Hesiona komentáře u knih
Tyhle Jamesovy knížky mám moc ráda a je mi moc líto, že Bob letos zahynul. Kniha otevírá pohled do života člověka, který se vší silou snaží zvednout z drogového dna. Dává příležitost uvědomit si, co my "normální" lidi máme a čeho bychom si nejspíš měli vážit.
Tak jsem se v sobotu podívala na film, a znovu jsem se přesvědčila, oč je kniha bohatší. Filmové efekty jsou krásné a obdivuhodné, to ano, ale co se dělo Katniss v hlavě, to se z filmu nedozvíte. A to je obrovské mínus.
Andělé mohou mít nejrůznější podoby...
K této knize jsem přistupovala s jistým despektem, jako ke všemu, co předchází halasná reklama a všeobecné doporučování. Musím ale připustit, že se mi moc dobře četla. Líbí se mi odkaz na starověký Řím a jeho "chléb a hry" - latinská jména, přebytek v Kapitolu, aréna, válečné vozy.. gladiátoři. Autorka má systém dobře promyšlený a hrdinka je mi sympatická. Myslím, že je modelem, s nímž se čtenářky rády ztotožní :)
Mně se líbila moc. Četla jsem v originále, a přesto mě stále držela. Po dlouhé době zase knížka, která mi nedala pokoj, dokud jsem nedočetla :)
Rozhodně si ji musím zase přečíst, jako dítě jsem ji milovala :)
Tuhle knížku jsem uzmula na nádraží v Přerově z regálu Kniha do vlaku, a fakt se rozmýšlím, jestli ji tam ještě vrátím. Asi jim podstrčím něco jiného, protože mě opravdu oslovila a myslím, že z ní zkusím nabídnout něco i svým studentům, ať si taky zafilozofují :)
Už je to hrozně hrozně dávno, co jsem knihu četla, ale pořád si ji pamatuju, pořád mi zůstává ten pocit - tohle se mi fakt líbilo...
Hodně se dotýká současnosti. Knihy a četba jsou nahrazeny pasivním přijímáním "zábavy" a nám už asi opravdu chybí jen málo k tomu, abychom se sami stali nadšenými aktéry různých reality-show... Líbí se mi pozitivní závěr, naděje...
Ještě jednou a už naposledy: pokud někdo máte zájem vyplnit dotazník, týkající se dystopické literatury, budu moc ráda. Prosila bych především čtenáře mladší 12 let, pokud tady takoví jsou. Ale budu vděčná za každý názor :)
Předem děkuji
Vždycky jsem chtěla být jako Tháis - krásná, hrdá, silná... Patří k mým zamilovaným. Dozvěděla jsem se tam spoustu o starověkém Řecku, třeba kolik je mina sov :D
Četla jsem v originále, mohla jsem srovnávat s filmem, který je dost "obohacený" ve srovnání s původním příběhem. Líbily se mi ilustrace, určitě super kniha pro děti i pro dospělé.
Zajímavá biografie. Co všechno může člověka ovlivnit na jeho cestě k cíli. I když je tím člověkem kněz.
Příběh byl pro mě trochu moc upovídaný, ale možná je to tím, že po pěti letech studia už nedokážu normálně číst.
Snad jsem čekala trochu víc humoru.
Myslím, že kniha je do jisté míry nadčasová - člověk si ani neuvědomí, že ji autor psal ve dvacátých letech minulého století.
Já nevím. Připadalo mi to strašně zdlouhavé, rozvleklé...
Na tuhle knihu asi nemám ten správný věk a správné povolání. Jak může autorka definovat dobu, kdy se příběh odehrává (středověk, asi tak okolo páté odpoledne), a pak používat slova jako "vypařit se z večírku"? Jakou má vůbec představu o sociálních rozdílech té doby? O společenských konvencích? Ale o to tu zjevně nejde. Tady jde o košile a nahá mužská těla, střídaná s vražděním, za které může moře. Mimochodem, proč vlastně?
Dostala jsem k vánocům v originále a moc dobře se mi četlo. Fandím Jamesovi a doufám, že se jemu i Bobovi bude i nadále dařit. (Sleduju je na FB :D )
Četla jsem v rámci přípravy svojí diplomové práce a vzhledem k zájmu čtenářů se mi jako první dostal do ruky druhý díl.
Je pravda to, co už tu bylo mnohokrát řečeno, a sice že kniha je poutavá a čtivá, není lehké se od ni odtrhnout, i když se člověk sám sobě diví, proč to vlastně čte. (asi nějaké kouzlo ;)
Je nepochybně psaná pro mladší čtenáře, kteří snad rozumějí Trisinu chování více než já. Mně připadá příběh uspěchaný, vadí mi krátké úsečné věty a hovorový jazyk - patří to k dnešní mládeži?
Chtěla bych reagovat na slova Ben Nevis: "Taky bych čekala, že zvolí pro schopnosti originálnější název než "kouzelná síla".
Myslím, že tohle nemůžeme vytýkat autorce, ale překladatelům. V originále je tato síla označena pojmem "Resource" a například "kouzlobraní" je v originále "Harvest".
Jinak mě kniha celkem zaujala, ale jako HP nadšenec jsem za každým slovem viděla něco jiného - bzučivka vypadala jako zlatonka a Koordinátorka rozhodně jako Umbridgeová. Motiv Orena je myslím jasný :D