fvalek komentáře u knih
Ezekielův návrat, kde Ezekiel zabírá jen druhou půlku příběhu. Sice jsem si k němu nevybudoval v jiných komiksech žádný vztah, ale jako postava mi přijde fajn. Nicméně pěkně od začátku...
Příběh s Lokim a nějakou čarodějkou, o které nikdo neviděl, neslyšel, ale je jedna z nejmocnějších postav na scéně. Loki tu je v takové své dospělé střízlivé verzi, která možná trošku lépe vyjadřuje jeho roli antihrdiny, ale na mě je možná trošku příliš pozitivní a mohlo tam být více lží a podvodů. Navíc to odkazuje na nějaké příběhy s Dormamu a Strangem, které jsem doposud nenašel, tak možná pak zapátrám anglicky, ale úplně se mi nechce. Problém je, že ačkoliv je magie sama o sobě skvělá, Spider-Mana v ní moc nevidím.
Druhý příběh s návratem Ezekiela byl super, ať už nečekaným záporákem, tak celkově návratem k premise "totemické síly", která ke Spider-Manovi (alespoň v této fázi vývoje) sedí a je to taková dobrá úroveň magie, kterou snese. Trošku mě tam štvalo to daddy issues, které neustále mezi Ezekielem a Peterem probíhá a vyřeší celý příběh dost nudně, ale ve vrcholu zápletky to stojí za to. Vše trošku kazí vedlejší zápletka s MJ, která řeší neúspěšnou kariéru... Osobní rovina je tam důležitá, ale tohle mi vyloženě překáželo, když se kolem děly mnohem lepší věci.
Asi byla chyba přečíst si tuhle knihu dřív než klasickou Myší hlídku, ale prostě se mi dostala do ruky, tak co už. Bohužel musím říct, že mě to příliš nezaujalo, a to ne přímo nějakou návazností, kterou přirozeně nemám. Nezaujal mě už ten povídkový formát, kdy každá z několika povídek měla jen pár stránek. Sice se střídají umělci a žánry, asi je to pro Myší hlídku velká umělecká událost, ale nebylo tam nic, co by mě oslovilo.
Celkově je myší svět zajímavý, krásná mapa, která ukazuje své vlastní příběhy, které je třeba odkrýt, ostatní zvířata a vztahy s nimi, vznik Myší hlídky a k čemu vlastně je... Je to jistě velmi zajímavé universum, které má co nabídnout. Ale konkrétně tahle kniha toho ukazuje zoufale málo. Už jen tím, že ta vyprávění jsou často vylhaná a upravená, což je přirozené, proč kazit dobrý příběh realitou, ale je to prostě pár myších vyprávění. Chybí tam nějaká reálná historie nebo uvěřitelnější příběhy, které by informace i myší hlídce skutečně obohatily. Takhle je to prostě taková kniha myších pohádek, což je trošku zbytečné.
Jinak ale třeba mi po přečtení primární série dojde, jak hrozně jsou tyhle kraťoučké smyšlené příběhy důležité, ale zatím to nevnímám a čtenářsky jsem nebyl nijak uspokojený ani uchvácený. Nicméně jako taková mě kniha docela motivovala do četby lineárního příběhu v sérii, protože bych se s tímhle světem rád seznámil... Tak uvidíme. :)
Pokračuji ve vyčítání malé dynamiky, konstantního děje, který začíná nudit, a naprostá prokrastinace autora s prací na nějaké hlubší hlavní zápletce. Naopak trošku pochvala za dechberoucí honičku mezi vojákem a Šivou, souboj mezi monstry a vojákem a finální zvrat, který se týká prokletí. Naopak stále stejné mínusy za neodhalování ani drobných vodítek k hlavním otázkám vzniku prokletí, cílů říše Uvnitř aj. Docela zajímavé dilema ohledně existenciální otázky pana učitele, uvidíme, co z toho bude. Myslím, že ten závěr ohledně Šivy dodá dech na další díl, ale celkově se tahle série už zoufale musí rozjet.
Já nějak nevím, jsme v půlce dosavadní série a zatím se kromě malé honičky se strážemi prakticky nic nestalo. Nějaký král nebo kdo to je, který řídí zemi Uvnitř a bude asi hlavní hybnou silou proti učiteli, se vždy ukáže na jedné stránce a zase zmizí. Celé to postrádá hlubší zápletku, která tam sice je, ale stále ještě nebyla nijak definovaná, což už začíná být zoufalé. Ono to je miloučké, prostě malá kráska a zvíře, ale ta idylická zápletka nevydrží věčně, ani když se lehce dokoření smutkem po tetičce a útěkem před zlými proklatci. Pořád mě to baví číst, pořád to zvládám, hlavně díky opravdu rychlému plynutí čtení, kdy mám každý díl přečtený zhruba za půl hodiny, ale prostě to pro mě nějak ztrácí dech. Chci v tom už konečně nějaké odhalení, nějakou hloubku...
Třetí díl pokračuje v příjemném tempu a ukazuje zase další stránky tohohle bláznivého světa her, ve kterém asi nic nemá nějak moc velká pravidla. Někdo se probudí jako jedinečný všemocný sliz, někdo jako součást dvě stě tisícové armády orků... Alespoň se nějak lépe shrnuly a popsaly Rimurovy schopnosti, což bylo potřeba. Samotný příběh je vlastně hrozně milý. Rimuru je takový inkluzivní typ, co se kamarádí s kdekým a všechny by nejraději spojoval. Takže městečko se buduje takřka samo. Autor ale myslí i na nějakou akční stránku, a tak kromě přicházející nebezpečí vytváří i spory s ogry, což je příjemné zpestření. Celkové hledání spojenectví Ještěrců a Dryád taky dobré. Nijak mě neuráží Rimurova nová bezpohlavní podoba a na rozdíl od autora nemám výčitky, že se objevuje méně slizu. Na to, jak mě první díl nebavil, se to velmi slušně rozjelo. Chci ještě víc tohohle světa, ale zároveň víc flash-backů z Rimurovy minulosti. Více bych ocenil pravidla tohohle světa, ale jinak perfektní. :)
Začínám mít jeden závažný problém, a to ten, že mě tahle manga neuvěřitelně nudí. Přitom není problém v žánru ani příběhu, ale spíš tempu vyprávění. Je to hrozně utahané a Naho je tak neuvěřitelně apatická a laxní, až to bolí. Neříkám, že se má zápletka vyřešit po první knize, ale ona je prostě takový otloukánek, že poslouchá i sama sebe v tom deníku, natož pak holky, co ji šikanují. Jak jim nesla ty džusy, to jsem měl chuť zařvat do té knihy, co to jako dělá. Nemám rád tyhle zubožené charaktery a spíš mě to štve i kvůli ní, než že by mě to nějak otravovalo nebo tak. Nicméně tedy příběh jako takový stále ujde. Docela se mi líbí, jak se vysvětlila časová linie, i když dopisy ještě ne, a jak se vše drobně mění. No a finále a odhalení, kdo ještě dostává dopisy - pecka. Takže no... Jsme teprve u druhého dílu, asi se není čemu divit, že to je zatím takové zpomalené a v rozjezdu, ale chce to už trošku přidat. Dílů není moc, ale příběh se nemůže táhnout donekonečna. :P
Páni, netušil bych, že díl, kde se Morfeus objevuje tak málo, bude i přesto tak dobrý. Barbie se vrací a konečně má co nabídnout. Je moc dobře, že se rozešla s Kenem a přestěhovala do New Yorku, protože to probudilo její potenciál. Dobrá byla i kamarádka Wendy, i když celkově nevím, co si myslet o tom konci a o těch názorech na transgender apod. Tím, že to je takové sporné - "bohové trans odmítají", Barbie se jí před lidmi taky nijak nezastane, ale nakonec to tam trošku manifestuje... Asi dost zbytečná část, která na nic neagituje, nepřemýšlí o tom moc. Zbytek skupiny čítající lesbický páreček a čarodějku byl funkční a fajn, i když ta jedna by si nutně měla nastudovat něco o sexuální výchově, protože zabíjení králíků, ajajaj.
Na své si přijdou všichni fanoušci fantasy, které tu jede na maximum a v úplně jiném stylu než dosavadní Sandman. Přesto tam je něco gaimanovského typu Hvězdný prach. Celkově se ale objevují narážky na hodně děl, od Alenky v Říši divů, přes Čaroděje ze země oz, Narnii až k Hobitovi. A mně se to líbí. Gaiman má pár sporů o autenticitu, ale myslím, že zdravě a funkčně se inspirovat není vůbec na škodu. Svět "Země" sice není tak prozkoumaný a bohatý, ale už jen v těch malých kouscích vypadá velice dobře. Zápletka s kukačkou překvapivě taky dobrá a skutečně jde tak nějak o "Hru o tebe". Hezká symbolika.
Série se krásně rozšiřuje a i postavy, které se zdály jako naprosto epizodní se vrací s velkými příběhy, je to hezké a těším se na další díly. :)
Tohle byla taková paráda... Původně mě příběh z pohledu běžných lidí úplně neoslovoval, ale výsledek byl více než dobrý. Okleštění akce a epických bitev a hrdinů na zážitky pozorovatelů jsou super kreativní nápad. Postava Phila byla příjemná a měla skvělý vývoj. Celkově se děj zaobíral realistickým pohledem na věc. Úžasem, strachem, obdivem i vztekem. Časový průřez od druhé světové války až po nové tisíciletí byl hodně hutný, informačně i dějově naditý, ale o to víc epický. No a kdo by mohl lépe nakreslit takový typ příběhu než právě Alex Ross, který umí snad jen tyhle krásné zamyšlené příběhy. Nádherné postavy, které v sobě zajímavě snoubí statickou a dynamickou část, u nikoho jiného neuvidíte. Co mě zaujalo v části o tvoření komiksu byly ty fotomodely reálných lidí, podle kterých se komiks kreslil, to je taky dost specifické.
Celkově jde o hezký příběh, který v sobě snoubí čtyři největší etapy Marvel světa - první hrdiny, Galaktuse, X-Meny a Spider-Mana. Do toho samozřejmě Avengery a další hrdiny. A každá etapa s sebou přináší nějaký nový pohled na věc. Co je kouzelné je, že to není jednostranně zaměřené na nenávist, strach, obdiv apod., ale snoubí se mnoho emocí, názory se mění a vyvíjejí a dostává se nám opravdu bohatý pohled na věc. V jistých fázích je příběh velmi dojemný, asi dvakrát jsem zamáčknul slzu. Poprvé už nevím, asi v té druhé kapitole... Ale podruhé u Gwen Stacy a jejího nádherného nevinného pohledu na svět. Kdyby se na konci objevila starší Maggie a objala se s Philem a rodinou, tak bych se asi rozeřval naprosto bez zábran...
Mám rád tyhle nudnější, ale zamyšlenější a důležitější příběhy a Marvel to tímhle dost vychytal. V poslední době vychází hlavně dutá akce, např. Marvel Fortnite apod. a takovýchhle komiksů je už málo a mají vousy. Jsem rád, že edice Legendy Marvel tyhle příběhy oživuje a čtenář se k nim tak může dostat. Ale bohužel kdo tyhle příběhy nečetl, jako by nežil. Jsem inkluzivní a oceňuji každé čtení, ale jakmile tohle nemáte načteno, nejste fanoušci Marvelu. :)
Žoldnéř mě nějakým zvláštním způsobem láká, i když mě pak vždycky nakonec zklame. Čtvrtý díl navazuj na předchozí, což taky není zrovna pravidlem, a vyobrazuje jistou záchranou akci, která ale podle mě není úplně nosná pro celý díl tak, aby mě to čtenářsky uspokojilo. Jako obvykle od Segrella dostáváme jeho klasiku - ubližování zvířatům, která v tomhle světě nemají žádný smysl, přestože je to svět naplněný roztodivnou a nádhernou faunou. Dále pak mizerné postavení žen. I když tady byla Nan-taj docela důležitá a vyobrazená jako bojovnice. Přesto na její názor nikdo nedbal a dostala po palici jen co to šlo. Tyhle stereotypy vyčítám u každého dílu, takže na tom asi něco bude. Jinak ale děj ucházející, i když dost omezený, jak prostorově, časově, tak kreativně. Přesto to nebyl nijak špatný díl. Četl jsem pozdější díly dřív než tenhle a musím říct, že mě vrátil spíš zpátky k prvním dílům, než že by v sobě měl nějakou tu novou energii. Pochválit tak můžu budování žoldnéřova světa, jeho minulost a docela hezké obětování se na závěr.
Další díl stále pokračuje pod taktovkou Azzarella a musím uznat, že to zkrátka umí. Příběh je svižný, zajímavý a akční. Musím tedy říct, že tentokrát je to více o boji a akci než o mytologii nebo osobních problémech, ale tak je to nějaké menší vyvrcholení před dalšími zápletkami. Nebo aspoň doufám, protože pokud to pro Prvorozeného takhle skončí, tak mě to moc nepotěší. Ten tam rozehrává nejen hru pomsty a smrti, ale i trochu politiky, i když mi to k němu nesedí a je to trošku škoda. Na chytrém záporákovi není nic špatného, ale tohle bylo až příliš jednoduše vypočítavé a ne nutné. Lépe to má podle mě rozehrané Apollón, ale nejlíp se k tomu postavil spíš Poseidón, u kterého mám problém snad jedině s jeho podobou, která je strašná a mohla být trošku méně typová a více božská. Škoda, že nevidíme víc z miminka, které vykazuje nějaké schopnosti, ale nijak se neprojevuje. Naopak Wonder Woman pravidelně strká nos do všeho, co se jí nemusí nutně týkat. Celkově pak trošku zbytečnost celá ta část s Novou Genezí. Souboj dobra se zlem očekávaný, co do konání tak do výsledku. Nepřekvapilo.
Popravdě vážně doufám, že tohle není finále a Prvorozený bude mít ještě hlavní slovo, protože jinak by to bylo zoufalé. Ostatně Diana má taky co dělat do dalších dílů. Je plus, že se v tomhle díle konečně nebáli výraznějších smrtí. Těším se na pokračování. :)
Vůbec se mi do toho nechtělo, obzvláště když jsem nakouknul a na začátku na mě čekal nekonečně dlouhý flash-back s nějakým mimoněm. Potom jsme zjistil, že jde o vysvětlení původu nemoci a chytlo mě to. No a nakonec se z toho vyklubalo tak nádherné finále! Až na ten hrozný počet smrtí a celkově ten závěr mě tolik nepotěšil jako kdyby to mělo větší happyend, ale šlo to.
Lemire se tu toho nebojí a kromě vyvraždění lidstva se dopouští i dalších malých vražd, násilí na ženách a dětech, zneužívání psích dětí apod. Je to v podstatě hrozně drsné a dost deprimující na čtení v některých částech, ale všechen tenhle brutální naturalismus postapokalyptického světa je dost dobře uvěřitelný. Nálada mě hned po začátku čtení zase pohltila a bylo mi opravdu líto všech mrtvých hybridů a hodných lidí. A ono že jich do konce ještě dost odpadne... Trošku jsem doufal, že se nějak vyřeší nemoc. Ne nějak zázračně, tajemně, ale že třeba zjistí, že kdo se asimiluje s hybridy, ten bude v pohodě apod., ale bohužel to tak nebylo. A takových zklamání tam je trošku víc. Osobně mě zklamalo ještě to, že nijak nebyl vysvětlen původ bohů a prvních hybridů. Bylo nám to podáno jako vysvětlení, ale i tohle vysvětlení si zasluhuje svoje vlastní vysvětlení. No a jinak co se týče příběhu, tak tahle malá cesta byla uzavřená, ok, ale skutečně významná je až poslední kapitola, která nám nastiňuje nejen novou podobu světa a jeho další vývoj, ale i vztah Guse a Jepperda, který byl kouzelný. Upřímně jsem měl u finále namále, dojalo mě to a sice ne úplně šťastně, protože to přece jen končí jako postapo, ale emoce to zanechalo výrazné. :)
Vlastně vůbec nevím, jestli tímhle příběh skončil, nebo to bude mít ještě nějakou další část, ale klidně bych to takhle nechal zakončené. Trošku mi unikají události první knihy, asi je to dlouho, co jsem ji četl, nebo se mě tolik nedotkla, ale člověk se rychle dostane do děje. A jelikož zná evropský kolonialismus, tak samozřejmě fandí Aztékům. Bohužel je hlavně jen o rubání mezi kmeny a kolonizátory, kde mystično ustupuje a objevuje se až na konci. Možná bych se víc zaměřil na všechny ty bohy a jejich vlivy, džungli apod., než na to kdo s kým spí, kdo bude vést koho a kdo zavraždí koho. Hlavní postavy z první knihy pak podle mě mají menší prostor a vlastně se pro ně příběh nijak zajímavě nezakončil.
Od Vybírala je to příběhově asi trošku slabší, i když kolonizace Jižní Ameriky je hodně zajímavé téma. Navíc všechna ta mytologie a tak, opravdu to nevyužili na maximum. Kresba je ale krásná a i ten formát. Dokonce mi ani nevadí ta fantasy nota a silná historická fikce, dokonce si ani nesnaží hrát na něco extra a vysvětlivky dávají jen minimálně. Příběh tedy hezký, prostředí krásné, ale hodnota už menší...
Pokračování přesně navazuje a ukazuje následky Apollonova nástupu na trůn. Diana se snaží najít mimčo, což dělá trošku nudnější start, ale vše vyplňuje Héra, která vtipně poznává svět smrtelníků. Úvodní kapitola s minulostí Diany je příjemná a hezky ukazuje, že přestože jde o drsnější a temnější svět, Diana v sobě pořád má ty stejné kvality, které jsou pro ni tradiční. Asi se mi úplně nelíbí vyobrazení Války, ale co už. Hodně se ukazuje Prvorozený a u něj i další bohové, což je super, i když Poseidon popravdě taky dost zklamal.
Celkově je to adaptace hezky naplněná mytologií a vyrovnaně bojem i osobními problémy. Azzarellův příběh má kvalitní děj a zaujme. Má to v sobě kouzlo starých komiksů v moderním hávu. Navíc téma polobohů je velmi nosné a dá se s ním pěkně hrát. Všechny postavy jsou pěkně vypracované a mají své příběhy. Není to jako v Rebirthu, kde jednoho dne přijde Iason a řekne "Čau, jsme tvůj brácha oddělený při porodu a ode dneška tu budu". Navíc kresba je krásná, sice dost osobitá a netradiční, ale hodí se a je pro oko velmi příjemná. Jen moc zatím nechápu toho vesmířana, uvidíme dál. :D
Dobře, ten konec vážně neodpustím a docela by mě zajímalo, čím to navazuje. Existuje v ČR pokračování nebo nějaká plná verze? Jinak příběh je to docela zajímavý, drsný. Všude létají hlavičky a smrti se to nebojí. Nicméně přestože plně přijímám, že má Bruce syna, a že se někdy musel ukázat, celá okolnost tohohle zjevu je naprosto nelogická. Talia se objeví, vrazí mu kluka a Bruce prostě kývne na souhlas a čus, nic se neřeší. Pochopil bych třeba malý DNA sken nebo jednu malou bezvýznamnou bublinku o tom, že si vše ověřil a souhlasí to. Ale tohle bylo naprosto nekriticky odsouhlasené. Neproběhlo ani nějaké seznámení jako "Ahoj, já jsem tvůj táta..." Mám rád, když jdou komiksy k věci, ale tohle bylo až moc k věci. Navíc to, že polomrtvý Robin a zmlácený Penny vyšli naprosto bez trestu, to nemá obdoby.
Když opomenu tuhle rodičovskou frašku, samotný příběh o Talii a jejích Man-Batech, stejně tak trio policistů kopírující Batmanovu vizi, to byla ta pravá zápletka, na kterou se kniha měla soustředit. a hlavně ji dokončit. Protože tohle na tom příběhu bylo nosné. a bohužel plně nevyužité...
Druhá kniha je v ČR stižena přechodem na jiného vydavatele, což se podepsalo na kvalitě knihy, nicméně transformací prochází i samotná kresba a podoba příběhu. Co se týče toho českého vydávání, je na čtenáři, jestli si toho ani nevšimne, bude mít raději tuhle, větší vazbu a papírovější stránky, nebo mu bude víc vyhovovat dosavadní vydávání s lesklými stránkami a menší formát. Jak jsem byl zvyklý na první díly, tak jsem tu změnu pocítil, ale člověk se přeorientuje rychle. Něco jiného je kresba a kompozice. Kresba mi přišla o poznání horší než u předchozích dílů, více osobitá a kreativní než standardně kvalitní. Taky jsem si na to zvykl, ale ze začátku se mi to moc nelíbilo. Naopak více mi sedí kompozice kapitol, které nejsou "na čísla", ale podle postav, tedy přesně jako v psané knize. Ono to pak je i lepší pro čtení, protože nemusíme číst celé úseky s více postavami, ale člověk si může dát po pár stránkách dané postavy pauzu. Navíc z logického hlediska to dává větší smysl než míchat postavy a hlídat počty stránek v "sešitu".
Ohledně samotného děje asi není moc co pitvat. Jsem rád, že se zpracování dočkává i Střet králů a příběh postupuje kupředu. Celkově mi přijde, že Střet králů se více zaměřuje na Stannise, ale všechny hlavní dějové linky jsou zajímavé a příběh nabírá spád. Ale to si asi nechám na další díly, ať jek nim co napsat. :)
Návrat do světa Dunka a Egga sám o sobě nebyl špatný, ale opět mě trošku zklamal rozsah příběhu. Samozřejmě na malém povídkovém formátu neuděláme nějaké dechberoucí kroniky a eposy, ale on ten příběh nebyl nijak průlomový... Ukazuje se, že Dunk opravdu není nejostřejší tužka v penále a o malých rodech Roviny neví zhola nic. Lord Eustác sice vyvolává velký dojem důvěryhodnosti, ale od začátku tam něco nesedí a celé to démonizování Rohanny bylo spekulativní. Navíc být v týmu s Bennisem je ostuda sama o sobě. Nicméně samotná zápletka o řešení přehrady a sucha docela ušla. Více mě ale zaujaly "historické" souvislosti, ať už aktuální jako vláda Aeryse I., zmínění vztahů mezi lordy Roviny a komentáře k situaci s Dorne, tak i opravdu historické, kdy se stále více rýsuje, jak vlastně vypadala rebelie Blackfyrů. A upřímně, každý čtenář Písně ledu a ohně a dalších věcí, by se asi přiklonila k Targaryenům a Blackfyry berou jako zrádce a bastardy, nicméně Eustác to docela umí popsat, takže i já jsem si nakonec řekl, že Daemon Blackfyre nemusel být tak hrozný. Bohužel celý příběh Přísežného meče kolabuje na závěru, který je ne jedno brdo s prvním dílem. Velké řeči, velká bitka, rozuzlení, které je o dost snadnější, než se čekalo, a situace je najednou vyřešená. Sice se mi úplně nelíbila rýsující se romance mezi Rohanne a Dunkem, ale konec s Eustácem byl snad ještě horší... Takže jako co si budeme povídat, je asi spíš dobře, že už tenhle příběh opouštíme a jdeme dál. Možná bych chtěl přece jen oživit vztah s loutkářkou než toto. A snad se v posledním díle Dunk konečně pořádně předvede a i Aegon získá více prostoru.
Tak tohle bylo trošku těžší sousto. Bohužel to pro mě nedosáhlo takového originálního boom překvápka jako předchozí díl, ale bylo to opět parádní, temné a napínavé. Je velká škoda, že ten "bílý rytíř", za kterého jsem považoval Jacka Napiera, se objeví jen velmi okrajově a navíc v dost zvláštní neschopné pozici. Proboha, je to Joker a oni ho jednoduše zabásnou? A ten konec s ním... To je na Jokera trošku ostuda. Bohužel i Harley Quinn, která byla v předchozím příběhu tak inteligentní a vyčůraná, že přelstila i Jokera, se tady ukazuje jako žena v nesnázích a pořád ji jen něco rozrušuje a dostává. Její nečekaná romance se mi ale líbila, asi by mě nikdy nenapadlo tyhle dvě postavy spárovat. Jinak trošku mimo mě šel celý ten děj s historií Azraela a starého Wayna. Ne že by to nebylo napínavé, ale nějak jsem se v tom pak už ztrácel. Popravdě jsem rád, že je tenhle příběh takové své uzavřené vlastní universum, protože bych asi nechtěl, aby to mělo nějaké dopady na standardní vesmír. Ale takhle v uzavřeném prostředí je to skvělý experiment. Bohužel ten odklon od předchozího dílu rozdýchávám vážně těžko a bez vší té politiky a Jacka mě to tolik nebavilo. Přesto oceňuji vyobrazení nějakého moderního propojení Bat-rodiny a policie, stejně tak zaměření se na příběh Barbary Gordon. Poslední dvě kapitoly, které tam byly tak jako podivně přidané a pojednávaly o Freezovi apod. mě nenadchly, ale ani neurazily. Možná už jsem je jen tak nepozorně proletěl, protože pro mě hlavní děj končí s koncem bílého rytíře. :)
Konečně se po nekonečných příbězích, které jen málokdy jdou k věci a děj někam posouvají (ano, narážím na Velkou trojku, Ligu a JSA, kdy byly všechny tři knihy v podstatě o tom samém se stejnými sešity), k přípravě na závěr tohohle vesmíru, který bude velkolepý! Odhaluje se, kdo je onen významný hráč, který dokázal vyštípat i Zločinecký syndikát. Objevuje se příběh o dvou miminkách, která jsou tak nějak provázána a je jim předpovězeno spolu bojovat na život a na smrt. A jsem rád, že příběh z velké části vypráví právě Wonder Woman. Objevuje se historie Mistra Miracla a jakási dohoda mezi Novou Genezí a Apokolipsem, která ještě hodně zamíchá dějem... Ale hlavně se dostáváme ke skutečnému rozuzlení téhle série, a to nejen coby okrajová předehra, ale naprosto naplno začíná souboj, který (doufejme) nebude mít obdoby.
Bohužel musím vytknout, že přestože to není žádná pětikilová bichle, tak se docela dost věnovali okecávání a budování atmosféry, což bylo potřebné a žádané, ale některé pasáže bych urychlil nebo možná i trošku vynechal. Objevují se dozvuky Věčného zla a Amazo viru, které ale v mých očích nelegitimují to, že se kromě Ligy nikdo z výraznějších hrdinů neobjevuje, aby pomohl. Taky ještě úplně nebylo dovysvětleno, jaký vztah má Mobius a Darkseid, a roč vlastně celá tahle obrovská bitva vznikla. Celkově ten záměr Grail a jiných postav asi ještě bude rozvedený dál, takže to se rád nechám představit, ale přece jen z nějaké části nebylo pořádně vysvětleno, proč se to všechno děje. Jinak ale parádní, konstantně profi kresba, velký rozsah a příběh, který je tak akční a vyšponovaný, že nejde kritizovat.
Joo, Harley, to je pecka, co se na vás nevykašle. Větší a obsáhlejší crossover je moc příjemně pojatý, i když opět se objevuje stejný vzor, kdy přijde nějaká vyšší moc a něco po Harley chce. V téhle nové sérii se to opakuje opravdu hodně často. Nicméně zrovna tyhle zkoušky jsou dost originální a docela mě i zajímá, jak to dopadne a co vlastně Vládci chaosu chtějí, protože si myslím, že to nebude tak jednostranně výhodné, jak to vypadá. Formát co jeden sešit, to jedna zkouška je pro mě osobně příjemný, mám rád, když mám v každé kapitole přesně ohraničenou malou zápletku, která pak ve sledu dalších tvoří obsáhlejší příběh.
Samotný crossover s Batmanem byl super, sice je škoda, že po tolika dílech a setkáním je proti ní Bruce pořád tak zle zaměřený a nedůvěřivý, obzvláště když je ta "vražda" tak zpackaná, že je snad jasné, že to nebude tak očividné, ale dobře - důvěřuj, ale prověřuj. Celková spolupráce a dynamika byla příjemná a návraty do Gothamu byly po tolika dílech z NY taky osvěžující. samotné rozuzlení případu zase tak uspokojivé asi nebylo, ale byla sranda. Další zkoušky byly taky na dost vysoké úrovni a chápu, že tu část s Enchantress nebude každý milovat, ale mně jako milovníka fantasy to bavilo. Velká škoda, že ani tak obsáhlý díl hlavní děj nezakončil a musíme čekat na příště, ale zase aspoň bude čas to vše nějak dotáhnout a odhalit, co ta nabídka Vládců chaosu obnáší.
Jo, starý dobrý Flash. Těžko uvěřit, že jsem se od bouře tempařů dostali až sem. Je pěkné, že se opět, nebo možná stále ještě, věnujeme novým zdrojům, protože to je velká zápletka, kterou je nutno vyřešit. Flash je příliš měkký, aby situaci nějak řešil, a bohužel to odnáší jeho rodina. Jednat ho donutí samotný zdroj, který se snaží situaci řešit po svém a já osobně neříkám, že smrt je nějaké řešení, ale na druhou stranu si říkám, že rozhodně není škoda trošku provětrat nové postavy, zejména nové zdroje. Nicméně návrat některých tempařů je už neustále se opakující písnička, která je opravdu v naprosto každém díle. Začíná to být trošku na jedno brdo a Barry začíná být vyobrazován jako dost neschopný a nemožný. Jasně, ono se to nakonec nějak vyřeší, ale kolikrát se už stalo, že musel za Barryho situaci vyřešit někdo jiný, nebo že jím vymyšlené řešení byla zase jedna velká měkota. To, že Flash už dávno není nejrychlejším tempařem je jedna věc, ale to, že se stává pomalu až vedlejší postavou svého vlastního příběhu, to může dopadnout ještě dost špatně.