HiRes

Česká klasika, povinná četba, není se divit proč. Krátký "humoristický románek", který Vám zabere půl dne, a po prvních pěti stránkách si na jazyk zvyknete, sice si občas musíte jednu větu přečíst dvakrát, ale tím nikdy člověk nic nezkazí. Mohu, ne MUSÍM jen doporučit, zvláště pro dnešní mládež zatíženou fantazy (neříkám, že fantazy je špatné).

Velice oceňuji autorčin popis práce reportéra, včetně komunikace s policií a obyčejnými lidmi. Občas trochu zdlouhavé, ale když to vezmeme vše dohromady vyšla z toho kvalitní a zajímavá kniha.

Často se psalo, že je to kriminálka, tak jsem ze začátku k této knize přistupoval, což byla chyba, jelikož jsem se začal nudit. Jakmile jsem po pár stránkách pochopil, že to žádné klasické krimi nebude. A udělal to co určitě autoři zamýšleli, vcítil se do pocitů postav, hned to bylo mnohem lepší. Díky vášni pro kriminálky mě závěrečná, slangem, "jobovka" moc nepřekvapila.... Ale vskutku povedené dílo :-)

Trochu slabší než jiné Nesbovi knihy, ale stejně to bylo skvělé počtení. Nebylo tu to známé napětí, které bylo u předchozích dílů.

Poprvé jsem o této knize slyšel jako o digirománu, což mě zrovna nenadchlo, ale námět byl dobrý a říkal si, že pokud by to byla kniha, tak bych do toho šel...... no a co nevidět se tak stalo.
Jako fanoušek tohoto žánru a hlavně tajných sekt na okraji církve, jsem si přišel na své :-) Akční od začátku až do konce, smrti požehnaně, to je pravda, ale popisy nejrůznějších technik mučení nebyly zas tak hrozné. Zápletka zajímavá, rozuzlení takové slabší a příliš rychlé, ale já bych to lépe nenapsal :-) Trochu složitější na pochopení a pokud jste zárověn fanoušci kriminálek jako já, a dobře si pamatujete průběh knihy, tak budete "nadšení" z konce, kdy vám poslední díl skládanky na poslední stránce poslední kapitoly vyrazí dech, protože je to neočekávané a dá vám to ještě víc otázek. :-) Epilog Vám řekl a zároven neřekl vůbec nic, ale tajuplnost provází celý tento román, tak proč ho tak i neukončit.
Mě se to líbilo :-) a vám ostatním hodně štěstí při čtení.

Sakra, první kniha od Murakamiho, kterou jsem četl a musím zabrousit hned do minulosti a přečíst ostatní díla. Velice spletitý příběh, s každou kapitolou jsem si řekl, že už znám jak to půjde dál, ale snad nikdy to tak nebylo, vždy z toho Murakami nějak záhadně vybruslil, avšak logicky, takže všechna čest autorovi, občas sem si říkal, že to opravdu autor musel prožít, protože tohle napsat muselo být velice komplikované. Teď, ihned po dokončení četby, nevím co si mám počít s koncem, budu si muset dát pár dní klid a zamyslet se nad celou knihou, ale hlavně nad koncem. Ale stoprocentně 5*

Knihu můžeme rozdělit do asi třech částí, v první se dozvíme, události v pouštím kopí z prvního dílu z pohledu Krasijců a seznámení s životem Jardira.. Ve druhé části se proplétají osudy několika lidí, které se v průběhu setkají, možná mě zklamalo že boje s démony už skoro nejsou až na pár krátkých bitek. A pak rychlý, ale o fantastický konec, který dopadl dost šťastně, ale mohu říct, že jsem za to rád, za poslední větu jsem se polovinu knihy modlil :-). Knihu beru spíše jako přípravu na skvělou bitvu ve třetím díle, protože se posuneme za celých 600 stran, mimo první kapitoly, jen o rok a půl dopředu. I když má kniha pár záporů, tak sakra má spoutu kladých kladných věcí, které hravě převáží vše ostatní, dokonce je tento díl lepší než první. Už se těšme na další díl.

V začátku poutavé čtivé a velice zajímavé (jak přiklonit lid na svou stranu, když má jinou víru, prskanice mezi jedním rodem atd.), uprostřed, shodou okolností v největším rozmachu Alexandrie, to začíná být většinou nudné, protože se mluví jen a pouze o vědcích, lekářích atd, a ne vždy je to zrovna poutavé. Konec, pád Alexandrie má opět svižný, poutavý děj zakončený romantickýcm příběhem Kleopatry a jejího milence Marca Antonia.

Reálné postavy (alespoň většina hlavních) ponořeny do románu o islámském císaři Báburovi, který založil vlatní dynastii Mughalů. Kdo přečte, chybu neudělá, dozvíte se jak těžké bylo vládnout, jak těžké udržet si trůn, jak pomíjivá je sláva a věrnost. Kniha má sice přes 400 stran, psáno relativně malým textem, docela nahuštěným, ale pokud se začtete, stačí Vám týden i méně. A proč jsem dal * dolů? Příběh je v knize zastoupený tak z 50 - 60 %, 20% tvoří popis bitev, zbytek je popis okolí a podobně. Pokud máte dobrou představivost budete za to rádi, protože si předstvíte krásy východu. Ale co mi opravdu vadilo, autor přeskakuje po časové přímce občas dál, než bych si přál, a zajímavé části příběhu zmíní na jednom řádku.

Když pomineme absurdnost mimozemšťanů, tak je kniha opravdu poutavá, zajímavá, a zpracování je rovněž dobré. Rozhodně se knihy nudit nebudete a budete číst stále dál a dál.

Poslední díl série "Plátno tkané časem". Slabý odvar ostatních dílů. Nevím zda-li to udělalo odtrhnutí od reálné historie, až moc komplikované postavy, ale byl jsem zklamaný aj rozuzlením. Ale rozhodně musím pochválit nápad, byl jedinečný, jen tak se to nevidí.

Prvních 80 stran je jen o životě rodiny Kopfrkinglů, pak se začne polemizovat nad nacistickou ideologií a změnou života, a až na posledních 10 stranách pak Karl udělá, to co udělá. Rozhodně to je na psychiku jako dělané, když se člověk opravdu zabere, zvláště v druhé polovině je příjemně překvapený svižností knihy.

Vedle Romea a Julie jedna z nejobsáhlejších dramat. Autor knihu napsal dobře a ještě lépe jí přeložil Milan Lukeš. Kniha má zajímavé téma, četla se mi sice pomalu, možná protože je jasně daná zápletka, nevím ....... Ale na dobré 4 hvězdy to má.

Tohle by si mě přečíst každý, zabere to jen pár času a neuskutečně Vám těch pár hodin u knihy uteče. Smích, napětí, rozčilování, chytání se za hlavu = to vše je v této skvělé hře.

Dávám 4 hvězdičky z 5 a to jen kvůli tomu, že je to moc inspirováno Danem Brownem. Hlavní postavy jsou si s Brownovými hodně podobné, hlavní zápletka rovněž, rozvržení kapitol taky. Ale tak co, pokud nejste velcí přivrženci Browna, kniha se Vám zalíbí. Nedívím se, že je to bestseller, sednete a už se neodtrhnete, přečteno za 3 dny. :-)

Paráda, Brett se posouvá dál a dál, po dočtení poslední kapitoly mi bušilo srdce jak pominuté a mozek pracoval na plné obrátky. Ale to neznamená, že zbytek knihy byl špatný, ba naopak byla to paráda, opět jsme se zase podrobně dozvěděli o další postavě. Nevím proč Brett chce abychom měli Ineveru a Jardira rádi, ale tím, že píše o jejich životě samostatně, a popisuje nám jejich ne moc lehký život, tak mám rád i tyto "záporné" postavy.

Čtivě napsáno, ale příběh byl horší. Většinu času se děj táhne, a konec, kde se toho děje nejvíce autorka napíše do pár stran. Najde se i mnoho kvalitních nápadů, které okořenily a zachránily tuto knihu.

Něco málo by se dalo změnit, ale to snad všude ne? Rychlé prozrazování zápletek, které se dali natahovat, možná trochu pomalejší tempo, ale jinak prostě super. První kniha o trestu smrti a asi to jde znát, že se mi to líbilo o to víc. Narozdíl od boxu, jsem ke knize přistupoval jako k projevu emocí a tolik se nezaměřoval na děj, takže jsem se nenudil. Jediné co považuji za škodu je, že jsem stále ještě nepřilnul k Ewertovi, není to pro mě hold srdeční postava, ale naopak k odsouzenci na smrt ano :-)

Provedení podobné jako u Odkaz Stonehenge...., ale ne tak povedené. Plusem knihy jsou možná tak krátké kapitoly, takže na léto k vodě jak dělané, a fakta o Turínském plátnu. A nakonec velké mínus, za celkem neuzavřený konec, což je k zbláznění, hlavně u několika postav se kterými nevíme co se stane. Knize vesměs chybí to pravé překvapení a napětí....

Asi druhá kniha u které jsem měl hned na začátku chut ji odhodit, jelikož mě začátek moc neuchvátil a hlavně jsem tam vůbec nepobíral tu druhou dějovou linii, úplně mi narušila mé natěšení na "HRU". Asi až po xx (desítkách) stránkách konečně člověk pochopí proč to tam je a hned je to lepší. Dalo by se říci, že ro autor napsal tak jak mu narostla huba, hlavní postava nadává, říká hlášky atd.. takže relativně věrohodně vystihuje situaci v níž se HP (HP - Henrik Pettersson, HP - Hlavní postava.... jak chcete) objevuje. Pokud mohu poradit dočtěte knihu už jen kvůli konci, kde se dozvíte pár překvapivých zjištění :-) Uvidíme jak dopadnou další dvě díla tohoto autora :-) BB yours LB :-P