Hotovson

Tak dlouho jsem se chystal vypůjčit si Platnéře z knihovny, až se nějakou náhodou stalo, že mi vydali všechny tři díly v jednom, takže jsem nezaváhal a hned to celý koupil. Podle zdejších komentářů a hodnocení to byla taková sázka na jistotu a já mam tyhle historický romány rád, takže jsem se nemoh splést. Bylo to v podstatě to, co jsem od toho čekal, i když kolikrát mi přišlo, že toho štěstí pro Lukáše a jeho blízké bylo až moc a i děj se dal celkem předvídat, ale to mi vůbec nevadilo. Občas si prostě člověk potřebuje přečíst knížku, kde se (téměř) všechno podaří a i konec je dobrej. Takže za mě spokojenost a pan Niedl mě opět nezklamal.

Ze začátku, než se děj rozjel mi to moc nebralo, ale postupem času se zvyšovalo napětí a když začlo jít o život, tak to konečně bylo ono. Sice jsem se vůbec neorientoval v lékařskejch termínech, ale to vůbec knížce neubíralo na tempu, nepřišlo mi to až tak podstatný pro děj, vědět přesně co jakej výraz znamená.

Moc pěkný povídky, všechny tři, i když nejdelší Voda se šťávou se mi líbila nejvíc, asi proto, že mam hrozně rád Pelíšky, ale tady je to spíš jenom takovej nástřel, i když to vůbec nevadí. Hrozně jsem se u toho nasmál, nebudu jmenovat konkrétní příklady, je toho opravdu hodně.
Varování: Nečíst na veřejnejch místech, budete vypadat jako blázen, když přídou výbuchy smíchu z ničeho nic :)

Začátek byl docela roztahanej a hlavní ženská postava Nina mi připadala jako hrozná kráva. Zlepšilo se to v prostřední části, kdy mi začla bejt sympatická a má to fakt dobrou atmosféru. Po jejím útěku a osvobození bych to klidně ukončil. Neřikam, že konec byl špatnej, ale přišel mi tam prostě navíc, i když vcelku zásadně mění vyznění celýho příběhu.

Jednička se mi moc líbila a když jsem uviděl dvojku v akci za 99,- , tak to byla jasná volba a nesplet jsem se. Přečteno jednim dechem, takže opěr skvělej na napínavej případ (a drsnej), navíc z prostředí americkýho zapadákova uprostřed hlubokejch lesů, navíc ještě prošpikovanejch tunelama a jeskyněma, tudíž ideální prostředí pro působení a ukrývání různejch magorů. Zasadit příběh do tohohle prostředí znamená polovinu úspěchu, protože to prostě má svojí atmosféru a tady je fakt dobře popsaný.
Moc se těšim na další díl, tak snad se brzo dočkáme a jsem zvědav, jak budou pokračovat rozhovory s neznámým 037.

Tak jsem si řikal, že jsem konečně trefil vraha...samozřejmě, že opět ne, i když mi to mohlo trknout, když se k tomu půl knížky směřuje, že to bude ve finále jinak a jako vždy mi finální rozuzlení překvapilo a na konci je to pěkně napínavý.
Kupodivu jsem čekal typickou šablonu, kde budou lidi umírat různejma způsobama jak na běžícim páse, než se dobereme konce, ale byl jsem překvapen, kolik postav v knize umře (záměrně nechci psát číslo), když nebudu počítat oběti vraha v knize zmíněný, tudíž neumřeli v přítomnosti, ale už kdysi (snad jsem to vyjádřil dobře :D)
Pokračování si určitě přečtu.

Moc hezká knížka, kterou jsem si vybral k odpočinku v pátek odpoledne a rozhodně to nebyla chyba.
Původně jsem měl za to, že je to knížka pro děti, ale po přečtení mi to tak nepřišlo.

100% Naprosto strhující!
Kam se na to hrabou všechny filmový zpracování.
Knížka a fantazie - nic víc neni zapotřebí.

Vynikající odpočinková jednohubka. Perry Mason nikdy nezklame a opět dovádí svoje protivníky v soudní síni pomalu k šílenství. Nesmí samozřejmě chybět Della Streetová a soukromý očko Paul Drake, aby bylo trio kompletní, bez nich by to nebylo ono.

Začal jsem číst hned po sbírce Dolanův cadillac a ten mi přišel lepší, resp. povídky v něm. Tady byly taky pěkný, bylo tu pár poct - Bradburymu v Domě v Javorové ulici a Chandlerovi v povídce Umneyho poslední případ a Doyleovi v povídce Doktorův poslední případ. Všechny se mi líbily. Pak bych ještě zmínil Crouch End, Desátníky a Pátou čtvrtinu.
Ten esej o baseballu nevim proč tu je, ale nevadí mi, navazující povídku jsem nepochopil a nelíbila se mi. Asi to ani nebyla povídka, když už jsme u toho...

Až na dvě povídky se mi líbily všechny, ať už to byl titulní Dolanův cadillac (nějak mam rád příběhy o pomstě s dobrym koncem) nebo bizarní Prst a Zuby (to mi fakt bavilo). Skvělá byla i "Pekelně dobrá kapela", kde člověk čte, řiká si otoč to, nejezdi dál, ale ne, takže to dopadne jako vždy, ovšem v pekelně ospalym městečku.

Nebyla to taková katastrofa, jako když jsem čet (a nedočet) Zápisky starýho prasáka, ale na Poštovní úřad nebo Šunkovej nářez to nemá, ale moh bych říct, že většina těch povídek se mi líbila u některejch jsem se musel i smát. Takže celkově je to povedený, když se člověk smíří s tim, že čte o zoufalcích a ztroskotancích a je to samej chlast a sex.

Samozřejmě se nabízí srovnání s filmem, kterej u mě teda vítězí. Knížka je dobrá, ale dějová linka s manželkou je podle mě navíc a kazí tempo, poslední část a hon na žraloka naopak parádní, akční a napínavá. Konec je jinej než u filmu, ale nevadí to. Nebudu dělat spoilery.
Pozn.: Co mi ještě vadilo, že po celou dobu se o žralokovi mluví jako o rybě. Je to samý ryba sem, ryba tam, je to docela otravný. Chápu, že kdyby se psalo o parybě, bude to sice správně, ale z literárního hlediska stejná, možná větší tragédie. Možná šlo prostě napsat žralok a bylo by to nejlepší :) (vydání z roku 1992, nevim, jak to je u dalších)

O operaci jsem nevěděl zhola nic, i když rád sleduju dokumenty o 2.sv. válce, ale odborník nejsem, nicméně je knížka psaná tak čtivě, že mě okamžitě pohltila. Je to podle mě dost akční, líbí se mi, jak v poslední části se děj odehrává v podstatě po minutách, a to jak na frontě, tak ve velíně (nebo jak to nazvat) a zároveň probíhá pátrací akce po německym agentovi. Ve finále je to všechno o správnym načasování a jde o minuty, ne-li o vteřiny, jak kdybych koukal na nějakej akční film. Jo, tuto mi hodně bavilo. A docela mi překvapilo, že ztráty byly minimální.

Perfektní práce!!! Vztyčenej varovnej prst, co by se mohlo stát a ta pravděpodobnost je podle mě docela velká. Sice se z toho některejm lidem budou kroutit palce u nohou, ale je to tak. A ty, než si něco takovýho vůbec jenom připustí, tak už bude pozdě.

Nebylo to špatný, ale asi ani nejlepší, prostě taková klasika s Oldřichem z Chlumu na dvě odpoledne. Co se týče závěru, nejsem historik, ale tak nějak to možná proběhnout mohlo, když ten nemoh na tamtoho a ten zas na toho z určitejch právnickejch důvodů XIII. Století (nechtěl bych tu spoilerovat), nicméně se mi zdá, že podobný závěry už jednou Vondruška použil, koneckonců těch knížek už je asi 30 a já si je fakt všechny nepamatuju. Což dává ovšem dobrou šanci na znovučitelnost :) A ještě co se rytířů a jinejch urozenců týče, tak mam všeoběcně problém pamatovat si jména, natož když je to Někdo z Něčeho, popř. ještě s přídomkem zvířete a šílenejma staročeskejma jménama jako Budivoj, Ratmír, Habart, Hejlík, Vchyna, Nechvala či Chluk, o těch mniších měnících si jména kvůli řeholi ani nemluvě :)
Obzvlášť zabrat mi dali ty Heřmani a Hermani, tady si myslim, že to bylo asi zbytečně překombinovaný.

Bylo to pěkný, líbilo se mi to, mam Kinga rád a zase to byl od začátku příběh, co mi zajímal, ale já prostě musim mít v knížce konec. Jedno jakej, dobrej, špatnej, to je fuk, ale nějak to zakončit, což se tady bohužel nestalo. Je to takový useklý v půlce a to mi vadí. I když si konců můžu domyslet kolik uznam za vhodný.

(SPOILER) Film jsem viděl x-krát, a vůbec netušil, že je to podle knížky. Každopádně, jsou tu jistý odlišnosti, ta knížka je totiž naprostej masakr. Tam kde ve filmu Rambo svoje pronásledovatele jenom "polechtá" a nechá je na živu, defakto pro výstrahu, co by kdyby..., tak tady je nekompromisně kosí, až se kill count zastaví na dvoucifernym čísle. Jinak příčina celýho průseru je stejná - debilní šerif, nesmyslně si honící svoje triko a eskalující situaci, až prostě vytočí Ramba do vývrtky. Pak už to jde ráz na ráz a knižní konec je vynikající, lepší než film bych řek, tam už to je prostě Rambovo válka a na následky se nehledí.

Mě trošku překvapilo a docela i vyděsilo to nízký hodnocení tady až do modrejch čísel ze začátku, páč tuta série se mi fakt líbila, jak nápad, tak postavy a vůbec všecko. Tak jsem se do toho pustil téměř po dvou letech od čtení Smrtky a Nimba. Začátek byl trošku těžší, přecejenom jsem si nepamatoval úplně všechno, ale postupně jsem se do toho začet, šlo to pozvolna a přece rychle (těch 540 stran mi fakt nevadí, já si to užil, Shustermanovo styl je čtivej).
Možná byli jak Citra, tak Rowan odsunuti na trošku vedlejší kolej, ale tohle bylo třeba. Za mě v pořádku, že se dostali do popředí jak postavy Greysona, tak nově Loriany a byl nám přiblížen vývoj Nimba a všechno se odehrávalo tak nějak všude :) Nemohly chybět samozřejmě zrady a různý veletoče, ale to nechci vyzradit.
Za mě osobně byla nejlepší dějová linka Nimba, prostě mi fascinovalo, jak má všechno pod kontrolou, i to, co nevidí (:D), ostatní tak potom nějak prostě zapadlo tam, kam mělo.
Co se týče konce - Má to konec, opravdu pěkně vymyšlenej, byl jsem spokojen. Ideální svět nemůže existovat, pokud o všem budou rozhodovat lidi, z toho důvodu se mi líbila "záchraná brzda" smrtek.
A konec vrchního supersráče (to neni překlep) Goddarda. To byla třešnička :)

Film jsem samozřejmě viděl (ale kouknu určitě znova), takže jsem věděl, co se bude dít a taky to tak bylo, ale nic to nemění na tom, že jsem se od první stránky začet a po úvodu do děje a ukradení peněz, kdy jsme se přesunuli do motelu se to pěkně rozjelo. Akorát teda knižní Norman Bates mi přišel zápornější a odpornější než filmovej hned od začátku, přecejenom mi byl Anthony Perkins ze začátku docela sympatickej, než to všechno začlo. Přečteno na jeden zátah během večera, ani nemusí mít knížka tolik stran a může bavit, tady neni nic zbytečně a musim souhlasit s ostatníma komentářema, že se jde rovnou na věc a nechodí se zbytečne okolo horký kaše.