Etela komentáře u knih
Velmi čtivou a poutavou formou (i pro laiky) zrekonstruovány největší případy kriminalisty Jiřího Markoviče. Kniha by měla patřit do povinně čtených v oblasti literatury faktu!
Přestože některé popisované události nejsou úplně přesné, manželka dokázala velmi dobře popsat rodinné prostředí Dostojevskiho, potažmo jeho společenský status v tehdejší době. Knihu bych doporučila pro každého čtenáře, který přečetl stěžejní díla Dostojevskiho, aby lépe pochopil původ vzniku charakterů postav a jejich jednání.
Některé knížky je lepší číst až od určitého věku, kdy dokážete vnímat, že někdo trpí a ubližuje sám sobě a ne to, že se jen hádá a hádá.;)
Oproti "vážným" dílům je tato zpověď velmi uvolňující, vtipná, kouzelná...Přečteno za pár hodin, pak jsem pokračovala v Interview se Simone (de Beauvoir).I když se dá přepokládat určitá cenzura či domyšlení nějakých věcí, tak je dobře, že jdou spisovatelé se svojí kůži na trh.
Mně se nejvíce na Francouzích "líbí", jak dokáží až melodramaticky a přitom nonšalantně popisovat vztahové rozkoly ....hrdinové se opíjejí, pláčou, jsou hysteričtí, pak odpouštějí a k tomu všemu diskutují o Voltairovi a jeho literárnímu dílu:)))
Některé povídky slabší, některé až tak sugestivní, že jsem se při čtení strachovala jak to dopadne:) Nejvíce bych vyzvedla Obraz pekla, Nos a Kesa a Moritó
Mohla být delší. Autor mohl jít více do hloubky tématu-problému. Odborněji rozebrat problematiku, ale zase na druhou stranu, tím, že kniha je populárně napsaná, tak je čtivá pro většinu lidí, hlavně tu masu, která dává přednost - "mít" před "být".
druhá kniha od Bulgakova, co jsem přečetla a řeknu jen, že...umřel příliš mladý, ztráta pro světovou literaturu, mohl toho ještě napsat více.
humor, symbolika, odkazy, měnící se charaktery během změny režimu, lze přečíst na jeden zátah..velmi dobré..moc dobré:)
Objevila doma, zkoumala, rozhodla přečíst...nedopadlo to dobře. Bez urážky..je to dívčí román, se vším všady, bohužel.
Manon je můj osud. Manon je můj osud.Manon je všecko, co neznal jsem dosud.
Manon je první a poslední můj hřích...(báseň od V. Nezvala). Škoda , že Manon radši peníze, šaty a zábavu měla, a proto jeho srdce všanc dala.:)
Doporučuji přečíst společně s knihou Úprk rozumu od A. Browne.
Příběh o tom, co znamená někoho milovat. Můj velmi dobrý dojem z knihy byl umocněn tím, že jsem knihu přečetla ve slovenštině, takže líbeznost jazyka a obsahu knihy navozovala dojem značné poetičnosti knihy.
Výborná kniha pro každého, koho zajímá jakými uličkami se prochází a jaký příběh za sebou skrývají památky pokryté prachem stáří.
Zápas člověka o to být sám sebou a zároveň někým jiným.
Děj skýtá více dobrodružství než Babička (což asi ale většina knih, neboť v Babičce se jen kecá a kecá a poučuje nad sklonkem života), postavy barvitější, a proto příběh hezky plyne.
Když už Boženu Němcovou, tak Pohorskou vesnici než Babičku.
Přečteno jako seminární práce na střední škole. poznání č. 1: mák slouží jako opium:)..poznání č. 2: jedna z těch ještě čtených knih od českých autorů, i když místy až příliš melodramatické.