Haloon Haloon komentáře u knih

Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Čekal jsem jen delší převyprávění kapitoly ze Silmarillionu, ale byl jsem příjemně překvapen. Pomalu vyprávěný a krásný příběh z dávných dob Středozemě má svoje kouzlo nepodobné tomu z Hobbita, či Pána prstenů. Tak nějak napůl cesty mezi starými eposy a dnešní fantastikou, leží svět Středozemě, který nás vždycky dostane.

17.11.2024 5 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Po sérii z ostrova Lewis je to o něco málo slabší kafe, ale zatím bych to určitě nevzdával. Výjimeční lidé jsou rozporuplní, místy je to chytré, přestože zabalené do naivního obsahu, charaktery zase lidské a uvěřitelné, ovšem samotný případ zas tak moc ne. Přesto jsem se do toho začetl a bavil jsem se. Uvidím, co série přinese dál.

07.11.2024 4 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Jestli jsou knížky jako je tahle, já zatím žádné nečetl. Příběh svižně vtahuje na jednu záhadu větší než druhou a čtení je hladový hon za odpověďmi. Vědecko-fantastický svět protkaný s dějinami komunistické Číny, kosmického programu, záhadných úkazů a to celé propojené s hádankou interaktivní hry, to je intro do série, která nemá obdoby.

18.10.2024 5 z 5

Pád Númenoru Pád Númenoru J. R. R. Tolkien

S tímto dílem se vracíme do překrásného světa Středozemě, která nám vyplní další mezery její poutavé historie, přičemž se dá říci, že dokonale navazuje na epochu vyprávěnou v díle Silmarilion. Pád Númenoru je navíc pro pochopení stěžejních příběhů Hobbita a Pána prstenů určitě zásadnější a formou kroniky je tak krásně vyprávěn příběh mnoha let, která předcházela samotným událostem dnes již kultovních příběhů.

18.10.2024 5 z 5

Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

Zeměplocha se začal otřásat v základech, když se na ní objevil mág, mocnější než všichni ostatní. Tenhle příběh ale napsal Pratchett, takže tím mágem je malé dítě, které poslouchá svoji pomstychtivou hůl a zastavit ho má osoba, která se prohlašuje za MÁKa, ačkoli kouzlit vůbec neumí. Do toho je tu bedna na nožičkách, manipulativní klobouk, knihovník lidoop a řada dalších fantastických a možná spíš bláznivých věcí. Zábavné jako vždy.

04.10.2024 4 z 5

Písečná bouře Písečná bouře James Rollins (p)

Kdo chová v oblibě dobrodružné příběhy s historickým pozadím ve stylu Indiana Jonese, ten si v téhle sérii nejspíš přijde na své. Písečná bouře je napínavou výpravou do Ománské pouště za mytologickým příběhem královny ze Sáby, ve které nechybí nebezpečí, nadpřirozeno a řada historických odkazů. Dobrý začátek velmi slibné série.

04.10.2024 4 z 5

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky) Robert Louis Stevenson

Dnes už je možná motiv duševních onemocnění v literatuře známou věcí, ovšem v době Stevensona, byl obor psychologie ještě v plenkách. Příběh o titulní dvojici tak musel tehdejším čtenářům pěkně pocuchat nervy.
Ale i pro dnešní dobu je to poutavé čtení. Atmosféra mlžných ulic viktoriánského Londýna je cosi co už neodmyslitelně patří ke klasice horrorového žánru, stejně jako s ní spojená kriminální tématika.

04.10.2024 5 z 5

Smršť Smršť Jozef Karika

Při čtení Trhliny jen těžko hledáme, kde kde je realita, co je fikce a co skutečnost a to nám s mrazivým pocitem zalézá až do morku kostí. Zato u Smršti není pochyb, že je to čirá fikce, které navíc po úderu poloviny děje rychle dojde dech.
Ve slibném rozjedu houstne napětí z hrozby, motiv je skvělý a zdařile pojatý. Autor je navíc mistrem v tvorbě toxické atmosféry mezi jednotlivými postavami a vytváří tak nepříjemné ovzduší, které jen podtrhuje tíži celkové situace. Jenomže od poloviny už se zdá, že není co nabídnout a my jen s vědomím toho, jak to nejspíš dopadne, čekáme na to, až to tak dopadne. Škoda.

22.08.2024 3 z 5

Zlatý lev Zlatý lev Wilbur Smith

Návštěva Afriky z koloniálních dob nám přinese zdařilý dobrodružný příběh. Je třeba snést nějaké to klišé vetkané do staromódní romantické zápletky, ovšem knížka se nám odmění napínavým dějem.

22.08.2024 4 z 5

Moc geografie v 21. století Moc geografie v 21. století Tim Marshall

Naprosto báječné navázání na předchozí publikaci V zajetí geografie. V tomto díle se autor i nadále věnuje smysluplnému a přehlednému rozboru regionu, kde vysvětluje geografické příčiny politického, diplomatického, ale i vojenského směřování, přestože tentokrát se zaměřil na užší oblasti, respektive několik vybraných států plus problematiku jednoho malého vesmíru. Jde o báječnou publikaci, která mnohé objasní a čtivost ji rozhodně nechybí.

22.08.2024 5 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

V tomto díle nám Lovecraft předává zatím nejucelenější pohled za "závoj" a nám se tak dostává více z mytologie jeho světa. Přesto je to málo a chceme vědět víc. To tajemno, ve kterém vyvstává mnoho otázek, snadno překlene těžší pasáže a láká nás ponořit se do světa temných a hrůzných skutečností na pomezí fantazie a snů.

13.08.2024 5 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Pár posledních dílů mě přepadá pocit, že už nečtu ty případy Harryho Holea, které jsem si před lety tolik oblíbil. A u Zatmění byl ten dojem zatím nejsilnější.
Setkáváme se tu s vrahem zatím nejbizardnější podoby a realistická atmosféra, která provázela "zlatou éru" Holeovi série, a díky které jsem mohl trnout z pocitu, že tohle by se klidně mohlo stát, je pomalu fuč.
Stále je to nápadité, čtivé a nadprůměrné, ale napadá mě, doufejme neoprávněný dojem, že autor už neví, jak překonat sám sebe. Snad tu správnou cestu nalezne, nebo svou veleúspěšnou sérii ukončí se ctí.

02.08.2024 3 z 5

Pád Hyperionu Pád Hyperionu Dan Simmons

Zatímco první díl byl výpravným eposem a branou do rozmanitého a zajímavého světa, druhý díl byl spíš labyrintem, v němž jsem se kolikrát úspěšně ztratil.
Pád Hyperionu překypuje odkazy na starší literaturu, dějiny, či kulturu a nikdo by nemohl zpochybňovat zcela evidentní sečtělost autora. Ovšem informační laviny bylo leckdy moc na úkor samotného děje, který byl právě kvůli složitosti často nesrozumitelný.
Už s prvním dílem jsem věděl, že série Hyperionu je velkolepým kolosem. V díle druhém ale poznávám, že ač je na něj ohromující pohled, kupředu se valí dosti pomalu a nemotorně.

29.07.2024 4 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Uf. Čtenář si až říká, kolik toho Harry Hole ještě bude muset snést... Tenhle díl totiž dost bolel a závěrem tu nechal tísnivý pocit jen s malou jiskřičkou naděje. Chtěl bych fandit dál, ale příliš optimismu nezbylo a všechno nasvědčuje tomu, že se pomalu chýlíme ke konci cesty.
Nebo snad ne? Drsňák Hole by nejspíš i víc snesl, ale snese víc čtenář? Vzhledem k vydání už třináctého dílu s názvem Zatmění nám asi ani nic jiného nezbyde.

22.06.2024 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Je to svědectví příběhu, který se čte se slušnou dávkou bezmoci. Připomíná to kolotoč zmaru a špatných rozhodnutí, které se přesto jeví tak nějak nevyhnutelně. Jako bychom věděli kam to celé spěje a zároveň si velmi rychle uvědomili, že s tím nic nenaděláme. My ani nikdo jiný.
A přitom to celé začalo tak povědomě, kdesi v dětství, kdy se formuje identita a kde hledáme naše vzory. Partu která nám bude spoluvytvářet osobní hodnoty. To nejspíš zažil každý z nás, a hned se nabízí myšlenka, mít větší smůlu, spadli bychom do toho taky?

16.06.2024 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Řádění ztělesněného démona, všemi obdivovaný Harry Hole a dokazování jednoho poněkud zvláštního vědeckého výzkumu. To je spojnice se kterou přichází Žízeň, už jedenáctý díl v řadě. Musí být náročné stále vymýšlet něco nového a na vzrůstající četnosti sériových vrahů v Norsku je znát, že překonávání sama sebe také není jen tak.
Nesbova řada o Harry Holeovi je kvalitou pořád někde na vrcholu současné krimi, ale připadá mi, že série už vyzrála a otázkou je, co přijde teď? Jakmile začne příběh víc upadat do nostalgie, je to pro mě známka, že spíš začíná přezrávat.

08.06.2024 4 z 5

Na hranicích Nadace Na hranicích Nadace Isaac Asimov

Z politických střípků nám Asimov tentokrát vykouzlil ucelený příběh, který mě ze všech dílů nadchl zatím nejvíc. Svět Nadace s každým novým příběhem roste a získává svou krásu a uvěřitelnost. Zcela a jistě klasika žánru science fiction.

24.05.2024 5 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

V tolika směrech povedená krimi, ve které tentokrát teče krev přímo z policejního sboru. Někdy se motivace zdají být nejasné, někdy snad i nelogické, ale nelze upřít tu skvělou atmosféru a zcela realistické postavy. A také nezbývá než ocenit, jak se autor naučil vodit čtenáře za nos. V tomto díle tomu nasadil korunu. Policie není má nejoblíbenější, ale rozhodně Holeovu sérii nezostuzuje.

09.05.2024

Cujo Cujo Stephen King

Tohle je vlastně tak prosté a přesto to funguje. Na scénu vystupují propracované postavy, které jsou uvěřitelné, mají hloubku, no zkrátka jen ožít! Přestože s nimi nemusíme souhlasit, rozumíme jim. Potom stačí do toho vhodit jedno obří psisko se vzteklinou a je vymalováno.
Cujo utahuje šrouby, napětím vám místy až není dobře. Po dramatické stránce je to skvost. O to víc, že nejde o nic fantastického, ale o něco, co by se klidně stát mohlo.

26.04.2024 4 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Přízrak je jeden z těch příběhů, které se vám dostanou pod kůži. Předpokládám, že zvlášť v případě, pokud jste rodič. Těžký nádech do tohoto dílu vnáší především intermezzo v podobě Gustova vyprávění, na kterém je leccos opravdového. Cítíte na vlastní kůži, jakou beznadějí je zažít to, když váš blízký propadá drogám a pomalu ztrácí sám sebe. Přízrak je oproti ostatním dílům řady o něco méně krimi, o něco více akční, ale nejvýrazněji ponurým a nelehkým příběhem o otci, synovi a jeho největší lásce.

26.04.2024 5 z 5