haWranka komentáře u knih
Moc milé básničky a krásné ilustrace! Jako dítě jsem měla knížečku moc ráda, teď se ji snažím aplikovat na další generaci.
Nezačalo to špatně. Ale po chvíli to zoufale ztratilo dech, naprosto chyběl děj, takže autorka motala pořád dokola to samé (včetně replik). A bylo to až nechutně přeslazené.
Velmi pěkná knížka pro děti, ve které jsou všechna možná říkadla i písničky. Moc se mi líbí i obrázky.
Stejně jednoduchoučké jako první díl, jen tady byly postavy a jejich vztah trochu propracovanější. Četlo se to dobře a navnadilo mě to na Hazel. Víc nečekejte.
Taková opravdu oddechovka. Děj nijak náročný, bylo to čtivé a krátké. Jen mě trochu mrzelo, že vlastně postavy nebyly nijak moc vykreslené a celý jejich vztah byl popsaný jen stylem a tak spolu trávili krásné dny (kromě erotických scén, samozřejmě), prakticky chyběly jejich rozhovory. Takže člověk měl trochu problém pochopit, proč se do sebe tak děsně rychle zamilovali. A konec byl ale šíleně přeslazený :)
Tak já asi četla něco jiného než všichni ostatní Tohle bylo bizarní. Nezasmála jsem se ani jednou, jen jsem nevěřícně četla a bylo mi trapně. Nedokázala jsem objevit ani jednu alespoň trochu sympatickou postavu. Všichni byli lháři, podvádějící svoje partnery nebo zlí intrikáni, nevěry jsou v knížce považované za něco naprosto normálního a v pořádku. Bylo mi z toho blbě. A aby toho nebylo málo, styl psaní byl nepřehledný, chaotický. Opravdu jsem tento skvost dočetla jen silou vůle a paní Poledňákovou už nikdy více.
První půlka knihy byla prostě úžasná. To postupné poznávání, seznámení s rodinou, odhalení, Christopherovo utrpení. Pak trochu docházel dech a začalo se vařit z vody. Jediné drama bylo velmi rychle vyřešeno. Ale i tak se jednalo o milé čtení a hezké zakončení série.
Moc jsem se na Lea a Marksovou těšila, jejich špičkování mě v minulých dílech opravdu bavilo a také jsem byla zvědavá na to veliké tajemství. Určitě mě čtení bavilo, malinko mě mrzelo trochu klouzání po povrchu, brala bych hlubší sondu do duše hlavní hrdinky. Ale užívala jsem si tu větší dávku humoru.
Nemůžu si pomoct, ale tohle je za mě celkem hrůza. Hlavní hrdinové mi byli nesympatičtí. Mnohem víc mě zajímaly vedlejší postavy (kvůli nim si asi přečtu další díl). Děj byl extrémně předvídatelný a primitivní, vše mezi tím byla jen zbytečná a nudná vata. Deníkové zápisy Anne byly zpočátku originálním zpestřením, postupně ale otravovaly víc a víc, neustále se všechny myšlenky opakovaly, nutilo mě to přeskakovat. A nejvíc mi vadily ty šíleně přeslazené řeči a velká spousta náboženství.
Dějově to bylo moc fajn, prostředí pěkné, hlavní postavy sympatické, detektivní zápletka velmi dobrá (byla jsem i překvapená a to je u těchto knih co říct). Jen mi fakt vadily erotické scény. Proti troše drsnosti nic nemám, ale tady to bylo skoro pokaždé na pomezí znásilnění…
První dvě třetiny mě vyloženě nebavily, konec knihy ano, byl napínavý a zajímalo mě, jak se to vyvrbí. Bohužel jsem si ale nedokázala najít vztah k žádné z postav. (Čtenářská výzva - vydání z roku 1978 má žlutou obálku.)
Perfektní kniha plná nápadů, tipů, obrázků a všeho možného, co pomůže při ověření školní zralosti, schopností vašeho dítka, při práci učitele v mateřské škole i v 1. třídě. Využívám ji hojně.
Zatím nehodnotím hvězdičkami, protože jsem všechny recepty nevyzkoušela. Takže první dojem po pročtení? Kniha je plná skvělých tipů a receptů, které by mě ani nenapadly a přitom jsou tak jednoduché. Na druhou stranu jde znát, že autorka není Češka. V receptech jsou využité i trochu exotičtější suroviny. Zaráží mě jen jedna věc. Recepty by měly být vhodné od 6. měsíce, ale těch je tam opravdu pomálu. Vážně nebudu svému mimču dávat slaninu, čedar nebo indii kořeněnou garam masalou. Zkusila jsem zatím hlavně různé tyčinky a sušenky. Hodně bojuji s konzistencí, ale po troše úprav je to dobré. Jen nechápu zázvorové sušenky, když zázvor by děti do 2 let neměly jíst…
Krásná kuchařka. Některé recepty jsou v dnešní době už nepříliš použitelné (přeci jen ty kvíčaly nebo telecí mozečky dnes tolik netáhnou), ale spousta receptů nezestárne. Jsou tu recepty na českou klasiku i “exotiku” jako je pravé italské risotto. Jedna z nejhezčích kuchařek!
Krásné a realistické obrázky, které zaujmou děti odmalička. A dospělí se také leccos přiučí :)
Nádherná knížečka, při každém prohlížení člověk objeví něco nového.
Je to sranda, taková úsměvná jednohubka. Něco mě minulo, u něčeho jsem dostala záchvat smíchu.
Téma se mi moc líbilo, jen to bohužel bylo celé tak nějak nezáživně psané. Žádné velké drama se nekonalo, když už tam nějaký zvrat byl, tak vlastně očekávaný. A kvůli neosobnímu stylu psaní si člověk k hlavním postavám jen těžko hledal cestu. No, budu to asi brát jako úvod ke knižní sérii a zkusím ještě jeden díl.
Příběh není zrovna originální, rozuzlení není nijak překvapivé. Ale autorka vše napsala s lehkostí, takže se to čte samo a vše je přehledné. Je to ideální čtení pro ty dny, kdy sice máte chuť na detektivku, ale nechce se vám moc přemýšlet, tak se necháte dějem jen tak unášet.
Tenhle díl mě opravdu bavil! Příběh byl napínavý, autor se také vrátil k původnímu principu, tedy že opravdu záleží na rozhodování a podle toho se příběh odvíjí. Také jsou boje obtížné, ale ne nezvládnutelné (velkou část knihy jsem se potácela s kondičními body pod 10, ale nějakým zázrakem se mi to podařilo uhrát:-).
V novém vydání je bonusový příběh Posel záhuby od Jamese M. Stuarta. Je to taková jednohubka. Pokud budete chtít, čtěte ho před hlavním příběhem, dějově mu předchází.