hanzmb komentáře u knih
Po slabším Znojmu to vypadá, že by série mohla chytit druhý dech. Bohužel se zatím nepodařilo trochu oživit vyšetřovací trojici. To, že Ota tentokrát není hlavní svůdce, až zase tak progresivní není. To v Jičínském poli to autor zvládl mnohem lépe. Navíc ti hlavní zlosynové jsou jasní prakticky od jejich vstupu do děje. Ale pro nějakou složitou zápletku Vondrušku nečteme.
Nádherný příběh - drsný a přitom poetický. K tomu nádherný jazyk včetně těch nářečí a dopisů. Navíc jsem si to mohl vychutnat jako panic - bez znalosti seriálu. Leta jsem se přesycen socialistickou propagandou tomuto období vyhýbal, ale se stářím se k němu čím dál víc vracím. Samozřejmě dnešní knihy mají jinou úroveň. Nejsou jen černorudé. Ostatně i moje matka utíkala jako desetiletá v roce 1938 z Ústí.
Mám rád dlouhé knihy a od autora jsem četl několik děl, která se mi moc líbila. Bohužel to není tento případ. Absolutně jsem se nedokázal na delší dobu začíst. Přeskakování stylů od klasického příběhu přes dopisy, scénáře apod. vysloveně narušuje soustředění. Na to co autor ve skutečnosti řekl by stačilo 300 stránek. Tohle je grafomanie.
Ani tento díl se nedá považovat za historickou detektivku. Ději trochu pomohlo, že se dostal z Prahy a neopakují se neustálé pijatiky. Na druhou stranu zase zmizely ty dobové lékařské reálie. To je škoda. Navíc vlastní příběh je takový slepený. Spousta věci je náhodných a bez logické návaznosti.
Bohužel proti 1.dílu se vytratilo kompletně všechno kromě soubojů a bitev. Samozřejmě to se musí v rytířském románu čekat, tady ale bohužel už není nic dalšího. Alespoň to je poutavě popsané bez hluchých míst.
Stejně jako Šánka jsem dočetl ve 2 v noci. A rozhodl jsem se pro celkový dojem a nepitvat některé až příliš černobíle podávané pasáže. Žádné větší nelogičnosti tam nejsou a ty drobnější autorce za celkový dojem z knihy rád odpustím.
Ani 3. díl nešel s kvalitou dolů, to se často nevidí. Sympatická detektivka, napínavý boj o záchranu unesených dětí, spousta perfektně psychologicky popsaných postav. Co víc si přát. Jen 2 skvrnky mi to kazí. Už vícekrát zmiňovaná neozbrojená Kim při záchraně rukojmí a přeživší dítě z prvního únosu. To je hodně mimo realitu. Moc americký závěr na britskou autorku.
Pokud čtenář přistoupí srdcem tak 5*. Neexistuje větší zločin, než násilí na dětech. Každá kniha, která na to upozorní je důležitá. Tenhle přístup mi ale vydržel tak 60% knihy. Pak postupně se začal zapojovat mozek a dojem z knihy šel dolů. Spousta nelogičností, zmatené přeskakování apod. Kdyby to psala sama, tak to pochopím. Tohle je ale výsledek spolupráce s novinářem! Výsledek je po řemeslné stránce zoufalý. Nejlépe je přitom zpracované rané dětství, které by si měla pamatovat nejméně. Ani se nedivím sporům, které kolem knihy vznikly.
Nádherný úlet. Při čtení jsem si perfektně odpočinul a jen se nechal unášet spoustou fantastických nápadů z této paralelní reality. Jediné co mi kazí celkový dojem je strach, zda další díly udrží tuhle laťku.
Co se týče řemesla, jde o profesionálně napsanou knihu. Do rytířského románu a po 8 letech vydaného dalšího dílu série se automaticky pustí spousta čtenářů. A peníze jsou na kontě. Tohle je jediné logické zdůvodnění vzniku této knihy. Tenhle díl je jen paběrek těch předcházejících 3, které byly přitom zcela logicky ukončeny. Z 1 dílu vytáhnu bitvu, z dalšího problémy s bohatým feudálem atd. Smutný pád od vynikajícího Lučištníka po tuhle směsku.
Poměrně se podařilo udržet úroveň z 1.dílu, což nebývá vždy zvykem. Má to solidní příběh, dobře popsané dobové reálie a vlastní děj má pevnou logickou stavbu. Pokud bych něco vytkl, tak nechápu časovou osu série. Příběh začíná pár měsíců před Nevěstkami. A z popisu zjišťuji, že Židovky budou ještě starší. Navíc mi připadá, že to trochu sklouzává do románu pro ženy. Chlap je buď násilník nebo kariérista a vrah. Jediná výjimka je spíš zženštilý Mikuláš Mořic.
Navíc Mořicové jsou na 1 stránce bratranci i strýc se synovcem. To bych od paní učitelky čekal větší pořádek.
Už samo prostředí Amišů by stačilo udržet nadprůměrnou čtivost. Když se k tomu přidá vynikající kriminální zápletka, je z toho bestseller. A když navíc hlavní hrdinka léčí splín v baru popíjením vodky a posloucháním rokové muziky, nezbývá než sáhnout co nejdřív po 4.dílu. S touhle ženskou by se Phil Marlowe určitě nenudil.
Napínavé čtení, akce střídá akci. Hlavní hrdina není až zas takový superman, takže logika příběhu vypadá velmi dobře. Až do okamžiku, kdy autor nechá přežít Adolfa. To už je dost přes čáru. Ale zase ne tolik, abych si v budoucnosti nedal i další díly a počkal si, jak se z toho vyhrabe.
Tohle není žádné jednoduché čtení na dovolenou. Tohle je obraz doby a chování porevoluční generace. Navíc si zde odpustil různé vtipné gagy, které u minulých knih zvyšovaly čtivost. Je to pokračování Párala a Švejdy, kteří popisovali stejný model na generacích 60. až 80. let. Třeba se Hartl taky jednou dostane i do čítanek. Rozhodně bych tam raději viděl Víkend, než Účastníky zájezdu.
Nemůže být každý Vondruška, to bychom se jako čtenáři za chvíli zbláznili. V každém případě jde o velmi pěkné čtení. Není to typická historická detektivka (toho vyšetřování tam je pomálu), ale spíše historická freska s krimi zápletkou. Ten ženský pohled spisovatelky je milé zpestření proti těm chlapským knihám (i včetně stylu mnou obdivované Zuzany Koubkové). Jen proboha proč zase éra Lucemburků? Alespoň že tu není Jan, Karel ani Václav, ale opomíjený Jan Jindřich.
Solidní čtení. Na můj vkus až moc převažuje fantasy nad historií. Hradba západu byla větší bomba. Čtenáři ale chtějí Rogana a je nutné dodržovat nasazený styl. Jen by mne zajímalo, jak by se srovnal Červenák s Češkou v názorech na Velkou Moravu a Nitransko. Asi by to chtělo, aby zvolení sekundanti domluvili duel na meče za svítání.
Nemá cenu přidávat další superlativy. Autorova imaginace nezná mezí. Takhle vytvořit a detailně popsat de facto nový svět je něco neskutečného. Jen ten závěr moc uhnal. Klidně mohl být i 2.díl z detailního popisu pádu říše. Musím zkusit i další autorovy knihy. Snad budou stejně dobré.
Hodně jednoduché, spíš scénář pro céčkový americký film. Mozek si při této četbě odpočine. Můj otec (roč. 1924) těmto knihám říkával morzakor. Na památku těm podobným korunovým sešitům, které do roku 1948 vycházely. Ale i tato literatura do tramvaje (případně šaliny) si své čtenáře najde.
Vůbec si nemyslím, že tento díl je nejslabší. Jen díl od dílu se postupně snižuje podíl krimi a navyšuje to psycho. Záleží pak jen na tom, jak se naplnilo původní čtenářovo očekávání. Moje na 100%. Jediné co mi trochu vadilo, byl vyšší podíl důležitosti vyprávěné minulosti proti aktuální zápletce.
Knihu dělím na 2 části. Vynikajících cca prvních 80 %. Popis meziválečného období na střetu česko-německo-židovského prostředí je fantastický. Nechápu, jak tohle mohl zvládnout Angličan. I reakce na Chamberlainův projev nádhera. K tomu vila jako symbol nových životních názorů a postojů. ( Vůbec bych to nevztahoval na skutečnou historii rodiny majitelů. Jde jen o spisovatelskou licenci.)
Bohužel přichází uštvaná část po roce 1945, včetně závěrečného setkání. To je něco zoufalého. Proto 4*. Kdyby to skončilo odjezdem do Ameriky, vůbec bych se nezlobil.