Finn69 komentáře u knih
Dát jednu hvězdičku knížce, kterou napsal držitel Nobelovy ceny, je možná trošku rouhání, ale mě to prostě nebavilo. Docela jsem se nudil, děj nestál za řeč, pokusy o humor nebyly legrační, postavy bezvýrazné... Asi je to ten případ, že i mistr tesař se utne, se Snopesovskou trilogií se to vůbec nedá porovnávat.
Výborná kniha, stejně jako předchozí díly. Je to trošku náročnější na pozornost čtenáře než běžná beletrie, ale o to větší zážitek si z toho odnesete.
Co se týká dějové linky, tentokrát je hrdinou poněkud překvapivě Mink Snopes, farmář, který v prvním dílu sestřelí z koně svého souseda a je odsouzen k dlouholetému trestu v káznici. Konec trestu se blíží a Mink, který dosud nezapomněl, že mu jeho bratranec Flem při procesu nijak nepomohl, se chystá pomstít...
Stejně jako první díl, krásně napsaná a zajímavá knížka, od které se těžko odchází.
Další cestu Flema Snopese za mocí a bohatstvím, stále bez jakýchkoliv skrupulí vůči komukoliv a čemukoliv, sledují a komentují střídavě tři "pozorovatelé". Střídání těchto tří pohledů to celé dělá ještě zajímavějším, každý z nich má svůj vlastní, trochu odlišný pohled.
Oproti prvnímu dílu je tu asi trochu méně humoru a více tragiky, nejde už o pár deseticentů či dolarů, ale o městskou banku atd., sázky jsou tedy nutně vyšší a hraje se i o lidské životy. Najdou se ale i absurdní situace, které si s prvním dílem nezadají, za všechny například výdělečný podnik spočívající v pravidelném uvazování mulů ke kolejím v nepřehledné zatáčce a následném vymáhání odškodného.
Výborná knížka, jedna z mých nejoblíbenějších, ostatně jako celá tahle trilogie.
Parádní úlet, co říct víc. Cestu z Polska do Egypta na palubě carské vzducholodi hned tak něco nepřekoná, zvlášť když vás u toho v předválečném jednoplošníku pronásledují reinkarnovaní Lenin s Džeržinským. Cestou se ještě zastavit v maďarském Nagyczuragu (podobnost není náhodná), vyřídit tam pár upírů, no a pak už jen zlomit starou faraonskou kletbu... Pro Jakuba Vandrovce a Semena Korčaška úplná brnkačka.
Přátelé, nemá cenu si zastírat, že je to místy děsná ptákovina.
Ale docela zábavná, za dnešek (chřipka) jsem slupnul dva díly ani nevím jak :-)
Vtipná a zábavná knížka, docela jsem se pobavil. O co jde? Nebohému poručíku Pantaleónovi je nadřízenými přikázáno postarat se o uspokojení sexuálně vyhladovělých vojenských posádek v Amazonii. Je to naprosto proti jeho přesvědčen i povaze, nicméně jako správnému vojáku mu ani nenapadne se rozkazu vyhnout. A sledovat, jak se smrtící efektivitou buduje erotický supereskort Pantalandia, je fascinující.
Čili verdikt zní: líbilo se mi to, bylo to originální a legrační, kdyby to napsal někdo jiný, dal bych asi i čtyři hvězdy. Od Maria Vargase jsem ale četl daleko lepší knihy....
Charlie Parker má tentokrát menší morální dilema: klient, kterého má chránit před neznámým vyděračem, je odsouzený vrah, který kdysi zabil čtrnáctiletou dívku. Je to sice už dávno, ale víme jak skončila Charlieho malá dcera... a když se v okolí ztratí další dívka, věci se pořádně komplikují. Zvlášť když jde o příbuznou jistého mafiánského bosse.
Nechybí Angel s Louisem ani nespokojení duchové, má to svižný děj a hodně akce, docela to šlo. V rámci série bych to zařadil někam kolem průměru, čili tři hvězdičky.
Zase jedna čtivá detektivka? fantasy? thriller? horror? od Johna Connollyho, těžko říct kam to zařadit. Snad je to tohle všechno dohromady, prostě Charlie Parker jak jsme už zvyklí.
Dávám tentokrát "jen" tři hvězdy, Černý anděl se mi líbil přece jen víc.
Dvě věci mi trošku vadily: jednak nemám moc rád téma zneužívání dětí, jednak mi vadilo náhlé zjevení postavy Výběrčího (kde se sakra ten chlap vzal a jak to, že jsou s Charliem náhle staří známí?)
Vražedná povaha se mi líbila víc, tohle bylo už na můj vkus trochu překombinované a natahované. Napětí a spád vystřídalo nadpřirozeno, možná na škodu výsledku.
Tím ale nechci říct, že je to úplně špatné čtení, za tři hvězdy stojí.
Klasický béčkový horror, nic víc a nic míň, dokumentární vsuvky à la Kmen Andromeda nebo Carrie to nezachrání. Do vlaku nebo na pláž docela fajn, o moc víc od toho nečekejte.
Druhý díl je "dospělejší" než první a líbil se mi asi víc. Jen ten konec je otevřený možná až trochu příliš, doufám že ve třetím dílu najdu nějaké odpovědi...
Tak tohle mě vyloženě zklamalo. Je to celé za vlasy přitažené a nepravděpodobné, jako by to snad psal někdo jiný než předchozí díly. Pokud jste se pustili do téhle jinak dobré detektivní série, sedmý díl vynechte.
Upřímně, tohle nebyla kniha pro mě.
Nemůžu říct, že by mě zaujala některá z postav a jejich motivy mi také často zůstávaly záhadou. Nevím, možná je to odlišnou mentalitou Japonců, navíc poválečné Japonsko je hodně specifická oblast v hodně složité době.
Vracet se ke Kawabatovi v budoucnu asi nebudu, není to můj šálek kávy.
Ani čtvrtý díl mě nezklamal, Orm a jeho bratrstvo mě pořád dokážou vtáhnout k sobě do drakkaru :-) Tentokrát putují do vnitrozemí dnešního Polska, dostaneme se po Jantarové stezce skoro až do Ostravy. I když je to pořád dobré dobrodružné čtivo, dávám o hvězdičku míň než Bílému havranovi. Ten se mi přece jen líbil o něco víc, tady už se mi zdá, že se autor trošku opakuje.
Závěr ve velkém stylu, včetně řady překvapivých rozuzlení. Jinozemě byla pořádně dlouhá procházka přes osm dílů a tisíce stránek, ale rozhodně nelituji, že jsem se na ni vydal (i když mě trochu bolí nohy :-)
Doporučuji všem a sám se jdu podívat po něčem dalším od Tada Williamse.
Myslím, že u tohoto dílu jsem přestal, když jsem tuto ságu četl poprvé. A je mi i dnes jasné proč. Už to totiž není ani tak kronika Petra ze Sioraku, ale spíš populárně převyprávěná část francouzských dějin. A to už kdysi udělal (asi nedostižně) André Maurois.
Pořád se to dobře čte, ale už to zkrátka není úplně ono.
Bartolomějská noc, co k tomu víc říct. Asi nejlepší díl celé série.
Jedním slovem - předémonováno.
Kvalita téhle série má s každým dílem jednoznačně sestupnou tendenci. Nehodlám už ani ve čtvrtém dílu trilogie (sic!) zjišťovat, jak dopadl závěrečný souboj hlavních hrdinů.
Tak vám nevím, tahle série se mi zdá trošku přeceňovaná.
Nechci nikoho odrazovat, už proto, že se to zřejmě jinak lidem asi hodně líbí, ale... je to strašně natahované, bitky s démony jsou jako přes kopírák, vyloženě oblíbenou postavu jsem si zatím taky nenašel. Za tři hvězdy to asi stojí, třetí díl taky zkusím, nicméně hlodá ve mně trošku pocit zklamání.