Gibis

Moc pěkná romantika z lékařského prostředí, ve které se rovnou měrou střídá lehce vtipná linka romantická, s tou vážnější lékařskou. Laura je sympaťačka, která se dokáže bít nejen za své pacienty, ale i za své přátele a Nash z počátku působí trochu jako suchar, ale naštěstí ho z toho Laura vyléčí :) Ale ten konec, to byl opravdu podraz!

V létě se snažím číst odlehčenou, odpočinkovou literaturu, tak jsem se konečně pustila do mnou dlouho odkládané fantasy série. Knihám pro mládež jsem už sice dávno odrostla, ale občas se ráda vrátím do těch let a přečtu si nějakou romanci. Chvíli jsem sice bojovala s Elloreninou ukňouraností, pořád jsem si říkala, že jestli se má stát tou vyvolenou a obávanou Černou čarodějkou, tak by neměla být ze všeho pořád tak vystrašená. Nakonec se ale všechno vyvinulo trochu jinak, tak nějak postupně se to vykrystalizovalo a mě čtení začalo dost bavit. Takže už se moc těším na pokračování a jsem zvědavá, jak bude příběh Elloren a jejích nových přátel pokračovat.

Čím více čtu příběhů na téma, slovy autora "o prorůstání organizovaného zločinu a korupce do politiky a státní správy", tím jsem zděšenější a skeptičtější. Ztrácím víru v poctivost, v právní a soudní systém, v lidi, kteří vedou tento stát. Je vůbec možné vyhrát? Je to jako bojovat s hydrou, které jednu hlavu useknete a vyrostou dvě další. A před kriminalisty typu pana Tichého já hluboce smekám a hvězdičku přidávám za jeho zarputilost a odhodlání při tom nerovném boji! Ale je mi moc smutno z toho, jak tito lidé nakonec končí, s podlomeným zdravím, zneváženi, odejiti, ale díky této knize snad ne zapomenuti!

První díl byl trochu víc napínavý a strhující, protože se jednalo o záchranu života v reálném čase. V druhém díle máme mrtvolu hned na začátku a pátráme společně s týmem detektivů po vrahovi. I mě se první díl líbil víc, ale pořád mě čtení hodně bavilo a rozhodně se budu těšit na pokračování.

Potřebovala jsem se zasmát. Po všech těch depresivních knihách a při neutěšené situaci všude kolem, jsem jen potřebovala smích a zábavu. Tak jsem si dala audioknihový maraton prvních tří dílů Aristokratky a dobře jsem udělala :) Díky pane Bočku, nálada spravena! Mými favoritkami zůstávají paní Tichá a Deniska, ty jsou fakt supeeeer, jak by řekla právě Deniska :) Výborně načteno Veronikou Kubařovou!

Výborný thriller, který mě chytl hned od prvních stránek a nepustil až do konce. K ději se moc vyjadřovat nebudu, protože to, co bych chtěla komentovat by příliš zavánělo spoilerem :) A tak jen dodávám, že téma hypnózy a vůbec celý obor psychiatričky Frankie Steinové byl hodně zajímavý a bavil mě. A Frost a jeho domácí parťák Shack, tak to byla láska na první pohled :) Těším se na další díl.

Nevím, jestli by na mě kniha tak zapůsobila, kdybych ji četla, ale já ji poslouchala jako audioknihu ve slovenštině a to bylo docela sugestivní a mrazivé.
SPOILER: Je pravda, že příběh pro mě dost ztratil na uvěřitelnosti v momentě, kdy Igor přiznává, že si "šlehnul piko" a že mu drogy nejsou tak úplně cizí, ale to nic nemění na ostatních tajuplných zmizeních a na mrazivosti vyprávění.
A já za sebe si rozhodně výšlap na Tribeč plánovat nebudu (ani v létě) :) Pro jistotu :D

David Raker už je spoustu let mou srdcovkou a tento příběh není výjimkou.
Nejvíc mě asi baví to, že jsem vždy hrozně zvědavá, jak vybruslí z na první pohled naprosto beznadějných situací. A on to udělá tak ladně (ne že by přitom občas nepřišel k úhoně) a samozřejmě, že já bych to rozhodně nevymyslela :) Takže se moc těším na pokračování a věřím, že s Davidem prožiju ještě nejednu zapeklitou situaci.

Mé první setkání s autorkou a jsem mile překvapena. Musím se sice přiznat, že v knihách opravdu nemám ráda vulgarity a tak jsem byla ze začátku skeptická. Ale zvolila jsem audioknihu skvěle namluvenou Leošem Nohou a čím déle jsem poslouchala, tím víc jsem tomu přicházela na chuť. Ono se to k tomuhle stárnoucímu týpkovi fakt hodilo :) Bylo to vtipné, bylo to k zamyšlení a bylo to hodně realistické. A stejně jako ostatní čtenáři zde, přemýšlím, jak se autorce podařilo vystihnout myšlení chlapa a nakolik je to autentické :)

Laskavý a inteligentní humor pana Svěráka, krásná čeština a stejně jako mnohým jiným, i mě při čtení v uších jakoby zněl kouzelný hlas samotného autora. Prostě lahůdka :)

Na úvod musím říct, že o tenise nevím zhola nic. Nebaví mě a vlastně ani moc nezajímá. A tato kniha je především o tenise, pro tenis tu všichni dýchají, s tenisem usínají a s ním se probouzí. Tak jsem si říkala, jestli mě to vůbec bude bavit. Zbytečné obavy, tohle čtení bylo absolutně skvělé! Je to tak výborně napsané, že jsem společně s Carrie prožívala každý její úder do míčku, každou její výhru i prohru, držela jsem jí palce i když to obzvlášť ze začátku nebyla žádná sympaťačka. Až do úplného závěru jsem si nebyla jistá, jestli autorka nechá Carrie vyhrát nebo prohrát. Já doporučuji!

Tato kniha mě bohužel dost zklamala. Nějaké japonské autory už jsem četla a chápu jejich odlišnou kulturu, jinou výchovu a z toho pramenící, pro mě těžko pochopitelné reakce na různé situace. Ale toto bylo na mě až příliš jednoduché, jako by psal žák základní školy. Hvězdičku přidávám za dokonalou obálku, i když trochu zavádějící, protože kočka se tam neobjevuje ani náznakem :)

Propadla jsem kouzlu těchto obřích knih s povídkami, přestože povídky nepatřily k mým oblíbencům. Ale možná právě díky těmto velkým knihám jsem jim přišla na chuť, protože mě baví takto objevovat autory, o kterých jsem dříve neměla ponětí a pokud mě zaujmou povídkou, ráda vyhledám nějaká další jejich díla.
Pro mě tedy nejvyšší hodnocení, přestože některé povídky byly slabší, ale tak už to u sbírek bývá. Navíc velice pěkně graficky zpracováno.

Povídky a ještě k tomu hlavní hrdinové převážně padouchové. Ani jedno z toho mi moc nevyhovuje. Ale Deaver to prostě umí! Sice po několika povídkách už jste připravení na to, že nějaký takový zvrat v jeho stylu prostě přijde, ale přesto mě v několika povídkách dokázal překvapit.

Velice dobře zpracované téma náhlého poúrazového oslepnutí mladé ženy, jejích pocitů, těžkostí a sžívání se se situací. Opravdu podrobně rozebrány všechny možné peripetie s tím spojené, které si vidoucí člověk vůbec neuvědomuje a bere je jako samozřejmost. Kniha se čte velmi dobře, nejednou vyvolá dojetí a nutí člověka k zamyšlení, jak by on sám situaci asi zvládl.
Na druhou stranu dialogy tu byly jako vystřižené z doby dávno minulé, hlášky mi připomínaly černobílé filmy ze čtyřicátých let minulého století :)

Netajím se tím, že Agatha Christie je moje nejoblíbenější autorka a hltám od ní prakticky cokoliv. Proto tato překrásná sbírka povídek se slečnou Marplovou a dalších povídek s různými záhadami nemohla chybět v mé knihovně a já si čtení moc užívala. Není to zrovna knížka do kabelky, takže jedna, dvě povídky doma u kávičky pod dekou, byla ta pravá atmosféra pro toto dílo :)

(SPOILER) Neustále váhám, zda dát tři nebo čtyři hvězdičky. Nakonec pro mě asi 3,5*. Čtení to bylo strhující, já mám moc ráda takové sondy do myslí hlavních hrdinů. Ale vyprávění jako by psaly dvě různé osoby...někdy naprosto normální myšlenky, strasti, trápení i radosti jednotlivých postav a pak přeskočíme do trochu fantasmagorických promluv nenarozeného plodu, boha ženy, boha muže...tohle mě příliš neuchvátilo. Ovšem kromě této výhrady mě čtení vlastně hodně bavilo a bylo to všechno dost uvěřitelné.
Ale určitě bych nedoporučila číst lidem, kteří se připravují na adopci či osvojení dítěte. Tady jako by nebyla žádná možnost, jak uspět,, jako by byla každá adopce už v počátku odsouzena k tragickým koncům, k nezdaru, k neštěstí všech zúčastněných. Celé to vlastně působí dost depresivně.

Chcete-li se od srdce zasmát, tak směle do čtení Deníku holky z lékárny! Kromě spousty vtipných situací se toho i hodně dozvíte o zákulisí lékáren a lékárnické práce, ale také zjistíte jak si nejlépe vybavit domácí lékárničku, či co všechno přibalit na cesty, aby byl člověk připraven na cokoliv :) A taky si uvědomíte, že práce s lidmi je všude stejná, ať už za tárou nebo za pultem. Ale asi je lepší vždy přečíst jen pár stránek pro zlepšení nálady a prokládat jinou četbou.

Poslední dobou mě hodně baví číst české autory a když jsem narazila na tento detektivní román z Beskyd, což jsou kopce mému srdci nejbližší, nemohla jsem odolat! Samozřejmě to má pro mě přidanou hodnotu v tom, že místa popisovaná dobře znám a to člověka vždycky potěší :) Ale i detektivní příběh mě hodně bavil, těšila jsem se na každou chvilku čtení a v určitou chvíli se už knížka odložit nedala, jak byla napínavá. A i když to určitě nějaké mouchy mělo, já hodnotím pěti hvězdami a těším se na další autorovo dílo.

Krásné, pohodové, milé a často dojemné vyprávění vesnického zvěrolékaře o jeho psích pacientech. Potěší srdce každého milovníka těch našich čtyřnohých kamarádů. Audiokniha velice hezky a citlivě namluvená Jiřím Lábusem. Těším se na další příběhy tohoto obětavého a laskavého zvířecího doktora :)