eviku10 eviku10 komentáře u knih

Prečo bývame za mestom Prečo bývame za mestom Peter Stamm

Milá knižočka, ktorá sa Ti môže zdať na prvý pohľad aj príliš jednoduchá, ba až hlúpa. No nedá Ti pokoja, vŕta Ti v hlave. Prečo bývali na tých najnemožnejších miestach? Na klobúku alebo dokonca v husliach? A čo vlastne vždy niekomu na nejakom mieste vadilo? Aprečo sa vždy sťahovali všetci na iné miesto, keď sa tam nevidelo len jednému z rodiny?
Pekné, fantazijné, zaujímavé. Prečítala som si knižku aj druhýkrát a nenudila som sa. Odporúčam. Knižka aj pre dospelých, aj pre staršie deti.
Zaujímavé ilustrácie.

03.11.2024 4 z 5

Koloman Sokol: Maestro de los Maestros Koloman Sokol: Maestro de los Maestros Eugen Gindl

Táto útla knižka predstavuje autentické rozprávanie Kolomana Sokola, slovenského maliara, o svojom živote. Páčilo sa mi čítať jeho myšlienky, spomienky, hovorené jeho vlastnými slovami. Čitateľ až cíti prestávky medzi vetami, zaváhania vyvolané spomienkou. Či už radostnou alebo bolestnou. Jednoduchý jazyk, zhutnený dej. Koloman Sokol mal dramatický život, plný náhlych zmien, ťažké obdobia prelínajú tie pekné a radostné.
Zaujímavé, obohacujúce čítanie. Odporúčam.

03.11.2024 5 z 5

Aby si sa nestratil v našej štvrti Aby si sa nestratil v našej štvrti Patrick Modiano

Záhadný príbeh, zahmlený oparom rozpamätávania sa. Dve postavy, vstupujúce na začiatku románu do deja, spustia akúsi lavínu odkrývania zabudnutých, pochovaných spomienok. Časom sa postavy rozplývajú, vytrácajú z deja a autor sa ponára do spomienok na detstvo. Čitateľ sa vnára spolu s ním, stráca a nachádza a zároveň stále ostáva čosi zahalené. To, že ide o obdobie okupácie Paríža, sa dozvedáme len z prebalu knižky (ak mi náhodou niečo neuniklo) a následne z internetu, čo mi dotvorilo obraz doby, v ktorej sa príbeh odohráva.
Každopádne veľmi zaujímavé čitanie. Odporúčam

18.10.2024 4 z 5

(Ne)Zabudni(te) na Zabudnutie (Ne)Zabudni(te) na Zabudnutie Ondrej Klenovský

Zaujímavé hranie sa s rozprávkami. Autor mení správanie známych rozprávkových postáv, prostredie, motívy, mieša rôzne príbehy, a to vtipnou, nápaditou a inteligentnou formou. Kniha je skôr pre staršie deti, ktoré chápu súvislosti v odkazy v texte alebo pre dospelých, ktorí sa chcú zabaviť.

18.10.2024 4 z 5

Mária Sabína Mária Sabína Viliam Klimáček

Ako na obale čítame, román je hravou poctou magickému realizmu. Naplno rozvinutá fantázia autora, neskutočné, nereálne prostredie a postavy (Zvonohora, tajomní divosi, hovoriaci pes atď). Hlavné postavy zahalené rúškom tajomnosti.
Uletené, ale čitateľné a zaujímavé.

18.10.2024 3 z 5