girdi
![Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466010/vikomt-ktery-me-miloval-l2q-466010.jpg?v=1617473802)
Smála jsem se nahlas. Fandila oběma hlavním hrdinům a užívala si sourozenecké i partnerské pošťuchování. Takže kromě romantiky/lásky/vášně, se kterou se automaticky počítá oceňuji zejména humor, a pak i zajímavá psychologická traumata, se kterými se hrdinové museli poprat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Půlnoční slunce Půlnoční slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460212/pulnocni-slunce-rSz-460212.jpg?v=1611556069)
Moc mě to mrzí, ale bylo to nejvíc ze všeho únavné. Pokud někdo potřebuje dokonalou ilustraci pojmu "overthinking", pusťte se do čtení. Já samozřejmě chápu, že když je příběh vyprávěn z pohledu Edwarda, který slyší hlasy všech, tak lze očekávat, že budeme spolu s ním probírat všechno a z mnoha úhlů, ale čeho je moc, toho je moc. Je však milé vidět, že Bella nebyla jediná postava příběhu, která byla často úplně mimo a zralá "na proplesknutí". :-) Chyb bylo v překladu opravdu hodně, asi to chtělo ještě jednu korekturu. Každopádně dočetla jsem a dozvěděla se i nějaké zajímavé věci, užila jsem si návrat k oblíbenému knižnímu světu a jako bonus mě to naladilo na poslední díl, který jsem si pak přečetla a spravila si chuť.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čas čarodějnic Čas čarodějnic](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396778/cas-carodejnic-Uzs-396778.jpg?v=1553456257)
Na tuhle sérii jsem dostala tip na Databázi knih, děkuji za to! Než jsem se dostala ke knihám, stihla jsem zkouknout první dvě série a zvlášť z té první jsem byla nadšená. A kniha mě rozhodně nezklamala. Má to všechno, co jsem čekala a kus historie navíc. Spokojenost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13957/penize-od-hitlera-IVX-13957.jpg?v=1553489268)
Ještě teď mě mrazí. A to jsem knihu dočetla před několika prosluněnými dny. Fakt, že mám čtyřměsíční dítě "strávení" této knihy rozhodně neprospěl. Čtení bylo občas náročné nejen kvůli drsnému obsahu, ale i obraznému líčení pocitů a rozličných stavů mysli a těla pomocí uměleckých metafor. Obávám se, že zhmotnění zla v lidech je stále aktuální, proto by čtení knih s touto tématikou (a výborně napsaných jako je tato) mělo být povinné.
![Rozbřesk Rozbřesk](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1051/rozbresk-zNo-1051.jpg?v=1542278838)
Těch pět hvězd jsem dala už po prvním přečtení a teď, když jsem se do knihy v touze po úniku před realitou začetla naplno podruhé, tak mi nezbývá než potvrdit, že ten plný počet je zasloužený. Je tam všechno - láska, romantika, nebezpečí, napětí, zklamání a hlavně mnoho překvapení, které vás nenechají se od příběhu odtrhnout. Je nutno však připomenout, že je to fantasy pro mládež a právě z tohoto pohledu ji hodnotím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběhy vánočních skřítků Příběhy vánočních skřítků](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505125/pribehy-vanocnich-skritku-T1R-505125.jpg?v=1667558418)
Četli jsme s dětmi loni a letos znovu, protože skřítci jsou prostě moc prima. Na adventní období ideální. Milé příběhy a hezké ilustrace,
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486598/dvur-stribrnych-plamenu-4ne-486598.jpg?v=1640095524)
Dvory jsou srdcovka, takže jsem byla hodně natěšená a Dvůr stříbrných plamenů zhltla hned po vydání. S odstupem můžu napsat, že jsem se s Nestou sžívala jen pomalu a občas jsem ji fakt měla chuť kopnout do zadku. Ale Cassian a zbytek Nočního dvora to naštěstí zachraňuje. A Maasová psát prostě umí, ten příběh je dobrej, vývoj postav uvěřitelnej, takže jsem si to užila, i když se přiznávám, že jsem nečekala, jak moc spicy to bude.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rytmus, já & Malychin Rytmus, já & Malychin](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436341/rytmus-ja-a-malychin-0xu-436341.jpg?v=1583837473)
Přišlo léto, tak jsem se k vodě vydala s další Zapatou. Zkusila jsem tentokrát "kratší" kousek, aby se mi kniha při čtení dobře držela. Hudební prostředí pro mě bylo překvapivě atraktivní, kdo by nechtěl "být" se dvěma chlapeckými kapelami na turné. Hlavní hrdinka klasicky hustá holka, velmi vtipné sourozenecké pošťuchování a vůbec humoru tam bylo fakt dost a ta romantická linka byla vážně prima.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pět báječných strýčků Pět báječných strýčků](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26985/pet-bajecnych-strycku-4KA-26985.png?v=1641130616)
Milovala jsem to jako malá, miluju to jako velká. Kombinace Nepil a Born prostě nikdy nezklame. Kam na ty neuvěřitelné nápady František Nepil chodil, to by mě opravdu zajímalo. Úvodní příběh, kdy Minčin tatínek líčí, jako onemocnel a měl tak vysokou teplotu, že začala hořet peřina, teploměr praskl a rtuť otrávila myši pod postelí, jsem dokonce tak zbožňovala, že jsem ji přednášela na nějaké recitační soutěži. Prostě láska!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z krve a popela Z krve a popela](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478410/z-krve-a-popela-Gj1-478410.jpg?v=1628549945)
Přirovnání k Maasové mě nenechalo chladnou, takže jsem podlehla a vrhla se na čtení. Naštěstí jsem se nezklamala a knihu si opravdu užila. Autorka očividně buduje dost promyšlený fantazijní svět, takže jsem hodně zvědává, jak se to všechno bude dál rozuzlovat. Každopádně romantická linka na jedničku, budování napětí taky a hlavně jsou skvěle rozvíjeny postavy a to i ty vedlejší. No jsem zvědavá, jestli si autorka udrží nastavenou laťku aneb pustila jsem se rovnou do druhého dílu. ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nečekaná láska Nečekaná láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482833/necekana-laska-BOp-482833.jpg?v=1634759727)
Samozřejmě, že je to celé absolutně předvídatelné, ale čte se to prostě samo. Báječný povánoční oddech. Dávám 5 hvězd, i když mého nejoblíbenějšího pošťuchování mezi sourozenci Bridgertonovými jsem dostala opravdu pomálu. Michael byl charizmatický hlavní hrdina a dilema toho, jak pokračovat v životě po smrti milovaného partnera mi přišlo zajímavé. PS: Doufám, že Colinovi poslal Michael aspoň děkovnou kartu :-D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lovci hlav Lovci hlav](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93222/lovci-hlav-CYP-93222.jpg?v=1418763878)
Kniha by si ode mě zasloužila rozhodně intenzivnější čtení, a pak věřím bych hodnotila plným počtem. Brání tomu kromě mé rozkouskované nesoustředěné četby hlavně postava hlavního hrdiny, který mi k srdci fakt nepřirostl. Chápu, že tohle nastavení bylo pro příběh nezbytné, ale prostě mám radši, když hrdinům fandím. Každopádně brilantní charakteristika postav a dobře vystavěná zápletka. Po dočtení jsem se znovu vrátila k výslechovému modelu v praxi při pohovoru Browna s Grevem, kniha totiž obsahuje spoustu zajímavých informací.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rudá volavka Rudá volavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368536/ruda-volavka-opZ-368536.jpg?v=1629820804)
Knihu jsem si chtěla přečíst dřív než mrknu na film a dobře jsem udělala. Kniha je totiž velmi dobrá, za to film spíše průměrný a možná by mě odradil od čtení, což by byla škoda, protože aktuálně se moc těším, až se dostanu k dalším dílům. Miluji špionážní romány, proto jsem hned na začátku ocenila, že se jeden z šéfů Natea jmenuje Forsyth ;-) Ke knize jsem se propracovala až teď, ač jsem si ji koupila v rámci plnění loňské čtenářské výzvy (ten rok 2020 byl u mě nějakej slabší aneb vivat dovolená) a jsem za to moc ráda!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447101/balada-o-ptacich-a-hadech-Atk-447101.jpg?v=1595929875)
Už dlouho jsem neměla v ruce knihu, kde by mi hlavní hrdina ( i většina vedlejších postav) byl nesympatický a zároveň se mi kniha dobře četla. Děj má totiž spoustu zápletek a dobrý spád, takže jsem byla skutečně zvědavá, co se bude dít dál. Svět, který autorka vytvořila, je skoro pro všechny nehostinné místo a je zajímavé sledovat, jak tím, kdo trpí. Autorka opět dobře pracuje s psychologií různých postav, vykresluje pozadí jejich výchovy, prostředí a názory, ve kterých vyrostli, jež olivňují jejich smýšlení a činy. Rozhodně zdařilý prequel.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465744/miluju-te-ja-vim-M0Z-465744.jpeg?v=1647815093)
Neodolala jsem. :-) Jak jsem měla pár hodin volna, pustila jsem se do dvojky, protože na Avu jsem byla vážně zvědavá. Byla skvělá a dokonce mě v mnohém převapila. Opět vtipné, milé a báječně předvídatelné. Oceňuji taky zařazení vážnějšího tématu, i když byl jen naťuknut. V rámci žánru za mě fakt super. Čte se to tak lehce, že je to opravdu oddechová jednohoubka na pár hodin, které jsem si ale opravdu užila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Království těla a ohně Království těla a ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489499/kralovstvi-tela-a-ohne-hCP-489499.jpg?v=1643708192)
Měla bych ty hodnocení psát hned, když knihy dočtu, protože takhle zpětně teď můžu jen dát pět hvězd a dodat, že druhý díl furt dobrý a těším se na další ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![S láskou, Eloise S láskou, Eloise](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478026/s-laskou-eloise-7rg-478026.jpg?v=1628016175)
Přečetla jsem rychle (nedostatek čtivosti se žádné knize ze série zatím nedá vyčítat) a byla jsem z toho trochu rozpačitá, takže jsem hodnocení odkládala. Nebylo to úplně špatné, ale prostě to nebylo ono. Přišlo mi, že hodně situací bylo moc vyhrocených a hlavně málo uvěřitelných. Eloise mám ráda a asi jsem si pro ni přála něco jiného. Každopádně stále prima oddechovka a opět jako bonus kus psychologie spojeného s vážnějším tématem, což chválím. Jen ta "romantická linka" mi tu nějak nesedla, což je u tohoto typu literatury kámen úrazu ;-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Angelika - Cesta do Versailles 2. Angelika - Cesta do Versailles 2.](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99608/angelika-angelika-ce-99608.jpg?v=1325280275)
Napsáno je to brilantně, člověk to zhltne jako jednohubku ani neví jak. Angelika se snaží šplhat po společenském žebříčku stále výš a nechává za sebou zničené muže. Už jí také začíná pronásledovat duch milovaného manžela a občas propadá hlubokým depresím. Cesta do Versailles jí však dále zoceluje, je tvrdá a vypočítavá, ať už jde o obchod nebo vztahy. Uvnitř však stále zůstává tou dobrosrdečnou a odvážnou dívkou, jakou jsme si ji na začátku zamilovali.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Angelika, markýza andělů – 2. část Angelika, markýza andělů – 2. část](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63538/angelika-markyza-andelu-63538.jpg?v=1297286563)
(SPOILER) Dovolená skončila, ale Angeliku jsem musela dočíst. Ukradnout dostatek chvilek na čtení bylo obtížné, ale co bych kvůli spanilé markýze neudělala ;-) Na rozdíl od filmového zpracování opouštíme Angeliku, když sama a zničená mizí v noční Paříži plné nebezpečí. Čtení bylo napínavé a ten konec ve mě rezonoval, přestože vím, co bude dál a že se o ní nemusím bát. Myslela jsem, že Desgreze nelze zbožňovat víc, ale knihy mě přesvědčily o opaku!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bouře a vzdor Bouře a vzdor](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351296/boure-a-vzdor-wD3-351296.jpg?v=1525344205)
Jedu na vlně a baví mě to. Nikolaj byl svěží vítr a dával tomu šmrnc i v té nudné části příprav na bitvu, která se tak zvrhla. Mal by únavný, dvojčata drsná a chyběl mi Temnyj. Zápletky, napětí i zvraty fungují, takže už čtu trojku.