HonzaHorák83 HonzaHorák83 komentáře u knih

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Tato detektivka je napínavá jízda od první do poslední stránky. Autor skvěle buduje atmosféru a neustále drží čtenáře v nejistotě, zatímco odkrývá promyšlené zvraty a tajemství. Hlavní postava je charismatická a uvěřitelná, což dodává příběhu na autentičnosti. Pokud máte rádi chytře vystavěné záhady, které vás přimějí neustále přemýšlet, tahle kniha je skvělou volbou.

Hyperion Hyperion Dan Simmons

Hyperion od Dana Simmonse je strhující sci-fi epopej, která vás zavede do vzdálené budoucnosti plné tajemství a filozofických otázek. Sleduje příběhy sedmi poutníků na cestě ke zvláštní bytosti zvané Shrike, která je stejně uctívaná jako obávaná. Simmons mistrně kombinuje prvky epického vyprávění, literární hloubky a fascinujícího světa. Hyperion nabízí hluboký pohled na lidskou povahu, náboženství a technologie. Tato kniha si rozhodně zaslouží své místo mezi klasiky žánru.

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Můj první Tím a bavil mě moc. Chytrá oddechovka.

Země zmaru Země zmaru Daniel Gris

Kluk, co zbylo z České republiky, Generál a ti další. Knížka mě nejdřív nebavila. Nějak se mi nedařilo najít nic, co by bylo tak nějak nové a tak trochu jsem už tušil, co bude za jednu dvě tři stránky. Ale - měl jsem pořád zvláštní nutkání jí číst dál. Bavila mě. Oddechovka. Hodně dobrá. A pak zhruba v polovině se příběhy zlomí, změní a já jsem nevěděl, co bude na dalším řádku. Těch uvěřitelných twistů tam bylo hned několik a já se fakt bavil. Až tak často se mi nestane, že nejdu spát, abych ještě kousek přečetl, ale tady to fungovalo.
O jednu hvězdu ubírám za stereotypy v první polovině. Spokojenost.

18.11.2024 4 z 5

Severní den Severní den Ondřej Blaho

Větších či menších záhad, otázek i nevyřčených pravd je kniha od začátku do konce plná. Temný svět, hutná atmosféra a nekonečný déšť. Tohle není fantasy, není to sci-fi, možná je to opravdu blízké dystopii.
Se začtením mám problém asi skoro vždy, ale narozdíl od jiných recenzentů zde to pro mě taková dřina nebyla a vlastně je to skoro malé plus, mně se to budování příběhu a atmosféry líbilo. Nebyla to oddechovka. Ale ani knížka, kde bych si musel dělat vedle na kus papíru poznámky a i takové jsem býval ochotný číst, dneska už nemám po práci energii.
+ originální příběh
+ postavy jsou uvěřitelné, lepší fyzické popisy bych ocenil, ale charaktery mě bavily
+ svět (ještě jednou - svět, povedl se)
- v závěru jsou spisy vysvětlující víc pozadí vzniku celého světa - měly být na začátku nebo rozprostřené v textu nebo na ně mělo být odkázáno, nevím, leccos by to usnadnilo, škoda, velká chyba

Pro mě překvapení (nečekal jsem málo) a osvěžení, nevím, k jaké jiné bych knihu přirovnal. Poslední hvězdu dávám za to, že je to prvotina a český autor, jinak by bylo skóre o jednu nižší. Uvidíme jaká bude Temnota, laťka není nízko.

18.11.2024 5 z 5

Klec duší Klec duší Adrian Tchaikovsky (p)

Skvělý originální příběh, reálie a v neposlední rád skvělý překlad. Kdo má rád fúze více žánrů a prahne po něčem trochu jiném, mohl by být spokojený,já byl a hodně.Doporučuji.

11.11.2024 5 z 5