HloupýHonza HloupýHonza komentáře u knih

Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Tolkien byl výjimečný spisovatel, který si na svém díle dal značně záležet, vymyslel opravdu krásný svět a do toho ještě vytvořil i umělý jazyk. Kniha se poutavě čte, pro někoho může však být komplikovaná, poněvadž obsahuje spoustu jmen, doporučuji tedy číst bystře.

15.01.2021 5 z 5

Světy J. R. R. Tolkiena Světy J. R. R. Tolkiena John Garth

Úžasná kniha! Tohle bylo vytvořeno opravdu s láskou a klidně bych to nazval takovou menší biblí tolkienologie, protože zde je jeho dílo i samotná osobnost pěkně popsaná do detailů a čtenář si z toho odnese opravdu velkou řadu zajímavých informací, které byly důležité pro zrod krásného světa Středozemě. Krásné jsou zde také ilustrace, které Tolkien sám kreslil a dobové fotografie z jeho života, je to zkrátka pěkně celistvé, tak jak by mělo u takovýchto knih být. Z této knihy jsem opravdu hodně nadšený a pravděpodobně si jí přečtu ještě několikrát, protože je fascinující, jak velkou fantazií Tolkien oplýval a čím vším se inspiroval, byl to neuvěřitelně mimořádný a inteligentní člověk. "Středozem vznikla, aby odrážela, co ve svém vlastním světě nejvíc miloval a nesnášel".

26.02.2022 5 z 5

Kniha psychologie Kniha psychologie Nigel C. Benson

Kniha nejde úplně do hloubky, ale předává nám a seznamuje nás chronologicky s nejdůležitějšími milníky v tomto oboru a popisuje různé metody, jenž se časem v psychologii objevily a s tím i důležitá díla osobností, jenž se na tomto oboru podílely. Kniha má navíc pěknou grafiku, díky které se vše hezky čte a je to lehce zapamatovatelné. Pro začátečníky jako dělané.

21.04.2021 5 z 5

Iron Maiden - Kompletní příběh Iron Maiden - Kompletní příběh kolektiv autorů

Pro mě jako velkého fanouška této kapely naprostá nutnost. Překvapilo mě, jak čtivě je to zpracované a jakou to má dobrou informační hodnotu. Také je vybraná skvělá grafika s fotografiemi, což je příjemný bonus ke čtení. Úplně mě to navnadilo na letošní koncert v květnu, na který se těším, jak malé dítě!

28.02.2023 5 z 5

1001 filmů, které musíte vidět, než umřete 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete Steven Jay Schneider

Pro filmové fanoušky jako dělané, jelikož je to obrovská filmová bible s důležitými milníky kinematografie. Kniha je svými popisky a fotkami pěkně zpracovaná a čitelná. Samozřejmě některé velmi kvalitní a pro kinematografii důležité filmy zde chybí, což dávám za vinu autorově subjektivnímu pohledu a občas tam ta objektivita chybí, ale na druhou stranu tam jinak vše potřebné je, tudíž se to dá odpustit. I pro zaryté cinefily to může být skvělá příručka, či zde mohou najít skvělé tipy pro fajn večer u telky.

17.05.2022 5 z 5

Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Co na to říct, Tolkien byl prostě úžasný spisovatel, který měl výbornou představivost a dokázal napsat tak poutavé a úžasné příběhy, zde je to avšak mnohem více temnější. V tomto příběhu je znatelná inspirace různými tragédiemi ze starověké literatury, až je dokáže svou kreativitou lehce dát do kapsy. Toto je opravdu velmi silný příběh, hlavně se mi na něm líbí ta temná atmosféra a určitým způsobem je to i více brutální, vzhledem k okolnostem, které v příběhu nastanou. Myslím si tedy, že čtenáře nováčka Tolkiena, který zná pouze Pána prstenů tato kniha značně překvapí, právě tou větší syrovostí, kde čtenář nenalezne ani jeden vtípek, je to zde pojato opravdu velmi vážně, toť ta inspirace tragédiemi. Opravdu velmi poutavý, baladický příběh o síle osudu, v tomto případě lépe řečeno sudby.

19.12.2021 5 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (27 jiných povídek) Jáma a kyvadlo a jiné povídky (27 jiných povídek) Edgar Allan Poe

Upřímně musím říct, že mě lehce mistr Poe zklamal. Hlavní povídka "Jáma a kyvadlo" byla skvělá, hlavně v popsání pocitů děsu postavy, ovšem další povídky byly skutečně velmi slabé, nebyly nijak děsivé, spíš pouze zvláštní, proto mohou na někoho působit pěkně tajemně. "Vražda v ulici Morgue" je dle mého nejlepší povídka, hlavně díky detektivním prvkům, s mysteriózním laděním, které do sebe skvěle logicky zapadají. Jak jsem už ale zmínil, ostatní povídky nejsou tak podmanivé, našel bych těch zajímavých opravdu jen hrstku, tím mě bohužel tento autor docela zklamal, možná je lehce přeceňovaný, ale chápu kontext té doby, pro kterou jeho styl psaní byl značně nadčasový.

19.01.2021 4 z 5

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Kniha není samozřejmě nějak monumentální, jako Edda a nenaleznete zde úplně vše z mytologie, jen hrstku příběhů, které se ale hezky čtou a jsou i vtipné. Pro milovníky severské mytologie jako dělané a slouží také i jako průřez základních pojmů pro začátečníky, jenž teprve otevírají brány do tohoto světa.

10.01.2021 5 z 5

J. R. R. Tolkien – Ilustrovaný dárkový komplet J. R. R. Tolkien – Ilustrovaný dárkový komplet J. R. R. Tolkien

Pro fanoušky Tolkiena naprostá nutnost do knihovny. Úžasné ilustrace a čtivost dýchnou atmosféru silných příběhů, jenž vás vtáhnou do tohoto světa. Prostě skvělý komplet.

19.03.2023 5 z 5

Pád Gondolinu Pád Gondolinu J. R. R. Tolkien

Tato kniha je tak trochu nejslabší z Tolkienových děl ale zároveň je to úžasné dílo. Začátek je mírně slabý a dělalo mi problém se do toho začíst, jelikož i celkově je tato kniha méně poutavě napsaná, jako Tolkienova ostatní díla. Jenže tato kniha má obrovskou výhodu a to takovou, že zde dojde k velké gradaci, která čtenáře opravdu hodně zasáhne a najednou ho donutí na jeden zátah zhltnout celý příběh. Přesně v té gradaci je mocná síla udělat z jaksi pomalého začátku velký příběh, který Tolkien zkrátka umí moc dobře. Je to krátký příběh, spojený s výklady syna Christophera a různými verzemi příběhu, což není úplně vhodné pro začínající čtenáře, tudíž tato kniha by měla být čtena až s mnohem větším povědomím o tomto světě. Ač mě kniha nezaujala natolik, jako např. "Húrinovy děti", Tolkien mě zde opět mile překvapil.

23.03.2022 5 z 5

Praha ožralá Praha ožralá Radim Kopáč

Skvělá kniha, díky které se dozvíte plno zajímavých informací a ještě se u toho i zasmějete, kniha je hlavně psaná opravdu čtivě, že jí zvládnete přečíst klidně i za celý jeden den. Je velkou škodou, že plno pěkných hospod, se zajímavou historií už jsou na smetišti dějin a nepodíváme se do nich, to bylo snad to jediné, co mě při četbě této knihy mrzelo. Co mě opravdu hodně dostalo je vyjádření jednoho z autorů (vyjádření není obsaženo v knize, pouze jsem ho slyšel v rádiu), že kniha se schválně prodává v obalu z důvodu toho, aby si čtenář tuto svou knihu mohl polít pivem.

28.12.2021 5 z 5

Nedokončené příběhy Nedokončené příběhy J. R. R. Tolkien

Tato kniha je snad ještě více náročnější, než samotný Silmarillion, jelikož se jedná o dílo podobné vědecké práci, která popisuje skrze dodatky a poznámky podrobnosti o příbězích. Určitě je potřeba být skutečně zarytým fanouškem, který je zároveň i tak trochu tolkienolog a má mnohem větší povědomí o tomto světě. Bylo to dozajista náročné čtení, ale já hltal každou stránku a byl fascinován, jak propracované to vše je a zároveň obdivuji Christophera Tolkiena, že šel v otcových šlépějích a s velkým zápalem se snažil vysvětlit svět, který jeho otec stvořil.

16.11.2024 5 z 5

Mistr Kampanus Mistr Kampanus Zikmund Winter

Jedná se o poměrně těžké čtení, nejen jazykem, kterým je to psané, ale také stylem, kterým je to vyprávěné. Kniha je však velice čtivá a hlavně druhá půlka knihy se napínavě rozjíždí, třeba popisem bitvy na Bílé hoře. Příběh je silný, hlavně ke konci, kdy se život Kampana řítí do propasti, ze které se nemůže dostat pryč. Kniha je především pro milovníky historie, kteří se dokážou do knihy mnohem více začíst.

14.08.2024 4 z 5

Ilustrované dějiny českého národa Ilustrované dějiny českého národa Alena Křivánková

Tahle kniha je prostě poklad, který musí potěšit snad každého. Obsahuje chronologicky přínosné a důležité informace o našich dějinách, které doprovází opravdu pěkné ilustrace. Poslouží nejen jako pramen informací pro studenty, ale potěší také nadšence do historie, to z knihy dělá opravdu hodnotnou knihu, s edukativním charakterem.

03.04.2023 5 z 5

Horečka Horečka Václav Hrabě

Kniha je vlastně docela o ničem, možná tak ta atmosféra se vydařila a s pocity hlavní postavy budou soucítit především mladí lidé v pubertě, ti jí ocení možná více. Jinak v podstatě nemá co nabídnout, je to jen taková jednoduchá a hloupoučká revolta mladého, hledajícího se člověka.

21.09.2021 3 z 5

Superzáhady a zázraky Superzáhady a zázraky Frank P. Jones

Kniha se hezky čte, problémem je ale to, že autor se nám snaží sdělit, že příběhy zde obsažené se skutečně staly, přitom nemáme alespoň nějaké odkazy, které by nám to prokázaly. Tudíž tuto knihu čtěte pouze pro zábavu, nehledejte v tom něco mysteriózního a neberte ji vážně.

15.01.2021 3 z 5

Rammstein: 100 stran Rammstein: 100 stran Peter Wicke

Kniha je určena spíše pro začínající fanoušky, kteří se teprve seznamují se skupinou a zajímají se o základní informace, historii začátků a debutů této skupiny. Neočekávejte tedy encyklopedii. Kniha se ale ovšem velmi dobře čte a nemůže nijak zklamat fanoušky, kteří tuto kapelu poslouchají už nějaký ten pátek.

11.01.2021 4 z 5

101 kultovních filmů, které musíte vidět než umřete 101 kultovních filmů, které musíte vidět než umřete Steven Jay Schneider

Kniha nabízí pěkný přehled o kultovních filmech, avšak mě docela zklamala absence opravdu velkých kultovních klasik, jako je Pulp Fiction, Taxikář a plno dalších, protože ač se pojem "kultovní film" dá interpretovat plno různými směry, tak chybějící filmy v podstatě každý směr naplňují, tak nevím, proč je tam autor nezařadil. Přesto je to však pěkná filmová příručka.

25.12.2020 4 z 5

Satanská bible Satanská bible Howard Stanton Levey

Pod pojmem "satanismus" si leckdo představí mnoho věcí, ale není pevně dáno, že to musí být támhle to, či ono apod. Satanismus může s sebou nést pálení kostelů a ničení všeho živého, jak si mnozí představují, ale Anton zde předvádí jiný typ satanismu a v podstatě ho reformuje a přetváří ho spíše ve filozofii a v "lidštější" formu.

Satan je zde víceméně popisován, jako symbol vzdoru vůči křesťanství a celkově náboženskému pokrytectví a odmítá se mu podvolit. Mě osobně se třeba líbí, že neuznává křesťanský způsob nastavení druhé tváře, poněvadž mi přijde nesmyslné a nesprávné takto konat a v této knize se právě píše, že naopak by se dotyčný měl bránit a měl by konat dobro jen vůči těm, kteří si to opravdu zaslouží a neplýtvat dobro na nevděčníky.

Pak však kniha také obsahuje různá kouzla a zaříkávadla, která pro mě ale ruší autenticitu celé knihy, jelikož se celou dobu v podstatě tváří, jako hodnověrná a smysluplná filozofie pro selsky smýšlející lidi. Ač se zajímám o okultismus a nevadí mi temné umění, pro tuto knihu je to trošku fatální problém, který jak už jsem popsal, ruší autenticitu knihy a může mnoho lidí zklamat a veškeré to poselství, o nutnosti rozumu apod. jakoby bylo najednou vágní. Toto pak donutí čtenáře přestat knihu vnímat vážně.

05.12.2020 3 z 5

Proměna a jiné povídky Proměna a jiné povídky Franz Kafka

Z celé sbírky povídek je dle mého nejlepší Proměna, to je prostě klasika, která je fascinující svojí tajemnou atmosférou a působí jako podivný sen. Další zajímavá povídka je Ortel, ač je tedy o něco slabší, než Proměna, tak je jí docela dost podobná svým tajemným a zároveň temným ražením. Hodně povedená povídka je však V kárném táboře, která mě překvapila, jelikož byla místy i docela brutální a ze všech těch povídek má mnohem jasnější sdělení, protože je docela evidentní, že pojednává o fanatismu a také totalitě. Ostatní povídky jsou některé celkem zajímavé, ale většina z nich jsou hodně krátké a v podstatě značně slabé, přišly mi dost nezáživné.

01.12.2024 3.5 z 5