HanKasp | Komentáře u knih | Databáze knih

HanKasp HanKasp komentáře u knih

Benátská Benátská Alena Vrbová

Kniha nelehké doby (1951) psaná v nelehké době (1975). Tomu odpovídají i požadavky na čtenáře. Při čtení si rozhodně procvičíte nejen češtinu, ale i italštinu, ruštinu, angličtinu a místy i francouzštinu. Je třeba číst i mezi řádky.

Zprvu jsem uvažovala, že knihu odložím, ale jsem velmi ráda, že jsem to neudělala. Oblíbená může být zejména u těch, kteří nečekají, že děj dobře dopadne.

Alice Nervalová provází turisty v Americe, kde zahlédne matku svého dávného přítele. Střih. Dvě dívky - Alice Nervalová a Ruska Lena Umbertovna Čaplygina (matka Ruska, otec Ital) se vydávají v červnu 1951 do Benátek, za otcem a rodinou Lenočky, kteří žijí na Muranu a současně na studijní a pracovní pobyt do rehabilitačního centra na Lidu. Na jedné z procházek potkává Alice dávného přítele z dětství Kubu Drozda alias Jimmyho Droseda (Žid, otec české kořeny, kapitalista, továrník, konzervárenský podnik). Vyvstávají dávné vzpomínky na Kubův studijní pobyt v Praze. Dva přátelé se pravidelně setkávají a vyvstává mezi nimi pouto, které je však přetrženo rozdílnými názory (komunismus vs. kapitalismus).
V doslovu knihy diskutuje Alice s autorkou knihy a stručně shrnuje, jak to všechno dopadlo.

Sama autorka ke knize uvádí:
"Přála bych si, aby ti, kdo snad už budou žít v etapě těžce vybojovaného míru, pochopili, z jak složité a záludné doby jsme se prodírali my i v oblasti tak křehké, jako je lidský cit."

19.03.2017 5 z 5

Největší poklad Největší poklad Arcadio Lobato

Krátký příběh o čarodějnici Tiberii a havranovi Emiliovi, kteří se vydali hledat zvláštní poklad. Kniha je doplněna krásnými ilustracemi autora knihy Arcadia Lobato. Děti si při čtení procvičí slovo "velryba" a třeba se tak odnaučí používat "verlybu". ;)

22.01.2017 5 z 5

Kolik je na světě krás Kolik je na světě krás František Nepil

Kniha vyzdvihující um ilustrátora Karla Svolinského na přírodních krásách. Autor František Nepil popisuje krásy květin, motýlů, ptáků, hub a v závěru knihy vypráví o moudrosti. Celá kniha je v textu protkána malířem Karlem Svolinským, a to jak v textu, tak v podobě jeho překrásných a barevných ilustrací.
Oddychové čtení nejen pro děti.

19.01.2017 5 z 5

Velká kniha drobné havěti Velká kniha drobné havěti Yuval Zommer

Zábavná kniha nenásilnou obrázkovou formou seznamuje čtenáře se životem bezobratlých živočichů. Kniha zaujme i svojí barevností v podobě krásných ilustrací.

Na druhou stranu, je třeba brát v potaz to, že kniha je psána cizím autorem (přeložena do češtiny v loňském roce), v knize tudíž nenaleznete přehled "havěti" žijící v České republice, ale i druhy, které se zde nevyskytují. Tomu odpovídají i ilustrace. V knize se například hovoří o slunéčku sedmitečném, ve skutečnosti je na stránkách vyobrazeno slunéčko východní, které decimuje naše slunéčko sedmitečné. V závěru je v knize zobrazen i sprej na hmyz. Ale nakonec je tento malý "prohřešek" napraven popisem užitečnosti hmyzu.

Nedá mi to, ale tuto knihu si dovolím srovnat s Hravoukou od české autorky Terezy Vostradovské (s ohledem na to, že jsem knihu četla v jeden den) a musím říci, že její kniha je mnohem lepší. Lepší právě v tom, že pojednává o druzích, které děti mohou vidět každý den při procházkách. Kniha drobné havěti navíc míchá hmyz dohromady s pavouky, a co víc, s hlemýždi. Přitom si nijak extra zvlášť nekladla za cíl vztah mezi nimi objasnit. Tato záležitost je matoucí. Kniha také neklade na čtenáře nějaké větší nároky, že by aktivně děti vyzývala: bádejte, zkoumejte. Ale abych jen nekritizovala, v knize máte za úkol na stránkách hledat vyobrazení různých druhů živočichů v různých situacích.

15.01.2017 4 z 5

Deník Rivky Lipszycové Deník Rivky Lipszycové Rywka Lipszyc

Výborná a čtivá kniha. Oproti Deníku Anny Frankové neobsahuje jen samotný deník Rivky, nýbrž obsahuje části pojednávající o Lodžském ghettu, o rodině Rivky, o tom, kdo a kde deník objevil, také obsahuje řadu fotografií, a to včetně dokumentů a dokladů sloužících k "životu" v ghetu.

Velmi mě udivilo, jak tak mladá dívka dokáže být tak silná a i přes nedostatek vzdělání, které sama pociťuje, se přesto naučila bravurně vyjadřovat své pocity. Knihou/deníkem prochází obrovský žal, stesk po rodině a pocit vlastní bezvýznamnosti. Být však více lidí jako Rivka, co myslí na druhé i v té nejhorší chvíli.

Knihu doporučuji všem, nejen zájemcům o historii.

03.01.2017 5 z 5

Křišťálové srdce Křišťálové srdce Marina Fiorato

Velmi zdařilé oddychové čtení. Myslím, že si jej užijí víc ti, co v Benátkách někdy byli, protože se lépe vžijí do autorových vyprávění o pocitech lidí a také o místech, kudy postavy chodí.

Pestrost knize dávají dvě linky - historická a soudobá a také mírný detektivní nádech. Kdo milujete detektivky, neočekávejte ale složitost a propletenost příběhu.

Pohodové čtení na dovolené, nebo k podzimním sychravým dnům u vína.

08.12.2016 4 z 5

Vodoznaky. Zrcadlení času Vodoznaky. Zrcadlení času Josif Brodskij

Zajímavý pohled na Benátky. Co mi v knize připadá podnětné, odkazuje na mnohé další autory, které by stálo za to si přečíst a dovzdělat se.

Knihu nepovažuji za TOP literaturu, ale na druhou stranu, četla jsem ji v Benátkách a pomohla mi dotvořit atmosféru. Po přečtení jsem zajela na hřbitov, kde Brodskij leží. Dýchlo to velkou nostalgií.

Rozhodně stojí za to po knize sáhnout opakovaně, i právě pro ty tipy k dalšímu čtení.

28.11.2016 3 z 5

Benátský kupec Benátský kupec William Shakespeare

Napínavý, kratičký leč o to víc svižný příběh o lásce, štěstí, moudrosti a přátelství.

14.11.2016 5 z 5

Vůně mandlí Vůně mandlí Lenka Reinerová

Povídková kniha s příběhy lidí v těžkých i lehčích obdobích. Poukazuje na utrpení za druhé světové války, za komunismu, ale i na období 90. let. Povídka Šedé vlče byla na mne moc abstraktní. Ostatní příběhy se mi četly dobře.

24.09.2016 4 z 5

Není přání jako přání Není přání jako přání Alexandra Potter

Kniha, u které nemusíte moc přemýšlet. Řekla bych, že kdyby byla kratší, neuškodilo by to. Občas jsem měla problém naladit se na vlnu hlavní postavy Heather a přišla mi nesnesitelná. Pokud by to bylo zfilmováno, asi by to byla taková ta klasická love story. Chvílemi děj příjemně odsýpal, někdy se neskutečně vlekl.

Nevím, jestli knihu doporučit k oddychovému čtení. Podle mně se nedá číst na jeden zátah, neboť má cca 300 stran a když se děj nikam neposouvá, je krapet nudná. Ke konci mě také mrzel rychlý spád. Čekala jsem klasický delší rozhovor mezi Heather a Gabrielem. Jejich pocity však byly shrnuty do strohého výčtu věcí, co si mysleli.

Po knize bych nejspíš znovu nesáhla, ale přečíst se dala.

15.09.2016 3 z 5

Záhada Bodleyho knihovny Záhada Bodleyho knihovny Veronica Stallwood

Knihu vnímám spíše jako průměrnou. Vadily mi dvě dějové linky, a to spíše pro to, že byly zbytečně obsáhlé. V půlce knihy jsem se začala nudit, přišla mi už dlouhá, nic se v ní nedělo. Až konec nabíral spád, takže mírně zvýšil kvalitu knihy. Krom dvou dějových linek - pohledu kriminálníka a pohledu vyšetřovatelky se mi nezamlouvalo, že jsme o vraždě a podvodech věděli hned od začátku. Celkově i případ neměl hloubku. Co mi nevyhovovalo, byl také odkaz v textu na předchozí knihy. I když jsem měla půjčen "první díl", pustila jsem se do další knihy autorky, a tak jsem špatně pochytávala souvislosti, o kterých se tam autorka zmiňovala.

01.07.2016 3 z 5

Láska a přátelství a jiné prózy Láska a přátelství a jiné prózy Jane Austen

Krásná kniha. Pro čtenáře, co znají klasické tituly J.Austenové, se jeví tato kniha překvapením. Velmi vtipné čtení a hravost příběhů.

Snad jen jsou všechny, jak se říká, na "jedno brdo". Ale na druhou stranu, příběhů není moc. Kniha se tak dá přečíst jedním dechem.

03.02.2016 5 z 5

Martin v ráji Martin v ráji Jan Ryska

(SPOILER) Příběh je velmi milý. Má to svá ale. Kniha je v kategorii "první čtení".

spoiler
Je o rodině, která se odstěhuje od stařečků v Pardubicích na venkov do Chlumu. Tam se rodina zapojí do venkovského dění, chovají zvířata, děti zažívají prázdniny.
Potud je příběh vlastně skvělý a děti by bavil. Děti bavily také ilustrace Zdeňka Mlčocha. V knize jsou traktory, příroda venkova a postavy lidí a zvířat.

ALE, bohužel je příběh poplatný své době. Růženka vstává brzy a jde do kravína pro mléko, zatímco Martin ještě vyspává. Táta Princ setře svoji dceru Růženu větou: "Jestli nebude líná." Přitom nic nenasvědčuje tomu, že by dívka líná byla. Naopak, je aktivní a zapojuje se. Děti provedou jakože hroznou lumpárnu, když se vydají podívat na samotu na psa, ale ztratí se. Obávají se, že dostanou doma výprask. Růžena je rodiči přijata dobře, zatímco s Martinem se rodiče nebaví a situaci s ním proberou až druhý den.

Vlastně by se mi líbilo, kdyby příběh někdo uchopil a ty věci předělal ve smyslu respektující výchovy. Pak si myslím, že by kniha byla přijímána mnohem lépe.

05.09.2024 3 z 5

Zvony novoroční Zvony novoroční Charles Dickens

Z jeho děl, co jsem četla, mi přišla nejslabší. Na mě trochu zmatený děj, z nějakého důvodu se mi pletla jména a chyběl mi tam jistý vtip/vytříbená ironie, který/ou v jeho jiných knihách nacházím mnohem více.

08.06.2021 3 z 5

Poznáš je, když kvetou? Poznáš je, když kvetou? Jaroslav Petrbok

Sice socialistická, ale zajímavá kniha.

05.03.2020 4 z 5

Stopa v poušti Stopa v poušti Louise Noëlle Lavolle

Hodně dobrá. I vlastně na přiblížení dětem historie (dějepisu). A možná to líp pochopí, než z výuky v hodinách.

13.02.2020 5 z 5

Léto nespěchej Léto nespěchej Michal Černík

Krsné ilustrace, básničky nic moc (v duchu vlk do lesa nepatří a rodina je jen táta a máma). Ale pár básniček je tam pěkných.

08.09.2019 2 z 5

Jaro, napověz Jaro, napověz Miroslav Florian

Některé z básniček jsou použitelné. Milé pastelové a černobílé ilustrace.

28.08.2019 4 z 5

Říkadla Říkadla Vítězslav Nezval

Velmi útlý soubor básní údajně některých dříve nepublikovaných.

17.05.2019 2 z 5

Město kouře Město kouře Jason Lutes

Obsáhlejší komentář jsem napsala do komentářů k prvnímu vydání komiksové knihy Berlín - ... Druhý díl mi nepřišel tak propracovaný jako první. Možná je to také obdobím, o kterém pojednává. Píše se rok 1929 a Výmarská republika resp. její občané jsou postaveni před volbu politických stran v předčasných volbách.

Kniha popisuje příběh Berlíňanů na pozadí radikalizace společnosti. Na jedné straně část bohatých lidí žijících hýřivým životem, na druhé straně absolutní dno lidského světa v podobě lidí bez domova a sirotků a mezi nimi několik jedinců hlásajících marxismus a naopak fašismus.

06.11.2018 3 z 5