DRALI DRALI komentáře u knih

1984 1984 George Orwell (p)

Jedno je jasné. Do dneška jsem nečetl žádnou lepší knihu a bojím se, že asi už ani číst nebudu. Je to úplně děsivé, víc dodávat nebudu, je to zde napsané už tisíckrát. Fakt super, autor je genius.

28.06.2015

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Takhle smutno mi po dočtení knihy ještě nikdy nebylo. Ale to je dobře, proto postapo přece čteme. Celá je napsáná velmi zvláštním, neobvyklím stylem, ale zdá se že to celý děj ještě umocňuje. A ten konec je opravdu totální depka. Super 90 %

01.02.2017 5 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Tak bohužel. Můj druhý a zároveň poslední pokus o Řezníka. Jo chápu, má to být oddechovka-brakovka. Jenže to ještě neznamená, že to musí být tak odfláklé. Tešil jsem se na kvalitní české postapo a místo toho dostal nudu. Postavy jsou trestuhodně prázné, prostředí těžce nepopsané a příběh absolutně neoriginální. Dovést dceru z bodu A do bodu B - fakt nářez. Kdyby se během cesty alespoň dělo něco záživného. Bohužel naopak. Težce uvěřitelné, chvílemi velmi nelogické. Nechci být zlý, Kotleta se prodává tím pádem autor může být spokojený. Jen nepobírám, že se Vám to všem tak strašně líbí. samá 4 - 5ti hvězda??? NECHÁPU!!! 25 %.

Kniha má krásnou obálku. Bohužel, ten obrázek nemá s dějem uvnitř nic společného.

21.01.2017 2 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Nemohu tomu uvěřit, a je mi to strašně líto... Ale tahle kniha je smutně nudná. Ano, prostředí je atraktivní, autor se (stejně jako u Marťana) zabývá fyz. a chem. zákonitostmi, což je fajn. Bohužel obrovský průser je v tom, že celkově příběh působí skoro až "céčkovým" dojmem. Motivace hlavní hrdinky mne vůbec nepřesvědčila k tomu, abych jí pořádně fandil. 30%

10.06.2018 2 z 5

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Tahle kniha je totální průšvih. A tím nemyslím přímo autorův, ale hlavně jeho vydavatele. Pořádný redaktor by mu to vrátil, ať z těch 640ti stránek udělá 300. A kdyby to takhle bylo, mohlo to být doopravdy super. Ta vize budoucnosti je správně temná a poutavá, začátek knihy má parádní spád a celkově je velmi zajímavý. Jenže pak se Glukhovsky odebere do říše totálního grafomanství a z dobře rozjetého díla udělá nečitelnou sračku. Úplně zbytečné kapitoly, úplně zbytečné a totálně zdlouhavé popisy, úplně zbytečné odbočky od hlavního děje. Co se mi naopak velmi líbilo bylo popisování let strávených na internátě - to byl fakt mazec. Škoda, ze začátku jsem si říkal, že do Metra 2033 nastupuji hned, takhle si dám od autora určitě pauzu. A všem těm pětihvězdám tady posílám virtuální facičku, protože fakt nevím jak to můžete dát... 50 % !!!

27.02.2016 2 z 5

Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Musím ríct, že divnější knihu jsem dlouho nečetl. A tím "Divnější" myslím jako zajímavější. Po celou dobu se pohybujete ve velkém tajemnu a neznámu. Těšíte se na další a další stránku. Čtete v neustálém napjetí, procházíte velmi hutnou atmosférou. Jediné malinké mínus (i když ono je to v podstatě i plus) je v tom, že se po celou dobu kupí a kupí otázky, na které však chybí odpovědi.

06.12.2015 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Užasná kniha. Potom co Mark Watney zjistí, že na Marsu zůstal sám, bez možnosti jakékoliv realné záchrany, mohl by to klidně ihned zabalit.. Ale on to neudělá a postaví se ke svému problému čelem. Je to skvělá kniha o tom, že když se člověk odhodlá a opravdu chce, tak nic není nemožné a předem ztracené. Je to kniha o pudu sebezáchovy. Úplně se dívím.. Kniha je totiž plná nekonečného promýšlení, počítání vzorečků, vysvětlování jak funguje chemie, fyzika a to by taky mohla být pěkná nuda. Jenže není, právě naopak je to zábava. Celou dobu mu prostě věříte, že to nějak dá. Ano občas je to přehnané a v reálu by to určitě neklaplo, ale to k tomu patří - je to přece SCI-FI. Velmi mne zarazilo že až cca po 500ti SOLech se mu postesklo po ženách. Nadruhou stranu o tom jak masturbuje na Marsu by se mi číst stejně nechtělo...

16.03.2015 5 z 5

Brouk v mraveništi Brouk v mraveništi Arkadij Strugackij

Opravdu krásná sci-fi! Na bratry navíc příjemně jednoduchá a čtivá, což nebývá zvykem. Kouzlo knihy spočívá především v tom, že to není akční jízda. Naopak úplně poklidné vyprávění příběhu, který hezky plyne. Po celou dobu čtení se pohybujete v tajemné atmosféře, ještě tajemnějším světě s ještě tajemnějšími postavami. Super!!! 80%

05.10.2019

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Bohužel (skoro) jako vždy... Světový bestseller!!! No zas tak horké to nebude... Hvězdy navíc za to, že se kniha hezky čte, děj odsýpá bez zbytečné vaty, že autor dokáže vystavět a vystupňovat tajemnou atmosféru, hvězdy nahoru za první třetinu knihy. Hvězdy dolů za promarněný potenciál!!! Za úplně nezáživný konec, za zbytečné překombinování a hlavně za obálku s těmi všemi výkřiky o tom, jak je kniha úžasná. Ne není!!! Je to prostě průměr. Dávám 50%

05.10.2019 3 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Filozofická sci-fi. Parádní filozofická sci-fi!!! Kniha je plná úvah, které se vám zavrtávají do mozku. Přes to se dá číst jedním dechem.

Silo Silo Hugh Howey

Bohužel, pro mne zklamání. Kniha se parádně rozjede. Je to ponuré, tajemné a to já rád. Jenže pak se celý hezký příběh (cca po první třetině) změní v urputnou bitku. A ta trvá skoro až do konce. Má to jeden velký háček... Lidé, kteří spolu po generace obývají silo a žijí téměř v harmonii se najednou začnou rubat hlava nehlava. A já k tomu postrádám trochu pádnější důvod, než ten jaký je v příběhu. Autor se se zbytkem knihy moc nepáral, zřejmě měl pocit, že to za každou cenu musí být akční jízda, což bohužel velmi uškodilo celé atmosféře. Za mě škoda, a bestseller tedy určitě ne... Do dalších dílů nejdu.

28.01.2018 2 z 5

Výtah do pekla Výtah do pekla Jiří Pavlovský

V podobě Pavlovského opět úplně pekelá jízda. Navíc jsem se u tohoto dílu poprvé pořádně bál což je dobře. Dějová linie Klaudie je správně děsivá, její "návštěva" v bytě úchyláka je opravdu velkej mazec.. Oproti tomu odbočka Jonáše s Walterem trochu pokulhává, což neznamená, že by nebyla zábavná. Pavlovský se čte parádně, vůbec celá serie mne velmi baví.

28.06.2015 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Byla jednou jedna farma a na ní žila zvířátka. Akorát, že tohleto není pohádka, to je psycho. Zvířátka se totiž mezi sebou domluvila, že na sebe boudou hodná, že budou všechny pracovitá a že se farmě bude dařit. A že se budou mít všechna dobře. Jenomže, jedna zvířátka (v knize výztižně prasata) se chtěla mít ještě lépe než ta ostatní. Po dočtení této knihy jsem byl strašně smutný. Také jsem byl velmi nasraný.. Nevím jak se něco takového mohlo stát, ale stalo se a mnohde se ještě děje!! Doporučuji přečíst všem přeživším komoušům a také těm dnešním. A také všem ovcím (v knize kupodivu ovce), které slepě následují svého fanatického vůdce. Možná, že se v tom najdou a možná, že si něco uvědomí..

16.03.2015

Klub vrahů Klub vrahů Pavel Renčín

Super!!! S Autorem jsem se poprvé setkal v jeho povídkové knize Beton, kosti a sny. A musím říci, že jsem byl od samého začátku Klubu vrahů překvapen. Tato kniha je totiž úplně jiná, chvílemi jsem si říkal jakoby jí snad psal jiný autor. Povídky jsou totiž psány velmi vznešeným a libozvučným jazykem, Klub vrahů je toho přesný opak. Takže jsem se divil, že čtu místy až "brakovku". To ale vůbec nevadilo, protože jsem se u knihy celou dobu bavil a to je to nejdůležitější. Závěrečný "MINDFUCK" mě opravdu rozsekal!!! Myslím to vážně. Renčín je velký talent a já se moc těším na jeho další knihy.

06.04.2019 4 z 5

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Tohle je parádní jízda!!! A to nejenom po Pražských bordelech. Je to vtipné, správně ujeté, gastronomicky vyšperkované. Doporučuji číst s plnou lednicí a povolnou dívkou po boku, jinak vám sliny potečou proudem. Autor se zřejmě vyzná:)

28.01.2018 4 z 5

Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Super! Má první kniha od PANA Autora. Na noční hlídce se mi nejvíce líbí, že je to celé velmi syrové. Lukjaněnko se s tím zkrátka nemaže, veškeré vyhrocené situace dokáže popsat pěkně naturalisticky. Celému příběhu to potom dodává ten správně špinavý šmrnc prohnilého Ruska. Co ještě musím vyzdvihnout jsou autorovo všudypřítomné filozofické úvahy. Dýchnou na vás skoro na každé stránce, ale ne tak, že by vás nutili odtrhnout od příběhu. Naopak je hezky lehce a mírným zamyšlením přejedete jako něco, co do příběhu přirozeně patří. To je na Lukjaněnkovi krom jeho bujaré fantazie to nejlepší.

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Lovecraft mne baví. Některé jeho povídky - novely jsou sice slabší, ale u většiny těch dobrých (a v celé této antologii je jich ažaž) tak správně mrazí v zádech. Jako, že se vám na ten záchod po tmě moc nechce. Ale při tom to nejsou nějaké krváky, naopak se skoro vždy bojíte něčeho vzdáleného, neviděného. Temná atmosféra je vždy vystupňovaná v parádní pointu. A to je právě to dobré. To samé platí u všech pěti dílů jeho spisů.

30.08.2015 4 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Pro mne velmi krásná a pravdivá kniha o tom co je schopný nemocný člověk - alkoholik udělat se svým životem. Je to moc smutné číst si osudy těch lidí. A je to varování pro všechny ty, kteří si myslí, že jim se to stát určitě nemůže. Zde je ten varovný prst vztyčen úplně jasně a jednoduše. Protože když to budeš přehánět, přijdeš o všechno co jsi měl rád a velmi špatně až nemožně budeš hledat cestu zpátky, k normálnímu životu. Autor to trefil úplně přesně - to proto, že si tím prošel...

12.03.2015 5 z 5

Temný obraz Temný obraz Philip K. Dick

Hned od začátku čtení této knihy mi bylo jasné, že si pan Dick ve svém mládí musel "frčet" jak blázen. A to je moc dobře!!! Jinak by v žádném případě nemohl tak dokonale popsat ty feťácké schízy a hlavně totálně ujeté rozhovory hlavních aktérů, které patří mezi to nejlepší v knize. Chvílemi je to moc vtipné. Při pomyšlení jak drogy dokážou člověka "vymazat" zase smutné. Ale každopádně celou dobu velmi zábané.

22.04.2014 5 z 5

Bludiště odrazů Bludiště odrazů Sergej Lukjaněnko

Miluji Cyberpunk. A odteď i Lukjaněnka. Na téhle knize je ze všeho nejpozoruhodnější, že byla vydána už v roce 1997. V tu dobu byl internet ještě v plenkách (dial-up vytáčení) i přesto, autor dokázal poměrně hezky předpovědět, jakým směrem by se to všechno mohlo ubírat. Na knize je nejlepší to, že obsahuje kromě parádního a dobře "odsejpajícího" příběhu (který má až povídkovou pointu) také plno filozofických úvah. Autor je do svého díla dokáže vpasovat úplně přirozeně a nenásilně, což ne každý dokáže. SUPER 100%. Dvojku jdu koupit ihned.