Gi-Gi | Komentáře u knih | Databáze knih

Gi-Gi Gi-Gi komentáře u knih

Má veselá jitra Má veselá jitra Ivan Klíma

Tahle knížka odpočívá v mé domácí knihovně již od dob gymnaziálních studiií, koupila jsem si ji v antikvariátu za 7 korun (první vydání v Čechách). A překvapilo mě, že ji někdo do toho antikvariátu dal. Čiší z ní nadhled, na to kdy byla napsaná, je úžasně odlehčená a super. Lehkost vyprávění mě až zaskočila, ovšem příjemně.

25.07.2016 4 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

(SPOILER) Dalo mi to zabrat, jak jsem byla nadšená z prvoka a 15 roku lásky, tak tady jsem narazila. Vyloženě na sílu. Ve své podstatě první tři kapitoly vyloženě negativní, alespoň z mého pohledu. Víkend to vlastně nezlepšil, jen zhodnotil, že se mají fajn... No, chvíli si dám oddech.

18.12.2024 3 z 5

Penelopiáda Penelopiáda Margaret Atwood

(SPOILER) Na mě to působilo úplně odlehčeně, nadsázka, nikdo neví jak to bylo, tak prostě Meneláos byl pařez a tchyně zmrazila koule i Heliovi. úplně oddechovka to nebyla, ale nadhled mrtvé Penelopy byl skvělý. Přirovnání k vodě mě taky oslovilo. Navíc jsem ocenila, že Atwoodovou bych podle psaní nepoznala. Někdo "jiný" toho jména totiž napsal příběh služebnice. Zajímavý kontrast.

02.10.2024 5 z 5

Tajemství obsidiánu Tajemství obsidiánu Petra Martišková

tak se mi to četlo lehce, po komplikovanější stylistice bylo tohle právě ono. Trochu šifra mistra Lea, trochu nádherné bytosti, ale vlastně úplně super. Musím přiznat autorce, že kdyby se neobjevila zmínka z Prahy, Třeboně, odhadnu autorku na zahraničí v překladu. Takže super práce. A jak už tu někdo poznamenal, hrdinka není na tečku, což jsou taky pozitivní body. uvidíme, co bude dál...

11.06.2024 4 z 5

Proč máma pije Proč máma pije Gill Sims

šmankote to mi to nešlo a to se mi to nelíbilo, teda, abych byla upřímná, některé pasáže byly vtipné, ale celkové vyznění mě tak deptalo. jako pravdivá byla asi ta stránka s Katie, jsme v tom všechny a každá nějak bojujeme, ale .... její řešení/neřešení mě spíš odrazovalo a už vůbec nebylo vtipné...Prostě finální nespokojenost.

30.04.2023 1 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Po letech, trošku si zvyknout na způsob psaní, ale některé z povídek stále aktuální. A k tomu se mi strašně líbil popis slečny schleglove a ještě jsem se naučila nová stará slova =dvemecitma

07.12.2021 3 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Tak jsem doufala, že se něco dozvím.... A mám hlavu zamotanou... Jupiii

15.08.2021 5 z 5

Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Tak tohle bylo luxusní, nádherný nadhled autora až lehký cynismus, krásné nové prostředí a řekla bych, že Temže nebude jedinou řekou Londýna

26.07.2021 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

miluju ve všech možných zpracováních :-)))

04.06.2021 5 z 5

Tma Tma Bernard Minier

tak tahle byla fakt hustá, asi mi přišla nejděsivější ze "Servazů", protože fakt věřím, že to takhle jde a takhle snadno, vzhledem k tomu, že místo reálného světa vítězí ten virtuální, ve kterém je o nás ale úúúúúúúúúúúúplně všechno.

24.04.2020 5 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

tuhle knihu jsem četla jako druhou, první byl hračkář, občas je děsně konkrétní ve věcech vědy, popis myšlenkových pochodů je taky masakr, na druhou stranu bez toho by to asi nebyl mayne

15.02.2020 4 z 5

Říjnová země Říjnová země Ray Bradbury (p)

Tak bylo to hustý, depresivní a občas strašidelný. Musím říct, že me to prekvapilo. Název odpovídá náladě táhnoucí se všemi povídkami. Nejčastější vlastnost popisována v těch povidkach mi přišla lidská lhostejnost, tím pádem krutost. No teď si dám ne co lehciho????

01.06.2019 4 z 5

Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Začíná to jako harry????, ale není to Harry. Je to jiný... A je to dobrý... A Prostě se mi to líbilo moc, protože je to jiny

17.05.2019 5 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Supeeeer, až moc sladky konec, ale napínavé až do konce....

24.02.2019 5 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Tak teda husty, silny pribeh, bude mi v hlave vezet dlouho. Delo se to a nemeli bychom na to zapominat. Verim, ze spousta se snazila zapomenout, a to na obou stranach, ale mu bychom nemeli.

18.02.2018 5 z 5

Píseň o Viktorce Píseň o Viktorce Jaroslav Seifert

Osobně mám radši jednotlivé kratší básně od Seiferta, nicméně při přečtení této skladby člověk až tají dech, vyobrazení jsou jasná, a poznáte v nich jednotlivé postavy, rozervanost, lásku. A přitom je to "jen" pár veršů

11.02.2025 4.5 z 5

Pán much Pán much William Golding

(SPOILER) Dala jsem 3.5, ale vlastně za to, jak na mě ta knížka působila. Vlastně mě děsila a nejhorší je, že tomu i věřím. Že se v lidech tváří v tvář nebezpečí a zoufalství objeví zvířátko, někdy pomůže vyhrát, někdy může způsobit to, co na ostrově. U dětí je to ještě horší.

26.01.2025 3.5 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Trvalo mi dlouho než jsem se k ní dostala, ale když už jsem začala, šlo to jako po másle. Napínavé čtení, a jak už několikrát padlo, spojení Hunger games a upírů má své kouzlo. Samozřejmě je tam láska v mnoha podobách a přátelství. I rozkol a nutnost si vybrat a zjištění, že padouch není jenom padouch, že klaďas není jenom klaďas, že jako žena, neví co chce atd. Prostě to má znaky dobré knihy.

12.01.2025 4 z 5

Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

Po dlouhé době super fantasy se spoustou kladných postav a hrdinů, jednodušší děj, ale snadno sledovatelný, od začátku jasný...a haleluja žádný sex (nedivte se, některé knihy jsou fakt horší než 50 odstínů) má i rozvíjející se romantickou linku, prostě super....

24.12.2024 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

(SPOILER) Mně se to líbilo, tak nějak to k tomu Snowovi patří. Jen jsem čekala, kdy mu dojde, že u něj láska/zamilování prostě nejsou v TOP5. Na druhou stranu se přiznávám, že jsem mu jako napovídala - třeba v aréně s hady. Seiana mi bylo líto, mladý idealista neměl vedle Snowa žádnou šanci.

17.04.2024 5 z 5