evanorka komentáře u knih
Víte, kdy je kniha opravdu dobrá? Když ze spaní při horečkách ve snu křičíte: "Ne, Jukiko, odpusť". Teď už mi je jasné, že období nemoci nesmím příště strávit s Murakamim, protože člověk má v tomto období opravdu mnoho času přemýšlet nad všemi myšlenkami a vztahy v knize, až ho to polapí tak, že postavy z knihy žijí a hrají v jeho hlavě ještě několik dalších dní. Ale stálo to za to. Kniha je psaná tak nějak jednoduše a zároveň zde nenajdete fráze a klišé, každá myšlenka, ač od člověka na druhé straně světa, je mi blízká, jako by ji vzal z mé hlavy.
Vidím okolo sebe samé Hadžimy, Jukiki a tajemné, vzdálené Šimamoto. A o Izumi ani nemluvě.
Stojí za přečtení! Určitě se k tomu ještě vrátím.
Baví mě, jak si pohrává s něčím, co všichni bereme jako samozřejmost. Baví mě to tak moc, že jsem se několikrát u knihy smála a říkala si: "Ten lišák jeden!"
V povídkách tolik krásných rad moudrého a zkušenostmi prostoupeného jogína. Jak líp nám to měl předat.
Je to plutí mezi obrazy a realitou, slívá se to, vše je tak, jak je a vy jste snem. Je to magická kniha plná užitečných rad popsaných na tak mystických příkladech až z toho kolikrát mrazí.
Zajímavý děj a nápad (psychiatrická léčebna, žena, co si neví rady s životem a hledá), neměla jsem problém to poměrně rychle přečíst. Bohužel jsem měla problém s tím, že jsem stále měla pocit, že autor se snaží vcítit do postavy ženy, ale moc mu to nejde.
Coelho prostě rád moralizuje a dává "podněty k zamyšlení", na mě jsou tyto podněty ale příliš jednoduché.
Úplně náhodou "objeveno" v antikvariátu. Musela jsem si odpírat dočíst ji za jeden den, musela jsem sebrat všechnu vůli, abych stíhala pocity a myšlenky z jedné povídky dotřídit a nezahltit se dalšími, po kterých jsem tak dychtila.
Krásné, když kniha přivede k pláči.
Z toho se učí jedna radost. Přečteno, pomohla mi na školu i se na ní udržet. Je pravda, že v ní lze najít mnoho různých nedostatků (špatné vyvození některých studií, neaktuálnost,...). Je ale nesmírně čtivá a rozhodně pomůže mnoho jevů osvětlit tak, že prostě víte! :-)
Kniha se mi četla velmi špatně, zvlášť, když se z ní má člověk něco naučit. Zdála se mi příliš povrchní a dychtící po čtenářích tím, že uvádí spoustu jednoduchých příkladů apod.
Na získání nějakého opravdu jednoduchého přehledu o speciální pedagogice to lze použít. Samozřejmě někomu styl této knihy může sednout.
Jasně a pěkně popsaná témata sppg. Poměrně hutné, bez mála odlehčení typu obrázků aj... Na základ vhodné!
Rozvíjí fantazii, morálně vychovává, velice jednoduchá - pro děti školkových let. Příběh přátelství, lásky a života. Kniha je čtivě napsaná!