Eigis komentáře u knih
Dát zeměplošským postavám vizuální podobu je zajímavá myšlenka a je pravda, že řada ilustrací mě opravdu pobavila, ale dávám přednost svojí fantazii. Jiná věc jsou Terryho poznámky o vzniku některých postav, toto nahlédnutí do mistrovi kuchyně bylo pro můj, celkem mlsný, čtenářský jazýček skutečná delikatesa.
Dobře promyšlený příběh s tématikou nacismu a rasismu ve sci-fi světě. Většina hlavních postav se objevila už v ,,Magnetické bouři", nyní jsou, ale v ještě lepším příběhu. Mark Stone rozhodně stojí za přečtení.
Velice dobré uzavření celé série. Z učedníka se stal učitel a pomyslný kruh se tak uzavřel.
Zatím nejlepší díl z celé série. Děj příliš nepospíchá, ale udržuje čtenáře v napětí.
Vynikající námět, který autor dokázal výborně dotáhnout, tvoří velmi dobrou knihu, kterou stojí za to si přečíst.
I tento díl má hodně co do sebe, ale ten předchozí mi přišel přeci jen o chloupek lepší.
Urban fantasy ve stylu Johna Flanagana má rozhodně hodně do sebe. Detektivní zápletka není zbytečně komplikovaná, děj se nevleče a má spád. Navíc je vidět, že autor se neustále zlepšuje.
Fakt je, že tahle kniha z Fabianovi tvorby celkem vybočuje, ať už dějem či kvalitou. Na druhou stranu je, ale pro dosažení cíle, který ve svých knihách sleduje nezbytná, protože obsahuje důležité spoilery. Aby kniha čtenáři něco dala, musí znát i zbytek autorovi tvorby, bez ní je vcelku o ničem, postrádá totiž obvyklý spád a Fabianovi se zde nepodařilo navodit tu správnou atmosféru napětí a tajemna jako např. v ,,Planetě mezi dvěma slunci". PS. Petr-N-UL má s tím mariňákem podle mě pravdu.
Některé zdroje mají tendenci zařadit tuto knihu jako třetí díl série Sipstrassi, ale dle mého názoru se hluboce mýlí. Gemmell má prostě ve zvyku používat některé své nápady ve více navzájem příliš nesouvisejících sériích a magické kameny jsou pouze jedním z příkladů.
Na rozdíl od další autorovy tvorby, kterou lze zařadit mezi fantasy, tohle je spíše post apokalyptické scifíčko a fantasy zde hraje spíše vedlejší roli. Vlk ve stínu má všechny atributy Gemmellovi tvorby. Hlavní hrdina zaleze člověku pod kůži, děj má spád a zbytečně neodbočuje a akce střídá akci.
Myslel jsem, že mě po přečtení prvního dílu, pokračování už tolik nezasáhne, ale opak je pravdou. Tenhle syrový popis přežití pod stínem smrti na pozadí lidské bestiality by si měl přečíst každý, aby se nezapomnělo.
Jako každý rozsáhlejší Kingův román, který jsem četl, se i tento rozjíždí pozvolna a nenápadně. Autor pomalu popisuje příběhy a touhy dalších a dalších obyvatel městečka, bez větší vzájemné spojitosti, takže jsem měl pocit, že čtu deset knih a ne jen jednu. Jak se, ale jednotlivé osudy začaly proplétat a děj gradovat, nemohl jsem od knihy skoro odtrhnout oči až do chvíle, kdy každý kousek mozaiky příběhů nezapadl na své místo a nebyl vytvořen celkový obraz. Samotný závěr pak je třešničkou na dortu a jenom potvrzuje fakt, že King není nějaký tuctový béčkový spisovatel hororů na jejichž konci hlavní hrdina sprovodí hlavního padoucha ze světa nějakým zvlášť brutálním způsobem. Prostě když se řekne ,,král" představím si spíš jeho než Elvise.
Tahle kniha se mi líbí ze dvou důvodů. Za prvé má velice dobrý námět, který mě okamžitě zaujal. Druhou předností je Kingovo vypravěčské umění. Příběh je popisován pouze z pohledu jedné osoby, což se na první pohled může zdát jako nedostatek, ale opak je pravdou. Námět totiž nemá potenciál dlouhého románu a náhledy více postav by ho zbytečně protahovali a on musí naopak rychle utíkat. Dalším kladem tohoto přístupu je anonymita většiny chodců, díky čemuž o to víc vynikne skupina těch vybraných. Posledním výrazným atributem jednostranného pohledu je dobré vcítění se do pocitů účastníka této morbidní soutěže. Prostě další perfektní kniha, kterou jsem od Kinga četl.
Celou knížku jsem četl s určitým odstupem a nedokázal jsem si vytvořit ten správný vztah k hlavním hrdinům ani se ponořit do příběhu. Na to jak je tento příběh krátký, je příliš přecpaný nápady a postavami. Děj je líčen spíše povrchně a v druhé polovině příběhu mi navíc chyběli ti správní zlí hoši, které by ke konci pobili. Sečteno podtrženo je pro mě tohle to nejslabší fantasy co Červenák napsal a to jsem od něj četl skoro všechno. PS. stejný příběh s Conanem v hlavní roli by mi kupodivu nevadil, především proto, že je pro něj typický a jeho postavu znám, takže ji nepotřebuji blíže poznávat.
Šifru jsem si poslechl (Dan Brown je takový můj menší experiment s audioknihami), až po ,,Andělech a démonech" a nemohl jsem si nevšimnout podobného mustru obou knih: Langdon spolupracuje s atraktivní ženou, příbuznou hlavní oběti. Hlavní padouch je muž, na kterého se nejvíce spoléhá že mu pomůže záhadu objasnit. Identita tohoto zločince je objasněna až v závěru knihy. Do té doby se drží v pozadí a nechává za sebe odvádět špinavou práci nějakým fanatickým zabijákem, který ho uctívá. A našlo by se toho víc. Navzdory tomu se jedná o fajn záležitost. Obdivuji promyšlenost a rafinovanost celého příběhu, ke kterému si musel autor nastudovat hodně materiálů.
Upřímně řečeno mám celkem rozporuplné pocity. Na jedné straně se mi celkem líbí myšlenka, ve které Gemmell konfrontuje hrdinskou legendu a skutečné vyprávění očitého svědka. Některé scénky příběhu jsou zajímavé. Mnoho dalších, ale za moc nestojí. Také mi vadí, že spousta událostí je přeskočena nebo vzata jen velice stručně, takže kniha působí trochu odbytě. Celkový příběh, včetně věcí vedoucích k uzavření kruhu událostí, ale působí celkem dobře. Každopádně je, ale fakt, že Gemmell umí psát o dost lépe.
Kniha má velice dobrý spád a udržuje čtenáře v napětí. Ačkoliv ke konci, po odhalení hlavního spiknutí se začínala trochu táhnout.
Musím říct, že příběh, který se na rozdíl od mnoha jiných Gemmellových děl, odehrává během relativně krátkého časového úseku, mě dost potěšil. Kniha má zpočátku nádech tajemna, ale postupně se přetváří na pro autora typické vedení války proti silnějšímu nepříteli. Škoda jen, že příběh nebyl delší, byl bych ocenil delší úsek zabývající se střety mezi oběma skupinami rytířů.
Základní námět malého chlapce, který dospěje v mocného a obávaného válečníka s trpkým osudem, není u Gemmella nic nového, ale to v žádném případě nevadí, protože tohle prostě umí. Kniha má všechny atributy jeho knih a já se ani chvilku nenudil. Jediné co mi trošku vadilo, byl způsob jakým si celkem drze přivlastnil historické charakteristiky národů starověku, přejmenoval je, změnil jejich historii atd. a vytvořil tím jakýsi paralérní svět, podobný našemu. Nic to, ale nemění na tom, že se jedná o jeden z vrcholů Gemmellovi tvorby.
První díl, se mi líbil o trošku víc, protože v něm bylo více záhad a neznámých, ale i tak je druhý díl super kniha, u které jsem se nenudil. Pořád se tam něco děje, akce stíhá akci a jednotlivé postavy sotva stíhají měnit zásobníky. Ačkoliv se dalo poměrně dobře odhadnout jak kniha dopadne, musím na druhou stranu přiznat, že spoiler s další Fabianovou knihou mě dokonale překvapil. Jsem opravdu zvědavý k jakému cíly, všechny ty drobné náznaky a propojení jednotlivých knih povedou.
PS. Nevíte někdo o nějakém odkazu, kde jsou Fabianova díla nějak chronologicky seřazena, pokud možno i s časovou osou?
Červenák přesně jak ho mám rád. Solidní příběh vystavěný na slovanské a skandinávské mytologii a historii. Dvojici hlavních hrdinů jsem si oblíbil už v předešlé sérii. Děj se nevleče a nezatěžuje se zbytečnými popisy. Akce střídá akci a to vše navíc vhodně prodchnuté dobrým humorem.