Eryl komentáře u knih
Moje první kniha o roku 2012 a musím říct, že mě nezklamala. Našla jsem tam tolik nových a zajímavých věcí, nestačila jsem se divit. Dopuručuji přečíst, i když těmto věcem třeba zrovna nevěříte.
Určitě lepší než první díl. Konečně se někam dostáváme. Jen jsem nevěděla jestli z toho konce mám být překvapená nebo trochu zklamaná (Gabriel). Vrhám se na třetí díl :D
Pro druhý díl jsem propadla snad ještě víc než pro první. Jedním slovem: naprosto úžasný, dokonalý, skvělý!
Příběh může vyhlížet jako klasická česká pohádka, ale věřte mi, stojí za to číst dál. Čeká vás velice zajímavý děj s hloubkou, že není vidět na dno.
Knížka se čte velmi dobře i přes to, že děj není nijak originální. Propracovanost postav se celkem povedla. Jen (podle mého názoru) autorka trochu pokulhává s nápadem nadpřírozených schopností postav. Není to nic nového a chybí tomu trocha šťávy. Stejně tak nezklamala ani s přítomností milostného trojúhelníku. Tím ale nechci tvrdit, že se mi kniha nelíbila. Určitě doporučuji přečíst.
Na to, že je kniha od českého autora, opravdu příjemně překvapí. Je v ní spousta originálních a velice nápaditých myšlenek a věcí. Jediné, co mi chybělo, byl trochu rozsáhlejší pohled nebo popis úhlavního nepřítele. Jinak perfektní kniha.
Už to sice bude nějaký ten pátek, co jsem Brisingra četla, ale nezklamal mě. Nebyl to sice nejlepší z dílů, ale měl své opravdu dobré pasáže a konec se také vyvedl. Určitě by byla škoda si tuhle knížku nepřečíst.
Sáhla jsem po knize (v angličtině) jako odpočinkové literatuře, která mě zaujala. A toto moje očekávání splnila. Námět je v celku originální, postavy mi byly sympatické, děj byl plynulý a zajímavý. Je pravda, že místy se objevovalo občasné klišé, ale můj celkový dojem na knihu to nijak zvlášť nezměnilo. Pokud máte rádi žánr fantasy a hledáte něco trochu netypického, doporučuji.
Kniha si opravdu zaslouží velmi dobré hodnocení. Pokud si ovšem myslíte, že to bude jen další tuctové fantasy s naivní mladou hrdinkou, nejspíš vaše očekávání zklame, to mi věřte. Příběh se sice může zdát na první pohled předvídatelný, ale mladičká královna a její neobyčejně obyčejný charakter si vás získají už po pár stránkách. Velký dík autorce za úžasnou knížku.
Zatím asi nejlépe a nejsrozumitelně napsaná kniha o znameních, kterou jsem četla.
Abych to nějak shrnula: Děj mě velmi zaujal, postavy byly celkem dobře vykreslené, prostředí prvotřídní :3 no a ten konec vůbec nebyl špatný :D Jediné, co mi extrémě vadilo, a kvůli čemu musím ubrat na hodnocení, je ta úděsná hovorová čeština. Nezlobte se na mě, ale to vážně ne. Jinak doporučuji ;)
Trochu zklamaná a trochu vyvedená z míry. Tak si připadám po otevření této knihy. Jen co jsem začala číst prvních pár stránek, bylo mi jasné, že autorův styl psaní a já kamarádi nebudeme. A navíc to, jak popisoval, ale nevysvětloval, obracelo můj svět vzhůru nohama. Musím se přiznat, že knížku jsem nebyla schopná dočíst do konce. Ale ten, kdo má rád výzvy, skočte na to a pak mi napište, jak to dopadlo ;D
Po nadšení z prvního dílu jsem se okamžitě vrhla na druhý a musím se přiznat, že mě malinko zklamal. Příběh Matyldy Toskánské je opravdu zajímavý a velice se mi líbí, jak ho autorka zpracovala. ALE co mi chybělo, bylo pokračování děje v současnosti. Byl tak nějak plitký a předvídatelný, až mě to nutilo některé části trochu přeskakovat. Avšak celkově jsem si knihu vychutnávala až do konce a jak jinak bych mohla ukončit svoje hodnocení než prohlášením, že se už těším na třetí díl :D
S touto knihou jsem se dostala tak trochu na rozcestí. Zdálo se mi to už u třetího dílu. Přijde mi, že děj nějak ztrácí na celkové dynamice a malinko i nápaditosti. Možná jsem do knihy vkládala příliš velká očekávání. V některých pasážích jsem totiž knížku musela odložit, protože mě moc nebavila. Nejspíš to způsobila předvídatelnost děje, kdo ví. Nechci ale působit jako nabručený kritik. Zpracování je opět velice dobré a co se obálky týče - prostě dokonalá. Autorka mě potěšila skvělým koncem a trochu zaskočila tím Kišanovým, ale všichni žili šťastně až do smrti, tak co :-D
Inu, co na to říct ... Kdybych měla porovnat všechny tři díly, tenhle by skončil asi na posledním místě. Tím ale rozhodně nechci říct, že to nebyla dobrá četba, naopak, opět jsem se velice bavila a autorka mě znovu zahltila neuvěřitelným množstvím informací. I když musím přiznat, že mě někdy ty zdlouhavé popisy trochu vadily, jelikož se s nimi vytasila zrovna uprostřed napnutého děje. Co do stylu, plynulosti a napínavosti děje si nemám absolutně na co stěžovat. Jediné, kvůli čemu bych byla schopná hodit knížkou po autorce, je vztah Kelsey a Rena. Tahle jediná "drobnost" mě neuvěřitelně vytáčela. Hlavně jejich nesmyslné myšlenkové pochody. Může mi někdo vysvětlit, čím ti dva přemýšlejí?! Dokonce i reakce a chování Kišana mně občas přišly trochu nereálné. Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nakonec jsem se rozhodla, že udržím "lajnu". Takže 4* :D
Opět jsem se při čtení velice bavila. Děj se nikde nezadrhával a jako obvykle mě autorka zahrnula přívalem svých nápadů. Co se týče vztahů postav, nemůžu říct, že by byly nějak zvlášť originální. Dalo se celkem snadno předpovědět, co bude následovat, ale autorka si to u mě vyžehlila tím, že to aspoň dobře zpracovala. Vůbec mi nevadila představa nadpozemsky krásných a bohatých princů. Člověk se potřebuje občas zasnít ;)
Autorce patří mé velké díky. Sice jsem vždy věřila v přítomnost duchovních bytostí, andělů nevyjímaje, ale nikdy jsem si tak úplně nedokázala představit, jak vlastně vypadají, chovají se nebo, co je jejich údělem. Díky této knížce jsem udělala velký krok kupředu a za to jsem neskonale vděčná.
Velice zajímavé čtení. Jen zřídka se stalo, že bych se u nějaké části nudila. A jak už bylo řečeno níže, nejlepší částí knihy jsou pasáže se samotnou Máří a Ježíšem, kde se projevují nanejvýš lidsky a člověku se tím zdá děj bližší. Když už vás nezaujme příběh, je tu spoustu "věcí", nad kterými se určitě vyplatí zamyslet. Opravdu doporučuji.
Abych řekla pravdu, vůbec nevím, co si mám o knížce myslet. Možná je to proto, že spisovatelka je z Německa, nevím, ale celkový pocit z příběhu je tak trochu rozporuplný. Začátek se mi celkem líbil, i zápletka se vyvíjela dobře, ale jak děj pokračoval, věci přestaly dávat smysl a vůbec na sebe nenavazovaly. Závěrem byl potom naprosto nepochopitelný chaos, který pokazil můj pohled na knihu. Ztráta času to nebyla, ale už bych si knížku znovu asi nepřečetla.