hanzmb komentáře u knih
Odpad nebo 5* je převážné hodnocení této knihy. To jak se nám politický postoj plete do hodnocení knihy.
Největší její plus vidím zhruba v prvních 2/3 knihy. Tam se hovoří o islámu minimálně. Je zde ale především rozbor vývoje západní společnosti. Především úpadek technické vzdělanosti a nárůst nic nevytvářející byrokratické vrstvy. A tou byrokratickou vrstvou nemyslím správní úředníky. Ti tu byli vždy. V této části hovoří i o nutnosti bránit svou vlast, k čemuž nové generace nejsou vedeny. Zcela s ním souhlasím a nějakou variantu švýcarského modelu určitě potřebujeme. Bohužel ve zbytku knihy se asi i z komerčních důvodů soustředil především na islám a ze státem řízené vojenské výchovy sklouzává k ozbrojování. Tím dal všem těm novým byrokratům do ruky tu obligátní hůl, která se vždycky na bití psa najde. Z hlediska zpracování mi pak vadí neustálé opakování a shrnování základních tezí. Má to být literatura a ne učebnice. Naopak plusem je uvádění doplňující literatury na konci kapitol.
Každý, kdo nařkne druhého, že si vymýšlí a překrucuje dějiny musí uvést důkazy. Bez nich jen říkám, že je nemám nebo nemám dostatečné IQ je nalézt. I v tom je vidět ten úpadek vzdělanosti. A to nejen technické. Vedení diskuze má stejné principy i v humanitních oborech.
V tomto případě autor navázal na to lepší z 1.dílu a ještě to dokázal dále rozvíjet. Paráda. Jen jsem měl asi počkat až vyjde 3.díl a číst to v jednom tahu. Už takhle začíná být v Bobech guláš a než se k němu dostanu, polovinu věcí zapomenu. Genealogie v příloze by nebyla na škodu.
Jedna z lepších sci-fi poslední doby. Bezva idea o vývoji USA. Pak trochu nuda při školení a letu vesmírem. Od vzniku dalších kopií se to začíná parádně rozjíždět. Už se těším na další díl.
Tak už se u koláčů nepotkáme. Bohužel mi to trochu připadá násilně ukončené. Další budoucnost není u mnoha důležitých postav ani zkratkou popsána. Docela bych viděl i nějaký ten 8.díl.
Celý život má člověk ze školy v hlavě: Jednota bratrská = Komenský = centrum vzdělanosti přesahující rámec doby. A oni to byli náboženští blouznivci...
Málokdy panuje mezi komentáři taková shoda jak u této knihy. Takže vymýšlet něco dalšího o zajímavém prostředí Afriky a vynikajícím literárním zpracování 3 linií by bylo nošení dříví do lesa. Nejdůležitější jak vidím je zjistit název 2. dílu série.
Nápad bezvadný a popis života motýlů taky. Ale kniha by měla mít v žánrovém zařazení i fantasy. Je po technické stránce zcela mimo. A to i včetně vztahu skleník a venkovní realita. Tím se ten dopad na čtenáře silně rozředí. Je vidět, že si autorka často myje hlavu, ale jak vznikla koupelna jde mimo ni.
Bohužel proti 1.dílu nepřišla autorka s ničím novým. I ta "pohřební" babička za chvíli nudí. Ten 1. díl sliboval mnohem víc, nevím, jestli má vůbec cenu zkoušet trojku.
Díky Vondruškovi mě konečně baví i husitská doba. To je ten komplex z vnucovaného Nejedlého výkladu dějin. Zajímavé je i to, že chlapi zde jen bojují nebo hrají na loutnu. Veškeré řídící a správní činnosti přebírají ženy. Co tak asi mělo na autora vliv...
Zajímavé, ale bohužel proti vynikajícímu 3.dílu už jen zase zjednodušené dobrodružné vyprávění jako 1. a 2.díl. Čte se to hezky, ale mozek moc nezaměstnáte.
Docela zajímavé čtení až po závěr. Ten je jak z béčkového krváku. Vysloveně nereálné a samozřejmě s americkým happy-endem. Až jsem zvažoval i jen 3*. Ale větší část knihy je to lepší.
Nevím, proč je tento román zařazený mezi historické. Asi z důvodu nalákání čtenářů. Sám jsem se chytil. Jak už zaznělo v předcházejících recenzích jde o román a spíše román pro ženy. Ty historické reálie včetně chování hrdinů jsou značně pofidérní.
Bohužel se zajímavým tématem si autor neporadil. Knihu drží jen popisy pro nás neznámého prostředí. Příběh je ale jen zjednodušeně popisný, jak z novinového článku.
Zase jedna z knih, kdy bodová škála zcela nedostačuje. Po přečtení mi bylo, jak kdybych dostal klackem do hlavy. Navíc to je od německého autora. Tomu se snad ani nedá věřit. I když možná proto se tak detailně rozebírá anglický (ale i světový) podíl na holocaustu, aby nebyl černobíle jen 1 viník. Ve spojení s Šulcovými Mosty čtenář dostává vynikající přehled o tomto období dějin. A ten doslov by opravdu měl být v učebnicích, jak se navrhuje v komentářích. Pokud můžeme být po roce 1945 jako Češi na něco hrdí, tak na náš vztah k Izraeli.
4-3-2 je mé hodnocení série. A to jsem u 1. dílu uvažoval i o 5*. Bohužel kromě léčitelky se zde neobjevuje jediný nový nápad. K tomu ten závěr jak z amerických béčkových filmů. Chybí jen, aby se už napohled mrtvý zloduch znovu vynořil nad hladinu a zasáhl do děje. Takže máme v záloze 2 bratry a tudíž 4. a 5. díl. Peněz není nikdy dost.
Spíš jen 3,5 *. Podstatně slabší než 1.díl. Nepřináší nic nového. Navíc mnohdy zasahuje až moc náhoda. K tomu to "zázračné" vyléčení... Zkrátka klasika 2.dílů, kdy autor chce využít boomu.
Zatímco první 2 díly byly standardní Niedlovy dobrodružné romány, nyní přišla bomba. Celé se to posunulo o 2 levely výše. Wolframova linie je plná dobových politických intrik a Benešova zase naopak plná dobových reálií. Jako kdybych spojil Bauerovu sérii Ve službách otce vlasti a Vondruškovi Skláře. Přitom zachována plynulost děje i čtivost. I toho dobrodružství je požehnaně. Prostě paráda.
Už 1.díl se mi hodně líbil, ale dvojka je ještě o třídu výše. Nejedná se prakticky už o žádnou detektivku nebo spíše jen v 2. plánu. Je to především skvělý psychologický román. Přitom napínavý od první do poslední stránky. Navíc s obrovským množstvím informací z psychiatrie ( to muselo dát práce a času). Nevím, kam se chce až dostat s 3.dílem, ale už se moc těším.
Vynikající thriller bez zbytečných potoků krve. Přitom neztrácí nic na napínavosti a čtivosti. Snad jen ta přestřelka v lomu je trochu přes čáru. Z druhořadého zlodějíčka je tam najednou neomylný střelec. Tady bych býval od něj čekal spíš nějaké "mozkové" řešení.
Tak tohle je Literatura s velkým L. Jak už bylo víckrát uvedeno tady je bodovací škála nedostatečná. Nepochopím, jak dokáže autorka stvořit takovou knihu v 33 letech. Přitom je od hlavního děje více jak generaci vzdálená. S ní jsme přišli o obrovský talent a spoustu krásných nenapsaných knih.
Bohužel klasika 2.dílů vynikajících knih. Autor nepřichází s ničím novým, jen lehce násobí vše co vymyslel v 1. díle. Vytvořil z toho obyčejné klasické fantasy putování. A protože peníze jsou potřeba, nic vlastně v tomto díle nevyřešil a je nutné jít do dalšího.