evelýny evelýny komentáře u knih

Adamov pád Adamov pád Sandra Brown

Navzdory chybám v textu a několika nelogickým nepřesnostem v ději se mi kniha četla dobře. Je psaná vtipně, děj má spád. Na konci jsem si přála, aby se příběh trochu více rozvinul a upřímně zápletka s panenstvím hlavní hrdinky mi připadala zbytečná, ale na ukrácení deštivého odpoledne dobré.

03.11.2015 3 z 5

Čtyři vteřiny rozhodnou Čtyři vteřiny rozhodnou Kathleen A. Tucker

Nečekala jsem, že mě tato kniha tak pohltí. Kdyby někdo zjistil, čím mě tahle kniha tak upoutala, dejte vědět.
Příběh se odehrává ve dvou osobních rovinách, není nijak důmyslně propracovaný - zápletka s drogovou mafií je dost naivně pojatá, ale překvapivě u tohoto příběhu mně to nijak nevadilo. To, jak je postupně odkrývána minulost obou hlavních hrdinů, činí knihu napínavou, takže já nemohla přestat číst. Trochu jsem se obávala konce, ale i ten byl pro mě očekávaně neočekávaný. A tentokrát jsem se v úvahách hrdinů vůbec neztrácela. A pár vtipných replik se zde také najde: ,, Dlužím Danovi možná nějaký životně důležitý orgán." Možná je mé hodnocení trochu ovlivněné posledními mnou přečtenými knihami ( byly fakt dost nudné ), ale já musím dát plný počet bodů. A jak tato kniha ukrátí nudné cestování s ČSD s několika přestupy :-)

04.10.2015 5 z 5

Zapomenutá Zapomenutá Catherine McKenzie

Kniha je velmi vtipně napsaná. Při čtení vás napadne, že člověk se někdy v životě ztratí, aniž by odletěl na druhý konec světa a ztratil se tam doopravdy. Z mého pohledu je však příběh uspěchaný a překombinovaný. Zápletka, kdy hlavní hrdinka - advokátka- bravurně vyřeší případ s ukradeným obrazem, mě již ani nepobavila. Tři hvězdičky za vtipnost.

15.09.2015 3 z 5

Easy? Easy? Tammara Webber

Velmi pěkná kniha zejména pro náctileté.Člověk možná s rostoucím věkem dětinští :-), ale mě opravdu kniha bavila :-).

15.09.2015 4 z 5

Duchovná numerológia podľa Lívie Duchovná numerológia podľa Lívie Lívia

Tahle kniha mě již udivuje a fascinuje rok.
Je určena všem těm, kteří chtějí rozplést svůj uzel příběhů a zmatků. Nejdřív totiž musíte přijít na to PROČ a teprve potom můžete zjistit JAK.
Umožní vám takovou malou sondu nejenom do vašich povah a tím životů.
A malým bonusem této knihy je fakt, že vám pomůže oddělit zrno od plev. Potřebujete k tomu pár čísel a základní matemetické úkony = sčítání a odčítání.

P.S: Nebudete tomu věřit, já touto mřížkou uzemnila i promovaného psychologa :-)))

02.09.2019 5 z 5

Křik strun Křik strun David Stringbreaker Fojtík (p)

Verše bez rýmů, na první pohled neučesané, chaotické. Některé verše vás upoutají hned a některým musíte dát více času. A když jste trpěliví, pak jistě zaslechnete křik strun intimní zpovědi mladého studenta anglistiky na Filosofické fakultě.
Jde o prvotinu a tak nesoudím tak příkře, i když mě si sbírka podmanila až při čtvrtém čtení :-)) Ale ta škála promněnlivosti pocitů od intimní lyriky po tvrdou drsnou realitu všedního dne, mě nakonec opravdu okouzlila.

Perly sviním hážeš Když jen proto, že nedokážeš
Odpoutat se, Plýtváš energií Nad lidmi,
Co navždy zasekli se V minulém čase

Ukaž mi cestu, motýle půlnoci, Tajemný, můj milovaný
Ukaž mi cestu cest!
Bych mohl vzkázat všem tvou zvěst, že tajemství života,
Co skryto bývá v každé z hvězd, Tkví ve schopnosti
Nechat se na křídlech noci nést.

Že to světlo na konci tunelu Každý z nás má na dosah ruky.
Tak jako každá louže vysychá i my se každým krokem ubíráme
směrem do ticha.

P.S: Trochu jsem se nechala unést, ale to víte: Čtvrté čtení je čtvrté čtení.

24.05.2018 5 z 5

Rozladění Rozladění Robert Kubánek

Krátké, úsečné básně se spoustou ironie. Mnohdy průhledné, mnohdy výsměšné - protikladné. Prostupuje z nich k vám skepse, hořkost, upřímnost, sentiment bez sentimentu, originalita, rozladění. A z hořkého pocitu na krátký čas probleskne naděje.
Mám ráda vulgárnost ve verších - oceňuji verše s vulgarismy, mám ráda ,,chlapskou" poezii :-)))
A mám ráda protiklady.

Navrh hnůj
vespod
chuj
Pozdě píchat
honit...

Snad že se tolik podobáme
tak míjíme se
jako ve snách

na kapky vody přísaháme
na slzy v dešti
slova
na řasách

P.S: Básnickou sbírku jsem si půjčila v knihovně. Evidentně jsem byla její první čtenářkou, protože měla ještě slepené listy.
Milovníci neotřelé, originální poezie, napravme to!

23.05.2018 4 z 5

První láska První láska James Patterson

Až v polovině této knihy jsem pochopila její smysl - krutý, nekompromisní - stejně, jako slovo rakovina. Šibeniční humor obou hrdinů by mohl být obdivuhodný, kdyby působil reálně. Bohužel v prostém životě to vypadá opravdu jinak.
A kdo hledá, tak v knize k mému překvapení najde i dojemné, pěkné a mnohdy vtipné pasáže - čímž mě kniha mile překvapila

,,A chystal se na seznam jeho chorob připsat blázen. Ale to mi ani trochu nevadilo. Protože pokud vím, na šílenství ještě nikdo neumřel."
P.S: Knihu jsem přečetla na doporučení. A tak přemýšlím, zda se dá opravdu napsat pohádka o rakovině...?

27.04.2018 3 z 5

Nenechte sebou manipulovat Nenechte sebou manipulovat Isabelle Nazare-Aga

Manipulaci nesnáším. Po přečtení této knihy jsem byla překvapena, kolikrát i já manipuluji, aniž bych chtěla :-).
Nevím, zda se dá proti manipulaci bránit naučenými frázemi - kniha je jich plná. Mně se to zatím nepovedlo, ale pracuji na tom i díky této knize. Rozhodně si dávám pozor na manipulaci z mojí strany, byť je činěna v dobrém slova smyslu.
Bohužel mistři světa v manipulaci tuto knihu asi číst nebudou, takže nám ostatním nezbývá nic jiného, než BOJOVAT!

19.10.2017 3 z 5

Ty a já Ty a já Jan Cimický

Tuto knihu jsem četla ze zvědavosti. Jaké verše píše psychiatr?
Tak vězte: Lyrické básně o lásce ztracené, odloučené; básně plné nostalgie, někdy s lehkým erotickým zabarvením; verše o lásce první a možná i poslední; verše o touze milovat a být milován. Najdete tam i verše o lásce k Paříži - Eiffelovka v dešti: ... po kovovém žebroví stoupáme krok za krokem
nesoupeří s pokrokem co vidí nikdy nepoví...
Zkrátka: jedna velká óda na lásku k životu.

MOŽNÁ jsi z jiného těsta Možná se mi jenom zdáš
Možná si taky smutná připadáš Možná jsi vážka která létá
Možná rozpustíš se v dechu Možná jsi přišla ze vzdálených hvězd
Možná jsi kvítek co se chystá kvést Možná jsi hebký kousek mechu...

ZAJÍMAVOST: Verše jsou doplněné ilustracemi malíře Josefa Velčovského. Jednoduché tahy perem a výsledek: smyslný, syrový, erotický. V jednoduchosti je síla, takže u mě velmi dobré. Nad ilustrací u básně Panenství jsem se možná trochu červenala... No dobře, přeháním, ale...? :-)

P.S. Osobní zkušenost s psychiatrem MUDr. Cimickým nemám, ale jako básníka jej mohu doporučit.

P.P.S. Krásně poeticky strávený kousek adventního času. Děkuji vám, pane doktore. Zcela určitě si od vás ještě něco v tomto životě přečtu a ŠŤASTNOU cestu do Paříže... :-)

16.12.2016 5 z 5

Hedvika Hedvika Hana Rebeka Šiander

Průměrný příběh, někdy se mi zdál trochu vzdálený od reality. Hrdinka se ve své těžké chvíli, kdy ztratí všechny iluze o svém rádoby šťastném manželství a necítí oporu a porozumění svých dětí, vrací ke svým kořenům, na které si však celých 43 let nevzpomněla a světe div se, najde tam největší lásku a štěstí svého života. Je pravda, že takového manžela Vladimíra bych rozdejchávala dlouho.

20.11.2016 3 z 5

Záměna Záměna Nika Peas (p)

Velmi slabý příběh o tom, jak ON touží po ní a ONA po něm - celkem ohraná písnička.
Některá pojmenování intimních partií - to je fakt fičák. Jsem ráda, že jsem toto veledílo měla jenom půjčené a je mi líto všech, kteří do něj investovali. Jedna hvězdička za snahu.
j

28.04.2016 1 z 5

Deset malých nadechnutí Deset malých nadechnutí Kathleen A. Tucker

V knize je opravdu několik hluchých míst, které vás nudí. Souhlasím, že je napsaná strohým způsobem - i já bych si přála trochu rozvinutější dokreslení příběhu. Přesto se mně četla dobře. A konec této knize u mě přičaroval jednu hvězdičku navíc, takže u mě 80% ( ale jenom proto, abych si nechala rezervu pro druhý díl)

06.04.2016 4 z 5

Zaskočený Zaskočený Emma Chase

Zápletka jasná již od začátku, příběh opět plochý, forma vtipná. Tentokrát tam najdete i poetičtější pasáže a ten čas nad knihou plynul tak neuvěřitelně rychle, že jsem hluboko přetáhla svoji večerku a druhý den jsem v práci byla za ,,Šípkovou Růženku" :-)
Je to taková pohádka pro dospělé - ve skutečném životě to tak snadné není - anebo je ...?
S četbou třetího dílu však chvíli počkám (i když ho mám dostupný ve své čtečce). Tento typ literatury si musím dávkovat postupně, jinak by z toho mohl jeden zblbnout, a to bych fakt nerada :-))))

03.12.2015 5 z 5

Lásce na stopě Lásce na stopě Alexandra Potter

Tahle kniha je pro mě bezesporu to nejlepší, co jsem doposud od této autorky přečetla. Já ji napoprvé přečetla jedním dechem, takže jsem si ji musela přečíst ještě jednou - abych si ji vychutnala. Opět zde nacházíme osudovou náhodu s prvky mystična, nebo chcete - li, zasáhnutí vyšší moci - něčeho mezi nebem a zemí. Tentokrát je to okořeněno opravdu vtipnými komentáři hlavní hrdinky, nad kterými se doslova ,,řehtáte". A tentokrát i překlad je docela dobrý. Na návštěvu Indie mě však kniha nezlákala.
Je to opravdu nenáročné čtení, lehce předvídatelné. Každý, kdo bude chtít, si autorčino poselství musí přečíst mezi řádky - a v tom jsou pro mě knihy této spisovatelky zajímavé

30.11.2015 5 z 5

Palomino Palomino Danielle Steel

Zpočátku mě příběh nudil, ale postupně si mě získal opravdu dojemný, krásný příběh lásky, jejíž šťastný konec je vykoupen hlubokým zármutkem , ztraceným a opět nalezeným smyslem života. Je to příběh o štěstí v neštěstí a nějaká ta slzička dojetí také ukápne.

31.10.2015 3 z 5

Dokonalá nevěsta Dokonalá nevěsta Sophie Kinsella (p)

Po přečtení Bohyně v domácnosti jsem od této knihy ani moc nečekala. Na konci knihy máte poskládanou mozaiku ze střípků příběhů několika druhů lásky. Kniha by mohla být propracovanější - takto máte dojem, že příběhy jsou uspěchané, takže je nemůžete ani pořádně prožít společně s hrdinkou, u které se všechny propojí. Děj je opravdu naivní, ale mě se kniha četla dobře, takže jsem autorce odpustila tu bláznivě neuvěřitelnou stěžejní zápletku se svatbou - nesvatbou.

12.10.2015 3 z 5

Danteho holka Danteho holka Courtney Cole

Láska + 17letí hrdinové + naivní zápletka + vtip v každé řádce = 100% dívčí román pro ,,základku".
Reese je na můj vkus moc dětská, Dante - i když stejně starý - je zase moc dospělý, a když uvážím všechny ty miliony a bodyquardy a prostředí kolem, tak mi z toho vyjde dost nepravděpodobný - nereálný - pohádkový příběh, kterému v mých očích nepomohla ani vtipnost hlavní hrdinky. Četla jsem v tomto žánru již lepší příběhy, ale protože nejsem cílovou skupinou čtenářů, nepřísluší mi kritizovat. Dočetla jsem ......a to stačí :-)

10.10.2015 2 z 5

Tereza Tereza Magda Váňová

První kniha, kterou jsem od této autorky přečetla. Asi jsem na ni zrovna neměla náladu, protože mě neoslovila. Dokonce jsem ji několikrát odložila, takže jsem ji louskala docela dlouho. Kladní hrdinové byli moc kladní, záporní byli moc záporní. Na můj vkus Tereze všechno nějak podezřele vycházelo. Možná tím autorka chtěla naznačit, že když se konečně rozhodnete a najdete k tomu ten správný katalyzátor, tak se chemická reakce proměny uskuteční mrknutím oka :-) Ale v mém světě nějak ty správné katalyzátory došly. Ke konci jsem si byla jistá, že mě již nemůže nic překvapit a ejhle! Přišel překvapivý konec a za ten musím dát jednu hvězdu navíc.
Celou dobu jsem si říkala: ,,Jak by to s Terezou dopadlo, kdyby se neobjevil přítel z dětství?"

07.10.2015 3 z 5

Roštěnka Roštěnka Alice Clayton

Pro mě kniha na víkend. Nevyzrálý projev Carolin mě zpočátku dost iritoval, ale když potkáte toho pravého, tak dospěje i Carolin. Ztracené Óčko a cuketová buchta se - naštěstí - v textu objevují sporadicky. :-) Ke konci mě kniha fakt bavila, i když souhlasím, není tak zábavná, jako první díl. A protože jsem musela v neděli posunout i oběd ( abych ji dočetla ), tak mi nezbývá, než dát 80%. A musím si oživit zápletky v ,,Nabíječi", protože ty si již nevybavuji.
Na sloveso ,,hihňat se" jsem však stále alergická.
Dodatek: U této autorky nechci oživovat již vůbec nic.

23.09.2015 4 z 5