helena8550 helena8550 komentáře u knih

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Knihu jsem dostala jako dárek, sama bych si jí podle popisu asi nekoupila, ale nakonec jsem byla velmi příjemně překvapena. Zajímavý příběh. Erotický podtext a další kontroverzní témata mi tam nevadila, naopak příběh zlidšťovala. V historii jsem si nikdy nebyla "pevná v kramflecích", ale možná právě proto mám ráda knihy, kde se historie popisuje právě pomocí příběhů konkrétních lidí. Lépe pak chápu, co se opravdu dělo.
Mimochodem, když se mě dárce ptal, jaká kniha by mě zajímala, respektive, co jsem zajímavého četla naposledy, napadl mě jako první Kvítek karmínový a bílý. Nevím, zda to byl záměr, ale pousmála jsem se nad tím, že ač jsou knihy úplně jiné a stejně tak jejich příběh se zaměřuje a ubírá jiným směrem, připomněla mi Kata trochu Sugar.

20.03.2017 5 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Na knihu jsem se hodně těšila a (možná právě proto) mě i hodně zklamala. Každý den cesty je prakticky ten samý. Romantické vzdychání nad krásnou krajinou (ptáčkové, motýlci, louky, lesy... celou cestu) se střídá s pitím litrů alkoholu, kterým by udělal dojem na lecjakého teenagera, ale na mě teda ne. Za cestopis se to taky úplně považovat nedá, protože o zmíněných zemích (krom toho vzdychání nad přírodou) se objeví pouze sem tam nějaká kusá informace jako výstřel do tmy ve formě poznámky pod čarou. Ano, je tam i mnoho vtipných momentů, ale ty si asi raději přečtu jako příspěvky na sociálních sítích a předchozí (a následující) knihy už asi číst nebudu. Omlouvám se, pane Ziburo.

13.02.2019 3 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Kniha se dobře čte a vcelku mě i držela v napětí po celou dobu čtení, ale po přečtení nějak vůbec nevím, co tím chtěl autor říci, děj i postavy ve mně zanechali spíše negativní stopu a určitě to není kniha, kterou bych svým známým doporučila číst. Kolem jediného člověka tolik psychických nemocí, problémů, sebevražd a sebepoškozování? Bez sebemenšího náznaku PROČ? Navíc to množství sexuálních scén až zbytečně přehnaně detailně popisovaných mi tam spíš působilo rušivě, než že by nějak dokreslovalo děj. Od autora spíš taková laciná snaha o kontroverzi.

28.01.2019 3 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

"Jen" čtyři hvězdičky jsou trochu nefér v porovnání s ostatními autory/knihami, protože tato autorská dvojice je špička a 5 hvězd by si zasloužila, ale v porovnání s ostatními knihami musím trochu ubrat. NÁSLEDUJE SPOILER.... vadilo mi, že poměrně dlouho před koncem bylo jasné, kdo je vrah a co a jak a šlo jen o krvavý masakr a utíkání před vrahem. Proč?

17.09.2018 4 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Tato kniha mě zklamala. Naprosto ploché a nezáživné příběhy jak jednotlivých postav, tak ten historický na pozadí, kolem kterého se kniha "motá". Vše je popisované zdlouhavě, ale zároveň vůbec ne detailně/konkrétně. Přišlo mi, že jsem se dohromady nedozvěděla skoro nic. Ale zároveň jsem si uvědomila, že je mi to vlastně jedno a ani mě to nezajímá.

10.08.2018 3 z 5

Pod vlivem Jupiteru Pod vlivem Jupiteru Gary D. Schmidt

Moc příjemná kniha! Hezky se četla, milý a silný příběh, milé krásné postavy. Žádné klišé, vleze vám tak trochu pod kůži a probudí emoce. Určitě přečtu brzy znovu.

13.07.2017 5 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Krásná kniha. Hodně zajímavý pohled do světa autistické mladé slečny. I příběh byl poutavý a byla jsem do posledních stran napnutá, jak to dopadne. Doporučila jsem všem ve svém okolí :)
Jediné, co mi moc nesedělo, byl český překlad některých slov/sousloví tam používaných. Mimi panna? To jako vážně? Předpokládám, že originál je "baby doll", což teda český překlad (krom toho, že zní dost pitomě a nikdo by to nikdy neřekl. Ani ta autistická slečna) neodpovídá ani smyslem, ani doslovným překladem. Obdobně "rodná matka"? To se v češtině používá? Ani to "Napořád" mi tam nesedělo a spíš jsem si v průběhu knihy zvykla. Výztuhy rukou... A další a další. Kniha je psána v češtině hezky, tak mě trochu mrzí, že s vymýšlením českých ekvivalentů těch "speciálních" slov si překladatel(ka) nedal(a) větší práci...

28.06.2019 5 z 5

Křídla ve větru Křídla ve větru Sue Monk Kidd

Vždycky mám problém neubrat knize z hodnocení, když mi hlavní hrdina není úplně sympatický (ač to objektivně nepovažuji za podmínku kvalitní knihy). Až do konce knihy jsem měla ze Sarah rozporuplné pocity. Na druhou stranu - neumím si ani představit žít v té době. V dané společnosti. A být ženou. A co teprve být černoch. Nebo rovnou černá žena. Stejně jako její kamarádka Drobek.
Je něco úplně jiného číst o otrokářství nebo postavení žen v minulosti v "encyklopedie" a číst o tom v osobních příbězích (částečně vycházejících z reálných postav). Jediné, co na mě působilo rušivě, byl překlad do češtiny některých "negerských" slov (hlavně třeba jmen). Ale neuměla bych to líp (a nevím, jestli k tomu čeština dává prostor) a naopak smekám před viditelným ale nenásilným/"nepřehrávajícím" rozdílem mezi tím, když vypráví Sarah a kdy Drobek.

28.06.2019 5 z 5

0.4 – Soumrak civilizace 0.4 – Soumrak civilizace Mike Lancaster

Přes doporučení pro mě docela zklamaní. Zajímavý nápad. Dobře se četlo. Líbil se mi styl a děj rychle ubíhal. Ale bylo to málo. Prislo mi to spíše jak začátek knihy / seriálu. “Dobře no, stala se takhle událost a co teď? Nic? Konec? Aha...”

28.06.2019 3 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Ztráta času. Dočetla jsem pouze kvůli tomu, že jsem čekala zajímavý závěr, vzhledem k tomu, že sám příběh není nijak originální a přitom má kniha vysoké. hodnocení. A ten se nedostavil. Ano, téměř do konce jsem netušila, kdo je pachatel. Ale ne kvůli tomu, že by příběh byl tak dobře napsaný. SPOILER: celou knihu pachatele téměř nezmínit, jeho motiv ani slůvkem nenaznačit, to snad odporuje základním pravidlům psaní detektivních příběhů, ne? A zamotat do toho sousedku, to už byla fakt jen trapná třešnička na dortu bez fantazie...

30.12.2018 2 z 5

Krásná Karolína Krásná Karolína Alexander Stainforth (p)

Koupila jsem v akci na ereadingu a pokračování už za plnou cenu kupovat nebudu, ale za mě jako oddychovka to špatné nebylo. Děj se nevleče a kniha se dobře čte, ale určitě bych upravila žánr! Císař a Stradová sice historické postavy jsou, ale zbytek je fiktivní román pro ženy. A jako fiktivní romantický román pro ženy 4* proč ne.

02.12.2017 4 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Na příběh, který je v knížce, by stačily tři stránky. Sám o sobě není nezajímavý, ale přišel mi strašně ošizený. Zasloužil si víc. Děje bylo smutně málo a přesto se hrozně vlekl. Vsuvky s výňatky z knih a článků působily jen a jen rušivě, často jsem je přeskočila, k příběhu prakticky nijak nepřispívaly. Výpovědi svědků pro mě často taky zbytečné - vždy klidně dvakrát třikrát zopakované to samé jen trochu jinými slovy.

27.03.2017 1 z 5

Muž na dně Muž na dně Iva Procházková

Líbí se mi styl knihy a dobře se četla. Trochu rušivé (a zbytečné) mi tam přišly zmínky o astrologii. Úplně nerozumím, jaký měly význam. Vraha jsem tušila u delší dobu před koncem, byly tam významné náznaky. Což nemusí být negativum, ale čekala jsem minimálně hlubší vysvětlení duševních pochodů a motivů vraha. Když už ne zvrat. Konec mi přišel trochu odbytý. Ne že by motiv nebyl jasný, ale běžný člověk neřeší problémy hned vraždou, k tomu jsou třeba významnější důvody / povaha člověka / zážitky vedoucí člověka tímhle směrem. Konec osobní linky vyšetřovatele byl taky trochu kýč, ale možná je jen "podklad" pro pozdější děj v seriálu.

20.03.2017 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Četla jsem ebook a zhruba do 40% knížky jsem se nemohla začíst. Ne že by mi neseděl styl knihy nebo se špatně četla, ale všechny postavy mi byly hodně nesympatické a bylo mi jedno, co se s nimi stane. Ne že by se sympatie během dalšího čtení výrazně prohloubily, ale jejich osud už mě zajímat začal a vžila jsem se do nich. Posledních 25% jsem četla už i za chůze, abych věděla, jak to dopadne. A konec za mě překvapivý a silný. Dost mě to vzalo. 100% doporučuji.

Škola robinsonů Škola robinsonů Jules Verne

Nejhorší kniha od Verna, kterou jsem četla. Respektive snad jediná špatná. Přijde mi škoda, že hned na začátku je zmíněna koupě ostrova a další detaily, díky kterým je čtenáři hned jasné, že jde o "boudu" na budoucího ženicha. Určitě by prospělo, kdyby toto čtenář zjistil až na konci spolu s hrdinou. Ale ani to by asi knihu nezachránilo. Děj je nezáživný a i vývoj hlavního hrdiny není prakticky žádný.

10.08.2018 2 z 5

Zapomenuté dítě Zapomenuté dítě Charlotte Link

Kniha se dobře čte, ale místy jsem přeskakovala řádky vleklých pasáží. Například linka Jenifer, Dave či Eny. Záměr byl asi rozšířit okruh podezřelých, ale mě to spíše obtěžovalo. Trochu mě mrzí malé spojení mezi případem z minulosti a aktuální vraždou. Vysvětlení na konci - že ovlivnilo jejich životy a psychiku mi asi nestačí.

18.12.2017 4 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Zaujal mě námět a ač mi tam něco trochu chybělo, knížku bych určitě doporučila. Trochu mi neseděl vztah Lylie a Marca a přehnaná postava Malvíny. Té mohl autor chudince trochu ubrat. Ale jinak příběh zajímavý a mě závěr opravdu překvapil. Nemohla jsem se od konce odtrhnout, abych se dozvěděla, co se tedy stalo.