Hoshi Hoshi komentáře u knih

Dětem Dětem Zdeněk Svěrák

Tuhle publikaci mám v knihovně už od jejího vydání a stále mě nepřestává bavit a udivovat. Je to úžasná kniha plná pohádek, básniček a písniček a jako bonus obsahuje všechny čtyři opery, které pan Svěrák a pan Uhlíř napsali (podle oper byl natočen film Tři bratři z roku 2014). Za mě jedno velké doporučení. :)

15.11.2024 5 z 5

Příhody skřítka Petra Příhody skřítka Petra Mara Pavese

Poklad z knihobudky... Byla jsem spolu s dětmi velmi mile překvapena, jaký příběh tato útlá kniha skrývá. Setkáváme se s lesním skřítkem Petrem, který se jedno jaro rozhodne postavit si na jiném místě v lese novou chaloupku a později i se skřítkem Filipem, který se ke skřítku Petrovi přistěhuje z města. Každý je jiný a přesto se krásně doplňují. Knihu si dcera vybrala sama. Ze začátku jsem byla trochu skeptická, jestli se jí příběh bude líbit, avšak je to skutečně milé čtení a byla radost ji předčítat před spaním. Pokud se k ní někdy dostanete, třeba z tohoto příběhu budete stejně nadšení, jako my.

04.11.2024 5 z 5

Barbaři z ledové planety Barbaři z ledové planety Ruby Dixon

Pokud očekáváte nějakou hodnotnější, smysluplnější literaturu, máte velká očekávání, tak se do této knihy ani nepouštějte. Je to nenáročné, odpočinkové čtení a přesně to jsem očekávala. Příběh se četl téměř sám, oddechla jsem si, zasmála jsem se. Vektal je zlatíčko a nutně potřebuji další díl. :)

04.11.2024 4 z 5

Sibiročka Sibiročka Lidija Alexejevna Čurilova

Objeveno u nás v knihobudce. Na první pohled mě zaujala květinová obálka, místy děravá, ošoupaná, špinavá, hodně čtená a přitom stále v dobrém stavu (se všemi listy, velmi dobrá vazba knihy!). Název napovídá, že kniha bude o dívce ze Sibiře - Sibiročce. Po otevření mě zaujala ilustrace L. Ryšavého, pod kterou je napsán kousek věty a stránka, ze které věta pochází. Když jsem se dala do čtení, byla jsem překvapena, jak snadno a rychle se čte i když vydání je z roku 1929. Rychle jako opravdu rychle - přečteno za jedno odpoledne a večer. Příběh o devítileté holčičce, o hodných a zlých lidech, závisti, ale hlavně o odvaze, laskavosti, přátelství a naději. Jsem ráda, že jsem se do knihy pustila a ještě raději, že jsem objevila takový poklad.

25.10.2024 5 z 5

Není oko jako oko Není oko jako oko Ivona Březinová

Už víc jak týden přemýšlím, jak okomentovat toto leporelo. Nápad jako takový se mi líbí - ukázat dětem různá homonyma v jednom leporelu je hrozně fajnový nápad, ilustrace nápadité a děti baví hledat co vše se jmenuje stejně. Bohužel s básněmi to tak není. Starší mi po druhé přečtené básničce řekla, ať je nečtu, že si budeme prohlížet jen obrázky. Takže za nás leporelo ano, ale bez básní.

14.10.2024 3 z 5

Máte doma velrybu? Máte doma velrybu? Jiří Žáček

Tohle leporelo je báječné! Tedy alespoň u nás má kombinace básní Jiřího Žáčka s ilustracemi Adolfa Borna velký úspěch. Básně jsou vtipné, pobaví všechny věkové kategorie a ilustrace jsou nepřekonatelné.

01.10.2024 5 z 5

Jede, jede poštovský panáček Jede, jede poštovský panáček Veronika Jelenová

Leporelo s jedenácti klasickými říkankami pro nejmenší děti. Desky jsou pevné, ilustrace jsou některé trochu zvláštní (u nás styl kresby postav paní Vopičkové moc velký úspěch nemá), avšak k daným říkankám sedí. Samotné říkanky jsou povětšinou známé - např. Jede jede poštovský panáček, foukej, foukej, větříčku, šel Janeček, Kalamajka, paci, paci... Či méně známé jako beruško, beruško nebo hopsa, hejsa, hopsa...

01.10.2024 2 z 5

Veselé léto Veselé léto Helena Bechlerowa

Krásný poklad z knihobudky. V této útlé knížce s krátkými kapitolami, přesně tak dlouhými pro předčítání před spaním, se seznámíme s bílým králíčkem, který měl na boku skvrnku jako pětihaléř - Pěťáčkem, který si jednoho letního dne z trochy větví, trávy a klacků postavil salaš. Jenomže by to chtělo i střechu. A zde začíná jeho letní dobrodružství. Spolu s králíčkem se setkáme se spoustou zvířátek - např. kozlíkem Trkálkem, kocoury Filkem a Barnabášem, veverkou Baruškou a jinými zvířátky. Příběh měl u nás velký úspěch a věřím, že se k němu vrátíme.

19.09.2024 5 z 5

Domácí zvířata Domácí zvířata Jan Hošek

Krásné, velmi jednoduše a přitom celkem realisticky nakreslené leporelo pro nejmenší, které seznamujeme se zvířátky. Na každé straně najdeme jedno ze základních zvířat, které můžeme u nás najít, jako je kráva, pes, kůň, kočka, prase či krocan. Ilustrace jsou na bílém pozadí, takže nejmenší "neruší" žádné pozadí. Za nás fajn leporelo.

Vařila myška kašičku Vařila myška kašičku Olga Štruncová

Tři krátké říkanky, které se vypráví těm nejmenším a známe je snad všichni, doprovázené ilustracemi Heleny Zmatlíkové. Za nás paráda. Myšičky s bryndáčky, třešně jako tapeta na stěně. Ilustrace i text zaujmou snad každého, kdo se k tomuto leporelu dostane.

O lakomé ovečce O lakomé ovečce Adolf Dudek

Nesla si ovečka pytel ovsa domů, cestou se nechtěla podělit s ptáčky, kteří k ní přilétali. Když hopsala přes lávku, lávka se prolomila a ovečka spadla do říčky a ptáčci jí pak pomohli z vody.
Bohužel je to další malé leporelo, které u nás nemělo úspěch. Děti nezaujal ani příběh ani ilustrace.

Když jsem husy pásala Když jsem husy pásala Marie Tichá

Malé leporelo obsahující známé dětské písničky, tentokrát však jen jako básně, u nás úspěch nemělo. Děti nezaujaly ani ilustrace ani texty, ačkoliv všechno znají jako písně.

Na našem statku Na našem statku Zuzana Baláková

Klasické leporelo se zvířátky, které můžeme najít na statku - osel, kočka, kachna, pes, kráva či včela. U nás úspěch bohužel nemělo.

Dudek a zvířátka z lesa Dudek a zvířátka z lesa Radek Adamec

Deset básniček/hádanek o zvířátkách, která můžeme najít u nás v lese. Hádanky jsou trošku těžší, avšak s chvilkou přemýšlení to předškolák hravě zvládne, pokud se s leporelem setkává poprvé. U nás mělo leporelo docela úspěch.

31.08.2024 4 z 5

Říkadla Říkadla Josef Lada

Jednoduché, známé říkanky doplněné známými ilustracemi J. Lady. A nebo jsou to ilustrace doprovázené říkankami? Tak či tak je to leporelo, které nezestárne.

Zvířátka Zvířátka Josef Lada

Josef Lada to prostě uměl. Jeho ilustrace jsou jednoduše skvělé a líbí se všem po generace. U nás má leporelo velký úspěch nejen u nejmenších.

Magor dětem Magor dětem Ivan Martin Jirous

Čteno díky ČV a bylo to příjemné čtení, plné lásky autora ke svým dvou dcerám.

18.08.2024 4 z 5

Pepův traktor Pepův traktor neznámý - neuveden

Pepa vyráží se svým červeným traktorem a pejskem Čikem každé ráno na pole. A na každé stránce zažijí něco nového.
Tohle leporelo se nám líbí. Příjemné obrázky, na každé straně jedna výstižná, jednoduchá věta. Ideální pro malé děti.

18.08.2024 4 z 5

Pavlíkův bagr Pavlíkův bagr neznámý - neuveden

Časně ráno vyrazil Pavlík se svým bagrem na staveniště, kde se setkal se setkal se stavitelem a dělníky - budou stavět novou nemocnici. Ale při kopání narazí lžíce bagru na něco tvrdého. Co to může být? ....
Líbí se mi, že leporelo není klasické čtvercové/obdélníkové, ale je vyříznuté podle obrázku bagru, takže si s ním můžete "jezdit". Textu je v něm celkem dost a písmenka jsou malinká. Raději si prohlížíme jen obrázky.

18.08.2024 3 z 5

Něžný darebák Něžný darebák Barbara Neil

Příjemná jednoduchá jednohubka na volný víkend.

28.07.2024 3 z 5