hanzmb komentáře u knih
Tak jsme ztratili dobrého autora české sci a fantasy. Ale máme zato fantastického autora českých detektivek. Po vydání této knihy už nemusíme závidět Američanům a Angličanům jejich noir detektivky. Už ji máme i z domácího prostředí. A jakou. Vše až lékárnicky vyváženo a postupně dávkováno tak, že vydržíte v rauši po celých 450 stránek.
16. vynikající kniha, kterou od autora čtu. Tentokrát navíc trochu zlomová. Konečně dochází ke Gabrielovu jmenování, které se už asi 3 díly odkládalo. Nejspíš aby mohl zůstat v centru akce. S tím asi souvisí i to, že není tentokrát centrální osobností románu. Asi taková příprava na období "šéfování". Nic to ale nemění na čtivosti knihy. Jako obvykle stoprocentně odvedené řemeslo.
Dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Lehčí odpočinkové čtení, s dostatečnou dávkou napětí. Proti minulému dílu trochu "polidštěná" hlavní hrdinka, ale to může být i změnou prostředí. Jinak se logicky musí chovat ve městě. Snad se do africké divočiny ještě někdy vrátí. Na druhou stranu spoustu zajímavostí o sektách a životě v nich.
Tento 3.díl je již opravdovou historickou detektivkou. Petr řeší dokonce 2 případy. A musím konstatovat, že to autor dostal už na velmi slušnou úroveň. Chytilo mne to podstatně víc než např. Mstitel z Jenštejna.
A jestli mi 1.díl připomínal historickou romanci, ve 2. mě zarážela prokreslenost ženských postav, tak tady jsem přesvědčený, že minimálně neuváděnou spoluautorkou musí být žena. Takhle psát by chlap nezvládl :-). Zkuste se něco dozvědět o autorovi. Černá díra. Nebo že by Irena Dostálová nebyla jen autorkou obálky? 2 věci jsou škoda. Že tento autor(ka) není víc známý a tento díl je poslední z roku 2013. I když od dvojky jej dělí taky 7 let. Tak možná...
Ani tento 2.díl není čistou detektivkou. Spíš historickým příběhem s kriminální zápletkou. Ale vůbec v tom nevidím problém. Řemeslo je zvládnuté perfektně. Příběh má logickou stavbu, spoustu dobrodružství a navíc je lehce křísnutý tajuplnem. A k tomu různé milostné linky. Zkrátka každý si přijde na své. Překvapila mne u ženských hrdinek jejich pozice a prokreslení postav. Hlavní hrdinové jsou sice muži, ale ten, kdo táhne příběh jsou ony. Něco takového bych čekal spíš od autorky než autora. Zajímavé.
Ke knize jsem se dostal díky Vondruškovým komentářům k jeho Zániku Evropy a jako přípravu na tuto knihu. A teď nevím, zda to nemělo být opačně. Působivost knihy je neskutečná. Na tak jakoby odtažitém a relativně nezajímavém příběhu zobrazit tak důležitá témata dnešní doby je něco fantastického. Přitom to není o nebezpečí islámu, na to je spousta jiných prvoplánovitějších knih. Tohle je o sebevraždě křesťanské civilizace a proto o to hrůznější. Ten, kdo chce románový příběh, ať se této knize vyhne. Ta je o podstatně hlubších lidských hodnotách.
Na druida jsem se hrozně těšil. Bohužel po přečtení jsem dost v rozpacích. Dokonce jsem zvažoval i jen 3*. Tu čtvrtou má ode mne Oberon. Ten jediný si zachoval svěží humor. To neustále vyvražďování bohů začíná být nuda. Díly z knihkupectví měly větší náboj. Navíc nemám rád systém otevřených konců a tlak na čtenáře přečíst další díl, pokud se chce dovědět jak to dopadlo.
Podle povolání autora bych čekal detektivku, podle zvoleného tématu thriller a on z toho vylezl horor jako hrom. V osobě vypravěče smrťáka až s prvky fantasy. Jako většina recenzentů jsem si jeho vstupy opravdu užíval. Těch krvavých scén tam až zas tak mnoho není. Ono stačí, když hlavní hrdinku honí mlsná :-). Bohužel má tato kniha 1 obrovský nedostatek. Je autorova jediná přeložená do češtiny.
Za mne tak 3,5*, ale tu půlku navíc dávám autorovi za odvahu zvolit si hrdinku. Samozřejmě se nikdy nemůže dostat na stejnou úroveň jako autorky. Slaughter, Bolton, Castillo a Marsons budou vždycky lepší, protože se do své hrdinky dokáží vcítit. Ale řemeslo je odvedené dobře. Jednotlivé kroky logicky navazují bez velkých kotrmelců. Ani bych nevyčítal to opětovné riskování. Kdo se jen řídí předpisy, nedělá sice průšvihy, ale také nic špičkového nedokáže
Vynikající historický román z období, o kterém se moc nepíše (až teď Skláři). Asi pod vlivem Jiráskova Temna. Je to škoda. Nevím, jak mi mohl v roce 1988 při čtvrtečních frontách utéct. Na svoji dobu se divím, že vůbec mohl vyjít. To líčení jezuitů a především Koniáše absolutně neodpovídá tehdejší doktríně. A všem doporučuji prohlídku nádherně opraveného Kuksu i přilehlé Kalvárie.
V tomto díle se autor prakticky odřízl skoro od všech nadpřirozených vlivů. Dostává se tak spíš na parketu historické detektivky. Ztratil tak sice Pratchettovu poetičnost 1. dílu, ale naopak šel po detektivní stránce vysoko nad 2.díl. Ten lehce naznačený budoucí vztah s písař(em)kou naznačuje možnost dopsání dalších dílů. Určitě si je nenechám ujít.
I když čtu literaturu faktu minimálně, tomuhle jsem se vyhnout nemohl. A jsem strašně rád. Ty fakta tak nenápadně přichází během líčení desítek jednotlivých osudů, že to čtete jak napínavý román. A navíc i špičkové literární zpracování. Spolu s Nebem, na němž nesvítily hvězdy a s Mosty do Tel Avivu tak získáte vynikající přehled o tomto období vzniku Izraele. Pokud jsem o těchto knihách tvrdil, že by se z nich mělo učit na SŠ, tak o této poslední už spíš na VŠ.
Určitě nejznámější a taky nejlepší autorova série. U 8. knihy už člověk ví na co se těšit a co může očekávat. Bohužel mi připadlo, že v 2. části knihy už začíná ztrácet dech. Především většině povídek začala chybět vtipná pointa. Navíc si autor začal pomáhat různými sci-fi pomůckami, které mi k špinavým ponožkám neseděly. Tak na 2/3 zkrácená verze by byla za 5*. Ale díky alespoň za tohle. U upírů byl ten propad už u 2.dílu mnohem horší.
Těžko se člověk prokouše do 12. dílu, když mu nesedí styl autora a nezamiluje si hlavního hrdinu. To už tak trochu determinuje bodové hodnocení -:). Tentokrát by si ještě další body zasloužil sám chudák Harry za to, co s ním autor provádí. Tak nevím, jestli to má být radikální řez a Harry se stane pečujícím nevlastněvlastním otcem nebo vyrazí na NZ. V Austrálii to vlastně vše začalo. A nebo to hodí za hlavu a zapadne do prvního baru na vizoura.
Každého Cartera jsem dosud dočetl s nadšením. Bohužel mi připadá, že v tomto díle si autor vybral slabší chvilku (snad jen 1). Není to vůbec špatné, má to spád a i těch drastických scén neubývá spíš naopak. Ale u tohoto autora mám laťku nasazenou strašně vysoko, takže co by jinde bylo 5* tady dát nemohu. Asi nejvíc mi vadí, že Hunter není hlavní osobou a Luciena se nepodařilo pořádně vykreslit. Jen jakoby krátké střihy. Navíc ten překombinovaný závěr.
Třetí případ, třetí prostředí. Má to spád, propracovaný příběh a perfektně vykreslené postavy. K tomu rozumná dávka tajemna a ty krvavé pasáže popisované s vkusem. Ve vyšetřování nejsou nelogičnosti, vše zapadá.Co víc si přát.
Knihu jsem četl hned po Mstiteli z Jenštejna a ač jsem veliký fanda pana Vondrušky, tentokrát Ďuro vyhrává.
Něco fantastického, co se nedá popsat, ale musí přečíst. Narazil jsem na tuto autorku náhodou, ale musím to dohnat. Krásná paralela první a poslední "vlakové" povídky. Ta úvodní plná skepse a ta poslední naopak optimismu.
Autor se vrací tímto příběhem zpětně do doby asi rok po prvním případu v Plzni. Nevím, jestli to byla ta nejlepší varianta. Jak jsem byl nadšený tím oživením vyšetřovací party v Jičínském poli, tak tady mám pocit zklamání. Stejně jako u Znojma v paralelní sérii s Oldřichem. Je to hlavně detektivka, s minimem dobových realit a bez nosného příběhu. Řemeslo perfektní, ale do dokonalosti, na jakou jsem u autora zvyklý, tady něco chybí.
Po minulých třech nářezech tentokrát přichází trochu zklidnění. A to hned ve 2 rovinách. Katy abstinuje (žádné poslouchání rocku po barech) a dlouhou dobu se neobjevuje žádná krvavá vražda. A když už je čtenář ukolíbán, tak přijde skoro hororový závěr. Kdo to má vydržet? Tak co nám asi uchystá v 5.dílu...
Jak jsem byl nadšený jako pamětník doby s 1. dílem, tak mne tento zklamal. Je to jen nastavovaná kaše. Autor nepřichází absolutně s ničím novým. Jen to tlačí do vyšší absurdity bez toho, že by zachovával logiku a vývoj příběhu. Snad jen povídka Hraběnka má alespoň vtipnou pointu. A zjevně si připravuje půdu pro další díl. Vzhledem ke kvalitě poslední povídky se není na co těšit.