Král musí zemřít / Býk přichází z moře přehled
Mary Challans Renault
Dvojice těsně na sebe navazujících románů, jež zpracovávají antickou pověst o attickém hrdinovi Théseovi, odvíjí před čtenářem obraz antického světa a bájného Labyrintu. Anglická autorka (nar. 1905), proslulá svými historickými náměty, volně dotváří a logicky spojuje známé epizody z příběhu o Théseovi.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král musí zemřít / Býk přichází z moře. Přihlašte se a napište ho.
Nemám rád umění (nerozumím mu), kdy musí autor vyčkat vyjádření kritiků aby se dozvěděl, co vlastně stvořil, a nemám rád realistické pohádky, báje a pověsti. A tak knihu hodnotím jako disertační práci na historické téma průměrem a dodávám: nesahejte mi na trpajzlíky, nechť zůstanou mrňaví.
Tento krásný dvojromán jsem ještě jako hoch ukořistil (jako četné jiné) z knihovny mojí babičky, předplatitelky kdysi špičkového nakladatelství ODEON. Je to velmi kultivovaná, jazykově bohatá próza, opatřená v doslovu pro srovnání originální verzí báje o Theseovi. Jelikož jsem oba romány kdysi četl několikrát, tak i po těch dlouhých desetiletích ve mě dojem zůstal a považuji je dodnes za špičku minimálně té lehčí, pro mládež určené historické prózy. Ne, není to seštrikovaná "fantasy", ale z hlediska reálií archaického Řecka velmi poctivě a s velkou láskou k předloze (a rovněž s velmi solidní znalostí antické literatury a materiální kultury) sepsaný příběh Thesea, od dětství až po jeho smrt. Autorka se přitom vyhla velmi pečlivě všem fantastickým motivům a vystačila si i bez kouzel a zázraků. I když...
Je skoro neuvěřitelné, jak krásná, AECHETYPÁLNÍ je to látka, jak ty prastaré příběhy stále fungují. A jak mnoho z nich je stále součástí našeho povědomí dodnes - vždyť Minotaurus v podzemí stále čeká na hrdinu, který se s ním vypořádá. A Theseus zase potřebuje svou Ariadnu, která jej provede labyrintem k vtělenému býčímu bohu, s nímž se utká v boji na život a na smrt.
Doplnění ex post: po opětovném přečtení doplňuji, jak zajímavý náhled do kultů a mystérií starověkých náboženství, které tvořily samozřejmou součást světa tehdejších lidí, oba romány nabízejí.
Co mi kdysi přirozeně zcela uniklo, je velmi citlivě a zajímavě popsaná epocha zlomu, přechodu od prehistorického (snad) matriarchátu (kult bohyní) k patriarchátu, od časů prastarých kultů doby kamenné, k časům homérských héroů, velikých mykénských válečníků zakovaných v bronzu, bohatýrsky si připíjejích už ze zlatem tepaných pohárů.
A konečně jsem též ocenil neobyčejně citlivě rozeseté odkazy na řecké mýty, kdy se tu a tam zatřpytí známé jméno - Daidalos, Médeia, Faidra, Meleagros...
Kniha Král musí zemřít / Býk přichází z moře v seznamech
antika Kréta báje starověké Řecko historické romány dobrodružné romány řecké báje
1974 | Král musí zemřít / Býk přichází z moře |
2000 | Do poslední kapky |
1997 | Perský chlapec |
2009 | Král musí zemřít |
1996 | Oheň z nebes |
Knížka se mi hodila do ČV a moc jsem od ní nečekala, báje nejsou můj šálek kávy, ale četlo se mi výborně, dějový spád, dobrodružství, taková pohádka plná božstev.