Gracian1964 komentáře u knih
Mám za sebou Ruzkú klasiku i Ruda, tak som neodolal a vidiac tento komix v miestnej knižnici, bral som ho. Sklamaný nie som, mám rad autorov zmysel pre absurdný a miestami šialený humor, bizarné postavy a situácie. Komixy príliš nesledujem, ale toto je taký menej klasický, prečítaný na jedno posedenie. Či si prečítam aj druhý diel, to neviem, ak sa objaví v knižnici, tak určite, ale kupovať ho nebudem, nič v zlom, milý Dano...
Tak trochu obskúrna kniha, kúpená na blšáku za 50 centov. Pomerne slušne napísaná, dej celkom pútavý, akurát možno pokrivkáva preklad, množstvo preklepov a chýb.
Výborné a múdre postrehy zo života lídra MaŽ. Pre priaznivca hudby a zmienenej kapely užitočné čítanie. Zvlášť ma potešil náhľad na reálie z Číny.
Pre fanúšika MaŽ povinná jazda, takže som to musel dať a som veľmi, veľmi spokojný.
Parádne poviedky, súvisiace s bytovým domom v Bratislave. Citlivé, pútavé, dobre napísané. Chytili ma za srdce.
Znamenité, dávam plný počet. Moje druhé stretnutie s Arpádom, prvé bolo Mäso - Vtedy na východe. Aj to bolo skvelé, ale toto sa mi javilo ešte lepšie. Bolo to autentické, aj pomerne uveriteľné, len koniec ma mierne prekvapil, nečakal som, že to bude až také vyhrotené, ale dobre. Parádne dialógy, vulgarizmy použité účelne a na správnych miestach. Bavil som sa od prvej strany po poslednú. Asi by som si mal prečítať aj ostatné knihy od autora.
Mňa to veru neohúrilo ani trochu. Nechápem, že to malo údajne taký úspech. Možno je to aj kvalitou prekladu, neviem, nezasiahlo ma to v podstate vôbec. Dokonca som uvažoval aj nad tým, že to nazvem zlátanina, ale budem láskavý a nechám si to iba pre seba. Našťastie to nebolo dlhé, prišlo mi to také povrchné a narýchlo zbuchnuté. Ku Kingovmu Žiareniu sa to ani len nepriblížilo, i keď autor tvrdí, že bolo jeho inšpiráciou. Asi to beriem veľmi subjektívne, musím priznať, že na fotke mi tento Nico Tackian nebol ani trochu sympatický.
Nuž, pán Urban rozhodne písať vie, excelentne. Má to skvelú temnú atmosféru, príbeh je rozprávaný z pohľadu dvoch hlavných aktérov. Priznávam, pre mňa ako ignorantského primitíva dosť náročné čítanie s veľkou pochybnosťou, že som tomu vôbec rozumel, ale dal som to, koniec koncov, nie je to rozsiahly text. Obávam sa, že som to nepochopil, alebo len tak hmlisto intuitívne, bez toho, aby som to dokázal vyjadriť slovami. Úprimne taktiež musím priznať, že ma to aj dosť nudilo, hlavne pasáže z pohľadu Romana Ropsa. Čo už, zabite ma!
P.S. Sedmikostelí sa mi páčilo omnoho viac.
Uf, vždy som si myslel, že Fred Vargas je chlap a ona je to ženská, hehe... No, o to lepšie. Toto bolo moje prvé stretnutie s pani autorkou. Celkom zaujímavé čítanie, kvalitne napísané, pútavé, ale tak trošku šialený dej, nezdá sa Vám? Ale to nič, veď ide o literatúru, no nie? No áno, tak to nemusíme brať tak vážne, bavme sa. Rád by som si od nej prečítal aj niečo iné, či to tiež bude taký úlet....
Obľubujem príbehy z tohto obdobia, niečo podobné písal Marek Krajewski o Breslau, aj Babylon Berlin má k tomu blízko. Výborne napísané, kvalitne vykreslené nejednoznačné postavy, napínavý dej, krásna záhadná Agnes, čo viac si želať? Veľmi rád si prečítam aj ďalšie príbehy kapitána Kleina, ak nejaké ešte budú, dúfajme. Hor sa nadol!!!
Pomerne pútavé poviedky s hustou dávkou stiesnenosti aj strachu. Tradičný Karika, neprekvapil ale ani neurazil.
Áno, dosť problematicky zaraditeľná kniha. Ale čítala sa dobre. Príbeh mladého angličana Nicholasa Urfa, začiatok sa odohráva v Londýne a opisuje hrdinove milostné avantúry, následne sa dej presúva na grécky ostrov Fraxos, kde hlavný hrdina prijme prácu učiteľa angličtiny na internátnej škole. Na ostrove sa zoznámi so záhadným milionárom Conchisom a začnú sa diať veci, ktoré tu nemôžem opisovať, aby som neprezradil prekvapujúcu pointu. Zaujímavé čítanie.
Dobrodružný príbeh plný akcie a hlášok. Hodnotím v rámci daného žánru takmer piatimi hviezdičkami.
Výborná kniha, oceňujem autentické svedectvá preživších svedkov.
Doplnil som si zbierku kníh o atentáte. Podľa mňa je toto dielo podfarbené červenou pomerne hojne, na môj vkus príliš, ale to sa dá asi chápať, berúc do úvahy dobu vzniku. Veľa priestoru sa tu venuje pozadiu, politickým hrám, machináciám tajných služieb a domnienkam, nakoľko mal v atentáte prsty Canaris. Západný odboj je spochybňovaný, kritizovaný, považovaný za nekompetentný, málo informovaný. Každopádne, atentát mal veľký politický dosah a zapísal sa do histórie ako úspešná akcia, v ktorej sa podarilo zlikvidovať jedného z dôležitých a nebezpečných mužov Tretej ríše.
Stroho podaný príbeh o holokauste pohľadom 15 ročného židovského chlapca z Budapešti. Mal veľké šťastie, že prežil, aj to len tak - tak. Páčil sa mi typický židovský trpký žartík: Tak len hlavu dole a nikdy nestrácať skleslosť.
Krátky román od slávneho spisovateľa. Nerobilo mi to problém dočítať, i keď ma to až tak nevzalo. Je to o starom mužovi, slávnom filmovom režisérovi, odkázanom na pomoc druhých, keďže je na vozíku. Manželka mu zahýba s opatrovateľom, režisér to vie a spriada pomstu. Zároveň sa ho manželka pokúša zlikvidovať, aby jej viac nestál v ceste. Oveľa viac sa mi páčil román Budha z predmestia.
Podozvedal som sa zas niečo nové, nad čím som sa doteraz príliš nezamýšľal, čo je na škodu veci, asi, ako dlhoročný vášnivý čitateľ musím priznať. Pán profesor mi ukázal, ako si všímať a nachádzať miesta s výskytom literárnych húb.
Toto bolo moje prvé literárne stretnutie s autorom, už bolo fakt načase. Filmov som videl dosť a páčili sa mi, na Hollywood ending som sa skvele pobavil. Aj pri niektorých poviedkach som sa musel nahlas smiať, čo sa mi veru pri knihách stáva veľmi zriedkavo. Autorov absurdný humor mi znamenite vyhovoval.
Dobrodružný román, prequel k Ostrovu pokladov, o ktorom som sa dozvedel len nedávno, dostal sa mi do rúk, nuž som si ho prisvojil a urýchlene prečítal. Dozvedel som sa, čo sa dialo predtým, než sa poklad ocitol na ostrove Rande, aj čo sa stalo s niektorými postavami, napríklad kapitán Flint, Bill Bones, Ben Gunn. Teraz mám však nutkanie opäť si po rokoch prečítať Ostrov pokladov, hm... To sú mi veci, johohó....