HŠ Online komentáře u knih

Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Na první a pátý díl to dle mého názoru nemá. Párkrát jsem se zasmála opravdu nahlas, ale jinak už mi to přišlo moc na sílu. Nejhorší je, že mě ani nezajímalo, koho si Marie vlastně vezme. Skvělý je Josef, hlášky kuchařky a tentokrát mě hodně bavila část o Vivian a Denisčiné matce. Samozřejmě Deniska perlila. Nemám ráda ty dlouhé dopisy (faxy) a vůbec mě nebavilo Josefovo psaní. Ale jinak parádní oddechovka na podzimní večery.

15.11.2022 4 z 5

Outsider Outsider Stephen King

(SPOILER) Dvě třetiny knihy jsou na plný počet, pak se objeví Holly (stylem přišla jsem, viděla jsem, vyřeším, odcházím) a to mě už tolik nebavilo. Možná je to taky tím, že jsem Mr. Mercedes četla už kdysi, takže si nevybavím, čím si Holly prošla, na co neustále naráží. A také ten pocit, že tohle všechno už tu nějakým způsobem bylo. Ale co můžu chtít po spisovateli, který napsal skoro již 100 knih? Největší průšvih byl překlad a chyby v textu. Sem tam chybějící uvozovky, občas nesmyslná věta, to mě hodně mrzelo.

05.04.2021 4 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Můj šálek kávy to tedy nebyl. Jako rodina jsme brali stopaře kdekoliv a kdykoliv, já potom také. Navíc jsem se jednu dobu nedopravovala jinak než stopem. Takže "poučky" pro stopaře pro mě byly zbytečné, navíc to, co autor popisuje, se stalo každému stopaři. Není vůbec pravda, že stopaře berou pouze Ti, kteří si chtějí povídat. A na co mi byly kratičké příběhy řidičů? Autorův humor mě brzy omrzel, navíc jeho sebevědomí občas hraničilo se sebestředností. A občas si v knize velmi protiřečil. Taky nemám ráda škatulkování typu "každý Švéd, každý Evropan, všichni stopaři, pokaždé musíme", atd. Chyběly mi tam dvě zásadní věci - rozpočet a doba, do kdy je třeba se vrátit. Jestli tohle Ladislav nemusel řešit, to se mu to cestovalo. Smekám před jazykovou vybaveností. Nechápu, co lidi žene cestovat a hned to sdílet na sociálních sítí.

14.03.2021 1 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

SPOILERY: Nevím, jaké jsou v USA zákony, ale chtít odpojit člověka již po týdnu, se mi zdá i na Ameriku moc. Caru bych potkat nechtěla - sebestředná naivní puberťačka s rozumem tak na 13 let. V celé knize žádná zmínka o Lukových rodičích, případných sourozencích. Iritovalo mě časté střídání kapitol, člověk se jakžtakž vžije do postavy a už tu má jinou. Ve finále jsem vůbec nepochopila pasáže s vlky, proč tam byly? Ze začátku zajímavé, pak opakující se stále dokola. Shrnuto: první čtvrtina knihy dobrá, ale pak už se v tom začala autorka tak nějak patlat a vyšla z toho neuvěřitelná slátanina, kdy člověk neví, jestli čte dokument o vlcích, young adult literaturu, knihu z lékařského prostředí nebo něco ze soudní síně.

27.12.2020 2 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Jednu hvězdičku dolu za to, jak nám autorka neustále připomínala to, jaká je inspektorka nerudná ženská, jak se neumí chovat, nezdraví, nepředstavuje se do telefonu a podobně. Jsem zvědavá, jak ji popisuje v předchozích dílech, na která se těším.

17.05.2020 4 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Jelikož jsem od knihy nic nečekala, neměla jsem s čím srovnávat. Zbytečně moc vulgarit, ale krásně psané, místy malinko děsivé.

10.06.2019 4 z 5

Co to bude? Co to bude? Táňa Keleová-Vasilková

Doteď mi autorka nevadila, ale tohle byla fakt síla. Plytké, černobílé, místy jsem četla s otevřenou pusou, protože jsem nechápala, kam autorka na dialogy chodí. Nejvíc mě iritovalo, jak se o dcerách všichni vyjadřovali jako o "malých". O závěru se tu zmiňovat ani nebudu, to už je tu komentováno několikrát.

22.05.2018 2 z 5

Zvěrolékař opět v jednom kole Zvěrolékař opět v jednom kole James Herriot (p)

Opět nadšená. Milé, poetické, krásné, vtipné.

27.09.2017 5 z 5

Můj život bez mříží Můj život bez mříží Jiří Kajínek

Moc sebevědomé, superhrdinovské. Úryvek, který mě pobavil: "Nejsou za mnou žádné oběti a nešťastní lidé".

09.02.2017 3 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Červená knihovna jak vyšitá, očekávala jsem něco hlubšího. Námět skvělý, zpracování podprůměrné. Jednání hlavních postav zcela absurdní. Trošku jsem se zamyslela nad tím, jak je to s obrazy, kdo na ně má nárok a vlastně proč. Kniha má pár faktických nedostatků/chyb, SPOILER: Jak je možné, že Paul vrátil Liv do kabelky 200 liber v těch samých bankovkách? Kde Liv neustále brala mobilní telefony? Když Sophii odváželi vlakem, tak tam zapomněla kabelu, kterou v další kapitole měla už u sebe? Tohle jsou věci, které mi hodně vadily a čekala jsem nějaké vysvětlení. Možná jsem na takovouhle literaturu stará.

18.01.2017 2 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Četla jsem ji před lety a vzdala jsem to po pár stránkách. Teď jsem se do toho pustila znovu, že jsem to asi tehdy nepochopila, je to přece klasika. Vydržela jsem až do konce! Ale o čem to bylo, pro koho to bylo, co mi to mělo dát, to jsem nezjistila.

07.09.2021

Drž se Drž se Harlan Coben

Hltala jsem to, napínavé jak kšandy. Hvězdu dolů za ten těžko uvěřitelný propletenec a pro mě nepochopitelný americký způsob výchovy (nepracující matky čekající na své dvanáctileté ratolesti před školou).

06.08.2021 4 z 5

Ženy z Bohnic Ženy z Bohnic Edna Nová

Krásně srozumitelně napsáno, líbil se mi sloh a výrazy. Až si budu myslet, že jsem na tom špatně, zaručeně po této knize opět sáhnu.

25.05.2021 4 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Těžko se mi vžívá do prostředí, kde matky vozí děti do školy na malém městě autem, ač je vše v docházkové vzdálenosti, nepracují, mají klub na hlídání dětí a ve městě mají jen jednu hospodu:) Téma mohlo být dobré, ale nepochopila jsem, proč odsuzovat ženu, která v deseti letech někoho zabila. Naprosto souhlasím s komentářem RadimWiniarski.

20.03.2021 1 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Kde jsem skoro 40 let byla, že jsem o téhle knize nevěděla vůbec nic, snad kromě toho, že existuje a kdo ji napsal? Krásná klasika, líbil se mi styl psaní, doba, ve které se děj odehrával, prostě všechno.

18.03.2020 5 z 5

Dobře se dívej Dobře se dívej James Carol

Čtivé to je, to se musí nechat. Ale tak strašně nereálné, překombinované, hlavní hrdina samolibý, všechno ví, všechno zná, všude byl, vařil z vody. O jeho charakteristice a "úžasnosti" už tu psali jiní. Ten jeho tým tam byl tak nějak do počtu, vše jim předkládal, vlastně je k ničemu nepustil.

26.02.2020 3 z 5

Útěk do samoty Útěk do samoty Nicholas Sparks

Po přečtení historického románu jsem dostala chuť na něco ze současnosti, něco nenáročného. Tohle byla ale síla. Bezduché, nudné, rádoby opředené tajemstvím, předvídatelné, rozvláčné, utahané. Všechny postavy kladné, pozitivní, přitom, dle autora, těžce zkoušené životem. K žádné jsem si nedokázala utvořit vztah. A ty dialogy! Dočteno silou vůle.

15.02.2020 1 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Dvě hvězdičky a to pouze za část o Jáchymovi. Veroniku jsem fakt protrpěla. Nemyslím, že by se autor uměl vžít do ženské postavy. Já to nemohu ocenit ani jako lehké letní čtení. Plytké postavy, překombinovaný děj, s trochou nadsázky bych to zařadila do žánru fantasy. A že by to bylo vtipné? To už vůbec ne.

20.07.2017 2 z 5

Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Nejvíce mi na těchto povídkách vadí, že když se začtu, tak už končí.

01.03.2017 4 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Mrzí mě, že v některých komentářích je prozrazen bez jakéhokoliv varování konec.

26.11.2014 3 z 5