henstridge henstridge komentáře u knih

Etudy vonící luftem Etudy vonící luftem Václav Vašek

Útlá ale zajímavá knížka z pera jednoho z našich nejlepších stíhacích pilotů, který postupně létal na všech letounech MiG (21, 23 a 29), člen tzv. "Tygří letky", která byla krátce po r.1989 zvána na letecké dny po celé Evropě. S MiGem - 29 dokázal opravdu parádní věci, kniha je plná zajímavých a dnes už historických fotografií.

15.09.2024

Přepište dějiny! Přepište dějiny! Robert Záruba

Útlá knížečka plná dojmů a emocí vydaná bezprostředně po Turnaji století. Jsou zde popsány zajímavé rozhovory (např. s Waynem Gretzkym) a postřehy, které už dávno zavál čas, zde si můžete znovu připomenou, jak vyjímečná tato OH byla.
Jenom je škoda, že Robert Záruba nepíše častěji, společně s Pavlem Bártou určitě nejpovolanější a nejzasvěcenější člověk (jako novinář) z hokejového prostředí.

Chytám svůj život Chytám svůj život Robert Záruba

Spoluautorem knihy je Robert Záruba, už to je zárukou poutavého čtení, kariéra Daminika Haška je zde popsána od jeho úplných začátků, navíc se zajímavými postřehy o hráčích (i těch méně známých, je zde třeba Evžen Musil ml.), kteří lemovali jeho kariéru.

Cesty za snem Cesty za snem Pavel Bárta

Dnes už trochu pozapomenutá knížka, přesto je nesmírně zajmavé přečíst si o době, kdy většina našich hráčů v NHL teprve začínala, navíc jí napsal Pavel Bárta, který nejenom že už v té době znal největší hvězdy NHL, ale také oni znali jeho.

Hokejový agent vypovídá Hokejový agent vypovídá Pavel Bárta

Nesmírně čtivá knížka z hokejové prostředí a hlavně zákulisí, ke které se budete opakovaně vracet, jsou tam málo známé historky snad všech našich hráčů, navíc napsáno vtipně a s nadhledem.

Ráj i peklo s božským Ivanem Ráj i peklo s božským Ivanem Marie Formáčková

Prvních 30 stran knihy jsou vzpomínky na začátky společného života s Ivanem Hlinkou a vlastní sportovní a trenérskou kariéru - to je zajímavé a čtivé, pak už je potřeba si pasáže knihy vybírat, každopádně po rozvodu to první žena I. Hlinky asi neměla jednoduché a to jak se k ní potom zachoval její syn je smutné.

07.09.2021

99: Hokejové příběhy 99: Hokejové příběhy Kirstie McLellan Day

Protože mám o Gretzkym prakticky vše načteno a je mým oblíbeným hráčem, tak tuto knihu jsem přijal s velkými rozpaky. Pokud máte Wayna v paměti jako slušného hráče a vstřícného člověka, tak si tuhle knihu nekupujte a raději vůbec nečtěte. Pár zajímavých příběhů (zejména z hluboké historie) nemůže vyvážit styl, kterým je napsána a zejména to jak se vyjadřuje o některých hráčích a také popis a souvislosti vybraných zápasů (např. Nagano), které ve srovnání s realitou silně pokulhává. Některý historky (tedy spíše drby), třeba o tom, jak byl draftován Jaromír Jágr, jsou úplně mimo realitu.
Pokud skutečně hledáte informace o Gretzkym, tak nejlepší kniha (mimo vlastního životopisu z roku 1990), je ta od Al Strachana "Příběh hokejové legendy".

20.03.2021 1 z 5

Kremelská tajemství Kremelská tajemství Nikolaj Zeňkovič

Vynikající kniha odhalující mnohá obecně ne příliš známá fakta o sovětských státnících, bohužel u nás v překladu nebyla vydána celá, ale pouze vybrané kapitoly. Dozvíte se zde, jak to opravdu bylo s Chruščovovou "botou" na zasedání OSN, jakým tajemstvím je stále obestřena Gorbačova cesta na mocenském žebříčku až do křesla generálního tajemníka a mnoho dalších opravdu zajímavých informaci od Stalina až po Jelcina.

02.03.2021 5 z 5

Vítězný oblouk Vítězný oblouk Erich Maria Remarque (p)

Předválečná Paříž, hlavní hrdina německý uprchlík - špičkový chirurg, vykonávající své povolání, resp. poslání v této zemi (Francie) v podstatě v anonymitě. Nejvíce čtivá kniha autora, bez přímého zapojení války (ta však už čeká za dveřmi), zato přehršle lidských příběhů, s popisem průběhu operací, to vše je mimořádně poutavé a kniha se čte jedním dechem. Najdete tu i krátké pasáže o naší zemi, úryvky z novin: "nepokoje na Českých hranicích..."

01.06.2020 5 z 5

Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Není to tak lehké a pro někoho a si méně poutavé četní než např. Vítězný oblouk. Zejména pasáže z psychiatrické léčebny a rozhovory s duchovním nesednou každému, přesto je to moje nejoblíbenější kniha od autora. Je zde typický Remarqueův hrdina: melancholický romantik, hledající sám sebe. Upoutala mě také myšlenka vyslovená lékařem o víře, resp. že církev je jediná totalita, která nebude nikdy svržena.

01.06.2020

Já stíhač Já stíhač Georgij Nefedovič Zacharov

Parádní knížka, možná dokonce ta nejlepší, kterou jsem z pera sovětských stíhačů četl. Nadmíru zajímavé čtení, např. o tom jak si ruští letci ve Španělsku v polních podmínkách upravovali dvouplošníky I-15 montáží pancéřové desky za sedačku pilota. Nebo o tom, že při zkouškách ukořistěných německých letounů více oceňovali více Bf-109 než ostatními spojenci obávaný Fw-190. Sám autor pilotoval mnoho spojeneckých strojů a třeba P-47 vůbec nepokládal za stíhací letoun, připadal mu příliš těžkopádný a nevhodný pro letecké souboje.

01.06.2020 5 z 5

Křídla v boji Křídla v boji Alexandr Ivanovič Pokryškin

Jenda z nejlepších knih z pera sovětských stíhacích es, navíc bez obvyklé propagandy. Dočtete se v ní například o sporech autora s nadřízenými, o tom jak odmítal uznat kvality Jaku-3, který byl sověty vydáván za nejlepší stíhačku (ovšem podle názoru Pokryškina byl slabě vyzbrojen a měl přijít tak o 2-3 dříve), přestože ti nejlepší létali na Lavočkinech nebo Airacobrách. Právě P-39 si také Pokryškin upravil podle svých požadavků, resp. spoušť 37mm kanónu, tak aby mohl pálit ze všech zbraní současně, jen tak byla podle něho střelba max. efektivní.

01.06.2020 4 z 5

Okupace čs. letišť v roce 1939 Okupace čs. letišť v roce 1939 Miloslav John

Parádní brožovaná A4 publikace pro zájemce o naší předválečnou historii, navíc od člověka, který se této problematice dlouhodobě věnoval. K danému tématu jeden z nejlepších zdrojů informací.

03.10.2019 5 z 5

Můj táta byl : cenzurováno Můj táta byl : cenzurováno Ivan Hlinka

Nejde pouze o vzpomínání Ivan Hlinky ml., ten napsal pouze první kapitolu, dále tam píší také skuteční přátelé (se kterými se stýkal i v soukromí) Ivana Hlinky st., kteří jej provázeli celým životem, najdeme tam i příspěvek jeho matky (je obzvláště smutné, když rodiče přežijí své děti) a také vzpomínání Jiřího Švejdy, což byl nejen vydavatel této knihy, ale také blízký přítel (a Litvínovák) Ivana Hlinky st. - pokud chcete nahlédnout do života naší hokejové legendy, je tato útlá knížka asi nejlepší a nejvěrohodnější zdroj informací.

03.10.2019 4 z 5

Mr. Hockey: Môj príbeh Mr. Hockey: Môj príbeh Gordie Howe

I když Godie Howe nepatří mezi mé úplně TOP oblíbené hráče, tak tuto knihu jsem přečetl jedním dechem - na rozdíl třeba od životopisu Bobby Orra (které je přeci jen psán poněkud toporně) je příběh Mr. Hockey podán poutavým způsobem, až máte nakonec pocit, že by si zasloužil mnohem delší zpracování. Každopádně pro každého kdo se zajímá o NHL, potažmo hokej obecně, nadmíru zajímavé čtení.

27.06.2017 5 z 5

Král vzduchu Král vzduchu Ivo Štuka

Poměné útlá knížka o muži, který se svojí popularitou za první republiky mohl rovnat k takovým osobnostem, jako byl např. Karel Čapek, bohužel podobně jako on také František Novák krátce po obsazení republiky zemřel. Kniha se čte nádherně a je plná zajímavých informací - kdo dnes například ví, že OH v Berlíně byly první a také poslední letní Olympiádou, které měla na programu soutěže v letecké akrobacii a naši letci zde byli velmi úspěšní. Nakonec ještě malá zajímavost - knihu chtěl původně napsat František Fajtl už o 20 let dříve, než to však stihl byl začátkem padesátých let degradován a zatčen, a poté strávil pár let ve vězení - i toto je kupodivu v knize, která vyšla v roce 1970, tedy za tzv. normalizace, zmíněno.

20.08.2016 5 z 5

Tupolev: muž a jeho letadla Tupolev: muž a jeho letadla Paul Duffy

Pěkně zpracovaná a přehledně uspořádaná kniha popisující příběhy jak vojenských, tak civilních letounů, který kdy vznikly pod hlavičkou Tupolevovy konstrukční kanceláře (ne vždy byl autorem návrhu v knize uvedených letounů právě Tupolev), včetně mého nejoblíbenějšího "dopraváku" Tu-114, který byl svého času největším letounem světa.

21.03.2016 5 z 5

Triumf a tragédie: Sovětští stíhací letci v bojích II. světové války Triumf a tragédie: Sovětští stíhací letci v bojích II. světové války Miloš Šedivý

Parádní a čtivá knížka popisující všechny typy stíhacích letounů (jak domácí produkce, tak ty do SSSR během války dodaných spojenci) působících na východní frontě, dále potom v Rusku vyráběné motory (ať už s licencí nebo bez), palubní zbraně apod.
Jsou zde také zachyceny osudy všech význačných konstruktérů (vyprávění o letounech je členěno právě podle konstrukčních kanceláří) a už název jednotlivých kapitol je dostatečně výmluvný, např. Jakovlev - šedá eminence, Polikarpov - král stíhaček atd.
Kniha se naopak nevěnuje příběhům leteckých es, ty jsou zde zmiňovány pouze při popisu uvedených letounů. Škoda jen, že nedošlo na vydání druhého dílu (pokračování) knihy.

Boje a návraty Boje a návraty František Fajtl

Kniha je pojata spíš jako románový příběh, než literatura faktu a navíc pracuje s fiktivními postavami. Ovšem příběhy našich letců jsou v této, možná trochu méně známé knize Františka Fajtla, popsány snad nejlépe a nejobsáhleji z celé jeho tvorby. Příběh začíná útěkem do Polska, přes působení ve Francii (mj. bitevní útoky letounů MB-152 proti německým tankům), až po vyprávění ze života našich letců v Anglii (mj. počátky nočních stíhačů ještě bez radaru). Ohromně čtivá knížka, od uvedeného autora asi moje nejoblíbenější.

21.03.2016 5 z 5

99 Gretzky: Příběh hokejové legendy 99 Gretzky: Příběh hokejové legendy Al Strachan

Kniha pro hokejové fajnšmekry, anebo skalní příznivce čísla 99. Nejde o klasický životopis - kariéru Wayna musíte mít předem nastudovanou, ale právě o "ony" informace a příběhy z hokejového zákulisí, kam nás autor (mimo jiné blízký Gretzkyho přítel) nechává nahlédnou. Pro fanoušky zřejmě navždy nejproduktivnějšího kanadského hokejisty všech dob nadmíru zajímavé čtení.

18.03.2016 5 z 5