hanzmb hanzmb komentáře u knih

Poslední tečka za Rukopisy Poslední tečka za Rukopisy Miloš Urban

Na to že jde o autorovu prvotinu hýří kniha spoustou nápadů a i literární zpracování je na velmi solidní úrovni. I když se jedná o fikci, tak některá témata nutí člověka k zamyšlení, zda přece jenom by na tom nemohlo být něco pravdy. Například pasáže o Boženě Němcové a hlavně o jejím manželovi Josefovi.

29.01.2020 4 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Krásné a smutné jsou asi nejčastěji uváděné přívlastky k této knize. Zcela oprávněně. Čtenář musí taková díla opravdu jemně dávkovat a moc se do nich nepouštět v době vlastních krizí. Na druhou stranu se dá čerpat i optimismus, když člověk porovná osudy hrdinů se svými denními ptákovinami, o kterých je přesvědčen, že jsou pro něj obrovský problém.

28.01.2020 5 z 5

Strašidelná vagina Strašidelná vagina Carlton Mellick III

V žádném případě se nejedná o nějakou literární bombu. To si tohle bizarní dílko ani za úkol neklade. Ale několik dobrých nápadů tam je, to se autorovi musí přiznat. V 1. povídce to je určitě neotřelý nápad, jak se dostat do jiné dimenze vaginou. A určitě je mi sympatičtější předávání pohlavních chorob z 3. povídky, než některá česká dílka z poslední doby, založená na stovkách mrtvol. Když vynecháte 2. povídku o nic nepřijdete.

26.01.2020 3 z 5

Hoši z Brazílie Hoši z Brazílie Ira Levin

Dostat se mi tato kniha do ruky před 40 lety, tak ji shltnu v jednom kuse a do roka se k ní znovu vrátím. Stejně jako jsem v té době prožíval Rosemary má děťátko. Z dnešního pohledu už je toto téma mockrát zpracované a spíš to vyvolává nostalgický pocit. Nebo i pocit naštvání, o kolik nádherných knih jsme v době jejich vydání přišli.
Ta anotace je opravdu dílo idiota.

26.01.2020 3 z 5

Bestie uvnitř Bestie uvnitř Liselotte Hammer

Asi spíše psychothriller, kdy se po počáteční krvavé scéně autor věnuje spíše řešení několika důležitých otázek. Je právní ochrana nezletilých na požadované úrovni? Neměli bychom se vykašlat na ptákoviny, ale naopak přitvrdit represivní složky těch nejhorších případů? Je možné brát spravedlnost do svých rukou pokud nejsou tresty odpovídající? Jasnou odpověď v knize nedostanete, ale přemýšlet o těchto věcech Vás přinutí.

24.01.2020 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Asi každou autorčinou knihu budu porovnávat s Hanou. A i když je tato kniha také vynikající, tak jejich kvalit nedosahuje. Kniha je velmi čtivá, člověka ten příběh neustále udržuje v napětí, ale přece tam ta nějaká "třešnička na dortu" chybí. Nevím, možná to je tím, že jde o autorčinu prvotinu a postupně se dopracovala k dokonalosti (to posoudím, až si přečtu Tiché roky). Možná je to i hlavní postavou, kdy Hana je silná osobnost, zatímco Anežka spíš slaboch, který se snaží proplouvat životem bez konfliktů.

20.01.2020 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Zase jedna z knih, o kterých nemá cenu psát nadšené komentáře. Ten neopakovatelný pocit si musí každý prožít při jejím čtení. Ten se slovy běžného smrtelníka popsat nedá. Dalším pocitem je obrovská lítost, že tohle je jediný autorův román přeložený do češtiny.

17.01.2020 5 z 5

Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

Každý kdo má rád Hrabalovo pábitelství, kdo se nechává unášet neotřelým stylem a oslňovat gejzírem nápadů ať neváhá a knihu si přečte. Kdo je puritán uznávající jen genderově vyrovnané pevné literární formy, které neporušují žádnou unijní směrnici, ať tohle rozhodně nečte. Návod jak zlikvidovat ekologickou demonstraci pomocí 1 četníka a párku mu může přivodit srdeční slabost. O tom jak výborně chutná taková uzená panda ani nemluvě.

14.01.2020 5 z 5

Vichřice hněvu Vichřice hněvu František Josef Čečetka

Dnešnímu zmlsanému čtenáři již tento typ historické literatury mnoho neřekne. Autor je sice trochu víc čitelnější než Jirásek, ale zase mu chybí Jiráskovy historické znalosti. Povídky jsou černobílé, to je dané popisovaným obdobím - většinou husitství a před a po Bílé hoře. Poslední 2 jsou z doby Josefa II. Povolání učitel se nezapře v takovém tom mravokárném stylu. Na druhou stranu až na povídky Lipany a Červený vévoda je ve zbytku nějaký ten románek stylu Večery pod lampou.

12.01.2020 3 z 5

Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

V poděkování autor knihu nazývá literárním pokusem. To je přesné. Už dlouho jsem nečetl takový mišmaš. Hlavní hrdinka je mladší kopie Lisbeth Salanderové. Její schopnosti a to co provádí je už scifi. Do toho podplacená policie, ruský zabiják, vysoce postavený šéf mafie a homosexuální vyšetřovatelka. Dále pokus o psychothriller v podobě rozjímání inspektora Losse šmrnclý románem pro ženy v okamžicích vzpomínek Tuesday na své dítě. Už chybí jen kačer Donald. K tomu neurčitý závěr vyhrožující možností pokračování.

09.01.2020 3 z 5

Po nás ať přijde potopa Po nás ať přijde potopa František Gellner

Poprvé jsem se s autorem setkal před skoro 50 lety na gymnasiu. Tento dekadentní básník a navíc místní rodák se stal rázem mým oblíbencem. Pokud bylo volné zadání recitace, vždy jsem měl něco od něj. A i dnes při opětovném čtení neztrácí verše nic ze své krásy a působnosti. Především hned na úvodní báseň by si měl člověk vzpomenout při každém napití dobrého vína. Tedy vlastně denně :-) .

08.01.2020 5 z 5

Slepota Slepota Robin Cook

Co je na knize zajímavé je prostředí pitevny a celý systém následných vyšetření. I když asi technologie za těch pomalu 30 let bude někde jinde. Co už je slabší, je vlastní detektivní příběh. Na dnešní dobu dost naivní zápletka, kdy řešení bije už někdy od čtvrtiny knihy do očí. A nezachrání to ani množství mrtvol. V 90. letech bych knihu asi hltal, dnes už v tomto žánru existuje spousta lepších věcí.

08.01.2020 3 z 5

Holocaust Holocaust Gerald Green

Nádherné zpracování strašné doby. Nabízí jen se nechat unášet příběhem a vnímat srdcem. To by ale byla obrovská chyba. Kupodivu tvrději na mě zapůsobila část s Dorfem. Perfektní ukázka toho, kam může vést fanatismus a sebestřednost. A je jedno, zda jde o fašismus, komunismus nebo ekologismus. Člověk musí obdivovat, jak národ, který se na počátku 40.let zcela apaticky nechal vyvražďovat, najednou na jejich konci dokázal tvrdě bojovat o své přežití.

06.01.2020 5 z 5

Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

5* za bezvadný nápad a vynikající popisy akčních scén. Bohužel to sráží z mého pohledu nedotažený popis prostředí, historie vzniku Pospolitosti, či větší detail Vranova zákona. O tom se pořád mluví, ale moc se o něm nedovíte. K tomu zbytečné opakování určitých scén, které netlačí příběh dopředu. Kdyby se tato cca 1/4 knihy věnovala výše uvedeným bodům, byl bych maximálně spokojený.

04.01.2020 4 z 5

Bronzové stíny Bronzové stíny Lindsey Davis

Stejně jako 1. díl mi tahle kniha připadá jako 2 v jednom. Na jedné straně solidní historický román, plný dobových reálií a navíc okořeněný kriminální zápletkou. Detektivkou bych to přímo nenazval, od začátku jsou jasně rozdané karty. U mne tak 4,5 *. Do toho vstupuje bohužel popis vztahu Falca a Heleny. Dost zoufalý pokus o román pro ženy. Nebo je snad reálné, že se bude najednou drsňák a bývalý legionář Falco chovat jak zamilovaný vikomt?

01.01.2020 3 z 5

Diabol v zrkadle Diabol v zrkadle Juraj Červenák

4. historická detektivka, 4. nové prostředí, 4. bomba, která se čte jedním dechem od první kapitoly až do závěru. Je to napínavé, přitom vše reálné. Logická zápletka s postupným odhalováním zločinců. Spousta historických reálií, tentokrát zaměřených především na náboženský konflikt. Nám vychovávaným za socialismu byli Uhři a Rakušáci vždy prezentováni jako úhlavní nepřátelé podobojí. A ono tak úplně pravda nebyla. Je zajímavé sledovat jak se původně autor historické fantasy přetváří v autora historických románů. A čím dál tím lepších.

31.12.2019 5 z 5

Básnik Básnik Dominik Dán

Básníka jsem četl hned po fantastickém Uzlu. Takže mě to svádělo dát 4*. Především mi tam chyběla ta vícevrstevnost příběhů a jejich prolínání. Tohle už je klasická detektivka. A zatraceně dobrá, takže by neměla trpět za to, že sestřička se povedla ještě lépe. Snad jen ten závěr trošku polnice a příjezd kavalerie. Velmi se mi líbilo i v jedné recenzi popsané srovnání s Carterem. U nás se o podobně velkou sérii pokouší snad jen Češka. Takže bez komentáře a nezbývá než Slovákům závidět.
Dán - nepatří to vlastně do severské krimi? Ale zase ta Blava leží dost na jihu...

27.12.2019 5 z 5

Uzol Uzol Dominik Dán

Dosud jsem četl v rámci výzvy pouze Celu. Moc se mi líbila a tak jsem se rozhodl k postupné chronologické četbě série. A vůbec toho nelituji. Vynikající kniha, i když ne přímo detektivka. Spíše thriller. Perfektní spřádání 4 dějových linií, které se postupně začínají prolínat. Seriozně a nejenom černobíle podaný obraz práce esenbáků. Vedle stvůr i normální chlapi, kteří se snažili opravdu pomáhat (a neměli to nikde napsané). Snad jen ne zcela doladěný závěr. Takže nečekám a jdu na Básníka. Snad se tam ty otevřené věci dotáhnou.

25.12.2019 5 z 5

Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Vynikající kniha. O třídu lepší než autorovy letošní historické detektivky. I když Skláři byli zase lepší. Přece jen sci není autorova parketa. Trochu rozporuplný je styl kroniky. To působí dobře do současnosti, ale ne pro budoucí děje. Chybí mi tam ten kronikář z roku 2060, který by knihou provázel. Nechci rozebírat autorův názor na posledních 35 let. Jsme stejný ročník a ty prožitky máme stejné. Až mne ale zamrazilo, když jsem četl o studentské stávce v 30. letech. To psal někdy v 1. polovině roku a nemohl vědět co se tady bude dít v listopadu.
Kniha se nemusí líbit každému. Ale napadat autora pro jiný politický názor je dost zoufalé. Navíc nazvat ho fašistou, protože kritizuje islám je hodně trapné. Dotyčný by si měl prostudovat, kdo v daném regionu Hitlera po celou dobu války podporoval. Vzhledem k jeho pravděpodobnému IQ napovím: Židé to nebyli.

23.12.2019 5 z 5

Verschluss: Příběhy z alternativního Československa Verschluss: Příběhy z alternativního Československa Karel Drexler

Původní nápad je na 500 stránek silnou knihu, případně i na několik jako Drnkovy Žáby. Bohužel zcela promarněný. Nakonec z toho vznikla knížečka, které se typově vydávají u větších sérií a jsou v nich okrajové příběhy, které nestály za hlubší zpracování. Nakonec i část příběhů není nic paralelního, ale to co se tady normálně dělo. A to skrývání za fiktivního autora úroveň taky nijak nezvedne.

16.12.2019 3 z 5