Hotovson komentáře u knih
Je to taková jednohubka, ale i to stačilo, aby mi místy přeběh mráz po zádech. Tajemno i strach by se tu dali krájet a přece jsou tak nějak neuchopitelný.
Hodně děsivý. Historie se neustále opakuje. Bohužel.
"Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle."
Ale jo, je to psaný pěkně. Já už to jako povinnou četbu neměl, přečet jsem si to ze zvědavosti. Sice mě tam celkem nudily ty části o socializaci, neustále se opakující a zdlouhavý, ale na druhou stranu je tam pěkně popsanej život dělníků na Kladně po 1. světové válce, že jsem se i do toho dokázal vžít.
Zábavný byly ty části, kde se starej Šádek neustále s někym o něco sází a jelikož má filipa, pokaždý vyhraje.
Je pravda, že kdybych neznal seriál, tak by mi to zřejmě nebavilo, ale takhle je to pěkný čtení, který až na začátek a pár drobností kopíruje seriál.
Určitě ale napřed doporučuju seriál a až potom knížku.
Trošku pomalejší začátek, ale jakmile se kniha dostane do tempa, tak už nepovolí a na konci jsem měl nervy jak špagáty, jak to bylo strhující.
Příběh a postavy jsou moc dobře propracovaný a kdo je číslo 1 se dozvíme až na úplnym konci. Samozřejmě jsem to nečekal :)
A celou dobu jsem si lámal hlavu, kdo by mohlo bejt to dítě :)
Tak tohle jsem opravdu nečekal a že vždycky čekam cokoliv, jelikož nejsem schopen nikdy uhádnout, kdo vraždil :)
Čekal jsem teda větší záhady a mystéria, vzhledem k tomu do jakýho prostředí byl děj zasazen.
Bohužel zůstalo jenom u očekávání.
Líbily se mi povídky:
- Jáma a kyvadlo
- Zlatý brouk
- Brýle
- Předčasný pohřeb
- Vraždy v ulici Morgue
- Pád do Maelströmu
Zajímavý byly i povídky Černý kocour (celkem brutální) a Maska červené smrti. Ty bych přiřadil k žánru hororu, jinak tam moc hororovejch povídek nebylo, ale nijak zvlášť mi to nevadilo.
Měl jsem trochu problémy s časovou osou, ne v rámci celý knihy, ale v rámci jednotivejch kapitol, kde jsem se v tom chvílema opravdu ztrácel, jak se furt přeskakovalo v čase, nicméně celkovej dojem to nepokazilo. To samý bylo s postavama, obzvlášť ty asiatky v restauraci se mi pletly, ale tak když se děj táhne přes 50 let, tak se dá s množstvym postav počítat :)
Moc se mi líbilo, jak se děj pěkně pomalu táhnul, takže to bylo takový klidný a pohodový čtení, i přes závažný situace, co se odehrály (ale tak kdyby se vrátili do vývařovny, tak by nebylo o čem psát :)), ale byla tu i spousta úsměvnejch situací, obzvlášť jsem si oblíbil postavu Ketchuma a jeho svérázný názory a postoj k životu. jenom je škoda, že jsme se nedozvěděli, jak se vlastně jmenuje křestním jménem ("pokud vůbec nějaké má").
Za mě celkově vynikající, byl jsem velice spokojen.
Maggie May mě s tim svym fanatismem pěkně štvala. Všeho moc škodí.
Kniha ač napsaná ještě před koncem prohibice v USA, tak už naznačuje, že to nedopadlo tak úplně podle představ těch šílenců, ale naopak se to zvrhlo (jak už všichni víme z historie) a rozmohly se různý tajný bary a podloudný výrobny chlastu a účinek byl v podstatě opačnej.
Uplynulo téměř 90 let a nic moc se nezměnilo. Na světě jsou pořád různý skupiny fanatickejch šílenců, snažící se prosadit svuj názor oproti většině a jdou slepě za svym, bez ohledu na omezování svobody ostatních. Jmenovat nebudu, nemusíme se ostatně ohlížet až tak hluboko do historie.
Tak já nevim...mam to tak napůl. Některý povídky se mi líbily, jiný ne nebo jsem je nepochopil, u některejch jsem se dost nasmál a jiný na mě byly moc silný kafe.Takže 3*.
Většinou se u knížek směju tak nějak pro sebe, ovšem v tomhle případě jsem se smál hodně nahlas, takže jsem docela rád, že jsem jí nečet nikde venku, páč by se na mě asi koukali jak na blázna :)
Skvělý povídky. Až mi to překvapilo, že jsem je přečet za jeden den.
Ty otevřený konce - mně se to líbí. Jako by autor nechával na čtenáři, ať si konec domyslí sám. Takový to "co tím chtěl básník říci" a každej si pod tim představí něco jinýho.
Já to dočet, nicméně musim souhlasit s tim, že se DD hrozně moc, opravdu dost opakuje. O půlku kratší by to nevadilo.
Taky jsem čekal MOR - téma, lidi mřou jako mouchy, autor to nějak zachytí, bohužel mi to přišlo, že sám je tam nějak ta moucha na zdi, což jinde funguje, ale tady bohužel ne. Přijde mi od děje moc odtažen, vzhledem k tomu, že byl celou dobu přítomen.
Nejlepší část byla paradoxně zprostředkovaný vyprávění útěku skupiny lidí z Londýna a toulání se krajem až k založení "osady", kde přečkali morovou ránu.
Moc pěknej životopis, rozhodně žádná suchopárná nuda. Vůbec jsem neměl tušení, že procestovala svět. Z toho půlku vlakem.
Parádní zakončení trilogie. Byl jsem spokojen. Všechny tři díly za 5* :)
"Je to velký hřích porazit strom v rozpuku, když je tak plný síly, že ani nemůže umřít. Je to strašné, když mrtvý nemůže najít v hrobě klid. Mrtví už nemohou prožívat lásku ani štěstí, ti si mohou přát už jen klid v hrobě. Jak bych neplakala, když říkáš, že břízka nemůže umřít, protože myslí na svého vraha. Je to tvrdý osud pro člověka, který byl zbaven života, když nemůže v klidu odpočívat a musí pronásledovat svého vraha. Mrtví, ti mají už jen odpočívat v pokoji."
Jo, přesně tak to je.
Nemam rád Olbrámka, prostě ne, je to hajzl.
Oldřich z Chlumu je tentokrát odsunut tak trochu na vedlejší kolej, resp. pod zámkem, takže Ota s Divišem si musí poradit sami. Což se mi na tom líbilo, že to tentokrát nestálo jenom na Oldřichovi, i když se nakonec dobral stejnýho závěru.
Sice jsem o KLDR ledasco přečet nebo viděl, ale takovej pohled zevnitř ještě ne. Místy mi to přišlo až absurdní, co se tam dělo a děje dodnes. A ke smůle severokorejskýho lidu i bude dít, i kdyby se mladej tlusťoch nerozmnožil, páč ten lid žije tolik desítek let v bublině, že i kdyby ten zrůdnej režim někdy padnul, tak ty lidi prostě nebudou vědět co počít. Minimálně dnešní generace ne, to možná až ty budoucí.
Nechápu, proč to tam ještě funguje, asi nad tim drží ochranou ruku Čína, jinak si to nedovedu vysvětlit a nechápu proč, ale jinak by se to muselo už dávno zhroutit, stejně jako všechny ostatní socialistický a komunistický státy bez pomoci z vnějšku.
Soudruhy bych tam posílal na exkurzi - na 20 let - pak by možná prozřeli a přestali podobný zvěrstva hájit a obdivovat.