Han-nah komentáře u knih
Další díl skvělé série s Kim a jejím týmem, který podpoří nová posila Penne. Mrtvý muž a batole odložené před policejní stanicí, jediným vodítkem je šála. Je dobře, že Kim vytvořila dva vyšetřovací týmy. Autorka opět vynořila střípky z Kiminy minulosti. Ukáže se to při vyšetřování vraždy prostitutky, se kterými má vazby. Gemma a Sal, kterou zná od dětství.
Tento díl je hodně psychologický. Je zde ukázka zneužívámí dívek k prostituci, vydírání, nezákonná nucená práce rumunských přistěhovalců, nelidský život.
Zneužití IT a vliv na mladou generaci. Dospívající Ellie, které zemřel otec a jako pubertální má velké rozepře s matkou podlehne "radám" nové kamarádky na síti a na její radu odejde z domu. Netuší, v jakém je ohrožení a co ji čeká.
Jedna věta, jako pojítko "Přes stromy nevidíme les".
Jelikož jsem nezačala číst od této knihy série, inspektora Bergmana již znám. V této knize je jeho detektivní práce tak trochu na pozadí. Kniha je více založena na psychologickém rozboru postav. Opravdu by se v tom mohlo najít dost lidí. Je zde hodně postav. Z těch sympatických je to asi jen Julie, která se oprostila z patologického manželství a žije svůj život se svými milovanými kočkami ve svém domě se zahradou ve vilové čtvrti. Možná ji berou za podvínku, ale kočky a její další záliba jsou pro ni vše a je spokojená. Má problémový vztah se svou dcerou Klárou a když se k ní nastěhuje i se svým přítelem, naruší to její život. Dějem se prolíná i její bývalý manžel se současnou manželkou. Je zde i ukázka sousedských sporů a jako to bývá peníze, hádky, nevěry a další konflikty.
A opět další ze série s tajemnou náčelnící Josií Quinnovou. Autorka úžasně propojuje minulost se současným životem. Josii a malá Jojo, otevírání minulosti a dětství vydává pomalu na povrch to, co chtěla uzamknout. Celý děj je velmi propracovaný a má spád. Čtení je napínavé a až mrazivé. Josie sice v dětství prošla peklem, ale má kolem sebe ty správné lidi, kteří jsou tu vždy pro ni.
Krásná, vtipná kniha plná ilustrací a hlavně humoru a osobních zkušeností a rozhovorů l. Zibury při putování po naší krásné zemi. Nelze brát jako cestopis. I kdyby se v knize nezmínil o našich krásných Beskydech a blízkých Hukvaldech, necítila bych se vůbec dotčená, protože u nás je tolik krásných míst, že nelze všechny zmínit v jakékoliv knize.
Fascinuje mě, jak se dokáže dát do hovoru s kýmkoliv, aby své poznatky předával nám čtenářům,
Totálně mě rozesmála kapitola o zkušenosti s oslíky a mrkvičkami. Zajímavá je i o železničním WC, naše turistická základna a nadšení malíři turistických značek a vlastně z každé kapitoly jsem si něco vybrala.
Tak tato kniha jako povinná četba nejen pro mladé, ale hlavně i pro jejich rodiče. Svou otevřeností šokuje. Nejhorší na tom je, že to není vymyšlený příběh, ale krutá realita života školou povinné mladé dívky Christiany a jí podobným, kteří podlehnou drogám. Lehce se říká, když chtějí skončit, tak mohou přestat brát. Většinou padají do ještě větší závislosti, kdy řeší jenom, kde sehnat peníze, aby si mohli šlehnout, aby neměli absťák.
Ze závěru slov překladatelky je zřejmé, že ani Christiana to nemá jednoduché. Snad v budoucnosti sáhnu po pokračování v knize Christiane F. - Můj druhý život.
Po přečtení této velice útlé knihy mohu jen poděkovat autorce, co vše dovedla na pár stránkách vyjádřit. Už jenom ten výstižný název "Pouta" jsou pocity, vzpomínky a touhy čtyř hlavních postav. Každá z nich má tajemství, něco ji trápí, hledá řešení, jak z této situace ven. Dohromady je spojuje rodina, přátelství a škola. Jsou schopni navzájem si pomoci a dovede dotyčný nabízenou pomoc přijmout?
V pasti je dvanáctiletý Théo, který doplácí na rozvod svých rodičů, vzájemnou nevraživost mezi nimi, problém se střídavou péčí. Jak těžké je pro něho vše zvládat. Svým konáním volá o pomoc, ale dostává tím do problémů spolužáka Mathise, kterého také dostává do pasti. Jak mu má pomoci, ale aby ho nezradil, ale podpořil. Sám má v té době trápení, protože jeho maminka Cécile začne mluvit sama se sebou a on neví proč. Ta však v této době řeší, s kým to vlastně žije. Kdo je její manžel?
V pasti je i Hélen, kterou jako malé dítě týral její otec. Jak to ovlivňuje její další život v profesi učitelky. Všímá si, že se něco s Théem děje, ale dovede pomoci?
Autorka každou strohou větou jako nitka k nitce utkala opravdu silný příběh.
Kniha mě vrátila zpět v čase, kdy jsem žila na vesnici. Veškerý volný čas jsme trávily u babičky, která měla velké hospodářství, kdy snad kromě páva bylo na dvoře a v chlívě kde co. Učila nás lásku ke zvířatům i k půdě. Bylo automatické, že nejdříve povinnosti a pak volnost. Tak jak v knize obchod, tak tam to bylo čekání na "Pojízdnou prodejnu", kde si vše vyříkaly ženské, chlapi na to měli hospodu. My děti jsme neřešily sousedské spory.
Na postavách čtyř povídek této knihy je ukázka tvrdé reality života lidí.
Čtení umocňuje krásné nářečí a mě ještě uchvátila na rubu obalu mapka vesnice, kde jsem se krásně zorientovala.
Líbilo se mi, že děj vražd byl přenesen na odlehlý holandský ostrov. Při čtení cítíte vlhkost a syrovost studeného, šedého moře a písek v botách. Posuzujete lidi, kteří zde žijí v uzavřené komunitě, vidí si do talíře, ale neví vše o druhém, ani ve vlastní rodině a jsou schopni udržet tajemství? Vidíte věci, které moře vyplavuje na povrch. A přesně tak dovede i autorka pomalu rozuzlit v tom množství postav, kdo je vrah. A byla jsem překvapená.
J. Bergman se na ostrově objevil na přání své české kamarádky, která je vyšetřovaná ohledně vraždy jejího holandského manžela. Nemá zde žádné pravomoci, ale stejně se pustí do pátrání. Zároveň se mi líbilo, že kromě toho se věnoval i zkoumáním a posuzováním jeho osobního života , protože má sice z dědictví dost peněz, ale chce nějak změnit svůj dosavadní život?
V tomto pokračování se objasní, čím si Andělská tvář - Evie procházela a co se snažila utajit, aby ochránila ty, kteří jí chtěli pomoci. Každé zneužívání je kruté, obzvláště, když oběť je dítě.
Ale opět je tu i sympatický Cyrus, ochránce, který také otevře střípky ze své minulosti.
Knihy této autorky čtu s mírným odstupem. protože je musím ještě dlouho vstřebávat. Útlé knihy s tak hlubokým obsahem a poselstvím. Zde je to vysoce inteligentní 13ti letá dívka Lou, která se svým spolužákem Lucasem se snaží pomoci osamělé dívce No.
Ač jejich věková skupina je již dávno za mnou, vždy si uvědomuji, že každý člověk na světě je vyjímečný, čímkoliv a pro kohokoliv. je jen na tom, jak nás přijímá naše okolí. Jestli se staneme tím, co z nás chtějí vytvořit nebo si jdeme za svými myšlenkami a svým životem.
Nic není nemožné, každý řeší hlavně to své a když chce pomoci, tak jen tomu, kdo o pomoc stojí.
Přečtěte si i doslov a jak je tam napsáno "Nevzdávejte to"!!!!!
Krásně napsaná kniha s velmi citlivým emočním tématem a tou je rakovina. V této knize se týká velice mladých lidí, kterým hvězdy do života nepřály.
Jejich touhy a snaha prožít toho co nejvíc vyjadřuje asi věta.
- Není cesta zpátky, tolik jsem chtěl žít !!!
Je to pro mne sice první kniha ze série, ale to nevadí a dostala mě. Při čtení názvu se vzpomenu na dětství a různé filmy, kdy se vhodí láhev s banálním, ale pro nás velmi důležitým vzkazem do vody a čekat. Ale pro nás to byla jen hra a dobrodružství. V této knize je láhev podstata všeho.
Jeden z bratrů vhodí láhev se vzkazem do moře. Ta si pluje a pluje, až ji na úplně jiném místě někdo vytáhne. Ve Skotsku v zapadlé policejní stanici stojí další dloudou dobu na okně, "Až jednou". Láhev otevřou a v ní je dánsky napsaný dopis krví se žádostí o pomoc. Tímto se začínají rozvíjet různé linie napínavého děje. Tak, jak si myslele pachatel, že je chytrý, Tak parta úžasných detektivů z oddělení Q je lepší. Psychicky narušený člověk, který klame své přátele a okolí je vlastně zrůda. Ale proč se z něj stala se dozvídáme už v průběhu čtení. Je zde dobře popsána jeho rodina, vliv výchovy na jeho rozvoj. Kniha ukazuje nebezpečí různých sekt a náboženství. Nikdo neví, v jakém místě a do jaké rodiny se narodí. To pachatele neomlouvá od jeho činů, ale přesně vystihuje podstatu jeho chování.
Tak nějak je tato série vyšetřování vražd s úžasnou inspektorkou Kim a jejím sympatickýmn týmem návyková. Originální příběh, zpočátku klidnější rozjezd.Z předešlého dílu se vynoří psychopatka Alex, která je sice ve vězení, ale opět škodí a využívá a zneužívá všechny kolem sebe. Samozřejmě největší pifku má na Kim, která ji sem dostala. Dělá vše, aby jí ublížila. Ta se tak musí opět vyrovnávat s krutou minulostí a vztahem ke své matce. I tím se čtenáři více otevírá poznat Kim z osobního i pracovního života, kdy před kolegy chce vypadat ta "silná", i když je někdy na rozsypání. Těším se velmi na další díl.
Už jenom ta magická obálka evokuje zvláštní chvění při čtení této knihy ze série, která se dá číst samostatně, ale je lepší poznávat postavy postupně. Je zřejné, že autorka má pořád něco v záloze.
V tomto díle je skvělý děj, který je zaměřen na úkladnou vinu kolegyně Gretchen. Na čem všem je postavena důvěra, kterou Josie vkládá do vyšetřování. Josie s podporou týmu a dokonce i šéfa, ze kterého se klube člověk, který ukazuje i své dobré "já", pátrá po tajemství z minulosti Gretchenina života, aby se podařilo ji obhájit. Přeze všechno, co sama zažila, pořád má víru pro pomoc druhým.
Více se rozvíjí vztah s kolegou Noahem. Už se těším na další příběhy.
Opět krásný román této autorky. Dvě dějové linky, minulost a současnost. dvě ženy, které prožívají lásku , ale i bolest a smutek. Opět si zde můžeme položit otázku, co je horší. Zda psychické nebo fyzické násilí. A opět, ani jedno. Tinu fyzicky týrá manžel, Chrisse týrá psychicky vlastní otec. Jak se tyto dvě silné ženy poperou se svým osudem a jak jejich životy protne jeden tajemstvím obestřený, nalezený "Dopis"?
Zbytečně se neříká " Odpustíš, ale nikdy nezapomeneš! " nebo "Minulost tě dožene!"
Krásné období příprav na velikonoční svátky ve vesnici The Prines, kdy z předchozích dílů již známe většinu obyvatel. Někdo vymyslí vyvolávání duchů v tajuplném místním domě a protože je to detektivka, vraždu přijede opět vyšetřovat inspektor Gamache. Ten se potýká nejen s hledáním vraha, ale stále on i jeho rodina jsou pod tlakem ohledně Arnotova případu. Rodinu má stmelenou, stojí při sobě, ale jak je to s jeho kolegy z práce?
První kniha této autorky a určitě ne poslední. Až později jsem zjistila, že je to série, ale to mi vůbec nevadilo, případy jsou ucelené a hlavně vraha dopadnou. Více se mi ale líbila dějová linka, kterou se svým týmem vyšetřuje Kim. Kruté vraždy, vyryté písmeno X a geniální děti. Jakou mají spojitost? Napínavé čtení vyšetřování vražd, ale hlavně zaměření na život těchto vyjímečných dětí. V jaké rodině vyrůstají, jaké mají dětství, život a hlavně, jak jejich genialita ovlivňuje, omezuje a prolíná se s dětstvím a životy sourozenců.
Být nadaný není vždy výhra.
Děj knihy nás zavádí do zapadlého kouta v Kentucky, do odlehlé oblasti Apačských hor, kde v 30 tých létech začíná provoz "Koňské knihovny". Je zde těžký život dělníků, kteří pracují v uhelných dolech , jejich rodin, žen a dětí. Dobrovolnice Margery, Alice, Izzy, Beth a Sophia se snaží o rozvoj jejich vzdělanosti. Za opravdu těžkých podmínek rozvážejí nejen knihy, ale i vlídné slovo. Pro každého nějakou knihu doporučí a dovedou o nich potom se čtenářem mluvit. Mají knihy dobrodružné, romantické, pro ženy i vytvářejí knihy vyměňovaných receptů, s dětmi pohádky nebo komiksy. Rozvíří hladinu života v té době zakazovanou, ale přesto velice žádanou a tajně půjčovanou erotickou knihu, která se týká objevení tajemství manželského lože.
I dobrovolnice mají svůj osobní život a ten je v knize rozepsán včetně vlivu i na tu jejich práci. Je to doba, kdy je také velký rozdíl, jestli jste se narodili bílí nebo černí a co můžete a co ne. Je tu krásné přátelství těchto žen.
"My ženy musíme čelit ¨mnoha neočekávaným výzvám.
V dnešní době pro nás automatické přečíst recenze a objednat si knihu, kterou chceme. Bez těžkého začátku bychom nebyli tam, kde jsme.
Tak jsem opět součástí krásné vánoční atmosféry v městečku Three Pines. Krásná zimní krajina, společenská setkání obyvatel spojuje oblíbený sport curling. Další vražda, takže sympatický vrchní inspektor A. Gamache je tu. Má starosti, jak s vyšetřováním, tak s jeho "tzv. kolegy." Dozvídáme se víc o jeho pocitech, skutcích, charakteru, jak z pracovní stránky, ale i osobní pocity v životě s milovanou ženou Reine- Marií. Čtením stále více poznávám více do hloubky obyvatele městečka. Líbí se mi , že autorka jde více do poznávání psychologie postav a posuzování jejich činů.
Pomoci blízkému není naše sebeobětování, ale nezištný dar tomu, kdo pomoc potřebuje.
- Inspektora Gamache napadlo, jak smutné asi je být Crie"
Zátiší byla krásná kniha, ale pro mne ji tato předčila.
Při čtení si můžeme položit otázku"Proč se ti dva vzali a měli spolu děti?". Asi proto, že i ti, kteří vstupují do manželství velmi zamilovaní, mohou dopadnout stejně. Kdyby se lidé nemilovali, scházely by nám děti a pestrý život s jejich vychováváním. Na každém vztahu je třeba pracovat. Tento 17ti letý vztah Alice a Richarda, je obrazem mnoha manželství dnešní doby.
Nevěra - pořád opakovaná, byla, je a bude, dokud bude muž a žena.
P.S. velice dobře vystihuje všechny postavy této, skoro běžné , stereotypně žijící rodiny. Dospělých a hlavně sourozenců. Ti, jako všichni, většinou bojují o přízeň rodičů, ale v momentě jakéhokoliv ohrožení drží spolu.
Život je ale příliš krátký. Je dobré žít v toxickém vztahu nebo je lepší jej opustit. Vždy je to na dospělých, jak se k problémům postaví. Děti jsou citlivé a rodiče musí odsunout na druhou kolej svou bolest a ukřivděnost. Můžeme se domýšlet, jak příběh skončil.