Haloon komentáře u knih
Bylo to skvělé, přičemž nemluvím pouze o tomto závěrečném díle, ale také o celé sérii. Nadchly mě zajímavé postavy s hloubkou, i pěkný a originální svět. Pouze řada maličkostí mě zadržela dát všem dílům plný počet, ale mám z toho až výčitky, neboť tato série měla rozhodně své kouzlo.
Svět se rozšiřuje, avšak samotný prostor ztrácí na plastičnosti a je až na výjimky spíše nespecifickým dějištěm. Spolu s ním nám ale přichází řada moc pěkných zvratů.
Hirce se fandí snadno a ostatní postavy mají také své kouzlo. S charaktery to autorka umí a myslím, že atmosféra na konci jen vybízí k přečtení poslední knihy trilogie. Za mě ještě o něco lepší než první díl.
Po přečtení se z toho vyklubala vcelku epická záležitost. Dojem jenž překryl skutečnost, že je v díle obsaženo mnoho nelogičností a řada věcí nedává valný smysl. Knížkám pro mládež však máme tendenci lecos odpouštět.
Stále podivné nastavení světa a schopností postav, které celý děj, včetně napětí a logiky značně podkopává. Nemůžu však popřít, že se mi Čaroděj líbil víc než Alchymista.
Nádherná pohádka, trochu jak vystřižená z Příběhů tisíce a jedné noci. Tak přeplněná pohádkovými klišé, že by to mohlo být až otravné, ale jelikož Narnie je tak stará, že stojí snad u zrodu prvních příběhových klišé, tak jí to milerád odpustím.
Dílo ihned navazuje na dramatický konec Hořícího mostu a týká se toho, zda budou Will s princeznou zachráněni ze skandijského zajetí. Celou knihu pak provází zvláštní schyzofrení stav, ve kterém skandijci chtějí prodat hrdiny do otroctví a zároveň pro ně chtějí jen to nejlepší.
Nehledě na to, je příběh napínavý a oproti druhé knize znamená zlepšení.
Střípky všelijakých příběhu ze všech možných koutů světa, které na autora prozrazují, jak moc byl zcestovalý. Skrze písemnou formu zkušeného redaktora můžeme sdílet jeho zážitky a postřehy, z odlehčený příběhů vážné i nevážné tematiky.
Inu, na tak mladou autorku dost dobrý!
Občasná naivita v příběhu je pochopitelná a také jsem měl problém ponořit se do světa a uvěřit mu. Ale postavy byly napsané skvěle a chemie mezi nimi úžasná.
Myslím, že přesah do fantasy pro dospělé dílu spíše ubližuje. Je to zkrátka pohádka a rozhodně umí vzít za srdce.
Obstojné zakončení série a putování Leifa a jeho přátel. Objasní se tu řada nevyjasněných záhad, které knihu hezky oživují.
Bohužel i série o Narnii má svůj slabší kousek a tím je pro mě rozhodně Princ Kaspian. Již tak útlá knížka je ještě rozdělena na dvě příběhové větve, příběh sotva začne a už zas končí…
Aslanovo moudro tentokrát spočívá v tom, že stačí věřit a je vyhráno. Kdo nevěří, toho diskriminujeme a už nesmí do Narnie. Ale třeba to chápu špatně, tak nevím no…
Ani dramatický konec bohužel nevylepší zhoršení, které představuje především pomalý a nezáživný začátek o putování do Celtiky.
Kniha pro mne byla zklamáním. Místo příběhového ztvarnění možné třetí světové války, jak název slibuje, jsem se dočkal konfliktu dvou mocností a pochroumaných vztahů syna a otce. Příběh jako kdyby zaostřoval jen na představení nové techniky a nového stylu vedení válek. Chyběla mi tam politika mezi národy a to, že aby to byla světová válka, mělo by se jí učastnit víc států, než je prstů na ruce a ne naopak. Na druhou stranu, svět nových a vylepšených technologií byl vykreslen kvalitně.
Toto už bych neviděl moc slavně. Celé se to nějak zašmodrchalo a předimenzovalo, až mi není jasné, co to vlastně je.
Měl svět ve světě a jeho původní obyvatelé nějaký smysl? Proč ta vzteklá a afektovaná dvojčata bere vůbec někdo vážně? Není celý plán záporáků jedna totální kravina?
Proč? Jak? Proč?
Otázky se kupí a začínají překrývat zájem o to, jak to bude pokračovat. To prostě není dobře…
Fyzika možná není moje silná stránka, ale přesto snad můžu říct, že autoři zde zabruslili do hodně naivní science fiction. Až jsem se musel nejednou pousmát nad řadou podivných přírodních zákonů, které nedávaly smysl.
Na druhou stranu, příběh je i ve třetím díle stále čtivý a poutavý. Autoři nadále mají o čem psát a já si rád připomenu jak to celé bude pokračovat.
Když si odmyslím občasné klišé, či naivitu některých frází, když budu ignorovat, že se nejedna dějová linka nevydala zrovna cestou logiky a jiné by v ději vůbec nemusely být, jde o docela zajímavé dobrodružství pro mládež.
S poslední knihou je celý ten cirkus u konce. Nadějná serie se zvrtla v lehce dadaistický mišmaš a poslední kniha tomu dodala korunu. Škoda, myslím že to šlo celé pojmout lépe.
Kouzlo ságy se zuby nehty drží, ale vše co mi na knihách o dvojčatech a Flamelových vadí se bohužel jen prohlubuje. Prastaré postavy, které žijí na světě tisíce let se chovají jak malé děti. Čím dál více roste pocit, že si autor sám často protiřečí.
Zaříkávač byl za mne smysluplnější než Vědma. Přesto se postavy čím dál více zplošťují, jejich dialogy se neustále točí okolo otravného tématu, kdo koho nechce naštvat. Ve výsledku svět ztrácí svou logiku, což dílu dost ubírá.
Fantazie z díla přímo překypuje, ale postavy a příběh se mi zdají čím dál více naivní. Časté přehánění a dramatizace, která nakonec nevede vůbec nikam, dílu také nepřidává. Bohužel Vědma byla co do ságy mírný krok zpět.
Mimořádně zvláštní kniha s hlubokým nádechem mysticismu. Četně se opakující symboly svastiky a pentagramu, často bijí do očí svými protiklady. Nejednou jsem se ztratil při hledání smyslu výkladu a vyprávění, kde se děj až neuvěřitelně rychle mění jako příliv a odliv, který čtenář neočekává.