Horselen komentáře u knih
Tuhle knihu jsem přečetla už podruhé a vyvolává ve mě stále stejné nevěřícné pocity, jak autor dokáže skvěle popsat opravdovou životní realitu. Pokud se nad výroky dokážete zamyslet, myslím, že se vás to dotkne, stejně tak jako mě (v dobrém slova smyslu). Knížka se pro mě stala srdeční záležitostí.
Je to inspirativní příběh člověka, který prožil mnohé. Slyšela jsem spoustu lidí, jak o něm mluví v dobrém, váží si ho a obdivují ho. Nedivím se jim.
Ukazuje nám, že pro člověka-pilota jsou letecké dny a letadla něco mnohem víc než pro obyčejného diváka. Mezi řádky je jasně cítit to nadšení a radost z létání.
Často jsem se i pobavila - například při příhodě s pěnou, nebo už jen volbou autorových slov.
Nedokážu vyjádřit, jak moc ve mě tahle kniha zanechala...
Myslím, že čtenáři téhle knihy se dělí na dvě skupiny: ti, kteří s knížkou vyrůstali, bavila je a mají k ní osobní vztah a ti, kteří museli přetrpět dvou set stránkové vyprávění malého kluka. Osobně se řadím spíše ke skupině druhé. Začátek a konec mě opravdu už nebavily - zpočátku jsem měla problém si zvyknout na styl psaní a ke konci už jsem si přála, aby ty stránky zmizely.
Nicméně kniha sama o sobě není špatná. Jen je psána jinak, než jsme v současné době zvyklí a místy bývá zdlouhavá. Myslím, že autor vyzdvihuje slovo "hrdý" v - pro mě - novém světle.
Možná bych byla radši, kdyby v knize byly alespoň nějaké kapitoly, nerada čtu text v celku.
Hodnotím průměrnou známkou.
Zpočátku jsem si nemohla zvykout na to, jak je mi Eadlyn strašně nesympatická. Chovala se jako pubertální spratek, co má všechno, na co si ukáže. Pravý zlom nastal ve chvíli, kdy začalo přijímání nápadníků k soukromému rozhovoru - nemohla jsem se přestat smát nad jejím krásným sarkasmem :D. Nečekala jsem, že mě kniha bude tolik bavit, měla jsem obavu, zda bylo moudré se pouštět do dalšího pokračování, ale autorka mě nezklamala. Dcera byla stejně tak dobrá jako předchozí knihy, ne-li ještě lepší. No a jako vždycky - ta OBÁLKA, BOŽE!!! Je tak krásná, že jsem na ní musela koukat snad 10 minut :)
(SPOILER) Začnu pozitivním. Nikdo na světě nemá možnost prožít svoji první lásku znovu a Lou měla šanci získat si Reida zase kousek po kousku, a to se mi líbilo!
Autorka nás tímto způsobem přenesla do prvního dílu série, mohli jsme si opět užít slovní přestřelky a humor. Jenže... jinak mě to moc nebavilo, minimálně do půlky to bylo strašně utahané. Knihu jsem četla dlouho a zpětně si ani nevzpomenu, co bylo na začátku.
Korektura textu potažmo překlad byl příšerný. Když neustále čtete z pohledu Reida věty typu "něco udělala, řekla" a podobně - víc asi dodávat nemusím. Také kvůli tomu jsem se nedokázala orientovat v tom, kdo příběh vypráví, jelikož vypravěč kolikrát ani neodpovídal textu. To už mohla být kniha rovnou psaná v er formě celá, bylo by to stokrát lepší. Vrchol byla věta, kde chybělo sloveso.
Druhá půlka knihy byla výrazně zábavnější, ale celkově to pro mě bylo příliš dlouhé. Váhala jsem mezi 3* a 4*, nakonec jsem se kvůli poměrně napínavé druhé půlce rozhodla pro 4.
Vlastně jsem si ještě vzpomněla, že celý druhý díl, který autorka napsala, byl v podstatě úplně k ničemu, protože spojenci zde sehráli jen menší roli v úplném závěru knihy. Kdyby tam nebyli, nestalo by se vůbec nic.
Jak už zde někdo zmínil, přirovnání k After je poměrně přesné. Opět zde máme spoustu klišoidních situací, ale já jsem pro, když je autor umí dobře podat.
Knize se nedá upřít čtivost a myslím, že chemie mezi hlavní dvojicí také funguje.
Ideální pokud si chcete odpočinout od náročnější literatury.
Ač příběh pro kategorii middle grade, velmi se mi líbil. Chvíli trvalo než se děj rozjel, ale po určité době už jsem byla napnutá, co bude dál. Obálka skvěle vystihuje atmosféru i děj.
Jen je mi líto, že anotace prozrazuje přesně polovinu knížky, což je opravdu škoda, vzhledem k tomu že má jen 200 stránek.
Konec považuji za trochu uspěchaný, místy i nelogický a nesmyslný.
Tohle je jedna z nejpochmurnějších knížek, co jsem kdy četla. Ze všech stránek proudí smrt, smutek a zoufalství. Těch mrtvol tam bylo opravdu požehnaně a chvílemi to taky bylo pěkné "psycho". Říkala jsem si, že se v tom autorka sama musela ztrácet.
Námět je neobyčejný, nicméně jsem od začátku věděla, kdo za vším stojí, protože předlohu znám.
V druhém díle se dozvíme více o používání magie. Hlavní roli zde, spíš než děj jako takový, plní vývoj postav.
Už v prvním díle jsem měla problém s chemií mezi Lou a Reidem a tenhle díl to nijak nevylepšil, spíš mě ještě víc utvrdil v tom že, jim tu zamilovanost fakt nevěřím.
Dost mi vadilo i poměrně velké množství chyb, překlepů a nesmyslných vět.
Za mě je to asi průměrná knížka, nijak extra mě nenadchla. Řekněme, že jsem ani nic velkého neočekávala. Nedokážu říct, jestli se mi první díl líbil víc.
SPOILER
Jednu věc jsem nicméně opravdu nepochopila a klepala si na hlavu - není trochu divné, že si Lou absolutně nepamatovala, že Base zbavila vzpomínek a strašně se divila, proč je nepoznává?!
Žádný šíleně komplikovaný a zamotaný děj s milionem zvratů, ale stará dobrá fantasy s boží obálkou. Myslím, že druhý díl byl o něco lepší a napínavější.
Cahil poměrně ze začátku konkuroval Valekovi, kterého v téhle knize bylo zoufale málo. Jenže později mě začal pěkně štvát svým arogantním chováním.
V téhle knize bylo daleko více magie, ale hlavně mystických momentů, které byly možná až trochu za hranicemi mého chápání, nicméně je to pořád fantasy.
Sadie je hrdinka jako žádná jiná. Na nic si nehraje, dělá chyby, od života nečeká zázraky a už jako malá zjistila, že když něco chce, musí se spolehnout jen sama na sebe. Ačkoli její činy nejsou zrovna chvályhodné, je hnaná touhou po pomstě a neskutečně syrovým žalem.
Myslím, že konec naopak ukázal, že život není pohádka a každý nemá šťastný příběh, což je za mě obrovské plus.
Způsob vyprávění mi přijde hodně chytlavý, forma podcastu byl skvělý nápad.
Celkově se jedná o velice čtivou a zajímavou knihu, která lehce vybočuje z klasické YA literatury. Nemohla jsem se od stránek odtrhnout.
Do knihy jsem šla s nulovým očekáváním, vlastně jsem si myslela, že to bude nějaký obyčejný průměr, i podle hodnocení na Databázi knih. Musím říct, že jsem byla velice překvapená. Už jen to neotřelé a řekněme aktuální téma - klonování, dávalo naději, že příběh bude stát za to. Knížka mě neskutečně bavila, četla se hodně rychle a okamžitě mě vtáhla do děje.
Jediné minus vidím v rychlém konci, závěr byl hodně uspěchaný, nedotažený a trochu nereálný, nicméně ten zvrat mě dostal. Moc se těším na další díl.
Tak tohle bylo vesmírně boží - trilogie se stoupající tendencí. Ještě stále se mnou cloumají emoce. Strana 465 OMG!
Nemá asi už smysl říkat jak mega geniální je zpracování celé série, ale já to stejně řeknu. Nejvíc mě bavilo číst zprávy a chaty, záznamy z kamer už tolik ne, ale bez nich bychom se nedozvěděli celý příběh.
Strašně moc jsem se do posledních dvou dílů bála pustit, protože Iluminae jsem četla před skoro 3 lety. Ale na to, abych se do knížky dostala, to nemělo vůbec žádný vliv. Nemohla jsem Obsidio dát z ruky.
Autoři mají brilantní smysl pro humor, trošku mě tady chybělo lízátko od Lexi Blue :D
Dávám rozhodně body navíc za kontroverzní "postavu" SPIRa.
Fascinuje mě, že autor je Angličan a dal si tu práci, seznámit čtenáře s osudem osobnosti, která je významná především pro Česko (Československo).
Byla to jedna z nejzajímavějších a nejlépe napsaných biografií, jaké jsem četla. Zároveň je v knize nenásilnou formou zmíněn historický kontext.
A přestože spousta informací jsou pouze spekulace, já jsem si knížku užila.
Celá série pro mě byla poměrně velké milé překvapení, obálky mě právě nevyzývaly ke čtení, ale jak se říká "nesuď knihu podle obalu".
Myslím, že poslední díl byl ještě lepší než předchozí. Konečně mi k Mary sedla i duchařská atmosféra, když se plně projevily její schopnosti. Jediné, co mě fakt zklamalo, byl konec. Posledních pár stránek působilo uspěchaně.
!! Spoiler!!
Podle závěrečných stran bych čekala, že Lilia skončí s Reevem. Přiznám se, že s Alexem si ji neumím představit a naštvalo mě to.
Já rozhodně nevybočím z řady, když řeknu, že tahle knížka byla naprosto skvělá. Místy mi běhal mráz po zádech a celou dobu jsem byla úplně pohlcená.
Člověk si neuvědomuje, jakou má svobodu, až dokud si nepřečte tohle. Nedokážu si představit, že by se něco podobného stalo dnes.
Na konci mi i slza ukápla.
Nebýt čtenářské výzvy, nikdy bych se do knihy nepustila. Tenhle žánr opravdu není nic pro mě. Čekala jsem, že se tím budu muset prokousávat, pomalu, stránku po stránce a konec bude v nedohlednu, stejně jako Nepál a Čína.
Ale, bože, to bylo skvělý! Kniha byla vtipná, sarkastická a dobrodružná. A já si ji vážně užila. Autor jí prokládal i osobitými kulturními vložkami, opravdu jsem se celou jeho cestu bavila. Takže pokud nevíte, po jakém cestopise sáhnout, rozhodně doporučuji tento.
Tak tohle jsem vůbec nečekala!
Kniha, kterou jsem původně vůbec neměla v plánu číst, mě opravdu překvapila.
Je to neskutečně milý, lehce strašidelný a místy až moc přeslazený příběh. Ale já jsem si ho neuvěřitelně užila.
Rozhodně hodlám zjistit všechna Henryho tajemství i identitu Secrecy.
Jediné co mě mrzí, jsou ty překlepy v textu.
Že se jedná o retelling, jsem se dozvěděla až po přečtení. Jinak by mě to asi nenapadlo.
Měla jsem hodně velký problém se začíst. Až do strany 110 jsem téměř netušila, o co v knize jde. Místy se objevovaly a zase mizely záblesky pochopení. Myslím, že autorka by udělala lépe, kdyby nám svět Verity přiblížila trochu dřív. Zároveň by asi nebyla od věci nějaká mapa všech teritorií.
I po všech letmých vysvětleních mi zbývalo nekonečně mnoho otázek, na které jsem za celou knihu nedostala odpověď. To mi rozhodně čtenářský zážitek nevylepšilo.
Nicméně v knize nechybí napětí, není tu přeslazený románek hlavních postav jako v jiných YA, takže celkově nelituji že jsem si ji přečetla.
Nedokážu pochopit proč jsem celou sérii tak dlouho odkládala. Je to jedna z nejlepších a nejpropracovanějších YA co jsem četla.
Winter a Jacina jsem si neskutečně zamilovala, přestože neměli tolik prostoru jako celý plán na svržení Levany.
Kniha byla velice dlouhá, ale naprosto skvělá a já ji můžu jen doporučit. Hrozně se mi líbilo propojení starých pohádek, zasazených do moderního fantastického světa.
Jediné, co se změnilo, bylo to, že mi v tomto díle lezla trochu na nervy Cress.
Zpočátku mě kniha přišla hodně průměrná, čtivá sice byla, to ano, ale nic moc se nedělo. Samé večírky a puberťácké problémy a k tomu spousta popisu.
Nicméně později jsem se do Tylera zamilovala podobně jako Eden a plánuji přečíst i další díly.