Těžké duše přehled

Těžké duše https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531143/bmid_tezke-duse-65ba6a0a52b9a.jpg 4 55 55

Román o životních přešlapech, muzice a střetu boomerů s mladou generací. Johanesovi táhne na padesát, živí se jako vyklízeč bytů a domů. Má dospívající dceru ve střídavé péči. Taky má za sebou rozvod a na krku jeden sexuální skandál. A především tři kamarády, s nimiž ho spojuje láska k heavy metalu i frustrace ze současného světa, kterému z různých důvodů přestávají rozumět. Johanesův životní stereotyp, tvořený tvrdou fyzickou prací a hospodským tlacháním u piva, pravidelně narušuje jen dcera Žofie. Oč víc je nezkušená, o to progresivnější názory na otce a život jeho generace zastává. Zvlášť když Johanes nemá problém s konzumací masa a na ženy se dívá pořád tak nějak nekorektně. Horší je, že sám Johanes se v sobě nevyzná, je jen obyčejný chlap, který souhrou nešťastných okolností tak trochu selhal, nebo zavrženíhodný sexuální predátor? A záleží víc na tom, jak se ke svému prohřešku postaví on sám, jeho dcera, nebo snad celá společnost? A jak mu v tom všem pomáhá humor, nadhled a taky znovuobjevená elektrická kytara? Po úspěšném románu Havířovina autorka ve své nové knize Těžké duše opět otevírá palčivá témata současnosti a to s vtipem sobě vlastním.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těžké duše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Maud22
včera 5 z 5

(SPOILER) Nejsem chlap, a tak si netroufnu říct, jestli to sedí, ale jsou tu komentáře i recenze mužů, již se vyjadřují pochvalně. Avšak příběh stárnoucího Johanese otvírá témata, která jsou mi blízká i tak. Hodně s tím souzním a rozumím všem těm myšlenkovým pochodům. Ačkoliv dveře metalu se přede mnou otevřely teprve před čtyřmi roky a já nahlédla a byla jsem lapena, docela se orientuju, ale nejen v kapelách a písních, ale hlavně v tom, co tahle hudba dokáže s člověkem udělat. Jak nabíjí energií a naopak pomáhá vybít emoce - smutek, nas...nost, nenávist, lítost, jak vyzvedá k výšinám a proudí celým tělem. Nedivím se hlavnímu hrdinovi, že obnovení dávné klukovské kapely mu pomáhá přežít ubíjející stereotyp práce a hospody a jeho životní prohry. Aniž bych chtěla moralizovat, jsem si dobře vědoma, že každá generace volá: "O tempora! O mores!" a s odsuzujícím výrazem ve tváři dodává: "To za našich mladých let nebývalo, tehdy...", doplňte si sami. A přesně takto bude jednou vrtět hlavou nynější mladá generace, až zestárne. Chápu, jak Johanes opatrně našlapuje kolem odrzlé pubertální dcery Žofie, kterou má po rozvodu ve střídavé péči, aby se jí nedotkl, aby ji neztratil, jak žvýká její názory, z nichž některé nejsou vůbec špatné, a hlavně, jak ji má rád. Necelý rok jeho života nás provede jeho minulostí - dětstvím poznamenaným ztrátou sestry, s níž se rodiče těžko vyrovnávali a on se zase musel vyrovnat s tím, že zůstane ve stínu té fajn holky, i když už není mezi nimi. Provede nás jeho nepovedeným manželstvím a dalšími pokusy o existenci a fungování. Vystřídá mnoho zaměstnání a ve chvíli, kdy jako vyklízeč baráků a domácností narazí na elektrickou kytaru, znova se mu připomenou ty krásné časy, kdy s kluky založili kapelu. Ty kluky taky semlel čas, ale jdou do toho znova. Znovuzrození kapely je impuls pro všechny. A je úplně jedno, že už nejsou Těžcí bozi (Heavy Gods), ale Těžké duše (Heavy Souls). Tímto děkuji svému osobnímu ďáblovi našeptavači, protože nebýt jeho, těžko bych se k této skvělé, vtipné, na korektnost kašlající a až bolestně ze života čerpající knize dostala. Autorka má můj upřímný obdiv!

JelenSoboLos
20.05.2024 4 z 5

Bavilo!


Varjohukka
09.05.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo fakt hodně. Možná to bylo dáno i tím, že metalová a rocková hudba je mi velmi blízká, většina mých kamarádů se řadí mezi metloše, někteří dokonce hrají v kapele. A jednoho takového jsem si dokonce i vzala.
V dubnu navíc jeden z kamarádů oslavil, stejně jako hlavní hrdina příběhu, padesátiny. (A tuto knihu jsem mu dala jako dárek.) Měla jsem pocit, jako bych prostě četla o svých známých.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Příběh mateřídoušky, Pán hory a další knižní novinky (8. týden)

18.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Těžké duše v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených2x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst148x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech2x