gomaki komentáře u knih
Má první kniha od Pratchetta a naprosto mě uchvátila !
EDIT:
Opět se musím vrátit a uvést myšlenky na pravou míru:)
Miluju hudbu, miluju rock a miluju literaturu a tohle všechno a mnohem víc, je v této báječné knize od pana Pratchetta!
První knihy, jakou jsem od Pratchetta přečetla, moje první fantasy (?), sci-fi (?) jako takové:) Nikdy bych nevěřila, že ji přečtu jedním dechem a že Zeměplocha se stane mou závislostí.
Kniha o tom, co s námi a se světem vůbec, udělá dobrá a kvalitní hudba:) o tom, jak se chováme, když můžeme propadnout šílenství a o životním stylu, který možná ani nevydrží...
Trochu mě mrzí konec, ale jinak senzační záležitost!
Dokonale dokonalé :)
jeden z nejlepších dílů Zeměplochy ...
PS: není auditor jako auditor:)
Krom toho, že Bábi Zlopočasná je má nejoblíbenější postava Zeměplochy /až po Smrťovi:)/ tak se mi hrozně líbilo pojetí Elfů! Elfové jsou všude vyobrazeni jako dokonalá forma života, krásná, elegantní a mírumilovná až z toho bolí zuby:) zato zde, jsou sice pořád krásní a dokonalí, ale pěkně zákeřní:)
Mám takový zvláštní dojem, že zde "končí" dětství a začíná dospívání s HP a jeho partou.
Nemůžu si pomoct, ale tenhle díl jsem vždycky vnímala jako přelomový - už nejsme děti, ale ani nejse dospělí...bohužel dospělé okolí nás vnímá jako děti a na druhou stranu od nás chce dospělé chování. A přesně takhle to vnímám ve čtyřce.
Harry je sice ještě dítě, nicméně ty problémy, kterými prochází jsou už pro patřičně staršího borce:) ne že by to měl Harry někdy lehké, ale tady ... tady se prostě posouváme do té neurčité věkové linie, kdy vlastně všechno, co uděláte je špatně.
Ohnivý pohár ... k ději toho není moc co říct, aby se nevyslepičil obsah, páč snad každá stránka je v tomto případě celkem podstatná a pokud znáte jen film, tak znáte jen půlku příběhu :) co si budeme povídat.
Takže hurá na Turnaj 3 kouzelníků, jste již očekávání jako důležití diváci:)
Chm...co dodat ke komentářům níže?
Van Veeteren není úplně sympatický, trvalo mi tři knížky, abych si na něj zvykla. Není špatný, jen je jiný. Faktem je, že pokud se někdo dostane k HN po jiných seveřanech současnosti, pak mu bude trvat poměrně dlouho, aby se mu zažral pod kůži.
Přijde mi, že dnes už se díky JN, JA-O, LK, KO, ... píše tak trochu jinak - zápletka je víc zamotaná, hlavní vyšetřovatel je naprosto nemožnej týpek, kterýho musíte milovat (JN, JA-O) nebo naopak takový "neomylný všeznalek" - klasický polda (KO, LK). Kdežto tady, tady je to trochu jiný kalibr, VV je sympatický jako osina v zadku a tenhle způsob příjemnosti mu zůstává minimálně 2,5knihy...pak už si zvyknete. Je to divný to takhle říct, ale prostě si vážně jen zvyknete.
K vyšetřovní - proboha, ta knížka je 13let stará, takže o nějaké technice se nám může jen zdát a rozhodně ji to neubírá na kráse:) to že mobil a pc jsou jen "pohádka" a že se vypojuje telefon ze sítě, aby nikdo nerušil je celkem úsměvné a pravdou je, že tohle mě na tom bavilo. V dnešní době mi občas přijde mít PC a telefon tak normální, že "vrátit se v čase" do dob bez těchto vymožeností mi je naprosto příjemné:)
Suma sumárum - 13 let stará kniha, která byla čtena mnou, holkou co miluje Nesba a Adler-Olsena. První shledání s VV sice neproběhlo podle plánu, ale přece jsem si koupila další díly a sérii dočtu tak jako tak:)
Ulf je tak trochu zvláštní týpek a vy mu budete pravděpodobně celou dobu takovým zvláštním způsobem fandit. Abych pravdu řekla, jednodenní knížka jako takový mezistup mezi tím, co jste dočetli a co chcete číst:) zabaví, občas i pobaví, ale hlavně si díky JN dokážete představit Norsko a máte pocit, že tam žijete.
Nicméně, JN by se už měl vrátit k HH, potřebujeme přeci vědět co a jak...a hlavně - psychologova dcera?!
Mě ta překombinovanost teda nevadí, naopak jsem skutečně potěšena, že nás má Jo Nesbo stále čím překvapit. Během čtení mi to nedala a googlila jsem si Leopoldovo Jablko ... ehm ...
K příběhu - přečtěte si to sami :) utvořte si názor sami a pak dejte vědět. Každopádně musím souhlasit s ostatními komentáři, že nic není tak jak se to zdá být. Prostě nikdy ničemu nevěřte!
Nicméně jsem ráda, že jsem začala číst HH tento rok, protože bych s tímto koncem nemohla čekat tak dlouho na další díl.
21.7.2014 - Koupeno
29.7.2014 - Přečteno
Omylem jsem si koupila OsP. Omylem proto, že jsem se Toničce a Nac mac Fíglům vyhýbala jako Mrakoplašovi.
Bohužel /bohudík/ jsem neměla co číst, tak jsem si zaběhla do knihkupectví. Mrknu na poslední čtenou knihu a hned za ní bylo tohle. Nemyslím, beru, platím, čtu ... něco se mi nezdá. Ano, čtu poslední díl ze série o které absolutně nic nevím. Nevadí, čtu dál.
Tonička se mi líbí :) je roztomilá, chytrá a prostě hrozně fajn holka, která myslí na ostatní /ostatně je to čarodějka/, hrozně se mi líbí Kalendárie, ta je bezkonkurenčně ... jak jen je to slovo ... zvláštně jiná :) milá, tak trochu hloupoučká, ale možná to není její vina :) K Rolandovi nemám co říct, neznám ho, ale podle Tony je jaksi škrobený. Osobně si myslím, že je to puberťák tak jako Tony a že se před sebou prostě stydí :)
Co se mi, ale líbilo nejvíce byl slet čarodějek:) Miluju Bábi, zbožňuji Stařenku a hlavně ... HLAVNĚ se setkáme se starou známou, kterou už nějaký ten pátek postrádám. Je sice o kus starší, ale pořád stejně úžasně dokonalá. Jen doufám, že se s ní brzy opět setkáme. A je mi fuk, jestli to bude jen o ní, Čarodějkách, Toničce nebo o komkoli jiném. Hlavně když tam bude Ona:)
Báječná kniha.
Když čtete Zeměplochu opravdu postupně, tak vidíte vývoj některých postav, dále vidíte vývoj samotného pana Pratchetta. Už Vám není jen do smíchu, už i přemýšlíte.
Vlahoš je sice takovej malej šmejd, co si budeme povídat a taky myslí především na sebe, ale když dostane druhou šanci na život a jistotu, že jiná šance už nepřijde, tak začne hrát hru svého života. Konečně vidí, co skutečně napáchal a jak to vypadá, když je na té druhé straně břehu, tedy ten, se kterým si někdo zahrává. Někdo, kdo je skutečně mistrem v jeho oboru.
Přeji příjemně strávené chvilky ve společnosti Bodliny, Vlahoše, pana Pumpy, pana Grešleho a hlavně s Havelockem :)
Miluju knižní svět a ač mou největší literární láskou bude na věky věků Jean Valjean, tak hned za ním je Elánius:)
Sice dvě lehce odlišné osobnosti, já vím, ale obě stejně úchvatné:)
Teď k jádru věci:
Zeměplocha je krásná, co si budeme povídat:) Vždy jsem milovala příběhy, které vybočovaly ze Zeměplošských stálic,Čarodějky i Mágové jsou pima parta /až naMrakoplaše/, po určité době jsem se zamilovala do Noční Hlídky a tento díl, je naprosto skvělý :)
Líbí se mi logické myšlení Tračníka s Nobym, užívám si nápady Leonarda da Quirm a jeho chování vůči světu, politiku vedenou Vetinarim a smysl pro spravedlnost úchvatného Elánia. Jo! Abych nezapomněla - Jednasedmdesátihodinový Ahmed, je fakt ... no ... však vy víte :)
Moc mě nepotěšil konec, ale jinak to byla místy silně humorná kniha s lidmi, které má každý znás kolem sebe :) no řekněte, kdo z Vás se ještě nepotkal s "odvarem" hlavního hrdiny:)
Knihu jsem si koupila, protože jsem jela za rodiči a jiná kniha, kterou teď čtu, zůstala na stole :) Paperback za 149,- "to mě nevythne", řekla jsem si :)
Číst jsem začala nakonec až o pár dnů později, přesně v úterý na cestě do práce a dnes, ve čtvrtek jsem ji dočetla o pauze :) Knihu jsem přečetla jedním dechem /nutno podotknout, že jsem MHD čtenář, doma knihu neotevřu/ a naprosto mě uchvátila!
Příběh, vyprávěný Nickem má vše, co mít má:) Je tam popis osob, pocity, okolí a vše tak úžasné vyprávěné, že máte pocit, že jste uvnitř příbehu. Představovala jsem si první setkání s Gatsbym, jako s oslnivým mužem, na kterého nejde přestat koukat, jaké by to bylo být "přítelkyní" Daisy a co bych dělala já, kdybych byla Myrtle :)
Pro mě je to oslnivá kniha a já teď jen přemýšlím, jestli se mám kouknout na film a doufat se zatajeným dechem, aby mi tu knihu nezkazil...
No, jak začít...třeba takhle:
Film, je zajímavý dokumentární příběh o bandě dětí a o drogách...ano vidíte tam hnus, ano hlavní hrdinka je zahraná skvěle, ale...
Kniha je příběh plný sebelítosti, zoufalství, strachu, touze po uznání a v neposlední řadě o tom, že člověk není tak silný jak si myslí. Kniha je dokonalou zpovědí dívky, která nevěděla kudy kam a tak zkoušela a zkoušela až nevěděla jak zpět...
A ano, povinná četba, ale ne ta četba "doma", ta četba ve škole...pokud se k vám dostane v 15 +, budete moc dobře vědět o čem se to mluví a co se může stát...
Abych byla upřímná, moc se mi nelíbil začátek, ale přece jen...je to Sophiina Volba, příběh tak známý, okouzlující a nešťastný, že to prostě nešlo zapíchnout...
PS: Dokonce i film je stejně úžasný jak kniha...
Miluju miluju miluju:) tahle kniha je originální, čtivá a prostě úžasná. Výcvik v cechu vrahů a následné zjištění, že se musí vrátit domů. Architekti, bohové, pyramidy a pohlcení v čase...
Jako super, ale hrooozně dlouhej rozjezd...nemůžu si pomoct, ale tenhle díl mi přišel jednoduše nezajímavý...každopádně postavy byly perfektní:)
Když to vezmu jen jako knihu, která má stejný název jako velmi úspěšný seriál, tak se to dá číst. Neurazí a nenadchne, ale tak jako v každé knize se i zde dá najít "něco"....osobně se mi kniha líbila, když si odmyslím seriál...
Dokonale smutný příběh s dobrým koncem o tom, že se nikdy nesmíme vzdát nadějí a snů.