Flyte komentáře u knih
Baví, doufám, že si udrží svižné tempo až do konce.
Edit: udržela! Od tohohle chci seriál, a rozhodně pokračování! Co se týká hororů, tak mám poměrně načteno a můžu zodpovědně prohlásit, že tohle je špica, pokud máte rádi upířiny, rozhodně doporučuju!
Docela mě při čtení mrazilo. Velmi oceňuji doprovodný seznam zdrojů, který naleznete na konci knihy. Doporučuji, ovšem pokud ještě nejste paranoidní z dnešní doby, tak po téhle knize možná začnete být.
Kombinace detektivky a duchařiny mě bavila! Nevím, jestli je to tím, že je autorka ze severu, kde mají možná k mytologii blíže než my, ale dokázala, že prolínání "viditelného" přáběhu se světem duchů bylo naprosto přirozené. Kniha chytla a nepustila, i lehké mrazení v zádech bylo! Doporučuju číst o samotě někdy nad ránem. Ideálně si k tomu pronajměte osamocenou chatu v lesích ;-))
Jen škoda prachmizerného překladu, který byl patrně přes němčinu. Některé věty opravdu hodně šustily papírem, takhle prostě lidi nemluví. Snažila jsem se to ignorovat a knihu si užít i tak, občas to ale nebylo snadné. Přesto doporučuju!
Tak tohle byla velká paráda. Už se těším na další díly v sérii. Chválím zejména citlivé provázání vývoje postav v krimi týmu a pátrání po pachateli. Obě součásti se vzájemně skvěle doplňují. Jen jsem byla trochu zklamaná pachatelem, ale to je asi můj problém :)
Dočítám ze setrvačnosti. Sochař smrti je zbytečná kniha. Počínaje provedením vražd, které je dementní ("budu je mučit celou noc, pak je nařežu na kusy, z těch kusů poslepuju sochy, který když se na ně budete dívat ve správném úhlu a s baterkou, tak promítnou na zeď stínový obrázek mých myšlenkových pochodů" - WTF???? nevím, který drogy Carter bere, ale fakt je nechci) přes postavy, které vypadají jako karikatura sama sebe (drsná sexy šéfka, drsný sexy policajt, správňák sexy policajt, počítačová analytička "byla-jsem-tlustá-na-střední-ale-dneska-už-jsem-taky-sexy", atd...) až po fake napětí vytvářené nesmyslnými předěly kapitol (něco se stane-všichni strnou-pokračování na další stránce).
Fakt to nečtěte, je to pitomost.
Jednoznačně zklamání. Deaver vykrádá sám sebe způsobem, který je na hranici směšnosti. Překombinované, ale přesto předvídatelné. Až na několik výjimek podivné, ploché postavy. Přečteno s přemáháním a s narůstajícím údivem, co že se s tím starým Deaverem stalo.
Knih si hraje na velký román, je však plná klišé a neuvěřitelně nudná. Silně nedoporučuji.
První Adler-Olsen a hned veliké nadšení. Kniha má všechno, co od thrilleru očekávám - napětí do poslední strany, spád, příjemným bonusem je ironický humor hlavního policajta. Líbilo, a těším se na další knihy od tohoto autora.