Hermínka komentáře u knih
Ivanka Devátá je moje milovaná autorka, mám všechny její knížky a jsou mi léta oporou ve dnech pěkných i těch špatných. Její humor je očistný, originální a dobrosrdečný. O to víc jsem z její nové knihy nešťastná. Je to hrůza. Spoluautorkou knihy je Marie Formáčková. Právě proto, že ostatní knihy paní Deváté znám jako své boty, si můžu dovolit tvrdit, že tuto knihu psala především paní Formáčková, a tipuji, že na základě vyprávění paní Ivanky. Je pravděpodobné, že paní Ivanka není momentálně v takové zdravotní kondici, aby mohla knihu napsat sama. Nejsou tam její originální slovní přirovnání, která má paní Ivanka v malíčku a vždy jimi nás čtenáře pobaví. Není to její slovosled, skvělé pointy příhod a další literární odchylky pozná každý, kdo byť jednu z jejích knih přečetl. Co však považuji za trestuhodné, to je zneužití jejího zdravotního stavu, kdy autorka již zřejmě není schopná nadsázky a úsudku o vhodnosti svých vyjádření, což nemám za zlé paní Ivance, všichni zestárneme, ale její dosavadní laskavá tvorba touto knihou vzala za své a spoluautorka to neměla dopustit. Na každé stránce kniha pomlouvá snad všechny, s kým kdy paní Devátá přišla do styku a to doslova bulvárním způsobem. Nezasmála jsem se ani jednou, bohužel nebylo čemu. Smutným čtením byly hlavně pasáže o mužích, s nimiž sdílela lože, notabene i proto, že šlo o známé herecké legendy a tento styl líčení jejich milostných sil, mě popudil, protože paní Devátá na všech besedách, ve svých knihách i v časopisových článcích vždy tvrdila, že žádného ze svých partnerů nikdy nebude pomlouvat a dávat v plen jejich charakterové vady, protože to není vhodné, někteří již nežijí a nemohli by se k jejím slovům vyjádřit a podobně. Prostě celá léta svého psaní toto dodržovala a byl to jeden z důvodů, proč jsem si jí vážila. A teď do své zřejmě poslední knihy vetkne řeči typu, že pan Vinklář byl křivák, podrobné popisy sexuální zdatnosti Ladislava Mrkvičky a detailní popisy jejich milostného vztahu, vyprávění o tom, jak nechávala doma v noci dvouletého syna samotného, zatímco odjížděla trávit čas se svým milencem, a jaká klika byla, že se synkovi po dobu její nepřítomnosti nikdy nic nestalo... a podobné perly. Ani na svých rodičích, o kterých ve všech svých dosavadních knihách píše s velkou úctou, nenechala nit suchou. Když jsem knihu dočetla, byla jsem zkoprnělá a napadlo mě jediné, pane bože, paní Ivanko, měla jste tohle zapotřebí?
Skvělá kniha, četla se jedním dechem. Děkuji za forenzní psycholožku Connie Woolwineovou i za londýnského inspektora Brodieho Baardu. Zvláště Connie osvěžila detektivní příběhy Helen Fieldsové, protože Connie není policistka, nemusí striktně dodržovat příkazy a klíčování psychologických rozborů určitě autorku stálo hodně práce a studia, o odborných spolupracovnících, kteří jí v tom pomáhali, nemluvě. Zaujaly mě i životní osudy Connie i Brodieho, tak doufám, že se s nimi v některém dalším příběhu ještě setkám.
Tato série je opravdu skvělá. Jediné, co mě zklamalo, bylo to, že hned po přečtení 3. dílu nemůžu číst díl 4. :-) Osudy hrdinek se prolínají, zamotávají, druhá světová válka je skoro za rohem a ve společnosti to začíná vřít.
Pevně doufám, že 4. díl vyjde ještě letos, protože při dosavadní frekvenci jeden díl za rok by se čtenáři dočkali posledního dílu za 7 let.
Skvělá knížka!!! Jsou zde skvěle vykresleny charaktery hlavních hrdinek. Každá z nich pochází z naprosto odlišného sociálního prostředí a je radost o jejich osudech číst.
Doufám, že už nás čtenářky nenechá paní Lanczová na další knižní novinku čekat tak dlouho. Nejlépe by bylo, kdyby už teď nějakou další odevzdávala do nakladatelství!!! :-)
Skvělá kniha. Milá, vtipná, plná originálních glos. Hlavní hrdinka i přes všechny rodinné průšvihy zůstává nad věcí. Je to osvěžující čtení. Škoda, že pan Bryndza již píše jen detektivky. Jsou výborné, ale humor mu šel taky báječně!
Ani druhý díl Sestřiček mě nezklamal. Osudy všech se krásně zaplétají a předválečná doba houstne.
Výborná knížka pro všechny, kdo mají rádi napětí, detektivky i romantické zápletky. Chytil mě už začátek knihy, kdy může čtenář očima hlavních hrdinů prožít střelbu vraždících studentů do nevinných obětí nákupního centra. Ta atmosféra prvotní nevěřícnosti, ale pak hrůzy a šoku těch, kdo přežili, je popsaná perfektně. To jsem hodně ocenila!!! Další průběh zmiňovat nebudu, abych nepřipravila o překvapení ty, kdo se ještě nezačetli.
Sympatický příběh, ve kterém si hlavní hrdinka - učitelka Květa, splní tajný profesní sen, který je naprosto odlišný od toho, co vystudovala, a její život nabere úplně jiný směr. A v příběhu není jediná, komu se život obrátil naruby a začíná od začátku.
Líbilo se mi, že se zde střídá vyprávění Květy a její nové kamarádky Jiřiny, což dělá knihu zajímavou. Osudy obou hrdinek mě bavily.
V knížce není nouze o nová přátelství, o chuti porvat se s osudem, o hledání lásky, o humorné chvilky a o recepty na sladké dobroty.
Knížka určitě potěší všechny, kdo hledají po náročném dni ke čtení něco milého a pohodového.