Eleanorra | Komentáře u knih | Databáze knih

Eleanorra Eleanorra komentáře u knih

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Děj je zasazen do zajímavého prostředí domova pro problémové dívky. Kapitoly jsou krátké a svižné, v knize (a postavách) se hned od počátku snadno orientuje a děj se postupně větví a nabírá na obrátkách...
Zůstává mi jen jedna otázka: proč se kniha jmenuje Svědkyně ohně?

20.09.2013 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Knížka na mě suma sumárum udělala dojem a jen tak na ni nezapomenu... občas ve mně popisy scén budily docela děs. Zpočátku jsem se jen ztěží orientovala v jednotlivých dějových liniích, střední část mě vtáhla, závěr se mi zdál chvílemi trochu přitažený za vlasy. Zajímavý vhled do myšlenkových procesů psychopatického sériového vraha - od emočního pozadí v počátcích problému, podněty, spřádání plánů. Trochu jsem se ztrácela v těch cizojazyčných jménech. A asi jsem zde jedna z mála, ale vraha jsem v půlce knihy neodhalila ani jsem se tomu neblížila. Ještě že nejsem kriminalistka :-)

06.06.2013 4 z 5

Francouzky umí žít Francouzky umí žít Mireille Guiliano

Příjemné čtení na dlouhé zimní večery... autorka představuje život francouzek v průběhu čtyř ročních období, přibližuje zálibu francouzek v dobrém jídle, pití - vše s mírou, přirozeném pohybu, módě, ... najdete zde i mnoho zajímavých receptů, způsoby úvazu šátků a šál, rituály francouzek a možná se i naučíte pár francouzských slovíček (pokud už je neumíte) :-)

15.03.2013 4 z 5

Specifické fobie Specifické fobie Ján Praško

Ať už se bojíte různých objektů (jako jsou pavouci, injekce, hlodavci, kočky, psi, ptáci, žraloci, léky, tunely, ...) nebo situací (uzavřené prostory, zubař, krev a zranění, bouřka, zvracení, let), tahle kniha vám může pomoci tomu lépe porozumět. Zdá se, že je jedno, jaký objekt/jakou situaci si "dosadíme" za svého strašáka. Všechno má společného jmenovatele: strach. A tahle knížka vám ukazuje, jak s tím strachem pomocí expozic pracovat.

15.03.2013 4 z 5

Se šarmem Pařížanky Se šarmem Pařížanky Ines de La Fressagne

Tahle knížka mě zaujala na první pohled - vypadala líbivě, byla jiná, stylová... Nakonec jsem se ale po zalistování jejím obsahem raději rozhodla pro vypůjčení z knihovny - a dobře jsem udělala!

Použitelný obsah by se dal zkrátit tak na max. dvě normostrany plus pár stránek fotek a ilustrací pro inspiraci. S některými radami a tipy vlastně vůbec nesouhlasím, tipy na kosmetiku jsou poměrně povrchní (nezohledňují se zde různé typy pleti, víceméně pouze založeno na osobní zkušenosti autorky).
Suma sumárum, knížka je fajn jako relax ke kávě nebo dobře poslouží pro ukrácení času, třeba jako náhrada za nějaký ten časopis :-)

15.03.2013 3 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

První půlka knížky nuda a šeď. Tři ženy, tři pohledy na věc: angažovaná matka Alice, její sestra Elizabeth, které se nedaří otěhotnět a moderní babička, která o tom všem vede blog. Alice se praští do hlavy a ztratí 10 let vzpomínek a tím to celé začíná... Pomalu se rozkrývá život Alice a postupně se vynořují drobné vzpomínky, ukazuje se, jak moc se Alice za 10 let změnila - vizuálně i charakterově. Je to zajímavá životní bilance, člověk ze současné perspektivy dokáže jen těžko říct, zda a jak moc se věkem změnil. Taková šikovná ztráta paměti dokáže odhrnout sloupku posledních let života a podívat se dřívějšíma očima na současný život. Trochu me mrzelo, že jakmile se Alici vrátily všechny vzpomínky, rázem se stala tou starou upjatou Alicí. Autorka pak trošku zhuštěně popisuje, že Alici i tak tahle zkušenost umožnila některé věci postupem času změnit a nebýt tak znovu tou stejně upjatou čtyřicátnicí, jakou bývala před nehodou. Takže to celé možná za bouli na hlavě stálo! :)

04.10.2015 4 z 5

Spánek Spánek Haruki Murakami

Krátká povídka, kterou jsem zvládla přečíst během dvou dní při cestě do/z práce. První pětina knihy se mi upřímně řečeno zdála docela nudná, pouhý popis rodiny s manželkou/matkou, která má problémy se spaním... poté se do povídky dostala trocha mysteriózna a kniha dostala spád... a závěr? Ten jsem moc nepochopila. Měl to být celé jen sen?

01.07.2015 3 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Zajímavý námět, ale chvílemi až moc přitažené za vlasy... Profesor na univerzitě se díky humpolácké postavě stával doslova akčním hrdinou... Romantické výlevy o neutuchající lásce, která hory přenáší a závěr typu: Dokud neumřeli, žijí spolu šťastně. Na druhou stranu mě určité pasáže vtáhly do děje a nemohla jsem se odtrhnout.

18.11.2014 4 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Zajímavý námět, ale chvílemi až moc přitažené za vlasy... Profesor na univerzitě se díky humpolácké postavě stával doslova akčním hrdinou... Romantické výlevy o neutuchající lásce, která hory přenáší a závěr typu: Dokud neumřeli, žijí spolu šťastně. Na druhou strany mě určité pasáže vtáhly do děje a nemohla jsem se odtrhnout.

18.11.2014 4 z 5

Jak číst účetní výkazy Jak číst účetní výkazy Karel Šteker

Kniha vhodná pro připomenutí si základů účtování a možná dostudování některých pojmů nebo zasazení vědomostí do kontextu (využití v rámci ukázek účtování ve firmách, v legislativním prostředí ČR). Téměř nezbytností mi však přijde alespoň základní znalost účetních zásad a principů, schopnost zaúčtovat pár základních operací na "téčkové" účty... Kniha neřeší přesnou účetní osnovu s příslušnými čísly účtů, spíše se snaží přiblížit logiku účetnictví, na reálných příkladech z praxe.
Při studiu bych doporučila určitě nějakou sbírku úloh, kde si člověk může nazkoušet, zda opravdu chápe, co si přečetl, a umí to aplikovat v praxi.

16.11.2013 3 z 5

Na plovárně s Markem Ebenem Na plovárně s Markem Ebenem Jiří Janoušek

Soubor rozhovorů 24 osobností - veřejně známých umělců i "obyčejných" lidí, kteří však vynikají v určité oblasti nebo mají nějaké zásluhy. Otázky Marka Ebena potvrzují jeho moderátorský talent.
Knihu hodnotím průměrnými třemi hvězdičkami, protože jde o pouhý přepis rozhovorů z televizního pořadu (který je mimochodem stále dostupný na webu ČT). Kniha tedy nenabízí oproti televiznímu formátu něco navíc - např. informace o pozadí rozhovorů apod.

17.10.2013 3 z 5

Umění prokrastinace Umění prokrastinace John D. Perry

Výraz "prokrastinace" jsem slyšela poprvé před zhruba třemi lety. Od té doby toto slovo slyším pravidelně a poslední dobou dokonce stále častěji. Vzhledem k k frekvenci jeho použití si říkám, že prokrastinujeme zřejmě tak trochu všichni a že je to možná do jisté míry člověku přirozené. Podobný přístup má i tato knížka - nečekejte tedy knihu plnou rad a návodů, jak tento neduh jednou provždy "překonat". Utlá knížka malého formátu umožňuje vaše srovnání se zkušenostmi strukturovaného prokrastinátora, kterým se autor nazývá (třeba zjistíte, že na tom s tím odkládáním nejste tak špatně...).

20.09.2013 3 z 5

Chvála pomalosti Chvála pomalosti Carl Honoré

"Když se věci dějí moc rychle, nikdo si nemůže být ničím jistý" - výrok Milana Kundery využitý jako ústřední motto knihy.

Knihu jsem paradoxně přečetla rychločtením - je zajímavá, ale velmi zeširoka pojatá - jde vlastně o jistou reflexi dnešního života a hodnot. Většinu vzpomínaných skutečností všichni známe: řídit rychle se nemá, meditace je zdravá a jíst se má v klidu. Jenže je těžké nešlápnout na plyn, když je člověk ve skluzu; vyhradit si čas na meditaci; anebo jíst pomalu, když obědová pauza má třeba jen pár minut...

09.06.2013 3 z 5

Jak drahá je intuice? Jak drahá je intuice? Dan Ariely

Naprosto výborný titul mého oblíbeného autora, vysokoškolského profesora psychologie a behaviorální ekonomie, Dana Arielyho. Odhaluje chybné (neracionální) vzorce v chování a rozhodování, které si člověk v sobě nese zakódované z dob minulých (tehdy měly tyto vzorce svůj opodstatněný smysl, nyní už jsou často nevhodné či zavádějící).

V knize se třeba dozvíte, proč má člověk tendenci finančně přispět na tragedii jediného člověka (emocionální apel) spíše než na problém malarie nebo AIDS, které mají za následek mnoho obětí (statistické životy). Vtipné průzkumy zjednodušující situace v reálném životě včetně zákulisních informací napomáhají ještě větší čtivosti.

21.05.2013 5 z 5