elcapitano komentáře u knih
chvilku mi trvalo, než jsem přistoupil na formu, kterou je to napsané (dva subjektivní pohledy, dva rozdílné jazyky, které se střídají), ale pak jsem se začetl a kniha mne pohltila. Ke konci to uchvácení trochu polevilo, ale vydrželo.
Zápletka mi přišla slabší, nicméně celková atmosféra, reálie a magičnost vyprávění jsou opravdu dobré.
Rád bych vyzdvihl i zpracování knihy - parádní "dvojité" ilustrace!
Nu, pustím se do toho Fulcanelliho...
Moje první setkání s C.J. Sansomem. Jsem moc spokojený, knihu jsem přečetl jak to šlo nejrychleji. Napínavý děj, historické pozadí, čtivé. Užil jsem si to.
Strhující, akční, atraktivní, napínavé... A to je vlastně také trochu problém. Na můj vkus je to přeplácané "dlouhýma zlatýma nohama, rolls roycema a bentleyema, letadlama, loděma, honičkama, střílečkama....hlavní hrdina dokonce mužně "vysune bradu"..
Takže jako detektivka na dovolenou nebo čtení do tramvaje je to dobré, ale že by to byla nějaká velká literatura...
Ano, to se mi opravdu líbilo. Zhltnul jsem to jedním dechem.
Nemůžu hodnotit jako celek, ale knihu jsem odložil po padesáti stránkách jako naprosto neuspořádaný záhadologický blábol.
Báječné, čtivé, fundované. Moc mne bavilo a určitě si celou serii v budoucnu dám ještě jednou.
Po knize jsem sáhl po přečtení Cesty na severozápad (stejný autor). Očekával jsem ovšem mnohem víc a to, prosím, miluju tematiku historické mořeplavby. Dost mne kniha zklamala. Celý děj byl tak nějak překombinovaný a v poslední třetině knihy úplně nepřehledný. Romantická linka vztahu mezi Marvinem a Coronou je úplně k smíchu. Abych to dočetl musel jsem se přemáhat.
Svůj podíl na mém zklamání z knihy nese i český překlad. Místy je to čtení dost klopotné, místy krvácejí oči: loď rozhodně neplave nýbrž pluje, na lodi nejsou provazy ale lana, a proboha - loď nemá stožáry, každé malé dítě ví, že to jsou stěžně (!).. někdy to jenom bolí, jindy mate: v knize je několik zmínek o amerických křižnících, které v době příběhu ještě neexistovaly, atd..
Kniha půjde do knihobudky.
Prvoplánová moralita o zkaženosti a prohnilosti západní kapitalistické společnosti. Maskuje se to jako dobrodružná literatura, snad pro děti, ale je to tendenční barvotisk.
Slyšeno jako dramatizace na CRO (nahrávka snad ze 60. let), takže nehodnotím knihu, jen si to sem píšu jako do čtenářského (posluchačského) deníku. Strašně se mi líbily vášnivé dialogy o lásce. Jazyk, přednes. Vlastně zajímavý a nejednoznačný příběh. To se dnes již nevidí.
(SPOILER) Dávám docela vysoké hodnocení, protože mne kniha bavila - z několika důvodů: Záběhlice ranných osmdesátých let bylo i moje dětské rejdiště a měl jsem dojem, že vzpomínám na svá školácká léta. Bylo to přesné a vtipné. Dále mne bavila určitá patafyzika a nadreálno (dvouhlavý žák?.. jakože cože?..), ačkoliv dvouhlavost jsem vnímal jako symbol rozpolcenosti doby (někdo názor, prosím?). Jako další bonus vnímám moc hezkou práci s jazykem, přirozenost, lehkost a vtip vyprávění.
Nu, a abych to nepřechválil, to prezidentství, celý příběh Piolinovo dospělosti (když už o tom mluvíme celou knihu) a doba "současná", kde už není pivo a Evropa jaksi skomírá z blíže neudaných důvodů - to jsou věci, které bych rád viděl domyšlené, dopsané a přečtené - působí to jako pověstná puška v dekoraci v divadle, ovšem jako kdyby se z ní nevystřelilo.
Slyšeno jako poměrně stará audiokniha, která je ovšem báječně zpracovaná.
Inu, jak je psáno v názvu série - Stručná historie. Na mne snad až příliš stručná. Velkou část knihy - min 1/3 - zaujímá popis pohybů armád: kde se kdo s kým utkal, kdo zvítězil a kam se přesunul, kdo tomu velel a kde kdo zemřel. Jenže těch armád a bitev je nějak moc a skutečně se zde jedná víceméně o soupis s jen stručným minimem souvislostí, že se v tom amatér jako já nutně ztratí. To je ovšem způsobeno spíše tím, že ta válka byla skutečně dlouhá :)
Co naopak na knize oceňuji, je zasazení třicetileté války do evropských souvislostí, podobný souhrnný popis situace v Českých zemích a v závěru knihy popis každodenního života s válkou v zádech a popis organizace války a armád.
To, co kniha nabízí, tedy stručnou historii, to se čtenáři dostane.
Přišlo mi to především strašně manipulativní. Víceméně z knihy trčí snaha o přesvědčení čtenáře, že je také "hypersenzitivní" a že je tím pádem více než ostatní, normálně-senzitivní lidé. Neustálé opakování pár tezí dokola, manipulace, příliš obecné, jazyková úroveň překladu nízká (četl jsem nějaké jiné vydání, než zde zobrazené).. no, nic pro mne. Nedočetl jsem to.
Líbilo se mi to, celkem hodně. Moje první setkání s IM a určitě si přečtu i něco dalšího. Líbí se mi určitá jednotící poetika povídek a současně mám takový pocit, že jsem s autorem naladěn na dost podobnou vlnu při vnímání světa.
Četba této knihy byla naprostým utrpením, dočetl jsem to do konce jen díky určitému masochismu. Budu konkrétní: strašlivý a v dnešní době nečitelný jazyk, nepřehledný děj splácaný podle nějakého prapodivného vkusu, který nejspíš panoval v době vzniku knihy. Jde pravděpodobně o nějakou verzi "šestákového" románu střiženého mexickou "telenovelou". Proč jsem to četl? Zajímalo mne to z historického hlediska, co lidé před sto lety četli jako oddechovou (ježišmarjá, doufám, že je to míněno jako oddechová) literaturu, co je zajímalo (nejvíc asi zardělé líce slečny Keenové případně co měl kdo na sobě a jak dodržoval společenskou etiketu) a případně pár historických reálií. Další zajímavý moment pro mne byl, pozorovat, jak tehdejší doba nahlížela svrchu na divochy - indiány (jako na nesvéprávný dobytek - doslova) případně jakou měla automatickou autoritu katolická církev. .. přečetl jsem oba dva díly, stejné hodnocení píšu i k prvnímu dílu.
Četba této knihy byla naprostým utrpením, dočetl jsem to do konce jen díky určitému masochismu. Budu konkrétní: strašlivý a v dnešní době nečitelný jazyk, nepřehledný děj splácaný podle nějakého prapodivného vkusu, který nejspíš panoval v době vzniku knihy. Jde pravděpodobně o nějakou verzi "šestákového" románu střiženého mexickou "telenovelou". Proč jsem to četl? Zajímalo mne to z historického hlediska, co lidé před sto lety četli jako oddechovou (ježišmarjá, doufám, že je to míněno jako oddechová) literaturu, co je zajímalo (nejvíc asi zardělé líce slečny Keenové případně co měl kdo na sobě a jak dodržoval společenskou etiketu) a případně pár historických reálií. Další zajímavý moment pro mne byl, pozorovat, jak tehdejší doba nahlížela svrchu na divochy - indiány (jako na nesvéprávný dobytek - doslova) případně jakou měla automatickou autoritu katolická církev. .. přečetl jsem oba dva díly, stejné hodnocení píšu i k druhému dílu.
Téma knihy je v zásadě okrajové a bude poutavé pro omezený okruh čtenářů. Nicméně mne to zajímalo. Spousta zajímavých informací o fenoménu emigrace za oceán: jak to prakticky probíhalo, kolik to stálo, jak dlouho trvalo atd, to mne bavilo nejvíc. Dále jaký ohromný stimul byla emigrace pro rozvoj lodní dopravy a jak lodní společnosti zpětně akcelerovaly emigraci, to je opravdu zajímavý vztah.
Kniha je detailní a pro mne asi až příliš, se spoustou statistických údajů, které jsou spíše pro odbornou veřejnost (což já nejsem), ale ano, to se dá snadno přeskočit:).
Pěkná obrazová příloha. Nedávám plný počet, protože je to poměrně "strohé" čtení, byť by mohlo asi být obohaceno např. konkrétními lidskými osudy, mohlo by to trochu vonět dálkou a určitým dramatem...Chápu, je to v zásadě vědecké pojednání, nikoliv beletrie.
Tentokrát jsme v Austrálii, těžiště knihy se mírně přesunulo z Jacka a věcí plavebních na Stephena, tamní exotickou přírodu a popis popis fungování tehdejší britské trestanecké kolonie. Hodnotit knihu snad už ani nebudu, je jako všechny v serii výtečná. .. Stále víc a víc si všímám humoru mezi řádky, občas mám dojem, že čtu Saturnina, jen ne tak prvoplánového.
Kniha popisuje neskutečné hrdinství a současně inovativní použití miniponorek při zneškodnění bitevní lodi Tirpitz. Sama událost je obdivuhodná a zajímavá, takže kniha to už má v zásadě jednoduché :)
Autor opřel knížku z velké části o hrdinství jednotlivců a musím říct, že to, co prožívali posádky miniponorek úplně překonává mou představivost. Zima, strach, stísněnost, mokro, mořská nemoc, .. to celé pod mořem.. no, klobouk dolů.
V knize je doslov, který naopak na válku nazírá jednoznačně z pozic suchých dat a číslic, což je v kontrastu s předchozím čtením celkem studená sprcha. zde umřelo 700 mužů, zde byla zlikvidována ta a ta loď.. mrazivé, byť to autor doslovu tak určitě nemyslel.
Nedávám pět hvězdiček a to jen proto, že je knížka hrozně krátká, chtěl bych jít ještě trochu do větší hloubky.
Kniha je mi tématem velmi blízká a přesto jí dávám jen tři hvězdy. Nečetlo se to snadno, snad je to tím, že je tato tematika příliš obsáhlá. Mám dojem, že některá témata autorovi "sedla" víc, do jiných se jakoby nutil, ale v rámci komplexnosti to nakonec nějak dopsal. Asi se moc nepletu, že finální podobu knihy vlastně určuje to, aby se co nejvíc hodila do edice. Nicméně kniha je to zajímavá a vyčerpávající a některé pasáže a témata, zvl. z druhé části knihy jsou pro mne opravdu cenné.
Pro mne úplně báječná kniha. Miluju mapy, staré mapy, historii kartografie a potažmo historii vědy a v zásadě historii lidského vědění. Tato kniha nabízí velmi zajímavý pohled na mapy, takový jakoby ze strany. Vlastně je to spíš sbírka příběhů spojených s mapami - kolikrát až skoro detektivních. Opravdu jsem si jí užil, je to inspirativní čtení. Jedna hvězda dolů za mizernou tiskovou kvalitu obrázků, jinak výborné.