FireOfFilth FireOfFilth komentáře u knih

Pánův návrat Pánův návrat Mike Mignola

Tak tato kniha se mi dost líbila. Plná skvělé akce, zajímavých postav a napětí. Opravdu po delší době hodně zábavné Ú.P.V.O.. Do toho úžasná kresba Tylera Crooka, která se prostě k Mignolaverze hodí. Dočkám se i návratu starých postav, které vypadají sakra hustě.
Hodnotím 85 %.

17.04.2024 5 z 5

Pickenský děs a další příběhy Pickenský děs a další příběhy Mike Mignola

Další povídky z tohoto skvělého univerza. První Pickenský děs měl skvělou atmosféru a celkovou zápletku.
Proměna profesora O'Donnella byla taky zajímavá, ale moc mi nesedla kresba, která byla taková karikaturní.
Nejobsáhlejší povídka Propast času je opravdu skvělý výlet do minulosti. Jak píše DennisMoore má asi největší vliv na celé univerzum. Skvěle navržený Ogdru Hem vypadá opravdu úchvatně. Nejlepší část této knihy.
Celkově hodnotím 70 %.

28.03.2024 4 z 5

Vlak plný příšer a Odložená smrt Vlak plný příšer a Odložená smrt Mike Mignola

V této knize máme dva odlišné příběhy.
Vlak plný příšer je takový survival horor, kde Devon s Fenix unikají a schovávají se. Pěkně nakresleno.
65 %.
Daleko zajímavější příběh je Odložená smrt, kde se setkáváme s kapitánem Damienem. James Harren předvedl krásnou kresbu, která se hodí do toho univerza.
75 %.

09.07.2023 4 z 5

Artefakt Artefakt Jamie Sawyer

Tuto knihu jsem vyzkoušel, protože mám rád sci-fi a zároveň jsem ještě nevyzkoušel odnož military sci-fi. Lákalo mě na ni tajemno okolo Artefaktu. Bohužel jsem nedostal ani jedno. Miluji knihy od Clarka, kde hrdinové zkoumají různé artefakty, planety a další. Tady se mi toho dostalo velice málo. Military část mě bohužel moc nebavila. Takže se asi budu držet od tohoto subžánru dále.
Kniha se nečetla úplně špatně, ale skoro vůbec mě nenutila číst dál.
Jsem z klamán. Hodnotím průměr 55 %. A další dvě si nechám ujít.

27.05.2023 3 z 5

Lidská bytost Lidská bytost Mike Mignola

Tato kniha obsahuje čtyři nezávislé povídky, která nám vypraví o našich oblíbených hrdinech.
V prvním nejdelší příběh nás zavede k čarodějnici. Na tuto misi je vzata mladá a nezkušená Liz a také to podle toho vypadá. Tento kousek je opravdu dlouhý zabere takřka půlku knihy. Bohužel jsem se neskutečně nudil a kresba tomu moc nepřidala.

Příběh Oběti je naopak velmi kraťoučký, který je k zamyšlení. Ve válce a tom co dělá Ú.P.V.O. budou vždycky nějaké oběti. Kresba Guy Davis je záruka kvality.

Povídka Lidská bytost točící se kolem Rogera a zamýšlení se jak moc je člověkem je docela pěkný a opět můžeme filozofovat. Richard Coberna má spousty lidi rádo, ale mě bohužel nějak extra jeho kresba neoslnila.

Poslední kousek Ektoplazmatický člověk nám vypraví příběh o Johannovi na sklonku jeho života. Nejlepší kresba této knihy, které můžeme poděkovat Ben Stenbeckovi.

Celkově knihu hodnotím průměrně 60 %.

28.11.2022 3 z 5

Kosti obrů Kosti obrů Mike Mignola

Severská mytologie, Thor a jeho kladivo mjolnir v poslední době hodně využívaná témata a příběhy. Teď tu máme však našeho oblíbeného Hellboye, který se zaplete do velmi zábavného výpravného příběhu, který nás nepustí dokud nedočteme poslední stránku. Kresba velmi pěkná a stylově krásně zapadající do hellboy univerza.
Hodnotím 85 %.

17.11.2022 5 z 5

Nářek čarodějnice Nářek čarodějnice Bartosz Sztybor

Další příběh s Geraltem v hlavní roli se mi nelíbil. Příběh o čarodějnicích na začátku zněl zajímavě, ale celkově mi děj nesedl. Nenajdeme tu žádné známé postavy, pouze Geralta. To by však, ale nevadilo. Celkově mi to přišlo dosti chaotické.
Kresba mi také nesedla jako více čtenářům. Jedna věc, že byla dosti jednoduchá, ale postrádala určitou orientaci. Občas mi Geralt přišel, že ani nevypadá jako Geralt, ale jako úplně jiná postava. I barevná paleta se mi nelíbila.
Zatím nejlepší kresba byla u první knihy Skleněný dům.
Uvidíme co přinese další kniha, ale tuto bohužel nemůžu doporučit.
Hodnotím 30 %

06.07.2022 2 z 5

Elfí princ Elfí princ Kazu Kibuishi

V tomto díle jsme se dějově nějak extra neposunuli, ale dozvěděli jsme se zajímavosti z toho světa. Hodně mě bavilo prostředí, ve které nám bylo nabídnuto. Design záporáka vypadá fakt dobře, není to nic originálního, ale kouká se na něj skvěle. Z Emily se stává docela hustý Pán kamene a ví jak ho používat. Celkově tento díl byl nabit akcí.
Hodnotím 85%

24.04.2022 5 z 5

Poslední strážci Poslední strážci Kazu Kibuishi

Ve čtvrtém díle Amuletu konečně prozkoumáme legendární město Cielis. Parta je rozdělena na 3 menší skupinky, které zde zažívají dobrodružství. Ale jak zjišťují, že zde něco nehraje. Podaří se jim setkat s Radou strážců?
Máme tu dokonce menší easter egg na Hunger games a jsem rád, že to byl jenom kraťoučká záležitost.
Tuto knihu hodnotím 75%

15.04.2022 4 z 5

Černá křídla Cthulhu 2 Černá křídla Cthulhu 2 * antologie

Jsem velký fanoušek Lovecrafta, proto vyhlížím a sháním vše co se zavání lovecraftovským hororem. První sbírka Černých křídel mě docela zklamala, naštěstí druhá mě bavila více.

Seznam nejlepších povídek:

Rozkvět - nejlepší povídka této sbírky. Obsahovala právě to co na cosmic hororu mám rád. Záhadný předmět a zároveň lovecraftovský hnus.

Výhled - zvláštní dům a ještě zvláštnější postava

Odvrženec - dobrodružný výprava odhalí dávné tajemství

Prázdná tvář - archeologické naleziště, záhadná socha, speciální technika ke snímání. Až na konec, který mě docela zklamal.

Seznam nejhorších:

Psova vyvolená - ani jsem ji nedočetl

U souvztažněná bezobsažnost - jakýsi přesun mysli Lovecrafta

Určitě se vrhnu na třetí svazek.

Hodnotím 55%

29.03.2022 3 z 5

Upíří rytíř 3 Upíří rytíř 3 Pat Mills

Musím říct, že další díl Requiema už mě tolik nebavil. Už tam nebyl ten wow efekt jako u předešlých knih. Ano příběh pokračuje a velmi svižným tempem. Bohužel mě zde už nic moc nepřekvapilo. Malba/kresba je stále boží o tom žádná, plus formát ve kterém to vychází.
Tuto třetí knihu hodnotím 75%

01.02.2022 4 z 5

Jenom lidé Jenom lidé Sylvain Neuvel

Pro začátek musím říct, že tato série mě zaujala hned po přečtení anotace k první knize Spící obři. Kniha psaná zajímavým stylem rozhovorů postav mě bavil a četl se velmi dobře. Tajemná postava, která je prováděla byla dobrý tahounem příběhu. Celkově příběh působil zajímavě, až mysteriózně.
Druhý díl v tom tak nějak pokračoval. Bohužel se to nedá říct o této knize, která to celé zničila.
Jak Probuzení bohové skončili skvělým cliffhangerem, který mě opravdu navnadil na poslední svazek, tak jsem z něj totálně zklamán.
Čekal jsem, že na mateřské planetě robotů se dozvíme něco zajímavého a bude to působit stále tajemně a mysteriózně. Bohužel to byla opravdu nuda. Jediná postava, která tuto knihu jakštakš zachránila byl pan Burns.
Takový potenciál to mělo, nevím jestli to byl záměr spisovatele, nebo tak nějak vyplynulo.
Určitě tuto sérii doporučuji, ale poslední kniha asi některé zklame jako mě.
Hodnotím 55%.

13.11.2021 3 z 5

Temná věž 9: Pistolník 4: Dostavníková stanice Temná věž 9: Pistolník 4: Dostavníková stanice Peter David

Honba za Černým mužem pokračuje. V tomto díle se setkáme s novou postavou Jakem Chambersem, který povídá Rolandovi zajímavý příběh. Musím říct, že jsem se u tohoto dílu docela nudil. Nic zásadního se zde nestalo.
Hodnotím 60%.

17.08.2021 3 z 5

Endymionův vzestup Endymionův vzestup Dan Simmons

Na začátek musím říct, jak mě první Endymion bavil, tak u druhého jsem částečně nudil. Je to hlavně tím, že kniha/příběh byl natahovaný. Relativně zábavné pasáže střídali nudnější. Ano dozvíme se zde několik informací jak vlastně fungují brány, hawkingův pohon. To jsou relativně zábavné části, ale dosti filozoficky podané. Celkově ta mytologie Jádra a sním související se mi líbila.
"Nejnudnější" část považuji planetu ala Himaláje, kde furt lítali či šplhali.
Musím každopádně pochválit solidně propracovaný svět, který nám Simmons vytvořil. Rád bych se do něj vrátil.
Knihu hodnotím 70%.

01.08.2021 4 z 5

Smyčka medúzy a jiné příběhy Smyčka medúzy a jiné příběhy Howard Phillips Lovecraft

Druhá kniha lovecraftových revizí je tu. Bohužel mi tento celek přijde slabší, než Hemživý chaos. Nalezneme tu však některé zajímavé počiny.
Muž z kamene - zajímavý příběh o speciální látce, která dokáže živou bytost proměnit v sochu.
Hrůza v muzeu - hororová záležitost o skepsi jednoho návštěvníka muzea, celkový skvělý počin spadající do Mýtu Cthulhu
Strom na kopci - úžasný příklad lovecraftova díla a obavy z neznáma
Ve zdech Eryxu - tato povídka je úplně jiná než ostatní a skoro mě do této sbírky nesedí. Celkově působí hodně nadčasově. Každopádně tahle povídka je highlight této knihy. Fakt pecka.
Knihu hodnotím 60%

02.03.2021 3 z 5

Finch Finch Jeff VanderMeer

Hlavní hrdina Finch je detektiv, který se dostane k podivnému případu úmrtí dvou osob, lidská oběť a takzvaná šedácká oběť. Těla nenesou pořádně žádné stopy násilí.
Postupně se dozvíme něco bližšího o šedácích, kde se vzali a odkud pochází.
Celkové střídání hlavní dějové linky a flashbacku a vysvětlujících kapitol je velmi solidně napsáno.
Zjistíme, že všude po příběhovém světě hrají roli houby, které parazitují na všem živém i neživém.
Jedná o velice zvláštní až záhadné vyprávění plné tajemných postav, které nejsou na první pohled zřejmé.
Nakonec se dozvíme, že vše se týká docela velkých až kolosálních rozměrů.
Finch je velmi zajímavý mix několika žánrů, který Vás buď bavit bude, nebo si řeknete co to je za kravinu. Já byl naštěstí první případ.
Hodnotím 75%

07.10.2020 4 z 5

Temná věž 7: Pistolník 2: Sestřičky z Elurie Temná věž 7: Pistolník 2: Sestřičky z Elurie Peter David

Další díl o pistolníkovi Rolandovi, který míří k Temné věži je dost odlišný od ostatních. Jedná se o horor a to v pravém slova smyslu.
Po útoku mutantů je Roland zachráněn sestřičkami. Jak postupně zjišťuje nejedná se o klasické sestřičky. Lazaret či jak to nazvat je velmi pěkně vymyšlen a má tu pravou tísnivou atmosféru. Samotné sestřičky jsou také skvěle ztvárněny.
Je jasné, že záchrana nebyla samoúčelná, to brzy Roland zjistí.
Na to, že se příběh odehrává v podstatě celou dobu v lazaretu je opravdu skvělý. Ano máme tu začátek než se do něj dostane a v cca půli knihy flashbacky.
Hodnotím 85%

24.05.2020 5 z 5

Legendy o myší hlídce: Kniha třetí Legendy o myší hlídce: Kniha třetí Mark Buckingham

Rok se sešel a máme tu opět hospodskou soutěž Vyhraj smazání sekery. Opět se sejdou myšičky v hospodě a začnou povídat své příběhy.
Kvalita je opět jako na houpačce. Protože některé příběhy jsou až stupidně úsměvné. Po grafické stránce zde není nic vyloženě hnusného či špatného.
Vítěz je za mě určo povídka Zbrojíř a O strážném kameni, která je graficky opravdu dokonalá. A dokonce i vyhrála soutěž. Jn, hostinská má dobrý vkus.
Celkové hodnocení 60%

17.09.2019 3 z 5

Vzdor osudu, část první Vzdor osudu, část první Jeff Lemire

Další kniha Černé palice navazuje přesně tam, kde skončila druhá, v ten samí moment. V této knize dojde k velkým twistům a odhalením, které čtenář pravděpodobně netušil. Docela překvapili, přesto všechno mě kniha moc nebavila.
Jak název napovídá, tento díl Vzdor osudu je rozdělen do dvou knih. Na konci jsme byli svědky velkého cliffhangeru.
Musím říct, že tato série mě jaksi nechává chladným.
Celkové hodnocení 50%

14.09.2019 3 z 5

Zatracen navěky Zatracen navěky Mike Mignola

Tak tohle byla fakt těžká nuda, asi nejhorší kniha z Hellboy univerza. Po úžasném prvním Lovci čarodějnic, je tohle opravdu slabý odvar. Hodně dělá změna prostředí z Viktoriánské Anglie na divoký západ. Dále mi vadí změna kreslíře, ne že by kresba byla nějaká hnusná nebo tak, ale je hodně odlišná od Mignolovi, potažmo Stenbeckovi.
Nejhorší, že člověk je zvyklej na nějaký tvůrčí tým. Pak dojde ke změně a série ztratí svůj feeling.
Příběhově mi to bohužel také nesedlo. Dialogů bylo poměrně dost, bohužel takové plácání oničem. Když to opět srovnám s první knihou, kde těch textů bylo ještě více a přitom o dost zajímavějších.
Na nového Greye jsem se těšil, ale dopadlo to jak to dopadlo.
Aspoň máme zase úžasné kresby mezi sešity od mistra Mignoly.
Celkové hodnocení 40%

06.06.2019 2 z 5