Eire komentáře u knih
Z mého pohledu si Grzedowicz zvolil zajímavé téma, tak jak on to umí. Knihu jsem přečetla na jeden zátah a bavila mě. Úvodní "povídka" by nebyla sama o sobě tak rušivá, horší však bylo, že v samotné knize se znova vysvětlují ty samé zásady a opakují se fakta z povídky, takže si člověk často říkal: "Vždyť to už přece vím, proč to tam píšeš?" Další věc je, že hrdina v druhé polovině knihy tápe, neví jak dál a vlastně se čeká, až se tak nějak něco stane... což je trochu nuda. Na druhou stranu vyústění bylo zajímavé a zanechalo ve mně takový ten dobrý pocit z toho, když přečtete jednodílný román a můžete si říct, že žili šťastně až do smrti.
Ze solidarity dávám 4 hvězdičky. Nevím, co se stalo, ale panu Grzediwiczi se ta trojka prostě nevyvedla tak, jako díly předchozí. Čtvrtý a poslední díl se ale naštěstí vyvedl moc pěkně, takže se vyplatí tuto část přelouskat. I když byla četba této knihy mírným zklamáním, pořád věřím, že série Pán ledové zahrady je jedna z nejlepších v žánru fantasy.
Tahle kniha je prostě špičková. Kéž bych věděla, kam na ty nápady Grzedowicz chodí! Celkový koncept planety s populací zaseklou v době feudalismu okořeněného magií je zkrátka geniální, tím víc, když k němu přidáte lidské technické vymoženosti. Vuka si zkrátka musíte zamilovat už kvůli jeho finsko-chorvatskému klení :D. Paralelní dějová linie je také uchvacující a člověk se už nemůže dočkat, jak to vlastně dopadne a co bude dál.
Moje první kniha od Kulhánka. Měla jsem strach, že to bude krvák jak hrom, jelikož jeho pozdější knihy prý jsou (co jsem slyšela od kamarádů - věrných Kulhánkových čtenářů) plné potoků krve, létajících vnitřností a rozstřílených hlav. Naštěstí to nebylo nijak hrozné :) , jinak děj pěkně odsýpal, hlavní postava = sympaťák, hlášek bylo také dost a pro romantické povahy se našla i ta love story. Z hlediska promyšlenosti upířího světa a životního stylu se mi sice víc líbí Darren Shan, ale proč by to tak vlastně nemohlo být. Pro mě kniha Vládci strachu znamená velmi dobrou odpočinkovou četbu s lehkou filosofickou tečkou na konci.