IrennCasman
![Krvavé ostří Krvavé ostří](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322789/krvave-ostri-L4b-322789.jpg?v=1480533162)
Pokaždé, když čtu takovou úžasnou knihu, jako je tato, přestávám vnímat realitu, svět okolo mě najednou jakoby se vytratil někam do dáli. Na čtení knih miluji právě to, že se člověk může nachvíli odprostit od svého vlastního života a "žít" nachvíli život někoho jiného, fitktivního.
Naprosto zbožňuji styl psaní Maasové. Už jen proto, že jejími hlavními hrdinkami jsou feministky, které se cítí neohroženě a většinu času si myslí, že zvládnou všechno sami, bez pomoci mužů. Hrdinky, které bojují za svá práva a za svobodu druhých. Většinu času cítím se Celaenou a Feyre jakési souznění. Jejich humor a drzý jazyk nemá příliš daleko od toho mého.
Krvavé ostří jsem četla až jako poslední, ale mám pocit, že s každou další knihou od Maasové si ji zamilovávám víc a víc. Musím říci, že na její knihy jen tak něco nemá...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Královna stínů Královna stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289317/kralovna-stinu-CO8-289317.jpg?v=1621366298)
Díky za takové spisovatelky jako je právě Sarah J. Maas. Co bychom bez jejích knih dělali? Její psaní mě posledních pár týdnů drží ještě při smyslech. Miluji chvíle, kdy se mohu začíst a strávit u jejích příběhů celý den v posteli. Miluji všechny ty emoce, které se ke mně při čtení hrnou. Miluji to hluboké a niterné prožívání. Musím říci, že Sarah se stala jednou z mých nejoblíbenějších spisovatelek ever.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286248/dvur-trnu-a-ruzi-5Mh-286248.jpg?v=1463426548)
V hlavě zkouším přijít na vhodná slova, která bych mohla v tomto komentáři použít, ale mám pocit, že jich není třeba. Není jich třeba, protože pocity, které ve mně tato kniha vyvolala, se nedají popsat slovy. Avšak jednu důležitou věc jsem si uvědomila. Nikdy bych se nemusela rozhodovat, zda bych šla vstříc nebezpečí, kvůli svému milovanému, pod horu. Mé rozhodnutí by bylo vždy ano.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šťastně až navěky Šťastně až navěky](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300436/stastne-az-naveky-XqJ-300436.jpg?v=1469349959)
Tato kniha je přesně to, co jsem skutečně a neodvratně potřebovala. Po přečtení "Dcery" jsem měla strach z toho, jaká kniha bude, ale můj strach, který byl zapříčeněn předchozí zkušeností, se mi teď zdá zcela zbytečný. Kniha byla naprosto a nepopiratelně úžasná. Mám z toho obrovskou radost. Proč takových knih nemůže být více?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280736/stastni-lide-ctou-a-pijou-kavu-Eid-280736.jpg?v=1453732250)
Přemýšlím, co bych vlastně měla napsat o této knize a o svém názoru na ni. Snad jen to, že jsem velice dobře chápala, co si Diane prožívá. Už od zažátku mi byla sympatická a stejně tak i Félix, který mi neskutečně přípomínal mého nejlepšího přítele. Hodně jsem u té knihy přemýšlela a představovala si. Byl to pro mě opravdový zážitek. Určitě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šťastní lidé mají snadný život Šťastní lidé mají snadný život](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309437/stastni-lide-maji-snadny-zivot-Zw0-309437.jpg?v=1475394300)
Nemám slov. To byla naprostá krása. Příběh mě naprosto nadchl, stejně jako tomu bylo i v prvním díle. Opět jsem se ponořila do světa životem zlomené Diane. Každá řádka, každé další slovo mě nutilo číst dál a dál. Nebyla jsem schopna vnímat okolní svět a dění v něm. Vnímala jsem pouze své a Dianiny pocity. Neslyšela jsem volání ostatních, slyšela jsem pouze svůj pravidelných dech. Četla jsem a v hlavě jsem si slova přetvářela v němý film. Kniha mě naprosto pohltila. Nedokázala jsem odtrhnout oči. Nešlo přestat číst. Moc často se mi nestává, že bych z nějaké knihy byla takhle vedle. Takže prosím více takových knih. Protože šťastní lidé čtou a noří se do světa fantazie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nightingale Way Nightingale Way](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362885/mesicni-svetlo-na-nightingale-way-4ST-362885.jpg?v=1513970444)
Omlouvám se, ale po posledním díle už to prostě musím napsat. To nikomu z vás nevadí celé to zaobalené klišé? Upřímně bych očekávala větší propracovanost erotických scén. Nikdo z nás to přeci nedělá stejně jako ten druhý. A proto se mi opravdu nečte dobře, když sexuální scény probíhají ve všech dílech úplně stejně. Co takhle se nad tím více zamyslet, aby to působilo mnohem věrohodněji a ne tolik lacině. Chápu, že tohle není bůh ví jak hodnotné literární dílo, ale pouze oddychová četba, ale i přesto by si mohla zachovat jistou úroveň. Tímto samozřejmě nechci knihu nějak významně hanit. Sama jsem ji jako matka na mateřské dovolené přelouskala během dvou odpoledních spánků své dcery. Za mě dějově asi nejzajímavější díl z celé série.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Království popela Království popela](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412489/kralovstvi-popela-9Kk-412489.jpeg?v=1621366688)
Pořád nemohu uvěřit, že už je konec. Série Skleněný trůn mi přirostla k srdci a stala se navždy jeho součástí. Knihy od Sarah pro mě tolik znamenají. Ano, z literárního hlediska sice nejde o neskonale hodnotná díla, ale o to tady nakonec nejde. Jde o to, co v nás čtenářích Maasová dokáže probudit. Všechny ty emoce. Emoce, díky kterým se cítíte být opravdu naživu. Jak napsala v komentáři uživatelka Veeria: Je to LÁSKA na celý život.
Z počátku jsem si říkala, panebože, skoro tisíc stran. Ale když jsem knihu začala číst, nemohla jsem se odtrhnout. Chvíli co chvíli mě přepadaly plačtivé záchvaty a já si přála, aby to nikdy neskončilo. Nechtěla jsem se dostat k poslední stránce. Chtěla jsem žít s Aelin a její tlupou.
Co ale musím vytknout je, že 3/4 knihy bylo jen o připravování se na závěrečnou bitvu. A potom přišel rychlý a šťastný konec. Já sama bych uvítala delší rozuzlení vzájemných vztahů. A šťastný konec? Ten mi vůbec nevadí. Myslím, že bych jen tak nerozdýchala, kdyby nějaká z hlavních postav přišla o život. Asi je to klišé, ale mám ráda šťastné konce. Jsem ráda, že všechno dopadlo tak, jak to dopadlo, i když to bylo každému jasné už od začátku. Jsem vděčná za to, že jsem si mohla přečíst celý příběh o Nositelce ohně a jejích blízkých. Navždy zůstanou v mém srdci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nespoutaní Nespoutaní](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260433/nevitani-nespoutani-ycq-260433.jpg?v=1443475768)
Od přečtení prvního dílu uběhly asi 2 roky. A až po takové době jsem se konečně dostala a vlastně i odhodlala k přečtení druhého dílu. Upřímně řečeno bych se mnohem raději dozvěděla i osudech Seana, Sabine a Gila. Bylo tam pár nejasností, které měla autorka objasnit. Davina a Sean? Minulost. Davina a Caden? Proč? Přiznávám se, tajně jsem doufala, že si vybere Seana, že se k němu vrátí a bude TO znovu cítit. Ale upřímně si myslím, že pravá láska to tedy být nemohla. Všechno se to událo tak rychle. Změť událostí. Útoky na Davy? Kde je proboha pořádné vysvětlení? Nicméně, kniha se mi velice líbila. Byla velice čtivá, nemohla jsem se od ní odtrhnout. I přes všechny ty lehké nedostatky, z ní mám velice dobrý pocit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dohoda s ďáblem Dohoda s ďáblem](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139178/dohoda-s-dablem-CWU-139178.jpg?v=1694619958)
Neskutečná kniha! Miluji historické romány Simony Ahrnstedtové. Je pravda, že začátek byl takový zmatený, trochu mi trvalo se do knihy vpravit, ale když se tak stalo, strhla se ve mně bouře pocitů. Měla jsem zlost jak na Beatrice tak na Setha. Avšak už od začátku bylo jistě všem jasné, že tihle dva prostě musí být za každou cenu spolu. Protože kdyby tomu tak nebylo, jejich životy by se proměnily v dlouhá léta utrpení. A i přesto, že tento román nebyl ničím výjimečný, mé srdce si okamžitě získal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejkrásnější - Příběh Levany Nejkrásnější - Příběh Levany](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243432/mesicni-kroniky-nejkrasnejsi-GMW-243432.jpg?v=1429044906)
Musím se přiznat, že zpočátku se mi do knihy vůbec nechtělo. Měla jsem z ní trochu strach, ale teď vím, že jsem se neměla čeho bát. Moc se mi líbil příběh Levany, psychopatky, vražedkyně a královny, přesně v tomto pořadí. Popravdě to vůbec nebylo špatné. Velice mě zajímal důvod, proč je Levana taková zahořklá "čůza". A teď už to vím, takže má zvědavost byla uspokojena...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73536/zapisnik-jedne-lasky-l4z-73536.jpg?v=1475945627)
Jako první jsem viděla filmovou verzi, která mě naprosto nadchla. A až po přečtení dvou Sparksových knih jsem se rozhodla přečíst si i tuto. Neřekla bych, že jsem byla zklamaná, jen je to asi poprvé, kdy se mi více líbila filmová verze než ta knižní. Jak mohl tak dojemný a procítěný příběh sepsat jen na pouhopouhých 159 stran? Myslím, že kdyby kniha měla o něco více stran, byla bych dala bez přemýšlení rovnou pět hvězdiček. Příběh sám o sobě mě přímo uchvátil. Byla radost číst, jen bych uvítala, kdyby kniha byla o něco rozsáhlejší.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hřích první noci Hřích první noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93820/hrich-prvni-noci-jdi-93820.jpg?v=1586458897)
Smutný příběh dvou milenců, které osud zkouší. Nemohu si pomoci, ale trochu mi to připomínalo Popelku. Smrt otce dívenky, zlá macecha, rozmazlená dcera, psychicky týraná "Popelka". Každý však dostal, co si zasloužil. Mám ráda spravedlivé konce. Jen škoda, že měl tento román tak málo stran. Myslím, že některé okamžiky v životech hlavních hrdinů, by stálo za to rozvést trochu více. Jinak musím knihu hodnotit velice kladně. Určitě stojí za přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věž úsvitu Věž úsvitu](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375472/vez-usvitu-dtz-375472.jpeg?v=1617478204)
Tento komentář obsahuje SPOILERY. Musím říci, že kniha se četla sama. Jedna stránka míjela druhou a já nedokázala odvrátit zrak. Chaol mě velice zajímal a to, že skončil s Yrene, což mě vůbec nepřekvapilo, je bezva. Hrdinky Maasové mají pro mě prostě něco do sebe. Avšak musím říci, že příběh Nesryn a prince mě zpočátku naprosto nudil. Jejich vzájemnou přitažlivost jsem téměř nepostřehla, kdežto u Yrene a Chaola byla jasně znatelná již od začátku. Jenomže já tohle musím Maasové odpustit, prostě musím...