: Objednávka pizzy a pohled do lednice, kde nic není. To tam taky bylo po smrti toho syna. Jak může napsat totéž do dvou knih?? Já je četla za sebou, takže mi to okamžitě vytanulo.
Jinak tady příliš fňuká, že nemá muže a děcko, že už je stará a osamělá, a na druhou stranu si užívá, že může čumět na romant. filmíky a mít okolo sebe bordel a nikdo jí do ničeho nekecá...tak je ráda nebo není, že je sama??
A proč furt autorka sahá po úmrtích a návratu žen s děckama, který jsou spojený s tím zemřelým? To je potom vždycky tytýž děj!!!!
No, jako...čtivost tam jakási je, ale... zatímco v prvních vteřinách zmírá bolestí, během nějakého půl roku až roku už tančí po kuchyni v šatkách, maluje si hubu leskem pro cizí lidi a tahá si je do bytu i do života a je happy.Já mám kolem sebe lidi, co si tím taky prošli a můžu vám říct, že ještě přes půl rok s tím nejsou sžití, natož aby si užívali nových vztahů nebo "zapomněli".
Takže to mě naštvalo.
Že jako "život bez nich jde dál, však tu budou další lidi".
Dál mě štvalo neustálé "přemáhala vzlyk". Chápu bolest, ale číst o vzlykání i ze spaní už bylo otravný.
A co mě dostalo do třetice, byla typicky ženská hláška jí, lékařky k její sestřičce, která děcka doposud nechce: "...jednou LOGICKY zatouží po vlastním dítěti...koneckonců loni oslavila třicítku, ideální věk na těhotenství a dítě..."
TWL A co když ne??? Takže mít děcko je logické, KAŽDÁ ho musí chtít a běda jak ne??? Na takový kydy jsem alergická proto sorry, nemůžu tady dát ani hvězdu za obálku.
Sakra, zase šlápnutí vedle a nalákání na obálku, a znechucení až po přečtení anotace... nesympoš on, jeho Erin, jeho nechuť ke studentům, které všechny házel do jednoho pytle...ježiš celé okolí nemůže za jeden dos*anej zásah a to, že z něj vyšel jako poloviční mrzák!
Takže Nesbo má jako "hrdinu" kre*éna, ale tenhle je taky případ sám pro sebe.
Zábavný? Ne.
Nesnesitelný? ANO!
Tento příběh mě nějak nezajímal, bylo mi to nějak jedno...
Tyjo, zklamání jak bič. Já čekala dobovou věc ohledně infa o všem okolo salonování, šití, návštěv, látek atd. jakožto i pikantérií a ne smyšlenin ohledně mladých šiček, který fňukaj, jestli si vrznout s týpkem a nechat se zbouchnout maj nebo ne, jestli s ní bude nebo ne, jak to s ní myslí, jestli si večer vyjdou nebo ne... a vulgární slepice, která jednoho dne zmizí a která mě tak irituje, že je mi to jedno a vůbec ji nelituju...posměch Martě se mi nelíbí, mohli ji nesnášet a nemuset nebo nesouhlasit s dobou, ale to je tak všechno-každej kdo uvažuje si logicky spočítá, že je lepší mít každej svý jistý a být na stejný úrovni, než být žebrákem a čumět na úspěšnýho velkostatkáře žejo no.
Možná mě to irituje proto, že je teď ta doba taková, nevím.
Hlavně ale mám velkou výtku vůči autorce: píšou, jak si vše nastudovala...tak by měla vědět, že by za komunismu NIKDY neoslovili ženu jako PANÍ, protože to jest buržoustní oslovení, proti kterému toto zřízení brojí, natož je-li to žena ve vedoucí pozici jako první dáma. Takže nějaká MILOSTIVÁ PANÍ SOUDRUŽKA, to jako fakt ne.
Mezi komunisty prostě "paní Podolská"? ...beze slov.
Konec a běh času mě tak nějak nezajímal....a happy konce taky ne.
Hvězda za nice ilustrace, ale samotné pohádky mi nic neřekly. Byl děj, něco se dělo...a najednou useknutý konec.
Staženo zde jako e-kniha.
No, že by vzití pořád lítávali kolem dvacítky průsekama jako v těch šesti-desíti letech??? Proč z nich v dospělosti pořád dělat ty jakože čisté, cute dětičky, který každý, VŠUDE žere a KAŽDEJ je na větvi z toho, jak nádherní jsou??
Pan lesní s tím neustálým KULIFERDOVÉ a jak je jimi posedlej je trapnej. On, vždycky tak klidnej a rozumnej, je najednou jak posedlá kvočna??
Ve chvíli, kdy konečně přijeli zpět, "paní lesní se balí do ubrusu a Týna na hlavu dává dečku ze šicího stroje." WTF? Proč je tady teď najednou každej blbem?
Vážně by se Zdeňa vymluvila jeho spolupracovníkům, že do společnosti nepůjde, protože je chromá od narození, a pak by se tomu "celý večer smáli"- oni, kteří jsou z Boha podělaní totálně a měli by vědět, že tohle si myslet nesměj???
To je přehnané.
Koupeno kdysi v levných knihách, ani nevím proč nebo co...hm takže opevněná sídliště, bunkry, holka-bojovnice, svět dělen na bezďáky-obyvatele bojovníčky a vojsko-vládnoucí třídu... Ženský-dělnice svazovaný a nechávaný chlapama ojížděný hm dál jsem se ani nedostala, to se nedalo.
Trapas největší.
Tenhle se mi nikdy nelíbil, ani kresbama, ani dějem.
Naivní, pro pubošky tý doby to asi stačilo. Mě to nikdy nezaujalo. Všichni tam byli moc jednoduší.
Víc se mi líbila první část, za "první paní". Poté to bylo vše příliš dokonalé, i dáma, i děcko....to je sice základní rys Javořický, ale je to moc sluníčkový.
Nechápu ale jedno: pokud druhá žena v prvním manželství měla muže, kterej se nakazil, nevyléčil a měl to pořád v sobě natolik, že to předal jejich děcku a to ani nepřežilo, neměla by to ona logicky taky čapnout a ještě to předat tady továrníkovi?? Jenže ne, on se nezalekne této posloupnosti ale připustí ji a zrodí toho nového dokonalce...
Nevím, takový....podevadesátkově naivní. Vážně by holka majitelů hotelů v Espaňolu kámošila s hnojařkou ze statku??
Oslovení NITKO bylo odporný, stejně jako její sluníčkovost a vůbec ty postavy byly takový divný...vážně by se 16 upnula na týpka, co má děcko, je podruhý ženatej, nosí lennonky (vrchol antisexismu) a agituje za zbourání Temelína?! Nevím, divný to bylo, takový nereálný.
Jo, a ta na koncertě vykreslená jako kráska v "dlouhé sukni po kotníky a šedé volné šifonové haleně" mě rozsekala. No, z toho by vážně každej sedl na pr*el a Olympici by tekli blahem, že jim tohle předskokanuje :))))))))))))
No, pro děcka asi dobrý jako poznávačka, nicméně mě štvala jedna obrovská naivnost a nereálnost, a sice ta, že by třináctiletej kluk balil desetiletou.
To prostě fakt ne, ta je pro něj děcko :))))))))))))))
Já mám origoš z 97 od Eriky, takže kresby žádný, je to v dívčí verzi, ale pro desetiletý holky asi dobrý no.
Moc jsem nepochopila, proč by je tam ten doktor na celej rok tahal, když ta jeho žena NENÍ taky lékařka, na to by se jim asi každej vytento, ale jako...jo no.
Fakt, že se absolutně IHNED a úžasně naučila francouzsky nechávám tak nějak bokem.
Chápu myšlenku i smutek všeho, o čem se v knize mluví, ale...u mě to bylo vždy ovlivněný seriálem a protože jsem ho moc nemusela a dětský herce už vůbec ne, hlavně uječenýho Vojtíška, ovlivnilo to i náhled na knihu-pořád jako bych sledovala seroš, i když jsem četla. Nebylo mi při tom příjemně prostě.
Je to čtivý, všechno, ale...nevím, je na tom jakási taková pachuť nepříjemna.
SPOILER:
Navíc tady nejde o to, že by ji rodiče NECHTĚLI...jen byli pracovně vytíženi a když měla matka možnost dostat se za hranice, když bylo o holku postaráno a měla kam chodit do školy, proč by nejela?? Vždyť to byl jen příběh, K. mohla v klídku chodit do Prahy, v pohodě by to zvládl otec i kdyby tam bydlela. To bylo dramatizovaný, jen aby bylo o čem psát, ale v reálu opravdu nelze být připravena pro chození do školy v Práglu a pak přijet, slyšet od matky JEDU NA ZÁJEZD DO POLSKA a překolejit "takže zas budu chodit do školy tady" a hotové, žádné papírování nebo vyřizovačky...to jako ne no.